Το Χρυσό θα το πάρει η… (pics)!

Φάνης Παναγιώτου
Το Χρυσό θα το πάρει η… (pics)!

bet365

Η μεγάλη ώρα έφτασε. Τζάμπολ σήμερα (05/09) στο Eurobasket 2015 και το Gazzetta Weekend Journal “τολμά” να κάνει τις δικές του προβλέψεις. Οι αναλύσεις που έχουν γίνει είναι πολλές και τώρα πάμε στο “δια ταύτα”!

Αν έχεις κάνει μία βόλτα στο διαδίκτυο τις τελευταίες εβδομάδες θα έχει καταλάβει για τα καλά πως είμαστε σε κλίμα Eurobasket. Τα ρόστερ κυκλοφορούν παντού, υπάρχει πληθώρα αφιερωμάτων, αλλά και πολλές συνεντεύξεις. Βέβαια, το gazzetta.gr ξεχώρισε ξανά, όπως μπορείτε να δείτε ΕΔΩ. Ναι, αν δεν πέσεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει. Σωστά, αλλά στην προκειμένη δεν το κάνουμε μόνο γι’ αυτό. Είναι πραγματικά καλή η δουλειά που έγινε.

Τέλος, όμως, με όλα αυτά. Εμείς εδώ είμαστε για να μπούμε στο… ζουμί. Σήμερα (05/09) γίνεται το τζάμπολ, συνεπώς οι αναλύσεις περνάνε στην άκρη. Πλέον μιλάμε με πράξεις. Μιλάμε με γεγονότα, αφού οι πρωταγωνιστές βγαίνουν απ’ τα αποδυτήρια και μπαίνουν στο παρκέ. Ο δρόμος είναι μακρύς. Μην ξεχνάτε πως φέτος το Eurobasket διεξάγεται με 24 ομάδες… Πανικός!

Εμείς, λοιπόν, θα επιχειρήσουμε να προβλέψουμε την πορεία της διοργάνωσης μέχρι ενός σημείου. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως οι όποιες ενστάσεις είναι δεκτές. Εξάλλου, πολλά από αυτά που θα γράψουμε είναι υποκειμενικά. Είναι δεδομένο πως έχουμε επιχειρήματα, ωστόσο κάποιος μπορεί να έχει διαφορετική οπτική. Πάνω-κάτω, όμως, η εικόνα του Eurobasket θα είναι κάπως έτσι:

GROUP A
Πάμε αρχικά να δούμε τις ομάδες που θα περάσουν από κάθε Όμιλο. Στον πρώτο, το αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι η Γαλλία και λογικά θα περάσει 1η χωρίς προβλήματα. Από εκεί και πέρα, όμως, θα γίνει “μάχη”! Πολωνία, Βοσνία, Ισραήλ, Ρωσία και Φινλανδία θα παλέψουν για τα τρία επόμενα εισιτήρια κι η καθεμία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα. Οι Πολωνοί τον Γκόρτατ, οι Βόσνιοι τον Ιβάνοβιτς κι οι Φινλανδοί τους σουτέρ τους. Αντίστοιχα υπάρχουν και μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, η κατάσταση στη Ρωσία μυρίζει μπαρούτι, ενώ υπάρχουν και σημαντικές απουσίες. Τι βλέπουμε. Σίγουρα Πολωνία, με ρίσκο Ισραήλ και την 4η θέση να κρίνεται ανάμεσα σε Ρωσία και Φινλανδία.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ
1η θέση Γαλλία
2η θέση Πολωνία
3η θέση Ισραήλ
4η θέση Ρωσία ή Φινλανδία

GROUP B
Ο δεύτερος είναι ο λεγόμενος… Όμιλος του θανάτου. Χαμός! Εκτός από την ξεγραμμένη Ισλανδία, οι υπόλοιπες ομάδες θα παλέψουν για την πρόκριση. Μόνο που Γερμανία και Τουρκία είναι ένα κλικ πιο κάτω από τις Ισπανία, Ιταλία, Σερβία γι’ αυτό και προβλέπουμε “μάχη” μεταξύ τους γι την 4η θέση, με τους Γερμανούς να έχουν το πλεονέκτημα της έδρας. Οι άλλες τρεις θα παλέψουν για όσο το δυνατόν καλύτερο πλασάρισμα. Εμείς θα πάμε με τους Ιταλούς. Φέτος είναι πιο ενωμένοι από ποτέ, ο Πιανιτζιάνι έχει αφοσιωθεί αποκλειστικά στην Εθνική, ενώ το γεγονός ότι οι ΝΒΑers είναι όλοι εκεί, δείχνει πολλά. Αντίθετα, η Ισπανία έχει προβλήματα απουσιών κι ο Πάου Γκασόλ δεν είναι στην πρώτη του νιότη. Κακή ομάδα δεν είναι. Το αντίθετο. Οι Σέρβοι, όμως, του Σάσα Τζόρτζεβιτς θεωρούμε πως τους έχουν.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ
1η θέση Ιταλία
2η θέση Σερβία
3η θέση Ισπανία
4η θέση Γερμανία ή Τουρκία

