Με τη δύναμη του σφυριού...

Κώστας Ζάλιαρης
Με τη δύναμη του σφυριού...

bet365

Το δημιούργημα του Σλάβεν Μπίλιτς κερδίζει θαυμασμό και το Gazzetta Weekend Journal αφιερώνει χρόνο και... αρκετές γραμμές για τη Γουέστ Χαμ. Την ομάδα που μέχρι στιγμής φέτος, απολαμβάνει την άριστη λειτουργία απ' όλα τα.. γρανάζια της.

Συμπεράσματα για μια ομάδα σε αυτό το πρωτάθλημα έπειτα από 10 παιχνίδια, μπορείς μεν να βγάλεις, αλλά μπορείς να πέσεις και πολύ έξω στην πορεία του πρωταθλήματος.

Η Γουέστ Χαμ αυτή τη στιγμή κλέβει από τη Λέστερ τον τίτλο της «ομάδας – θαύμα», έχοντας φτάσει στους 20 βαθμούς και στο -2 από την κορυφή της βαθμολογίας (το κείμενο γράφεται μετά τη 10η «στροφή» της σεζον). Έργο Σλάβεν Μπίλιτς, έργο των παικτών που έχει στο ρόστερ με βάθος στον πάγκο, έργο των οπαδών που γεμίζουν το «Boleyn Ground» σε κάθε παιχνίδι, αφού πρόκειται για την τελευταία χρόνια της ομάδας στο ιστορικό γήπεδο και από την επόμενη σεζόν θα γίνει η μετακόμιση στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου.

Ο Κροάτης προπονητής του λονδρέζικου συλλόγου έχει καταφέρει να δέσει το σύνολο που έχει στα χέρια του, να κρατάει σε εγρήγορση όλους τους ποδοσφαιριστές του, να μην τους αφήνει παραπονεμένους – ούτε τον τον Μικαΐλ Αντόνιο που αποκτήθηκε από τη Νότιγχαμ Φόρεστ κι έχει μονάχα μια συμμετοχή – με αποτέλεσμα να παίρνει απ' όλους το 100%. Και η αλήθεια είναι ότι ίσως να μην είναι λίγοι εκείνοι που να ισχυρίζονται ότι ακόμα είναι πολύ πρώιμο το στάδιο του πρωταθλήματος και μπορεί στη συνέχεια η ομάδα να «ξεφουσκώσει» αφού αυτή τη στιγμή παίζει ρόλο και ο ενθουσιασμός με τον νέο προπονητή αντί του Σαμ Άλαρνταϊς, όμως, υπάρχουν ξεκάθαροι και απόλυτα πειστικοί αγωνιστικοί λόγοι για τους οποίους η Γουέστ Χαμ είναι... χάρμα οφθαλμών και επίκεντρο ενδιαφέροντος στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ο προπονητής...

Νέα πνοή. Ο λόγος που είναι ικανός να μεταλλάξει μια ολόκληρη ομάδα, αλλά και να της δώσει απλά κάτι... προσωρινό. Ο Σλάβεν Μπίλιτς έχει αποδείξει πράγματα αλλά θα πρέπει να συνεχίσει να το κάνει και να δείξει ακόμα περισσότερα στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Ο Κροάτης τεχνικός είχε θητεύσει και ως ποδοσφαιριστής στα «σφυριά» τη σεζόν 1996 – 1997, αγαπήθηκε από τον κόσμο για το πάθος του και τις ικανότητές του και τώρα που επέστρεψε, τόσο ο ίδιος όσο και ο κόσμος του συλλόγου αισθάνθηκαν την οικειότητα από την πρώτη στιγμή. Είχε τον τρόπο να κερδίσει και τους ποδοσφαιριστές του, με τον έμπειρο αμυντικό Τζέιμς Κόλινς να δηλώνει: «Έχει καταφέρει με τον χαρακτήρα του να βγάλει τον καλύτερο εαυτό των παικτών. Έχουμε ανταποκριθεί πλήρως στα όσα μας ζητάει, όλοι οι νέοι παίκτες έχουν “δέσει”, ο κόσμος τον αγαπάει, οι τακτικές του είναι απολαυστικές στις προπονήσεις και όλοι μαζί δουλεύουμε σκληρά για να πετύχουμε». Μοναδικό του μειονέκτημα, η απειρία σε προπονητικό επίπεδο όσον αφορά την Αγγλία...

