Ο «μικρός μάγος», μεγαλώνει...

Αντώνης Σαούλης
Ο «μικρός μάγος», μεγαλώνει...

bet365

Ο Μάρκο Σίλβα διευθύνει μαεστρικά την ορχήστρα που του έφτιαξε η διοίκηση και έχει κερδίσει τους παίκτες, τον κόσμο και τους αντιπάλους!

To ματς στην Τούμπα μόλις είχε τελειώσει. Ο Μάρκο Σίλβα πάτησε το χορτάρι της Τούμπας. Ηθελε να συγχαρεί κάθε παίκτη ξεχωριστά. Το κάνει μετά από κάθε νίκη. Ηταν “μια ακόμα μέρα στο γραφείο”. Ο ίδιος το έχει κάνει να φαίνεται έτσι. Η δουλειά που κάνει από το καλοκαίρι παίρνει μορφή. Σιγά σιγά.

Ο 38χρονος Πορτογάλος πιστεύει πως ο Ολυμπιακός... παίρνει κι άλλη βελτίωση. Κι έχει αρκετούς λόγους για να θεωρεί κάτι τέτοιο. Πριν φτάσουμε σε αυτούς όμως καλό είναι να δούμε τι έχει κάνει μέχρι στιγμής ο Σίλβα. Πως κέρδισε την διοίκηση, τους παίκτες, τους φιλάθλους αλλά και την αναγνώριση των αντιπάλων.

Και δεν ήταν εύκολο. Μην ξεχνάτε πως ο Μάρκο Σίλβα ανακοινώθηκε από την διοίκηση του Ολυμπιακού λίγες μέρες πριν αναχωρήσει η ομάδα για την προετοιμασία! Και ενώ ο Ολυμπιακός φαινόταν να ψάχνετε μέσα στο καλοκαίρι (για μεταγραφές αλλά και πωλήσεις) εντούτοις δεν αποδυναμώθηκε και ενισχύθηκε σε βαθμό που ο Σίλβα έχει το πιο πλήρες ρόστερ των τελευταίων ετών.

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Ο Ολυμπιακός είχε ήδη κλείσει μέρος της προετοιμασίας πριν ανακοινωθεί κι επίσημα η συμφωνία με τον Σίλβα. Ζέεφελντ και μετά ταξίδι στην Τουρκία για τουρνουά. Κι από εκεί προέκυψε και το Ερμελο με επιπλέον παιχνίδια για τους «ερυθρόλευκους». Από την πρώτη κιόλας προπόνηση ο Σίλβα εστίαζε πολύ σ' ένα συγκεκριμένο στοιχείο. Την τακτική!

Ο Πορτογάλος τεχνικός είναι λάτρης της λεπτομέρειας. Ηθελε, ζητούσε, απαιτούσε από τους παίκτες του να βρίσκονται σε συγκεκριμένο χώρο να μαρκάρουν συγκεκριμένο παίκτη ανάλογα με το που είναι η μπάλα. Στο κόρνερ, στα φάουλ κατά την διάρκεια του αγώνα. Κυρίως εκεί εστίαζε. Στο κομμάτι του πρέσινγκ και της αλληλοκάλυψης. Σε αρκετές προπονήσεις πήγαινε κοντά στο κάθε παίκτη και του έδειχνε τι ακριβώς πρέπει που ακριβώς πρέπει να είναι...

Ηταν μια νέα τύπου προετοιμασία. Διαφορετική από αυτή του Μίτσελ, κοντά σε αυτή του Βαλβέρδε. Αλλά ήταν μία δική του προετοιμασία. Την οποία ετοίμαζε με τους συνεργάτες του από την προηγούμενη μέρα για να προσπαθήσει να εμφανίζει κάτι καινούργιο την επόμενη. Εκτός από το πρέσινγκ (ως ομάδα αλλά και ατομικά) ο Σίλβα δούλεψε και στα εξής κομμάτια:

-Κατοχή και σωστή κυκλοφορία.
-Γρήγορο transition
-Στημένες φάσεις.

ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΚΑ ΤΟΥ!
Παρά το γεγονός ότι είναι μόλις 38 ετών η διοίκηση του Ολυμπιακού αποφάσισε να τον εμπιστευτεί όπως δεν έχει ξαναεμπιστευτεί ξανά προπονητή. Εκανε πράξη τα περισσότερο «θέλω» του Σίλβα και πιστέψτε μας ήταν αρκετά.

Δεν ήταν μόνο οι μεταγραφικές επιλογές. Ηταν μικρά πράγματα που ζητούσε ο Πορτογάλος και η διοίκηση του τα έκανε πράξη. Για παράδειγμα ζήτησε ν' αλλάξουν όλες οι ημερομηνίες της προετοιμασίες. Του πότε θα φύγει η ομάδα από το Ζέεφελντ, πότε από την Τουρκία και πότε θα πάει στην Ολλανδία. Το ν' αλλάξει μια ομάδα περισσότερα από 50 εισιτήρια δεν είναι εύκολο πράγμα.

Οπως φυσικά ζήτησε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η ομάδα να μην ταξιδεύει αμέσως μετά το ευρωπαϊκό της παιχνίδι. Αίτημα που επίσης έγινε δεκτό από τον Ολυμπιακό. Αυτά τα μικρά η διοίκηση τα έχει κάνει πράξη. Οπως φυσικά και τις μεταγραφικές του επιλογές.

ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ ΤΟΥ ΣΙΛΒΑ
Και πάμε στο κομμάτι που είτε θα «έκαιγε» τον Σίλβα είτε θα τον ανέβαζε κι άλλο στα μάτια της διοίκησης. Το μεταγραφικό. Ο Ολυμπιακός είχε αποφασίσει -μεταξύ άλλων- να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 10 εκατ. ευρώ το οποίο θα πήγαινε εξ ολοκλήρου σε μεταγραφές.

Οι... εντός συνόρων προφανώς και έγιναν χωρίς την έγκριση του Σίλβα. Είχαν γίνει πριν καν υπάρξει προπονητής. Ομως στη συνέχεια ο Ολυμπιακός του κάνει όλα τα χατίρια. Αρχικά αποκτώντας τον Φελίπε Πάρντο έναντι 4,5 εκατ. ευρώ! Δεν πουλάει τον Μιλιβογέβιτς παρά το γεγονός ότι η Φενέρ πίεζε τον Ολυμπιακό με αρκετά εκατομμύρια ευρώ και αυτό γιατί ο Σίλβα ήθελε πολύ τον Σέρβο στο ρόστερ του.

Ζητάει (και παίρνει έναντι 2 εκατ. ευρώ) τον Σεμπά όπως και τον Ντα Κόστα για την άμυνα (με άλλα δύο χαρτιά). Και φυσικά βλέπει στον Ιντέγε τον φορ που θέλει για τον Ολυμπιακό με τους «ερυθρόλευκους» να δίνουν άλλα 6 εκατομμύρια για τον Νιγηριανό. Μεταγραφή-μπόνους αυτή του Ερνάνι ως δανεικό από την Πόρτο.

Ναι ο Καμπιάσο δεν ήταν επιλογή του Σίλβα αλλά ποιος προπονητής στον κόσμο μπορεί να πει όχι στον Αργεντινό! Ο Πεπ Γκουαρντιόλα τον χαρακτήρισε ως «έναν από τους καλύτερους τα τελευταία 15 χρόνια» και ο Μουρίνιο δεν τον έχει ξεχάσει από την Ιντερ...

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΣΙΛΒΑ
Στο searching που κάναμε όλο το καλοκαίρι για τον Μάρκο Σίλβα στην Πορτογαλία, όλοι όσους ρωτήσαμε είπαν το ίδιο πράγμα. Πως είχε πάντα εξαιρετικές σχέσεις με τους ποδοσφαιριστές του. Είτε στην Εστορίλ είτε στην Σπόρτινγκ.

Βεβαίως πρώτη φορά στην καριέρα του (μην ξεχνάτε μιλάμε για έναν 38χρονο προπονητή) θα έπρεπε να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο ρόστερ και φυσικά έναν σύλλογο με πολύ μεγάλες απαιτήσεις. Πρωτάθλημα, Κύπελλο και ευρωπαϊκή πορεία.

Ο Σίλβα από την πρώτη μέρα των προπονήσεων είχε ξεχωριστά τετ-α-τετ με τους παίκτες. Πρώτα έπιασε τους αρχηγούς. Μιλούσε γι' αρκετή ώρα με τον Τσόρι, τα είπε και με τον Μανιάτη στο Ζέεφελντ. Και στη συνέχεια με όλους. Και πολλές φορές με τον Φορτούνη. Ομως η αξία του ως... ψυχολόγος δεν φάνηκε στην προετοιμασία. Αλλά στα δύσκολα της σεζόν.

Ξέροντας πως κάποιους θα τους ξενερώσει με τη λίστα του Τσάμπιονς Λιγκ και κάποιους άλλους να τους «φτιάξει» ο Σίλβα είχε προετοιμαστεί και τους είχε προετοιμάσει. Αλλά πάντα καθρέφτης είναι το γήπεδο. Και ο Πορτογάλος θα κρινόταν από τα αποτελέσματα. Τι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής ο Σίλβα;

-Να μας εμφανίσει στο γήπεδο έναν Ντουρμάζ ο οποίος τα σπάσει στην Ελλάδα (με 3 γκολ και 4 ασίστ) παρά το γεγονός ότι αποκλείστηκε από την λίστα του Τσάμπιονς Λιγκ.
-Να μας υπενθυμίσει πως ο Κασάμι είναι ένας χαφ τεράστιας κλάσης ο οποίος μέχρι τις 31 Αυγούστου ήταν... φευγάτος από τον σύλλογο.
-Να κάνει τον Φορτούνη ηγέτη και ταυτόχρονα να διατηρεί ζεστό τον Τσόρι Ντομίνγκες.
-Να έχει έτοιμο ανά πάσα στιγμή τον Φινμπόγκασον πίσω από τον Ιντέγε.

Προφανώς και η δουλειά του σε αυτό το κομμάτι δεν έχει τελειώσει. Επόμενο στοίχημά του είναι να... επαναφέρει στην περσινή κατάσταση τον Μασουακού αλλά και να διαχειριστεί όλο το μεγάλο ρόστερ που έχει στου Ρέντη. Είναι πολύ νωρίς ακόμα αλλά και σ' αυτό το κομμάτι παίρνει καλό βαθμό.

ΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ
Μας είχε κάνει εντύπωση πως κατάφερνε να κερδίζει και τους φιλάθλους της εκάστοτε ομάδας. Κι αν στην Εστορίλ ξέραμε πως ήταν εκεί χρόνια στην Σπόρτινγκ μας προξένησε έκπληξη. Γιατί ούτε... λαϊκιστής είναι ούτε «παίζει» με τον κόσμο.

Και δεν το έχει κάνει ούτε με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού. Δεν έχει το επικοινωνιακό του Μίτσελ. Αλλά κατάφερε και τους κέρδισε. Πως; Με την δουλειά του! Και κυρίως με τ' αποτελέσματα αυτής! Οι «ερυθρόλευκοι» μέχρι στιγμής βλέπουν μια ομάδα που αποδίδει καλό ποδόσφαιρο, κερδίζει τα παιχνίδια και ταυτόχρονα βγάζει τον χαρακτήρα της στο γήπεδο.

Δεν είναι το «6 στα 6» στο πρωτάθλημα. Μάλλον δεν είναι μόνο αυτό. Ο Ολυμπιακός νίκησε μέσα στην Τούμπα κάνοντας και διαχείριση μέσα στο παιχνίδι. Πήγε μέσα στο Λονδίνο και προηγήθηκε τρεις φορές. Εδειξε ένα καλό πρόσωπο κόντρα στην Μπάγερν. Και ταυτόχρονα ξέρουν οι φίλαθλοι της ομάδας πως αυτό το πλάνο του Σίλβα είναι στην αρχή του και υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ
Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η αναγνώριση των αντιπάλων. Μετά από οκτώ παιχνίδια δεν έχει υπάρξει κάποιος που ν' αμφισβητεί την ομάδα και το έργο στου Σίλβα. Μοναδική ομάδα που τον νίκησε είναι η πυραυλοκίνητη Μπάγερν η οποία μοιράζει τριάρες, ντόρτια και πεντάρες μέσα σε μισή ώρα.

Ακόμα και οι Γερμανοί και ο ίδιος ο Πεπ έδειξαν τον απαραίτητο σεβασμό στον Ολυμπιακό πριν αλλά και κατά την διάρκεια του αγώνα. Οσο για την Ελλάδα; Οι ατάκες του Ιγκόρ Τούντορ και του Μακ έδειξαν την διαφορά που έχει ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή αλλά και το έργο του Μάρκο Σίλβα.

Οπως είχαμε γράψει όταν είχε ανακοινωθεί από τον Ολυμπιακό, μιλάμε για έναν μικρό μάγο. Που μεγαλώνει στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό.

 

Τελευταία Νέα