Η ΑΕΚ του Πογιέτ...

Γιώργος Τσακίρης
Η ΑΕΚ του Πογιέτ...

bet365

Ο Ουρουγουανός τεχνικός φέρνει άμεσες αλλαγές στα αγωνιστικά και το Gazzetta Weekend Journal καταγράφει τις σκέψεις, αντιδράσεις (σ.σ.: ομιλίες), αποφάσεις και... τακτικές.

Εκδήλωσε και παράλληλα φανέρωσε με κάθε τρόπο την... λύσσα του να αναλάβει πριν τη διακοπή και αμέσως μετά την υπογραφή του συμβολαίου του (με την Ένωση) την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ παρά το γεγονός ότι ακολουθούσαν δυο πολύ δύσκολα ματς για το πρωτάθλημα στην Λεωφόρο με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό και στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης...


Ο απολογισμός; Σίγουρα όχι θετικός χωρίς ωστόσο να φέρει το μεγάλο μέρος ευθύνης για το γεγονός ότι οι «κιτρινόμαυροι» συγκέντρωσαν μόλις έναν βαθμό σε δυο αναμετρήσεις και το σημαντικότερο έχασαν το αήττητο (ούτε βαθμό δεν είχε χάσει η ΑΕΚ) της έδρας!
Μάλιστα οι ποδοσφαιριστές της Ένωσης συνάντησαν έναν πολύ διαφορετικό Πογιέτ με την ολοκλήρωση του αγώνα με τον Αστέρα στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ και κατάλαβαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία πως ο Ουρουγουανός τεχνικός με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα καταφέρει να αλλάξει προς τη σωστή (όπως εκείνος τουλάχιστον θεωρεί) κατεύθυνση τα αγωνιστικά δεδομένα της ομάδας...

Η πρώτη σκληρή ομιλία...

Το τελευταίο σφύριγμα στην αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ που έφερε την ήττα της ΑΕΚ στην από τον Αστέρα Τρίπολης έφερε και μία μίνι... έκρηξη του Γκουστάβο Πογιέτ προς τους «κιτρινόμαυρους» η οποία για άλλους ήταν δικαιολογημένη και αναμενόμενη, ενώ για άλλους πάλι υπερβολική και αδικαιολόγητη.

«Αυτό που έγινε στο τελευταίο 20λεπτο της αναμέτρησης και στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου 45λεπτου μου προκάλεσε απογοήτευση. Εννοώ αυτά που είδα στον αγωνιστικό χώρο. Μηδέν ομαδική και όχι μόνο ποιότητα και καμία απολύτως ποδοσφαιρική εξυπνάδα», είπε ο 47χρονος Ουρουγουανός προπονητής που απογοητεύτηκε (και) από την εικόνα του Μάνταλου (μεταξύ άλλων) τον οποίο πιστεύει!

«Θα δουλέψουμε και θα αλλάξουμε πολλά. Στην ομάδα μου θα παίζουν αυτοί που πρέπει και αξίζουν και οι οποίοι θα τρέχουν πάντα και παντού. Όχι μόνο όταν κρίνουν εκείνοι ότι πρέπει και μπορούν. Όποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει και να βοηθήσει θα φύγει. Θα παίζουμε από δω και πέρα με έναν κόφτη, θα αλλάξουμε σίγουρα σύστημα. Να είστε προετοιμασμένοι θα έρθουν μέρες με πολλή δουλειά», συνέχισε να λέει σε έντονο ύφος ο Πογιέτ που τέλειωσε με ξεκάθαρο μήνυμα νοοτροπίας και φιλοσοφίας της ομάδας:

«Αυτή ήταν η τελευταία ήττα για μας, δεν επιτρέπεται άλλη, τέλος! Δεν θα δεχθώ άλλη ήττα. Θέλω να πηγαίνουμε σε όλα τα ματς για νίκες. Θέλω πειθαρχία παντού, από τις προπονήσεις μέχρι τους αγώνες, σε όλες τις κινήσεις που θα κάνετε. Η πειθαρχία είναι πάνω απ’ όλα. Εγώ ήρθα εδώ για να κάνω καριέρα. Δεν ήρθα για να βγάλω λεφτά», έλεγε με ύφος αμείλικτο και τόνο φωνής αδιαπραγμάτευτο προκειμένου να το περάσει όπως προαναφέραμε ως φιλοσοφία – νοοτροπία!

Το μόνο που αγχώνει τον Πογιέτ και το πώς θα περάσει όλα όσα θέλει σε φιλοσοφία και νοοτροπία στους ποδοσφαιριστές του στην ΑΕΚ είναι το γεγονός ότι μπορεί αυτό το (κατ' αρχήν) 6μηνο deal με την Ένωση για συνεργασία των δυο πλευρών να παρερμηνευτεί από τους «κιτρινόμαυρους». Κοινώς μην τον έχουν (ή τους περάσει) στο μυαλό τους σαν εποχικό κόουτς και δεν δώσουν το 100% του επαγγελματισμού τους στο διάστημα αυτό που θα συνυπάρχουν...

Αλλαγές σε σύστημα και πρόσωπα!

Τι σημαίνουν όμως και ποια η μετάφραση των λεγομένων του Γκας Πογιέτ σχετικά με τα αγωνιστικά ζητήματα και τις αλλαγές που επίκεινται στο «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο; Το gazzetta.gr καταγράφει τις σκέψεις και τις αποφάσεις του Ουρουγουανού προπονητή και των συνεργατών του στα Σπάτα. Ταυτόχρονα διαφημίζει και τη διαχείριση εκείνων (σ.σ.: των παικτών) που δεν ήταν σ' αυτά τα ματς ανάμεσα σε εκείνους που υπολόγισε και βασίστηκε ο κόουτς.

1. Η ΑΕΚ θα αποχαιρετίσει μια και καλή το 4-2-3-1 που θα παραμείνει στο... ντουλάπι έως ότου κριθεί αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί σε ματς ειδικών συνθηκών. Η ατάκα «θα αλλάξουμε σύστημα» και φυσικά πως «θα παίζουμε από δω και πέρα με έναν κόφτη» προδίδουν προβάδισμα σε συγκεκριμένες τακτικές και συστήματα όπως το 4-3-3, το 4-3-1-2, το 4-3-2-1, το 4-1-4-1...

2. Με δεδομένο ότι θα αλλάξει το 4-2-3-1 που προϋπήρχε θα έχουμε και αλλαγές (θέλοντας και μη) στα πρόσωπα. Είτε πρόκειται για τον Σιμόες που αποτελούσε τον παρτενέρ του Γιόχανσον και έχει πολύ καλή παρουσία έως σήμερα στην ΑΕΚ είτε στην γραμμή κρούσης της Ένωσης αφού δεν θα υπάρχουν πλέον 4 μεσοεπιθετικοί αλλά είτε δυο εξτρέμ (στο 4-3-3) είτε επιτελικός μέσος και δυο επιθετικοί (στο 4-3-1-2). Ακόμη και στην επιλογή του 4-1-4-1 ή στο 4-3-2-1 δεν δύναται να υπάρχουν τα ίδια πρόσωπα που είχαμε συνηθίσει στην ενδεκάδα, κάποιος-κάποιοι θα πρέπει να θυσιαστούν!

3. Περιπτώσεις όπως ο Θέσαρ Άρθο, ο Ρέφικ Τζιμπούρ, ο Μιχάλης Μπακάκης αλλά και ο (παραπονούμενος) Ντιέγκο Μπουονανότε αναμένεται σύμφωνα με τα νέα δεδομένα να ενεργοποιηθούν και να αποτελέσουν πρόσωπα που θα επιλέξει ο Πογιέτ για να καταλήξει και ο ίδιος αν μπορεί να υπολογίζει σε αυτούς, ή όχι και θα πρέπει τα ονόματά τους να τοποθετηθούν στην... transfer list (όπως θα έλεγε ο προπονητικά δασκαλεμένος στο Νησί Γκουστάβο Πογιέτ).

4. Ο Ουρουγουανός τεχνικός δεν θέλει κάποιος από τους ποδοσφαιριστές του να θεωρεί ότι περισσεύει, πως είναι ήδη στους... κομμένους – καμένους του νέου προπονητή και γι' αυτό στον αποκλεισμό του εκάστοτε παίκτη από την αποστολή του κάθε ματς ο Πογιέτ μιλάει προσωπικά, face to face και του εξηγεί τους λόγους για τους οποίους συνέβη αυτό. Είναι μία απόδειξη ότι γνωρίζει να διαχειρίζεται τον ποδοσφαιριστή, την ψυχολογία και την κατάστασή του (κάτι που έχει αναγνωριστεί από τους «κιτρινόμαυρους» στα Σπάτα).

Προπόνηση, ρεπό και πειθαρχία...

Από τις πρώτες αλλαγές που έφερε στα Σπάτα ο Γκουστάβο Πογιέτ αν κρίνουμε από τις μαρτυρίες που προέρχονται από το ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚ είναι ο τρόπος που δουλεύουν στις προπονήσεις. Μη φανταστείτε ότι πριν δεν δούλευαν και τώρα το κάνουν, αυτό είναι γελοίο να υποστηρίζεται από τον οποιονδήποτε αφού όλοι οι προπονητές δουλεύουν, το θέμα είναι αν αποφέρει αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας η εργασία τους και ο τρόπος.

Ο Δέλλας ήταν ένας κόουτς που δούλευε γενικά με βασικό αντικείμενο εκγύμνασης την μπάλα. Κι αυτό ισχύει (και) για τον Πογιέτ με τη διαφορά πως ο Ουρουγουανός πρόσθεσε τη στρογγυλή θεά στο πρόγραμμα από το πρώτο δευτερόλεπτο έως το τελευταίο. Ναι, ακόμη και η προθέρμανση γίνεται με μπάλα...

Και ο κλασικός «στίβος μάχης» που αφορά στη φυσική κατάσταση και στη δύναμη για τον κάθε ποδοσφαιριστή είναι διαφορετικός από τον Πογιέτ αφού κάθε άσκηση συνδυάζει άγγιγμα της μπάλας και κυκλοφορία αυτής.
Εξίσου σημαντικό θεωρείται από τον 47χρονο προπονητή η ξεκούραση και η αποφόρτιση του ποδοσφαιριστή. Δεν είναι τυχαίο ότι είχε αποφασίσει να δώσει τριήμερο ρεπό πριν τη διακοπή του πρωταθλήματος και μετά την αναμέτρηση μεταξύ της ΑΕΚ και του Αστέρα Τρίπολης στους «κιτρινόμαυρους» και δεν το πήρε πίσω παρά την ήττα.

Επειδή όμως γνωρίζει ότι η ψυχολογία του ποδοσφαιριστή επηρεάζεται θετικά και αρνητικά από τέτοιους είδους αποφάσεις, κοινώς υπάρχουν και εκείνοι που υπερ-χαλαρώνουν και ξεφεύγουν μεταφράζοντας αυτή την απόφαση (το δώρο του κόουτς) ανάποδα (και θεωρούν πως έχουν να κάνουμε με χαλαρό προπονητή) ο Πογιέτ φρόντισε να δείξει και τι σημαίνει πειθαρχία εξηγώντας στους ποδοσφαιριστές του πως θα 'χουν μεν τριήμερο ρεπό αλλά αν δεν είναι αυτοί που πρέπει και δεν επιδείξουν επαγγελματισμό θα υποστούν τις συνέπειες.

Τι ακριβώς θα κάνει ο Ουρουγουανός προπονητής; Όπως εξήγησε ο ίδιος «αν δεν είστε αυτοί που πρέπει και οφείλεται, έστω και ένας από εσάς να μην είναι σωστό, τότε το τριήμερο ρεπό θα είναι και το τελευταίο που θα πάρετε και ταυτόχρονα δεν θα υπάρξει άδεια εορτών», απλά και ξεκάθαρα λόγια για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις!

Στον παράγοντα πειθαρχία πάντως ο Πογιέτ περιμένει να γίνει και το deal του νέου εσωτερικού κανονισμού που δεν υφίσταται ακόμη (υπάρχουν διαφωνίες) για να του λυθούν τα χέρια αφού ακόμη δεν προβλέπεται (μέσω εγγράφων εννοούμε αφού ισχύει ότι και πέρυσι στα λόγια) ούτε συγκεκριμένο ωράριο για τους «κιτρινόμαυρους»...

 

Τελευταία Νέα