Όταν την ταινία την… ακούς!

Βασίλης Τσίγκας
Όταν την ταινία την… ακούς!

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal μάζεψε τα δέκα κορυφαία scores σε κινηματογραφικές ταινίες και σας παρουσιάζει τις μουσικές που πολλές φορές μας έμειναν στο μυαλό περισσότερο και από τις ίδιες τις εικόνες!

Μια διευκρίνηση για να μην παρεξηγηθούμε: Όταν λέμε scores, ΔΕΝ εννοούμε το soundtrack της ταινίας! Είναι τελείως άλλο πράγμα (γι’ αυτό π.χ. είναι και διαφορετική κατηγορία στα Oscars το καλύτερο τραγούδι, από το καλύτερο score)! Το score μιας ταινίας είναι το ορχηστρικό κομμάτι, η μουσική ταυτότητα της ταινίας.

Με λίγα λόγια, είναι αυτή η μελωδία που κολλάει στο μυαλό σου και μόλις την ακούσεις, ξαφνικά οι αναμνήσεις, οι συγκινήσεις και όλα τα συναισθήματα που ένιωσες, βλέποντας την ταινία, ξεπηδούν μονομιάς και σε πλημμυρίζουν!

Προσοχή: Η… τελική shortlist ήταν ανάμεσα σε 58 επιλογές! Άντε να τις μειώσεις σε 10! Πολύ δύσκολη δουλειά, όμως βασικό κριτήριο ήταν η αναγνωρισιμότητα του κομματιού. Το πόσο γρήγορα, με το που το ακούσεις, θα θυμηθείς την ταινία!

Νο.10) Chariots of Fire (Vangelis)

Ξεκινάμε ελληνικά! Το 1981 κυκλοφόρησε η ταινία Chariots of Fire, κερδίζοντας τελικά τέσσερα Όσκαρς, συμπεριλαμβανομένου κι αυτού για την καλύτερη ταινία. Ακόμα και σήμερα, όμως, αυτό που θυμούνται οι περισσότεροι, ήταν το μουσικό θέμα της ταινίας, το οποίο συνέθεσε ο Έλληνας, Βαγγέλης Οδυσσέας Παπαθανασίου aka Vangelis!

Νο.9) Rocky (Bill Conti)

Εντάξει, αν θέλετε πάνω από πέντε δυτερόλεπτα, ακούγοντας το τραγούδι, για να τοποθετήσετε στο μυαλό σας τον Sylvester Stallone να τρέχει και να ανεβαίνει τα σκαλιά, τότε μάλλον δεν έχετε δει ποτέ το Rocky. Άλλη μία ταινία που κέρδισε το Όσκαρ, με τον Bill Conti να γράφει όλο το soundtrack και το all-time classic Gonna Fly Now να κερδίζει δικαίως την θέση του σε άπειρα εμψυχωτικά video αθλητικού κυρίως περιεχομένου.

Νο. 8) Dr. No (Monty Norman, John Barry Orchestra)

James Bond! Έχει διασκευαστεί σε κάθε ταινία του Βρετανού υπέρ-πράκτορα, όμως το αυθεντικό μουσικό θέμα, από το Dr. No, είναι το γνωστότερο απ’ όλα. Ξεκινώντας με τον κλασικό πυροβολισμό στην οθόνη, όλοι έχουμε ακούσει έστω μία φορά τη συνέχεια, σε μία από τις πιο εμβληματικές συνθέσεις του κινηματογραφικού κόσμου.

Νο. 7) The Good, the Bad and the Ugly (Ennio Morricone)

Μένουμε στα… old days και ίσως στο κορυφαίο γουέστερν όλων των εποχών. Το 1966, ο Κλιντ Ίστγουντ πρωταγωνιστεί στο The Good, the Bad and the Ugly του Sergio Leone, ο οποίος ανέθεσε στον φίλο του, Ennio Morricone να γράψει την μουσική, με τον τελευταίο να συνθέτει τελικά ένα από τα πιο χαρακτηριστικά θέματα ever!

Νο. 6) Batman (Danny Elfman)

Ο πρώτος κινηματογραφικός Batman, αυτός του μαγικού Tim Burton, ίσως να μην ήταν ο σκοτεινός αντι-ήρωας, που όλοι έχουμε λατρέψει, αν δεν υπήρχε η μελωδία του Danny Elfman να τον συνοδεύει. Ο Elfman συνέθεσε έναν μουσικό κόσμο, τόσο σκοτεινό, όσο και αυτός που δημιούργησε εικαστικά ο Burton, ξεφεύγοντας τελείως από τα… υπερ-ηρωικά που ξέραμε μέχρι τότε για τον χαρακτήρα, από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις.

Νο. 5) Raiders of The Lost Ark (John Williams)

Η πρώτη εμφάνιση του John Williams στη λίστα, του ανθρώπου για τον οποίο πάρα πολύ εύκολα μπορείς να αφιερώσεις δύο και τρεις και τέσσερις λίστες! Μαζί με την συμφωνική ορχήστρα του Λονδίνου, έχει συνθέσει μερικές από τις συγκλονιστικότερες μουσικές για ταινίες, κυρίως για χάρη των George Lucas και Steven Spielberg! Εδώ θέλεις ελάχιστα δευτερόλεπτα για να κλείσεις τα μάτια σου και να δεις τον Indiana Jones να παίρνει το μαστίγιό του και να αρχίζει τις περιπέτειές του!

Νο. 4) The Lord of The Rings (Howard Shore)

Αρχίζουμε τα επικά τώρα! Κυριολεκτικά! Πιο επικές ταινίες από την τριλογία του Άρχοντα, πολύ δύσκολα μπορείς να βρεις και η μουσική που τις συνοδεύει, προφανώς δεν θα μπορούσε να… υπολείπεται! Ο Peter Jackson συνεργάζεται με τον Howard Shore, ο οποίος γράφει δεκάδες ώρες μουσικής για τις ταινίες κι ένα μουσικό θέμα τόσο επικό, όσο αρμόζει στις περιπέτειες της fellowship στα βουνά της Μόρια!

Νο. 3) Requiem for a Dream (Clint Mansell)

Η αλήθεια είναι, ότι το Requiem for a Dream του Darren Aronofsky είναι κομματάκι άρρωστη ταινία. Έπος, κινηματογραφικός θρίαμβος, αλλά λίγο άρρωστη. Έπρεπε, λοιπόν, και η μουσική να έχει αντίστοιχο… συναισθηματικό φορτίο! Αυτό, πάντως, που έγραψε ο Clint Mansell, ξεπερνάει κάθε φιλοδοξία. Επτά-οκτώ λεπτά… εσωτερικού πανικού, με την ένταση να ανεβαίνει, να ανεβαίνει και να σε σκάει, με το τέλος του τραγουδιού να σε ανακουφίζει από την κρίση άγχους που… έρχεται!

Νο. 2) The Godfather (Nino Rota)

Θα μπορούσε πολύ εύκολα να είναι πρώτο, αν δεν υπήρχε αυτός ο άγιος άνθρωπος, ο John Williams! Για την καλύτερη ταινία όλων των εποχών, ο Nino Rota έγραψε κάτι απλό, θα μπορούσε να πει κάποιος. Χα, θα ήταν τόσο κουτός αυτός ο κάποιος! Το μουσικό θέμα του Νονού έχει ταυτιστεί για πάντα με την Μαφία, τόσο εντός της ταινίας όσο κι εκτός! Το πιο ατμοσφαιρικό από τα θέματα της λίστας, ένα μουσικό αριστούργημα!

Νο. 1) Star Wars: A New Hope (John Williams)

Nerds όλου του κόσμου ενωθείτε! Δεν αρκεί μόνο η εικόνα του Han Solo ή του R2-D2 ή του Darth Vader! Χρειαζόμαστε και το έπος του Williams να ακούγεται στ’ αυτιά μας! Ίσως η μουσική που έχει ταυτιστεί περισσότερο από κάθε άλλη με μία ταινία (μαζί μόνο με τον Νονό), βοήθησε κι αυτή με τη σειρά της στη σημιουργία της σπουδαιότερης saga όλων των εποχών!

 

Τελευταία Νέα