Amstrad 6128: Ο πρώτος υπολογιστής που λάτρεψες!

Amstrad 6128: Ο πρώτος υπολογιστής που λάτρεψες!

bet365

To Gazzetta Journal ξεθάβει από το πατάρι τον θρυλικό Amstrad 6128, θυμίζοντας τα παιδικά σου χρόνια! Τον έβρισκες στο προποτζίδικο, στο video club παίζοντας με πράσινη ή έγχρωμη οθόνη εκατοντάδες παιχνίδια!

Πριν από 30 χρόνια σε κάθε σπίτι συναντούσες έναν Amstrad 6128. Αποτελούσε τον πρώτο κρίκο στην φυσική «κομπιουτερική» εξέλιξη σου. Από τον Amstrad στην Amiga 500 και από εκεί στα PC.

Ο Amstrad 6128 ήταν υπολογιστής αγγλικής προέλευσης που έγινε best seller για μία πενταετία. Από το καλοκαίρι του 1985 που ξεκίνησε η παραγωγή του μέχρι το 1990.

Ο Amstrad, είχε σχεδιαστεί για να ανταγωνιστεί τα Commodore 64 και ZX Spectrum. Κυριότερο πλεονέκτημα ήταν ότι το αποθηκευτικό μέσο δεδομένων, κασετόφωνο ή αργότερα οδηγός δισκέτας (Floppy Disk Drive) αλλά και η οθόνη, έγχρωμη ή πράσινη, που συμπεριλαμβάνονταν στο σύστημα (πρωτοτυπία για την εποχή).

Πίστευες πως τα είχε δεις όλα στο ταπεινό Atari που είχες συνδέσει με την τηλεόραση σου μέχρι που έπιανες στα χέρια σου για πρώτο φορά τον μυθικό Amstrad, παίζοντας Fernando Martin Basketball (σ.σ. Canastas!) αλλά και Barbarian με τους θεαματικούς αποκεφαλισμούς.

Τι κι αν τα γραφικά του Kick Off στην συγκεκριμένη έκδοση ήταν για τα θηρία;

Έβλεπες τον τύπο στο video club να κρατάει αρχείο με τις βιντεοκασέτες του Μπαντ Σπένσερ και του Κρις Σφέτα που νοίκιαζες μέσω Amstrad.

Ακόμα και στο προποτζίδικο το πρόγραμμα ΠΡΟΠΟ 13 έκανε θραύση. Φυσικά, αποτελούσε ελληνική πατέντα για τον Amstrad. Ένα πολυεργαλείο με πολλαπλές δυνατότητες.

Η Ελλάδα λάτρεψε τον συγκεκριμένο υπολογιστή, ο οποίος ξεπουλούσε σαν ζεστό καρβέλι. Η τιμή του δεν ήταν αμελητέα, αλλά αποτελούσε ευσεβή πόθο για κάθε έφηβο της εποχής.

Με έγχρωμο μόνιτορ κόστιζε 160.000 δραχμές, ενώ με την πράσινη οθόνη η τιμή του είχε οριστεί στις 120.000 δραχμές.

Το 1985 μπορεί να ήταν η χρονιά των 16μπιτων υπολογιστών, αλλά ο Άλαν Σούγκαρ, ο οποίος στη συνέχεια διετέλεσε πρόεδρος της Τότεναμ έκανε την κίνηση-ματ λανσάροντας τον 8μπιτο Amstrad.

Το καλαίσθητο γκρι χρώματος πληκτρολόγιο, με την μνήμη να επεκτείνεται στα 128kb, το γεγονός πως μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως παιχνιδομηχανή αλλά και για προγραμματισμό συνετέλεσε στις υψηλές πωλήσεις του.

Μοναδική παραφωνία το μόνιτορ το οποίο ήταν αναγκαίο και συμβατό με την αγορά του υπολογιστή.

Με μία γκάμα που άγγιζε τα 2.000 παιχνίδια στον Amstrad 6128 είναι βέβαιο πως ως παιδί δεν ένιωσες μοναξιά.

Εκεί ανακάλυψες τα μυστικά του Prince of Persia, χάζεψες με τα γραφικά του Shadow Of The Beast, έπαιξες μπάλα με το Gazza's Super Soccer, ένιωσες ΜακΓκάιβερ με το Rick Dangerous, ταξίδεψες στο μέλλον με το Turrican II, ενώ ακόμη αναρωτιέσαι ποιος νοσηρός νους εμπνεύστηκε το Lemmings!

 

Τελευταία Νέα