Πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα!

Φάνης Παναγιώτου
Πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα!

bet365

Το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς απέχει μερικές ημέρες και το Gazzetta Weekend Journal καταγράφει τις αλλαγές που έγιναν στους “αιώνιους” το καλοκαίρι που μας πέρασε. Αλήθεια, τι καινούργιο να περιμένουμε;

Δεν ξέρουμε αν πιστεύετε στα ζώδια. Αν ενημερώνεστε από τη Λίτσα Πατέρα ή τον Πιτ Παπαδάκο. Αυτό, πάντως, που ξέρουμε είναι πως οι… λάτρεις των συμπτώσεων θα αισθάνονται δικαιωμένοι φέτος, αφού η κληρωτίδα έβγαλε ξανά ντέρμπι “αιωνίων” στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Μόνο που αυτή τη φορά ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό κι όχι το αντίθετο, όπως συνέβη πέρυσι στο… ιστορικό ματς, που κρίθηκε από το κάρφωμα του Εστεμπάν Μπατίστα. Αυτή είναι μία βασική διαφορά. Υπάρχει, όμως, και μία βασική ομοιότητα, που έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ντέρμπι θα διεξαχθεί εκ νέου χωρίς κόσμο!

Αυτά όσον αφορά στα… εξωαγωνιστικά. Εμείς εδώ είμαστε για να παρουσιάσουμε τις αλλαγές που είχαν οι δύο αντίπαλοι στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Και δεν ήταν και λίγες…

ΜΕ ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ
Ξεκινάμε από τη “μάχη” των πάγκων. Εκεί όπου ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει να υπερηφανεύεται πως από την ημέρα που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού δεν έχει γνωρίσει ήττα από τον Παναθηναϊκό. Ο Έλληνας coach πανηγύρισε δύο νίκες σε ισάριθμα ματς για την κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος, ενώ… σκούπισε τη σειρά των Τελικών, όντας το απόλυτο… αφεντικό.

Φέτος, όμως, θα έχει νέο αντίπαλο. Στον πάγκο του Παναθηναϊκού κάθεται πλέον ο Σάσα Τζόρτζεβιτς. Μία τεράστια φυσιογνωμία των ευρωπαϊκών παρκέ (σ.σ. ο άνθρωπος που “χάρισε” το πρώτο ευρωπαϊκό στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς) που ωστόσο δεν είχε ανάλογες επιτυχίες στους πάγκους. Όλα αυτά μέχρι το περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Εκεί η Σερβία του Σάσα Τζόρτζεβιτς έκλεψε την παράσταση κι έφτασε μέχρι τον Τελικό. Εντάξει. Τις ΗΠΑ δεν ήταν δυνατό να τις κοντράρει γι’ αυτό κι η δεύτερη θέση είναι σαν… πρώτη. Στο φετινό Eurobasket η Σερβία τερμάτισε 4η αν κι έφτασε χωρίς ήττα μέχρι την ημιτελική φάση και πλέον ο Τζόρτζεβιτς ψάχνει και την πρώτη του μεγάλη επιτυχία ως προπονητής σε συλλογικό επίπεδο.

ΚΑΛΑΘΗΣ, ΧΑΚΕΤ, ΣΤΡΟΜΠΕΡΙ, ΠΑΒΛΟΒΙΤΣ
Πάμε να δούμε και τα δύο ρόστερ. Αρχικά θα… ασχοληθούμε με τους “κοντούς”. Με την περιφερειακή γραμμή, στην οποία για ακόμα μία φορά θα… μονομαχήσουν δύο σπουδαίοι παίκτες. Ο Βασίλης Σπανούλης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης που συνεχίζουν σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αντίστοιχα.

Στο πλευρό του Kill Bill βρίσκεται σταθερά ο Βαγγέλης Μάντζαρης, μαζί με τον Ματ Λοτζέσκι και τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Αντίθετα, ο Κώστας Σλούκας είναι πλέον κάτοικος Πόλης κι αγωνίζεται για λογαριασμό της Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ενώ “αντίο” είπαν κι ο Όλιβερ Λαφαγέτ με τον Δημήτρη Κατσίβελη, όπως κι ο Τρεμέλ Ντάρντεν, που είχε χτίσει παράδοση με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Στον Πειραιά, όμως, δεν έκατσαν με… σταυρωμένα τα χέρια. Αποκτήθηκε ο Ντάνιελ Χάκετ που ήταν εκ των κορυφαίων παικτών της Σιένα και της ΕΑ7 Μιλάνο, ο DJ Στρόμπερι που πήρε πρωτάθλημα στην Τουρκία με την Καρσίγιακα πραγματοποιώντας φοβερές εμφανίσεις στα playoffs, ενώ τη φανέλα του Ολυμπιακού θα φοράει κι ο Γιάννης Αθηναίου.

Σημαντικές αλλαγές, όμως, είχαμε και στην περιφέρεια του Παναθηναϊκού. Η είδηση του καλοκαιριού ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία η επιστροφή του Νικ Καλάθη, ο οποίος αναλαμβάνει πλέον ηγετικό ρόλο, ενώ αποκτήθηκαν ακόμα ο πολύπειρος Σάσα Πάβλοβιτς κι ο Τζέιμς Φελντέιν. Παράλληλα, συνεχίζουν οι Παππάς και Γιάνκοβιτς, με τον πρώτο, όμως, να είναι τραυματίας και να βρίσκεται σταθερά στα πιτς, κάτι που ισχύει και για τον άτυχο Λευτέρη Μποχωρίδη. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, ο οποίος θα έχει ακόμα πιο αναβαθμισμένο ρόλο φέτος… Ποιοι έφυγαν; Νέλσον, Σλότερ, Μπλουμς και Κούπερ δεν θα φορούν στο εξής τη φανέλα των έξι φορές Πρωταθλητών Ευρώπης.

Ο ΓΙΑΝΓΚ ΚΙ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ
Τι γίνεται τώρα με τους ψηλούς. Εδώ κι αν είχαμε αλλαγές! Ξεκινάμε από τον γηπεδούχο Ολυμπιακό. Ο Μπράιαντ Ντάνστον ετοίμασε τις αποσκευές του, είπε το “ναι” στην Εφές του Ντούσαν Ίβκοβιτς και πλέον μένει στην Τουρκία, με τον Πάτρικ Γιανγκ να κάνει το αντίθετο δρομολόγια, καθώς άφησε τη γειτονική χώρα κι ήρθε στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό. Στο πλευρό του ο Χάντερ, που όμως είναι τραυματίας, εξέλιξη που κράτησε στον Πειραιά τον Καββαδά, ο οποίος βρέθηκε μία… ανάσα (ίσως και πιο κοντά) στο να παραχωρηθεί δανεικός. Μαζί τους κι ο νεαρός Μιλουτίνοφ, που πήρε το ταλέντο του κι άφησε την Παρτιζάν για τον Ολυμπιακό, πριν κάνει το άλμα για το ΝΒΑ, όπως άπαντες περιμένουν.

Σημαντική κρίνεται κι η αποχώρηση του Μπρεντ Πέτγουεϊ. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση ο Γιάννης Σφαιρόπουλος κι οι συνεργάτες του αποφάσισαν να μην αποκτηθεί αντικαταστάτης και να αναβαθμιστεί ο ρόλος τόσο του Αγραβάνη, όσο και του Τσαϊρέλη.

Πάμε και στον φιλοξενούμενο Παναθηναϊκό. Πέρυσι το “Τριφύλλι” πόνταρε πολλά στην απόδοση του Εστεμπάν Μπατίστα. Ο τελευταίος όμως αποχώρησε και στη θέση του αποκτήθηκε ο Ραντούλιτσα. Ένας παίκτης που γνωρίζει πολύ καλά ο Τζόρτζεβιτς, γεγονός που ισχύει και για τον έτερο σέντερ που αποκτήθηκε, τον Κούζμιτς. Αντίθετα, παρελθόν αποτελεί ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης που συνεχίζει στην ΑΕΚ, ενώ στο “4” δεν είχαμε αλλαγές. Με Φώτση και Γκιστα θα πορευτούν και τη νέα σεζόν οι “πράσινοι”.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ
Σας μπερδέψαμε; Λογικό. Είπαμε και στην εισαγωγή. Οι αλλαγές που έγιναν ήταν πολλές και σημαντικές. Γι’ αυτό και σας τις παρουσιάζουμε συνοπτικά. Τα υπόλοιπα στο παρκέ του ΣΕΦ.

Ολυμπιακός

Πήρε: DJ Στρόμπερι (Καρσίγιακα), Γιάννης Αθηναίου (ΑΕΚ), ΒασίληςΤολιόπουλος (Κολοσσός Ρόδου), Nτάνιελ Χάκετ (Μιλάνο), Πάτρικ Γιανγκ (Γαλατάσαραϊ), Νίκολα Μιλουτίνοφ (Παρτιζάν).

Έμειναν: Βασίλης Σπανούλης, Οθέλο Χάντερ, Ιωάννης Παπαπέτρου, Βασίλης Μουράτος, Ματ Λοτζέσκι, Γιώργος Πρίντεζης, Δημήτρης Αγραβάνης, Βαγγέλης Μάντζαρης, Μιχάλης Τσαϊρέλης, Βασίλης Καββαδάς.

Έφυγαν: Μπρεντ Πέτγουεϊ (Σάσαρι), Μπράιαντ Ντάνστον (Εφές), Τρεμέλ Ντάρντεν (Μπεσίκτας), Ολιβερ Λαφαγιέτ (ΕΑ7 Μιλάνο), Δημήτρης Κατσίβελης (ΑΕΚ), Κώστας Σλούκας (Φενέρμπαχτσε), Ανδρέας Χριστοδούλου (Κόροιβος).

Παναθηναϊκός

Πήρε: Γιώργος Καλαϊτζάκης (Αρης), Σάσα Πάβλοβιτς(Παρτιζάν), Νικ Καλάθης(Γκρίζλις), Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (Τίμπεργουλβς), Όγκνιεν Κούζμιτς (Ουόριορς), Τζέιμς Φελντέιν (Καντού).

Έμειναν:Τζέιμς Γκιστ, Δημήτρης Διαμαντίδης, Νίκος Παππάς, Λευτέρης Μποχωρίδης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Αντώνης Φώτσης, Γιώργος Παπαγιάννης, Μιχάλης Λούντζης, Αντώνης Κόνιαρης, Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς.

Έφυγαν: AJι Σλότερ (Μπάνβιτ), ΝτεΜάρκους Νέλσον (Μονακό), Εστέμπαν Μπατίστα (Chongqung Dragon Fly), Ρέιμαρ Μόργκαν (Ουλμ), DJ Κούπερ (Κράσνι Οκτιάμπρ), Γιάνις Μπλουμς (Αβελίνο), Λουκάς Μαυροκεφαλίδης (ΑΕΚ) Γιώργος Διαμαντάκος (Κηφισιά).

 

Τελευταία Νέα