Ο χαρακτήρας και η αντίδραση...

Οι πολύ κακές εμφανίσεις της ομάδας στα πρώτα παιχνίδια της φετινής αγωνιστικής περιόδου (εξαιρουμένου του μεγάλου «διπλού» στην πρεμιέρα απέναντι στην Άρσεναλ) και οι ήττες από Λέστερ και Μπόρνμουθ φαντάζουν πλέον... πολύ μακρινές. Όπως επίσης και ο αποκλεισμός από την - ασφαλώς - κατωτέρου επιπέδου Άστρα Γκιουργκίου από τη Ρουμανία, στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Η Ευρώπη, για φέτος, μάλλον... θυσιάστηκε, με τον Μπίλιτς να στρέφει το ενδιαφέρον του αποκλειστικά στα εγχώρια ώστε να παρουσιάσει αυτό ακριβώς που θέλει. Μπορεί να σημειώθηκαν μόλις πριν από δύο μήνες οι δύο κακές ήττες της ομάδας στο πρωτάθλημα και οι οπαδοί των «σφυριών» να είχαν αντικρίσει στο γήπεδο παίκτες που... μονάχα το χρώμα της φανέλας τους συνέδεε μεταξύ τους αφού ήταν παντελώς ανορθόδοξοι αγωνιστικά, ωστόσο, εκείνη η ομάδα με την τωρινή, στα τέλη Οκτώβρη, έπειτα από 10 ματς και με μοναδικές ήττες στην Πρέμιερ Λιγκ εκείνες τις δύο, είναι η μέρα με τη νύχτα. Πιστώνεται στη δουλειά του Μπίλιτς ο χαρακτήρας που απέκτησε η Γουέστ Χαμ και η αντίδρασή της μετά τις άσχημες μέρες... Φάνηκε και στα ματς που στράβωσαν με Νόριτς και Σάντερλαντ, όμως αποφεύχθηκε η ήττα με πείσμα και διάθεση αλλαγής.

Το γκολ....

Το μεγαλύτερο πρόβλημα μέχρι πέρυσι για την ομάδα του Λονδίνου ήταν το κομμάτι του σκοραρίσματος, με τον Σαμ Άλαρνταϊς να μην καταφέρνει να βρει λύσεις και φέτος, η ομάδα του Σλάβεν Μπίλιτς έχει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση, πίσω από την πρωτοπόρο, Μάντσεστερ Σίτι! Οι «πολίτες» έχουν σκοράρει 24 φορές και τα «σφυριά» 20, ενώ η δεύτερη Άρσεναλ έχει τα ίδια γκολ με το σύνολο του Μανουέλ Πελεγκρίνι, σε μια ... μάλλον λογική σειρά στην πρώτη τριπλέτα από τη στιγμή που ... τα περισσότερα γκολ, δίνουν και τις περισσότερες νίκες. Αν και αυτό μάλλον σχετικό είναι...

Το ρόστερ...

Στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι, η Γουέστ Χαμ έκανε αρκετές κινήσεις και οι περισσότερες έχουν ήδη κάνει μια αρκετά καλή απόσβεση των χρημάτων που διατέθηκαν για να βοηθήσουν τη νέα προσπάθεια του συλλόγου, στην πρώτη χρονιά του Μπίλιτς, στην πρώτη του δουλειά με την ιδιότητα του προπονητή επί αγγλικού εδάφους. Παίκτες όπως οι Βίκτορ Μόουζες, Μανουέλ Λανζίνι, Ντιμίτρι Παγιέτ έχουν κλέψει την παράσταση και έχουν προσαρμοστεί άμεσα και στον καλύτερο δυνατό βαθμό στις απαιτήσεις της ομάδας τους και της Πρέμιερ Λιγκ, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν στο έμψυχο δυναμικό και ονόματα όπως αυτά των Ντιαφρά Σακό, Ένερ Βαλένσια, Άντι Κάρολ, Νίκιτσα Γέλαβιτς και Μάουρο Ζάρατε...

Παγιέτ και Κουγιατέ τρελαίνουν κόσμο...

Ο ένας είναι 10άρι από τα λίγα. Οργώνει το γήπεδο, είναι παντού, ακούραστος, με ανεξάντλητη σκέψη και ικανότητα να διαβάζει το παιχνίδι μέχρι την τελευταία στιγμή που βρίσκεται στο χορτάρι σε κάθε παιχνίδι. Ο άλλος, είναι... θωρηκτό. Παρά το ψηλό κορμί του (βλέπει τον κόσμο από τα 189 εκατοστά) ο διασκελισμός του είναι τέτοιος που του δίνει ταχύτητα για να σταματήσει μέχρι και τον... Εντέν Αζάρ! Ναι, καλά διαβάσατε! Όσοι δεν είδατε το τελευταίο παιχνίδι της Γουέστ Χαμ με την Τσέλσι, όσο ντεφορμέ κι αν είναι ο Βέλγος, δεν κατάφερε ούτε με το χαμηλό κέντρο βάρους του και το βιρτουόζικο στυλ παιχνιδιού του να ξεφύγει από τον Σενεγαλέζο που τον πρόλαβε και τον «κατέβασε» σε ανύποπτη φάση, κάνοντας επίδειξη δύναμης αλλά και στέλνοντας ένα τεράστιο μήνυμα για το αφεντικό στο παιχνίδι του «Boleyn Ground», πριν από μια εβδομάδα. Όσο για τον Παγιέτ, το σχόλιο του Μπίλιτς τα λέει όλα... «Δεν είναι μόνο που μπορεί να κρίνει ένα ματς με τις κινήσεις, τις σκέψεις και τα γκολ του, αλλά κάνει καλύτερους και τους συμπαίκτες του με τις οδηγίες και τις εμφανίσεις του που εμπνέουν». Δημιουργός με τα όλα του, «κόσμημα» για τη Γουέστ Χαμ.

Τα τρομερά «διπλά»...

Τέσσερις από τις λεγόμενες... «Big5» ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ έχει καταφέρει να νικήσει ο σύλλογος του Λονδίνου στη φετινή σεζόν. Τέσσερις! Και μάλιστα, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου! Και μάλιστα, είναι η δεύτερη στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου που το καταφέρνει έπειτα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που το έκανε το 2012 και τον Μάιο του 2013 είχε στεφθεί για τελευταία φορά μέχρι σήμερα, Πρωταθλήτρια! Μέσα στις πρώτες δέκα αγωνιστικές, η Γουέστ Χαμ έδειξε πως φέτος είναι απόλυτα υπολογίσιμη δύναμη, κόντρα στις Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι, επικρατώντας των τριών εξ αυτών εκτός έδρας (!), για να εκμεταλλευτεί ένα κάκιστο απόγευμα των «μπλε» και του Ζοσέ Μουρίνιο στο «Άπτον Παρκ», με τον Άντι Κάρολ να επιστρέφει στα γκολ και να δίνει ακόμα έναν λόγο για χαμόγελα στην ομάδα ενόψει της συνέχειας.

Η συνέχεια...

Συνέπεια, σταθερότητα, σοβαρότητα, δουλειά. Το... τετράπτυχο της επιτυχίας. Συν το κίνητρο της απόδειξης πως δεν πρόκειται για ... πυροτέχνημα και πως μπορεί η Γουέστ Χαμ να κυνηγήσει μια θέση τουλάχιστον στην πρώτη 7άδα (όσο κι αν οι μεγάλες δυνάμεις θα αντεπιτεθούν και οι πρώτες θέσεις θα έχουν τους συνήθεις “κατοίκους”, έστω και με διαφορετική σειρά). Την τελευταία φορά που η ομάδα του Λονδίνου κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη εξάδα, ήταν τη σεζόν 1998-1999, οπότε σίγουρα όσοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ρόστερ αλλά και τους συμμετέχοντες στη γενικότερη λειτουργία του συλλόγου, δεν έχουν βιώσει καταστάσεις... υψηλών πτήσεων στην Πρέμιερ Λιγκ. Όταν θα βρεθεί και ο τρόπος για να ξεπερνιούνται τα εμπόδια των ομάδων που στην έδρα των «σφυριών» θα παίζουν κλειστά, τότε θα υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές! Γιατί από ανοιχτούς χώρους και τρέξιμο... άλλο τίποτα η αρμάδα του Μπίλιτς στα ανοιχτά ματς.

 

Τελευταία Νέα