GROUP C
Ο Όμιλος της Εθνικής μας. Η Ελλάδα μαζί με την Κροατία θα παίξουν την πρώτη θέση στο μεταξύ τους ματς, αφού η -χωρίς Γκόραν Ντράγκιτς- Σλοβενία είναι πιο πίσω, όπως κι η Γεωργία, η ΠΓΔΜ κι η Ολλανδία. Μιας κι αναφερθήκαμε στη Σλοβενία, πρέπει να σημειώσουμε πως έχει πολλές απουσίες. Γενικά δεν τρομάζει σε καμία περίπτωση και πιστεύουμε πως η πολύ δουλεμένη Γεωργία του Κοκόσκοφ θα την ξεπεράσει. Μην ξεχνάτε πως μιλάμε για μία ομάδα με έμπειρα παιδιά, όπως ο Πατσούλια. Αντίθετα, ΠΓΔΜ & Ολλανδία δεν έχουν τύχη. Όσο για την πρωτιά. Βλέπουμε Ελλάδα. Όχι… πατριωτικά. Κυρίως λόγω της διαφοράς των δύο ομάδων στη θέση “1”. Ο τραυματισμός του Λαφαγέτ αποδυνάμωσε πολύ τους Κροάτες στον συγκεκριμένο τομέα, την ώρα που ο Φώτης Κατσικάρης μπορεί να χρησιμοποιήσει στη συγκεκριμένη θέση τον Καλάθη, τον Ζήση, τον Μάντζαρη, ακόμα και τον Σλούκα.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ
1η θέση Ελλάδα
2η θέση Κροατία
3η θέση Γεωργία
4η θέση Σλοβενία

GROUP D
Εδώ η τυχερή της υπόθεσης είναι η Λιθουανία. Έχει απουσίες, δεν είναι ιδιαίτερα δυνατή, αλλά στον Όμιλο θα τερματίσει 1η, καθώς έχει απέναντι της αδύναμους αντιπάλους. Θα την ακολουθήσει η Λετονία. Είναι ομάδα ρυθμού, έχει έμπειρες μονάδες και μόνο θετικό είναι για τέτοιου είδους ομάδες το γεγονός ότι παίζει στο “σπίτι” της. Από εκεί και πέρα, την πρόκριση -λογικά πάντα- θα πάρει η Τσεχία των Βέσελι & Σατοράνσκι, ενώ η 4η θέση θα κριθεί ανάμεσα στο Βέλγιο του Ματ Λοτζέσκι και την -ταλαιπωρημένη από απουσίες- Ουκρανία. Η Εσθονία δεν έχει τύχη.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ
1η θέση Λιθουανία
2η θέση Λετονία
3η θέση Τσεχία
4η θέση Βέλγιο ή Ουκρανία

ΦΑΣΗ ΤΩΝ “16”
Εντάξει μέχρι εδώ. Οι Όμιλοι τελείωσαν και πάμε στα κρίσιμα. Λογικά θα πέσουμε σε γκέλες όσον αφορά στις προηγούμενες προβλέψεις μας, ωστόσο τα σημαντικά θα τα… πιάσουμε. Δηλαδή, όποιος κι εκ των Γερμανία ή Τουρκία πέσει πάνω στη Γαλλία θα μείνει έξω. Αντίστοιχα, αν η Ελλάδα παίξει με την Τσεχία, αντί για μία εκ των Βέλγιο ή Ουκρανία, πάλι μικρό το κακό, αφού εκείνη που πανηγυρίσει την πρόκριση στα προημιτελικά -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα είναι η Εθνική μας.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε επιγραμματικά τα ζευγαρώματα στη φάση των “16”:

Γαλλία vs. Γερμανία - Τουρκία = Γαλλία
Λετονία vs. Γεωργία = 50%-50%
Σερβία - Ισραήλ = Σερβία
Ελλάδα - Ουκρανία ή Βέλγιο = Ελλάδα
Ιταλία - Ρωσία ή Φινλανδία = Ιταλία
Κροατία - Τσεχία = Κροατία
Πολωνία - Ισπανία = Ισπανία
Λιθουανία - Σλοβενία = Λιθουανία

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
Κάπου εδώ τα “εύκολα” τελειώνουν. Για την ακρίβεια, υπάρχει ακόμα ένα… εύκολο ζευγάρι, αφού η Γαλλία θα παίξει κόντρα σε μία εκ των Λετονία ή Γεωργία, συνεπώς έχει ήδη κλείσει θέση στα ημιτελικά. Αντίθετα, το πιθανό ζευγάρι Ελλάδα - Σερβία δεν πιάνεται από πουθενά. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει “χτίσει” πάνω στην περσινή ήττα, αλλά οι Σέρβοι έδειξαν πως έχουν τον τρόπο να μας αποκλείσουν. Απρόβλεπτα είναι και τα ζευγάρια Ιταλία - Κροατία & Ισπανία - Λιθουανία, μόνο εδώ -σε αντίθεση με το Ελλάδα - Σερβία- υπάρχουν φαβορί. Και με αυτά θα πορευτούμε μέχρι τα ημιτελικά.

ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
Εμείς μέχρι εδώ θα τολμήσουμε. Από εκεί και πέρα τα πάντα μπορούν να συμβούν κι δεν χωράνε προβλέψεις. Τι εννοούμε; Όπως βγάλει εμείς το bracket, τα πιθανά ζευγάρια στην ημιτελική φάση είναι Ισπανία - Ιταλία και Γαλλία με μία εκ των Ελλάδα ή Σερβία! Χαμός. Ματσάρες που δεν μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό από το να κάτσεις και να τις απολαύσεις. Αυτή είναι κι η συμβουλή μας. Εντάξει, τολμήσαμε να φτάσουμε τη διοργάνωση μέχρι ένα σημείο. Ίσως δικαιωθούμε, ίσως όχι. Καλή καρδιά…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα