Τόμας Σάαφ: Ο μαθητής του Ρεχάγκελ!

Τόμας Σάαφ: Ο μαθητής του Ρεχάγκελ!

bet365

Είναι υποψήφιος για την εθνική Ελλάδος! Μπορεί να γυρίσει το κλίμα; Μπορεί να την ξανακάνει ομάδα; Το Gazzetta Weekend Journal κάνει... σκόνη και φτερό τον Τόμας Σάαφ και σας τον παρουσιάζει!

Ήταν 10 Μαΐου του 1999, όταν ο Σάαφ πέρασε για πρώτη φορά την πόρτα του προπονητικού κέντρου της Βέρντερ ως προπονητής. Μία πορεία, που μετά από τόσα χρόνια μοιάζει προδιαγεγραμμένη. Κάποτε, ο πρόεδρος Φίσερ του είχε ζητήσει να βοηθήσει στην ομάδα νέων, προτείνοντάς του αύξηση κάποιων εκατοντάδων μάρκων, για να το κάνει παράλληλα. Χωρίς να το ξέρει, ήταν το ξεκίνημα μιας εκπληκτικής καριέρας. Κάτι που φαινόταν από τις μέρες του ως παίκτης. Τότε, μαθητής του Ότο Ρεχάγκελ.

Εκείνο τον Μάιο οι πράσινοι ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού. Μόλις μία κάμερα είχε δώσει το παρών, εκείνη του Radio Bremen. Ελάχιστοι δημοσιογράφοι, που είδαν το ντροπαλό χαμόγελο κάτω από το κλασικό μουστάκι. Κανένας δεν ήξερε ότι ζούσε μία στιγμή, που θα έγραφε και πάλι την ιστορία της Βέρντερ. Που θα έγραφε ένα χρυσό κεφάλαιο στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Τότε, ζήτησε από παίκτες όπως ο Μπόντε, ο Χέρτσογκ και ο Φρινγκς απλά να χαλαρώσουν και να παίξουν κορόιδο.

Παρότι ακολουθούσε το δύσκολο και κρίσιμο ματς με την 1860 στο Μόναχο, ήταν χαλαρός. Είχε εμπιστοσύνη τόσο στις δικές του δυνατότητες όσο και σε εκείνες των παικτών του. Μαζί του οι πράσινοι ανακάλυψαν ξανά την ψυχή τους. Ο Σάαφ έφερε ξανά στη Βρέμη το πάθος και την καρδιά. Λίγες ημέρες αργότερα, αφού την είχε σώσει, την είδε να κερδίζει την Μπάγερν στα πέναλτι και να κατακτά το Κύπελλο. Οι τακτικές του ήταν για την εποχή ριζοσπαστικές. Το 4-4-2 με ρόμβο και οι εκπληκτικές εναλλαγές θέσεων στη μεσαία γραμμή έκαναν την ομάδα απαράμιλλη μηχανή των γκολ.

Αποκορύφωμα ήταν το νταμπλ το 2004. «Meistertrainer» τον είχε χαρακτηρίσει τότε η FAZ, όχι μόνο γιατί η ομάδα του ήταν πρωταθλήτρια, αλλά γιατί έδειχνε ότι θα έχει και συνέχεια. Και όντως είχε. Ο Σάαφ κατάφερε για κάποια χρόνια να διατηρήσει τους πράσινους στο κορυφαίο επίπεδο και ας έπεφτε το μπάτζετ σεζόν με σεζόν. Ποτέ δεν παραπονέθηκε. Απλά αναγνώριζε το γεγονός ότι έπρεπε να ζήσει με αυτό. Μαζί με τον Κλάους Άλοφς έκαναν θαύματα. Όμως από ένα σημείο και μετά, ήταν εμφανές ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, έκατσε στον πάγκο της Βέρντερ για 14 ολόκληρα χρόνια. Χρόνια στα οποία και ο ίδιος άλλαξε. Τόσο στην τακτική, καθώς τα τελευταία χρόνια πειραματίστηκε με το 4-3-3 και με το 4-1-4-1 όσο και στη συμπεριφορά του προς τον Τύπο. «Στα πρώτα μου χρόνια φοβόμουν ότι ό,τι και να πω, θα γινόταν θέμα. Ήμουν πάντα προσεκτικός. Με τα χρόνια κατάλαβα ότι αν κάποιος θέλει να δημιουργήσει θέμα, το κάνει ό,τι και να πω. Έτσι, είμαι πιο χαλαρός», είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του στο 11Freunde.

Τελικά, το διαζύγιο έμοιαζε αναπόφευκτο, καθώς οι πράσινοι ήταν μονίμως στη μάχη του υποβιβασμού. Ρόλο στο «βρώμικο», όπως το χαρακτήρισε τότε το Spiegel, διαζύγιο (καθώς ήταν μονομερής απόφαση της διοίκησης), έπαιξαν και οι αναμνήσεις των μεγαλείων των προηγούμενων ετών.

Οι καιροί άλλαξαν και η Βέρντερ ήταν πλέον ένα σύνολο ακριβοπληρωμένων παικτών, που δε θύμιζαν σε τίποτα ομάδα. Έτσι, το Εποπτικό Συμβούλιο άρχισε να θέτει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο η συνεργασία θα μπορούσε να συνεχιστεί. Ο Σάαφ βρέθηκε τελικά σε μία μάχη εξουσίας ανάμεσα στο Διοικητικό και στο Εποπτικό Συμβούλιο. Ο αιώνιος προπονητής της Βέρντερ αποτέλεσε παρελθόν.

Μετά από 1 χρόνο ξεκούρασης, ο Σάαφ αποφάσισε να επιστρέψει στους πάγκους. Και εκείνος και η Άιντραχτ πήραν μεγάλο ρίσκο με τον γάμο τους. Διότι, για τους Αετούς ο έμπειρος τεχνικός έμοιαζε σαν μία συμβιβαστική λύση μετά την αποχώρηση του Άρμιν Φε, ενώ όλοι περίμεναν πώς και πώς να δουν πώς θα τα πήγαινε σε ομάδα εκτός της Βέρντερ και οι περισσότεροι ήταν σκεπτικοί. Παρά τις εκπληκτικές του επιτυχίες την περίοδο από το 2003 έως το 2009.

Ποτέ του δε σταμάτησε να δοκιμάζει νέα πράγματα. «Όταν δεν είμαι ικανοποιημένος με μία κατάσταση, πάντα δουλεύω σκληρά, ώστε να βρω έναν διαφορετικό τρόπο», έχει πει και πάντα φροντίζει να κρατάει τον λόγο του. Έτσι, είδαμε την Άιντραχτ να παίζει κυρίως με 4-2-3-1. Και πάντα επιθετικά. Αυτό είναι ένα δόγμα που δεν αλλάζει. Η συνολική κίνηση των ομάδων του Σάαφ είναι μία εκπληκτική σύνθεση διαφορετικών μελωδιών. Κάτι που πετυχαίνει παρά τις δυσκολίες, καθώς η ικανότητα να εμπνέει τους παίκτες του είναι εκπληκτική.

Στον πάγκο των Αετών συμπλήρωσε 500 ματς στους πάγκους της Bundesliga. Μόνο οι Ούντο Λάτεκ, Έριχ Ρίμπεκ, Γιουπ Χάινκες και Ότο Ρεχάγκελ έχουν περισσότερα. Ένας πραγματικός θρύλος, που τώρα βρίσκεται στη λίστα της Εθνικής. Η πρώτη φορά που μπορεί να βρεθεί σε πάγκο εκτός συλλογικού επιπέδου. «Υπήρξε ενδιαφέρον από τις ημέρες που ήμουν στη Βέρντερ. Μετά από προσεκτική σκέψη, όμως, αποφάσισα ότι θέλω να εργάζομαι σε καθημερινή βάση. Έτσι, προτίμησα τον σύλλογο από κάποια εθνική. Αυτό, φυσικά, δεν αποκλείει ότι στο μέλλον θα μπορούσα να εργαστώ εκτός συλλογικού επιπέδου», είχε πει στην Welt τον Οκτώβριο του 2014. Η ζωή τα έφερε έτσι, ώστε αυτό τώρα μπορεί να συμβεί.

Λίγους μήνες πριν την παραπάνω δήλωση είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο με την Άιντραχτ, όντας προσωπική επιλογή του CEO Χέριμπερτ Μπρουχάγκεν. Οδήγησε την ομάδα του στην 9η θέση, όμως στο τέλος της σεζόν αποφάσισε να παραιτηθεί. Όχι γιατί απέτυχε, αλλά γιατί για εκείνον η ακεραιότητα είναι πάνω από όλα.

Κάποια στιγμή είχε ξεκινήσει μία επίθεση από τον Τύπο, ο οποίος μονίμως επικαλούνταν πηγές από τον σύλλογο. Από τη διοίκηση και τους παίκτες, χωρίς ποτέ να γίνεται λόγος για ονόματα. Αιτία ήταν η κακή επικοινωνία με τους παίκτες και τα λάθη στην τακτική, κυρίως στα εκτός έδρας ματς. Κανένας δεν έσπευσε να τον στηρίξει ανοιχτά, παρά μόνο στο τέλος, όταν κάποιοι αποφάσισαν δημόσια να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους, όμως δεν τον έπεισαν. Έτσι, ο Σάαφ παραιτήθηκε. Ήταν ένας εσωτερικός πόλεμος, που δε θα μπορούσε να ανεχτεί.

Ο τεχνικός διευθυντής Μπρούνο Χίμπνερ προσπάθησε να τον πείσει να μείνει, όμως είχε πάρει την απόφασή του. Όταν υπέγραψε, επιφορτίστηκε με το έργο να φτιάξει μία νέα ομάδα. Οι παλιοί, όμως, είδαν τις θέσεις τους στην 11άδα να βρίσκονται σε κίνδυνο και κάπου εκεί χάλασε το πράγμα. Και αυτό είναι ένα καλό μάθημα για τη δική μας Ομοσπονδία. Σε περίπτωση που τον θέλει, θα πρέπει να τον στηρίξει άνευ όρων. Οι τακτικές του Σάαφ δουλεύουν μόνο όταν οι παίκτες του έχουν τυφλή εμπιστοσύνη και εκείνος νιώθει άνετα.

Ειλικρίνεια, ισότητα, αξιοκρατία. Αυτές είναι οι τρεις αρχές του και με αυτές ζει. Κάποτε στις διαπραγματεύσεις με τον Μπορν για νέο συμβόλαιο στην Βέρντερ, το πρώτο πράγμα που συζήτησε ήταν όχι τα χρήματα, αλλά η βελτίωση των προπονητικών εγκαταστάσεων. Ένας προπονητής που δεν είναι στον πάγκο (και εδώ που τα λέμε δεν το έχει ανάγκη) για τον εαυτό του, αλλά για την ομάδα.

Ο τρόπος παιχνιδιού, ο χαρακτήρας του, το χάρισμά του τον οδήγησαν στο να γράψει ιστορία. «Τα κατάφερα», όπως είχε αποκαλύψει ότι απάντησε ένα μεσημέρι, όταν συνάντησε τυχαία στους δρόμους της Βρέμης τον δάσκαλό του, που του είπε ότι πάντα ήθελε να γίνει παίκτης. Το ότι δεν έχει τίποτα να αποδείξει τον κάνει τον πιο κατάλληλο υποψήφιο. Χωρίς άγχος, χωρίς αμφιβολία, με ξεκάθαρες ιδέες. Ο Τόμας Σάαφ ενώνει το προπονητικό παρελθόν της Γερμανίας, όπως το γνωρίσαμε και εμείς, με το νέο και τον ελεύθερο, επιθετικό τρόπο παιχνιδιού.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα