Έντιν Άτιτς: Η σούπερ επένδυση της ΑΕΚ (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Έντιν Άτιτς: Η σούπερ επένδυση της ΑΕΚ (pics & vids)

bet365

H AEK υπέγραψε τον Έντιν Άτιτς και «έβαλε» ακόμη ένα θεμέλιο στο οικοδόμημα που χτίζει. Το Gazzetta Journal Weekend σας παρουσιάζει τον νεαρό Βόσνιο που βρέθηκε στην καλύτερη 5άδα του Eurobasket U18 και δημιουργεί τεράστιες προσδοκίες για το μέλλον της ομάδας.

«Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς το μπάσκετ»

Και φαίνεται ότι δουλεύει για να μην χρειαστεί, ο Έντιν Άτιτς. Μια αναζήτηση για το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ σε κάνει και συνειδητοποιείς τις προοπτικές, που έχει δημιουργήσει ο 18χρόνος Έντιν Άτιτς στο παγκόσμιο μπάσκετ. Ο νεαρός Βόσνιος υπέγραψε με την ΑΕΚ για τα επόμενα 6 χρόνια και μέσα σε αυτά οι οπαδοί της ΑΕΚ αλλά και γενικότερα οι Έλληνες φίλαθλοι θα έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν την ανάπτυξη ενός πολύ μεγάλου ευρωπαϊκού ταλέντου. Η προσπάθεια που κάνει η διοίκηση της ομάδας για να «χτίσει» την ομάδα του μέλλοντος, σαρώνοντας ότι καλύτερο υπάρχει σε Έλληνες νεαρούς παίκτες (Μωραϊτης, Τσαλμπούρης, ακόμα και ο Δίπλαρος άσχετα αν για άλλους λόγους δεν προχώρησε) φαίνεται ότι περνάει τα σύνορα. Η διοίκηση θέλει να φέρει ότι καλύτερο υπάρχει και το κάνει σαφές με τις κινήσεις της.

Γεννημένος 19 Ιανουαρίου 1997 στην Βοσνία ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ σε ηλικία 7 ετών όταν ο πατέρας του τον πήγαινε σε γηπεδάκια μπάσκετ και τον έβαζε να σουτάρει την μπάλα. Ξεκίνησε την πορεία του στην ομάδα της πόλης του, την Σπαρς Σεράγεβο. Το 2013 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα που ανδρώθηκε και μετά από δύο χρόνια έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του υπογράφοντας με την ΑΕΚ. Το ταλέντο δεν κρύβεται. Ο Άτιτς αγωνίζεται στην θέση του σούτινγκ γκαρντ και με την εθνική του ομάδα και πέρσι αλλά φέτος στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα U18 κατάφερε να ξεχωρίσει και «τραβήξει» τα βλέμματα ολόκληρης της Ευρώπης πάνω του.

Αγωνιστικό προφίλ

Οι σκάουτερ ήδη τον κοιτάνε, τον ψάχνουν και τον αναλύουν. Στα παιχνίδια που έχει δώσει έχει εντυπωσιάσει και έχει αναγκάσει να τον ψάξουν λίγο παραπάνω. Παρά το νεαρό της ηλικίας του οι προοπτικές του τον ξεπερνούν και το όνομα του ακούγεται για τα μελλοντικά ντραφτ. Αγωνίζεται ως σούτινγκ γκαρντ αλλά μπορεί να προσφέρει και σαν φόργουορντ. Το ύψος του (ξεπερνάει τα 2,00μ.) και το μεγάλο άνοιγμα των χεριών τον κάνει να ξεχωρίζει. Είναι πολύ καλός αθλητής και χειρίζεται, ειδικά για το ύψος του, ιδανικά την μπάλα. Μπορεί και δημιουργεί παιχνίδι για τους συμπαίκτες του και τρέχει πολύ καλά την ομάδα στο γήπεδο.

Επίσης ο Άτιτς έχει πολύ καλό πρώτο βήμα, δεν φοβάται να διεισδύσει αλλά και να μοιράσει παιχνίδι για την υπόλοιπη ομάδα. Το γεγονός αυτό βγαίνει και από τον αριθμό ασίστ που μετρά σε κάθε παιχνίδι του. Τέλος, φυσικά και είναι πολύ καλός εκτελεστής χωρίς να ξεχνά την άμυνα που προσφέρει κάποια εντυπωσιακά μπλοκς κυρίως λόγω του σώματος του.

Από την άλλη, όπως οι περισσότεροι σε αυτήν την ηλικία, πρέπει να αποκτήσει μυικό όγκο. Είναι αδύνατος και χρειάζεται να βελτιωθεί σε αυτό το κομμάτι. Ένα θέμα ακόμα που έχει παρατηρηθεί είναι ότι έχει περίεργο τρόπο που σουτάρει. Η μπάλα φεύγει με παράξενο τρόπο από τα χέρια... την δουλειά του βέβαια την κάνει αλλά οι σκάουτερ δν μπορούν να μην το σχολιάσουν. Ένα ακόμα γεγονός που προβληματίζει είναι ότι, μερικές φορές, κάνει κατάχρηση στις προσπάθειες που παίρνει σε σουτ τριών πόντων. Βέβαια, ο ρόλος του ηγέτη που έχει στην εθνική του ομάδα δεν του αφήνει και πολλά περιθώρια. Τώρα που θα βρεθεί σε μια μεγάλη ομάδα και θα ψάξει για τον ρόλο του αναμένεται να βελτιωθεί και σε αυτόν τον τομέα. Τέλος, θα πρέπει να φτιάξει το ποσοστό του στις βολές, καθώς είναι ιδιαίτερα χαμηλό (60% στην καριέρα του).

