Η δική του Φιορεντίνα!

Βασίλης Μοιρώτσος
Η δική του Φιορεντίνα!

bet365

Ο Πάουλο Σόουζα οδηγεί την Φιορεντίνα στην κορυφή του Καμπιονάτο και το Gazzetta Weekend Journal αναλύει πως ο Πορτογάλος έχει μετατρέψει τους βιόλα σε μια άκρως ελκυστική ομάδα!

Αν η καλοκαιρινή του ιστορία εξελισσόταν στην Ελλάδα, δύσκολα θα είχε θετική κατάληξη. Εδώ οι οργανωμένοι οπαδοί έχουν τον… τρόπο τους να «επιβάλλουν» στις διοικήσεις ορισμένες από τις επιθυμίες τους. Κι αν ένας προπονητής κρίνεται ανεπιθύμητος από το πλέον σκληροπυρηνικό κομμάτι της εξέδρας, είτε δεν υπογράφει καθόλου, είτε δεν στεριώνει στον πάγκο, παρά μόνο λίγους μήνες. Στα αυτιά των φανατικών της Φιορεντίνα το όνομα του Πάουλο Σόουζα ήχησε αρνητικά. Ο λόγος; Η παρουσία του σαν ποδοσφαιριστής (προ 20ετίας) στη Γιουβέντους.

Ο Πορτογάλος, όμως, είχε πει το «ναι» από την πρώτη κιόλας φορά που το τηλέφωνο του χτύπησε με… κωδικό Φλωρεντίας. Εξήγησε στη Βασιλεία τα πως και τα γιατί, έλυσε το συμβόλαιό του, πήρε μια βαλίτσα και επέστρεψε στην Ιταλία, τούτη τη φορά ως προπονητής. «Είμαι κάποιος που ζει για το ποδόσφαιρο», η πρώτη του ατάκα στην παρουσίασή του. Τους έπεισε; Όχι. Ελάχιστους μήνες μετά, όμως, με την Φιορεντίνα στην κορυφή του Καμπιονάτο και προερχόμενη από το εντυπωσιακό 4-1 μέσα στο Μιλάνο επί της Ίντερ, ο Πορτογάλος προπονητής αρχίζει να αποδεικνύει σε φίλους κι εχθρούς πως ήταν η καλύτερη επιλογή των αδερφών Ντέλα Βάλε στην μετά – Μοντέλα εποχή.

Ο 5ος πιο ακριβοπληρωμένος

Ο Πάουλο Σόουζα αποτελεί τον 5ο πιο ακριβοπληρωμένο προπονητή αυτή τη στιγμή στη Serie A. Αμείβεται με 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως και βρίσκεται πίσω από τους Ρομπέρτο Μαντσίνι της Ίντερ (4 εκ.), Μασιμιλιάνο Αλέγκρι της Γιουβέντους (3,5 εκ.), Ρούντι Γκαρσία της Ρόμα (2,5 εκ.) και Σίνισα Μιχαϊλοβιτς της Μίλαν (2 εκ.). Οι πρώτες αγωνιστικές έχουν αυξήσει μονάχα τις δικές του μετοχές. Κι ας μην έκανε τις «φανταχτερές» μεταγραφές των υπολοίπων.

Ο πρώην τεχνικός των Βασιλεία, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Βιντεότον, Λέστερ, Σουόνσι και ΚΠΡ, άκουσε απ’ το πρώτο λεπτό των συζητήσεων τους διοικούντες να του λένε πως θα χρειαστεί να φτιάξει μια καλή ομάδα, έχοντας χαμηλότερο ρόστερ απ’ τον προκάτοχό του. Κανένα πρόβλημα. Ο Σόουζα «έδειξε» τους παίκτες που θα του έκαναν τη διαφορά, χωρίς να χρειαστεί η ομάδα να σπαταλήσει πολλά χρήματα. Πρώτη κίνηση, ο Μάριο Σουάρες από την Ατλέτικο. Παίκτης για τον οποίο οι βιόλα δεν σπατάλησαν ούτε ευρώ. Ο Ισπανός πήγε από τη Μαδρίτη στη Φλωρεντία ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Σάβιτς, που έκανε το αντίθετο δρομολόγιο, με τους ροχιμπλάνκος να δίνουν και εφτά εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα που διατέθηκαν στον Σόουζα για να πάρει επιθετικό.

Λίγες μέρες αργότερα φτάνει στη Φλωρεντίο ο Νίκολα Κάλινιτς, που αποτελεί τον εκλεκτό του νέου προπονητή της ομάδας. Ο Κροάτης επιθετικός προερχόταν από φοβερή σεζόν με την Ντνίπρο, πετυχαίνοντας 21 γκολ σε 47 ματς και μετά από τέσσερα χρόνια άφηνε την παγωμένη Ουκρανία για το πιο λαμπερό Καμπιονάτο, έναντι περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ. Τα… ρέστα που απέμεναν πήγαν στον Κούμπα Μπλατσικόφσκι, ο οποίος αποτέλεσε την τρίτη πιο ηχηρή – όσο και… ρισκαδόρικη λόγω τραυματισμών – μεταγραφή της νέας εποχής στη Φιορεντίνα. Οι υπόλοιπες κινήσεις πέρασαν σχεδόν… απαρατήρητες από Τύπο και φιλάθλους, μα όχι και απ’ τον προπονητή του συλλόγου. «Είμαστε μια ομάδα και έτσι θα πορευτούμε. Όλοι όσοι ήρθαν θα ενισχύσουν τη Φιορεντίνα», θα πει με το τέλος της προετοιμασίας.

Το 3-4-2-1

Στο ξεκίνημα του ο Πορτογάλος παρουσιάζει μια ομάδα με πολλά τρεξίματα, με συνοχή, με γρήγορο τρανζίσιον και με «στηρίγματα» του ενός στον άλλο. Η Φιορεντίνα παρουσιάζεται στο γήπεδο με σχήμα 3-4-2-1, αρκετοί τον κατηγορούν πως την παρατάσσει αμυντικά και φέρνει στον Τραπατόνι, μα ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζονται οι «βιόλα» μόνο τέτοιος δεν είναι.

Ο Σόουζα έχει μετατρέψει τον Μπλατσικόφσκι σε μπακ – χαφ, δίνοντας του όλη τη δεξιά πλευρά και αριστερά τον ίδιο ρόλο έχει ο Ισπανός, Μάρκος Αλόνσο, που στα 24 χρόνια του φαίνεται πλέον αρκετά ώριμος να παίξει τον συγκεκριμένο ρόλο. Παίζει μονίμως με δύο αμυντικούς μέσους – συνήθως τους Μπάντελι και Βετσίνο σ’ αυτό το ξεκίνημα της σεζόν – και έχει τους Μπόρχα Βαλέρο και Γιόσιπ Ίλισιτς σαν στηρίγματα πίσω από τον Κάλινιτς.

Ο Ίλισιτς ήταν και το… βέτο που άσκησε το καλοκαίρι ο Σόουζα στη διοίκηση. «Μπορείτε να δώσετε όποιον θέλετε και να εξοικονομήσετε όσα χρήματα θέλετε. Αυτός δεν θέλω να φύγει», ήταν η «απαίτηση» του Πορτογάλου για την παραμονή του Σλοβένου μεσοεπιθετικού. Φυσικά, έγινε το… θέλημά του και η τριπλέτα Βαλέρο – Ίλισιτς – Κάλινιτς είναι εκείνη που οδηγεί μεσοεπιθετικά την Φιορεντίνα και αυτή που «σμπαράλιασε» την Ίντερ στο ντέρμπι της περασμένης Κυριακής.

«Η δική μου Φιορεντίνα»

Σ’ αυτούς τους πρώτους μήνες στη Φλωρεντία μοιάζει να είναι περισσότερο ελαστικός με τους ποδοσφαιριστές του, τόσο εντός, όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου. Μέσα στο γήπεδο τους δίνει την ελευθερία που χρειάζονται ώστε να ξεδιπλώνουν τα χαρακτηριστικά τους. Έξω απ’ αυτό φαίνεται πως έχει αλλάξει αρκετά στον τρόπο σκέψης του, σε σχέση με όσα έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, κάποιες μέθοδοι στη Βασιλεία. Όπως πέρσι τέτοιο καιρό, μετά τη νίκη των Ελβετών επί της Λίβερπουλ, όπου σύσσωμος ο Τύπος της χώρας μιλούσε για τον «μεγάλο αδελφό», που λέγεται Πάουλο Σόουζα. «Παρακολουθεί τους παίκτες του ακόμα και στον ύπνο τους. 2-3 φορές την εβδομάδα τους δίνει ειδικούς αισθητήρες με τσιπάκια και τους λέει να τους φορούν πριν τον ύπνο. Αυτοί οι αισθητήρες καταγράφουν διάφορα δεδομένα για την ποιότητα του ύπνου».

Το επόμενο πρωί οι παίκτες παρέδιδαν στον προπονητή τους αισθητήρες και εκείνος με το επιτελείο του αφού μελετούσαν τις μετρήσεις, έκριναν αν ο κάθε παίκτης είναι έτοιμος να ξεκινήσει στον επόμενο αγώνα! Οι Ελβετοί τόνιζαν πως οι παίκτες της Βασιλείας θα πρέπει να ξεχάσουν το σεξ πριν το παιχνίδι, αν θέλουν να βρίσκονται στην ενδεκάδα της επόμενης μέρας…

Στη Φιορεντίνα δεν έχει υπάρξει ακόμα παρόμοιο περιστατικό. Ή τουλάχιστον δεν το έχουν μάθει οι Ιταλοί συνάδελφοι, πράγμα που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες μιας και οι «γείτονες» ασχολούνται ιδιαιτέρως με τέτοιου είδους ρεπορτάζ. Αντίθετα, όπως δηλώνει και ο ίδιος, η Ιταλία του έχει διδάξει πολλά και αυτό πλέον τον βοηθά στο ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας στη συγκεκριμένη χώρα. «Προσπάθησα να ξεχάσω τις δικές μου προτιμήσεις και προτίμησα να βελτιώσω τους παίκτες μου. Βλέποντας τη δική μου Φιορεντίνα να παίζει έτσι, είναι πραγματική ικανοποίηση», είπε αμέσως μετά την τεράστια νίκη στο Μιλάνο.

Δεν είχε και πολύ άδικο. Όσοι είδαν την Κυριακή το βράδυ την Φιορεντίνα του Πάουλο Σόουζα, σίγουρα ανυπομονούν να τη δουν ξανά. Είτε φτάσει σε κάποιον τίτλο, είτε όχι, είναι δεδομένο πως κάθε Κυριακή τα παιχνίδια της θα έχουν ενδιαφέρον. Ο Πορτογάλος υπήρξε ένας τεράστιος ποδοσφαιριστής και θέλει να αφήσει το στίγμα του και στην προπονητική. Πίνοντας, πάντα, το αγαπημένο του κρασί. Εκείνο που κάποτε αποτέλεσε την αφορμή για να αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό…

 

Τελευταία Νέα