Ο «βιονικός» Σταύρος Τσουκαλάς!

Βασίλης Μοιρώτσος
Ο «βιονικός» Σταύρος Τσουκαλάς!

bet365

Έπαιξε στους 108 από τους 109 αγώνες πρωταθλήματος που έχει δώσει ο ΠΑΣ Γιάννινα τα τελευταία 3,5 χρόνια. «Μετράει» 9.695' συμμετοχής. Καμία αποβολή. Κανένας τραυματισμός. Το G- Weekend Journal αναλύει τα απίστευτα ρεκόρ του Σταύρου Τσουκαλά.

Ας ρίξουμε μια ματιά στους παίκτες που ο προπονητής τους δεν θα τους άφηνε ποτέ και για κανέναν λόγο έξω. Πρόχειρα μου έρχονται στο μυαλό οι παρακάτω:

Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα). Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης). Γιάγια Τουρέ (Μάντσεστερ Σίτι). Τόμας Μίλερ (Μπάγερν Μονάχου). Πολ Πογκμπά (Γιουβέντους).

Υπάρχουν κι άλλοι, 5-6 ακόμη, που είναι απαραίτητοι στις ομάδες του. Εκείνοι που ανήκουν στην κατηγορία «δεν βγαίνει ποτέ». Υπάρχει και ο Τσουκαλάς. Ναι, καλά διαβάσατε.

Ο Σταύρος Τσουκαλάς που αγωνίζεται στον ΠΑΣ Γιάννινα. Για την ακρίβεια, δεν αγωνίζεται απλά. Παίζει πάντα και παντού. Σε οποιαδήποτε έδρα, με οποιονδήποτε αντίπαλο, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ανεξαρτήτου βαθμολογικού ή μη ενδιαφέροντος.

Διανύει τον τέταρτο χρόνο του στους Ηπειρώτες, δεν έχει αποβληθεί ποτέ, δεν έχει τραυματιστεί ποτέ. Παίζει. Συνέχεια. Πώς είναι εκείνοι οι τύποι που τους αποκαλούμε… βιονικούς; Ε, αυτό ακριβώς.

Τα 9.695 λεπτά συμμετοχής

Τα ρεκόρ του Σταύρου Τσουκαλά δεν μοιάζουν απίστευτα. Είναι. Και πιθανότατα τα όσα κάνει, δύσκολα θα τα δούμε πάλι, όχι μόνο στον ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά γενικά σε ομάδα της Σούπερ Λίγκας. Ο 27χρονος αμυντικός χαφ στην πρώτη του σεζόν στον ΠΑΣ, το 2012-13, «έγραψε» 3.140 λεπτά συμμετοχής. Τη δεύτερη (2013-14) είχε 3.074. Την τρίτη (2014-15) μέτρησε 2.844 λεπτά συμμετοχής. Φέτος έχει ήδη 637 λεπτά συμμετοχής.

Είναι πολλά. Πάρα πολλά. Αρκεί να τα προσθέσει κανείς και ταυτόχρονα να προσθέσει όλα τα αγωνιστικά λεπτά που έχει ο «Άγιαξ» σ’ αυτά τα τρία χρόνια και κάτι. Το άθροισμα των λεπτών που έχει βρεθεί στο γήπεδο ο Τσουκαλάς είναι 9.695 λεπτά συμμετοχής.

Στο ίδιο διάστημα ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει 9.810 λεπτά (βάσει 90λεπτου) που αν προσθέσουμε και τέσσερα λεπτά καθυστερήσεων κατά μέσο όρο σε κάθε ματς, πηγαίνουν στα 10.246. Ας το δούμε ξανά: έχει παίξει στα 9.810 από τα 10.246 λεπτά που θα μπορούσε να παίξει. Έχει χάσει μόλις 436 λεπτά συμμετοχής. Αν το δούμε βάσει αγώνων, κάτι λιγότερο από πέντε ματς, σε σύνολο 109 παιχνιδιών. Κι όμως, ο Τσουκαλάς δεν έχει μπει στο γήπεδο μόνο σε ένα παιχνίδι.

Έλειψε μόνο στις 6 Δεκεμβρίου 2014

Υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με τον ΠΑΣ Γιάννινα στις 8 Αυγούστου 2012, έπειτα από ένα μίνι σήριαλ που περιελάμβανε και την ΑΕΚ μέσα. Μάλιστα, οι φήμες της εποχής μιλούσαν για αρνητική απάντηση του Σταύρου Τσουκαλά στην «Ένωση» προκειμένου να πάει στους Ηπειρώτες. Κάποιοι τον είπαν τρελό για την επιλογή του. Ο ίδιος αισθάνεται δικαιωμένος.