Eurobasket U18 2014 – 2015

Ο Άτιτς είναι ο ηγέτης της εθνική του ομάδας. Μπορεί η επιτυχία της Ελληνικής εθνικής ομάδας αλλά και τα νέα «αστέρια» των Τούρκων να «τράβηξαν» όλα τα βλέμματα η ΑΕΚ όμως κινήθηκε έξυπνα και έκλεισε τον νεαρό Βόσνιο που «έβγαλε» μάτια, ειδικά στο φετινό Eurobasket U18 που έγινε στον Βόλο. Ο νεαρός σούτινγκ γκαρντ είναι αυτός που θα πάρει τις προσπάθειες της Βοσνίας και το απέδειξε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ο Άτιτς είχε 16 πόντους μέσο όρο στο τουρνουά, 7,6 ριμπάουντ και 3,8 ασίστ σε 30,1 λεπτά συμμετοχής. Επίσης κατάφερε να βρεθεί στην καλύτερη 5άδα και να οδηγήσει την ομάδα του στην κατάκτηση της 4ης θέσης. Με το ξεκίνημα της δεύτερης φάσης του τουρνουά, ο Άτιτς έκανε πραγματικά εκπληκτικές εμφανίσεις. Κόντρα στους Ιταλούς ο νεαρός γκαρντ μέτρησε 24 πόντους και κόντρα στους Ισπανούς 28.

Κόντρα στους Τούρκους ο Άτιτς έβαλε άλλους 24 πόντους και στον τελευταίο αγώνα της ομάδας του και τον μικρό τελικό που τραυματίστηκε και δεν αγωνίστηκε η ομάδα του βρέθηκε σε πολύ κακή επιθετική βραδιά πετυχαίνοντας συνολικά μόλις 49 πόντους κόντρα στους Λιθουανούς. Η φετινή του πολύ καλή παρουσία συμπλήρωσε την επίσης εντυπωσιακή περσινή του πάλι με την εθνική του ομάδα στο Ευρωπαϊκό του 2014 που και πάλι μέτρησε 16 πόντους, 5,2 ριμπάουντ και 2,4 ασίστ ανά παιχνίδι. Αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς φαίνεται ότι οι Βόσνιοι βρήκαν τον παίκτη που θα τους οδηγεί για πολλά χρόνια ακόμα.

Κεφάλαιο ΑΕΚ

«Ήταν πολύ εύκολη απόφαση για μένα να επιλέξω την ΑΕΚ. Νιώθω ήδη πολύ καλά εδώ».

Στις πρώτες του δηλώσεις στο επίσημο σάιτ της ΑΕΚ, ο Άτιτς φαίνεται ότι έχει καταλάβει ότι το προσωπικό του μέλλον συνδέετε με το τεράστιο μέλλον που «χτίζει» η ΑΕΚ.

«Η διοίκηση της ΑΕΚ αγόρασε τα δικαιώματα του παίκτη από την Σπαρς, ενώ ο Βόσνιος διεθνής υπέγραψε σήμερα (01/09) συμβόλαιο διάρκειας έξι (6) ετών με τη "Βασίλισσα", ήτοι έως το 2021».

Αυτή ήταν η επίσημη ανακοίνωση της ομάδας για τον νεαρό Βόσνιο. Η ΑΕΚ συνεχίζει τις κινήσεις για να βρει τα καλύτερα υλικά το μέλλον της ομάδας... και ο Άτιτς είναι ένα από αυτά. Ο νεαρός θεωρείται τεράστιο ταλέντο με σίγουρη συμμετοχή στο ντραφτ το 2017, με τα μάτια του ΝΒΑ ήδη να έχουν στραφεί πάνω του και την δοκιμή από την Ρέαλ Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2012 να δείχνει ότι ο πιτσιρικάς σίγουρα δεν περνά απαρατήρητος.

Αποφεύγει εντελώς να δεχθεί τον τίτλο του νέου Τελέτοβιτς που του έχουν «φορέσει» και ομολογεί ότι πρέπει να δουλέψει σκληρά για να γίνει ο παίκτης που όλοι πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει. Τα τουρνουά που έχει πάρει μέρος έχουν κάνει ολόκληρη την μπασκετική Ευρώπη να του «κοιτάει» με τον ίδιο να επιλέγει τελικά την ΑΕΚ και να ανυπομονεί να προσφέρει στην νέα του ομάδα.

Ο Άτιτς βρήκε την ομάδα που χρειαζόταν για να δημιουργήσει τον δικό του μεγάλο μπασκετικό «μύθο», και η ΑΕΚ ακόμα έναν παίκτη που μπορεί να γράψει ιστορία με την φανέλα της.

 

Τελευταία Νέα