Έκανε το ντεμπούτο του μερικές μέρες μετά. Στις 25 Αυγούστου 2012, στην πρεμιέρα εκείνου του πρωταθλήματος κόντρα στον Πλατανιά στους «Ζωσιμάδες» (0-0). Από τις 25 Αυγούστου 2012 μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2014 έπαιξε σε όλα τα ματς. Ασταμάτητα επί 2,5 χρόνια. 81 παιχνίδια συνεχόμενα, μόνο στο πρωτάθλημα. Μυθικό…

Ο προπονητής του, Γιάννης Πετράκης, τον άφησε εκτός από το ματς με τον Ολυμπιακό την περσινή σεζόν στο γήπεδο Καραϊσκάκη, στις 6 Δεκεμβρίου 2014, και κάπου εκεί μπήκε τέλος στο απίστευτο σερί του Τσουκαλά, ο οποίος αν και αμυντικός μέσος σπανίως τιμωρείται με κάρτες. Τι ακολούθησε μετά το ματς στο Καραϊσκάκη; Θέλει κι ερώτημα;

Ο 27χρονος μέσος από το επόμενο κιόλας παιχνίδι με τον Ατρόμητο επέστρεψε στην ενδεκάδα και αγωνίστηκε ως βασικός και στα 20 παιχνίδια που απέμεναν για το πρωτάθλημα. Και μάλιστα, 90λεπτο στα 19 απ’ αυτά.

Μόνο με τον ΠΑΟΚ έγινε αλλαγή στο 85’. Είκοσι 90λεπτα παρά… πέντε λεπτά. Και φυσικά το σερί συνεχίζεται, αφού έχει αγωνιστεί ως βασικός και στα εφτά φετινά παιχνίδια του ΠΑΣ Γιάννινα, έχοντας έξι 90λεπτα και ένα ματς (αυτό στο Καραϊσκάκη), που έγινε αλλαγή στο 76’.

Για να μην πολυλογούμε: από τον Αύγουστο του 2012, που ο Τσουκαλάς υπέγραψε στον ΠΑΣ Γιάννινα, μέχρι και σήμερα, οι Ηπειρώτες έχουν δώσει συνολικά 109 αγώνες πρωταθλήματος. Και ο Έλληνας μέσος έχει αγωνιστεί στους 108 απ’ αυτούς. Δεν υπάρχει άλλος σαν αυτόν στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Η Εθνική, ο κουμπάρος Ίλιτς και το είδωλο Πάμπλο

Δεν είναι από τους παίκτες που αλλάζουν τη μία ομάδα μετά την άλλη. Από το 2008, που ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά, έχει παίξει σε τέσσερις ομάδες. ΠΑΟΚ, Δόξα Δράμας, Νέα Σαλαμίνα για έξι μήνες ως δανεικός και ΠΑΣ Γιάννινα. Ο ίδιος λέει πως στην Ήπειρο βρήκε αυτό που έψαχνε. Μια ποδοσφαιρική οικογένεια. Νιώθει πολύτιμος, περνάει καλά μέσα και έξω απ’ το γήπεδο, θέλει να παίξει στην Ευρώπη με τον ΠΑΣ και έχει προσωπική φιλοδοξία τη συμμετοχή στην Εθνική.

Είναι γεννημένος στη Θεσσαλονίκη και στον ΠΑΟΚ τον είχε προτείνει το 2006 (σε ηλικία 18 χρονών), ο προπονητής του στην ΑΠΕ Λαγκαδά, Γιάννης Παγώνης. Απευθύνθηκε στον Κώστα Λαγωνίδη, αυτός τον είδε σε ένα φιλικό στο γήπεδο του Μακεδονικού και όταν τον παρακολούθησε αγωνιζόμενο και ο τότε προπονητής της ομάδας Νέων του ΠΑΟΚ, Κυριάκος Αλεξανδρίδης, εισηγήθηκε την απόκτησή του, όπως κι έγινε.

Στην Κύπρο δεν έπαιξε για μεγάλο διάστημα, αφού ο δανεισμός του στη Νέα Σαλαμίνα έληξε σύντομα, μα η Κύπρος είναι το… δεύτερο σπίτι του. Από εκεί είναι η σύζυγός του, Μαργαρίτα, την οποία παντρεύτηκε τον Μάιο του 2014, με κουμπάρο τον συμπαίκτη του, Μπράνα Ίλιτς.

Ένας πρώην συμπαίκτης του αποτελεί το είδωλό του.

Ο Πάμπλο Γκαρσία υπήρξε «δάσκαλος» για τον Τσουκαλά όταν συνυπήρξαν στον ΠΑΟΚ. Το νέο συμβόλαιο που υπέγραψε με τον ΠΑΣ Γιάννινα τελειώνει το 2017. Μέχρι τότε; Θα παίζει… Παντού και πάντα... Σε οποιαδήποτε έδρα, με οποιονδήποτε αντίπαλο, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες… Όπως έχει μάθει να κάνει εδώ και 3,5 χρόνια στην Ήπειρο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα