O Άρνεσεν που τρελαίνει την Τούμπα!

Απόστολος Παγώνης
O Άρνεσεν που τρελαίνει την Τούμπα!

bet365

Η λέξη restart, ήταν άγνωστη στην νεότερη ιστορία του ΠΑΟΚ. Κανείς, απ' όσους πέρασαν από το πόστο του αθλητικού διευθυντή - τεχνικού διευθυντή, δεν φρόντισαν να πατήσουν το κουμπί της επανεκκίνησης και να δημιουργήσουν μια ομάδα από το μηδέν. Ο Άρνεσεν έχει τον τρόπο...

Οι περισσότεροι δεν είχαν πλάνο. Είχαν κάτι ασαφές στο μυαλό τους κάτι πρόσκαιρο. Το οποίο εξελίχθηκε κάτι σαν το ελληνικό χρέος. Ακόμα κι όταν ήρθε ο Ιβάν Σαββίδης στην Τούμπα και το χρήμα έρεε άφθονο, ήρθαν ποδοσφαιριστές αμφιβόλου αξίας και με συμβόλαια υπέρογκα. Όταν ο μεγαλομέτοχος είδε πως τα χρήματα που ρίχνει στην ομάδα, πάνε σ' ένα βαρέλι δίχως πάτο, αποφάσισε να βάλει ένα τέλος σ' αυτή την καταστροφική τριετία.

Έκρινε πως έπρεπε να εξελιχθεί κι ο ίδιος ποδοσφαιρικά, παίρνοντας ίσως την πιο σωστή απόφαση από την ημέρα που ανέλαβε τις τύχες του συλλόγου.

Να εμπιστευτεί στην θέση του αθλητικού διευθυντή έναν άνθρωπο με τεράστια εμπειρία, αλλά και πλούσια ατζέντα, γιατί οι προκάτοχοι του, ούτε αυτό δεν είχαν. Από το καλοκαίρι του 2015 μπήκαμε στην εποχή Φράνκ Άρνεσεν. Ο ΠΑΟΚ πέρσι έκανε την χειρότερή του χρονιά τερματίζοντας τελευταίος στα paly offs του πρωταθλήματος.

Όλα έπρεπε να γίνουν μέσα σε 20 ημέρες. Να έρθουν παίκτες, προπονητής προκειμένου ο Δικέφαλος να παρουσιάσει ένα διαφορετικό πρόσωπο απ' αυτό που είχαμε δει την περασμένη σεζόν. Ο Δανός δεν είχε πανικό, αλλά όλοι όσοι ήταν εκτός ομάδας, δημοσιογράφοι, κόσμος, παλιοί παράγοντες. Ο Φράνκ Άρνεσεν έφερε στην Τούμπα για την θέση του προπονητή τον Ιγκορ Τούντορ. Ο Κροάτης τεχνικός στο 37ο έτος της ηλικίας του κάθισε στην ηλεκτρική καρέκλα του ΠΑΟΚ και όλοι... έκαναν τον σταυρό τους!

Βάζοντας στοιχήματα για το πότε και το πώς θα ολοκληρωθεί αυτή η συνεργασία, αν τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Ο αθλητικός διευθυντή του Δικεφάλου που δεν ιδρώνει το αφτί του από τέτοιες καταστάσεις, τον επέλεξε γιατί είναι νέος, φιλόδοξος, λάτρης της πειθαρχίας και κυρίως βαλκάνιος.

Ο Τούντορ είναι πιο κοντά στην ελληνική κουλτούρα, απ' ότι ένας Γερμανός ή Ολλανδός προπονητής κι αυτό μπορεί να είχε απρόσμενες συνέπειες. Ο Δανός άφησε τον Τούντορ, να χειριστεί τα θέματα της ομάδας δείχνοντας ότι έχουν κοινό τόπο στην φιλοσοφία. Ο ΠΑΟΚ δεν είχε ποτέ κόκκινες γραμμές στο ποδοσφαιρικό του τμήμα. Όλοι τις ξεπερνούσαν φτάνοντας στο σημείο να μπαίνουν σε ξένα χωράφια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα να δείχνει ότι είναι μπάχαλο.

Η μοναδική του παρέμβαση στα αποδυτήρια της Τούμπας, ήταν όταν ανακοίνωσε στους παίκτες πως σε περίπτωση πρόκριση επί της Μπρόνμπι για τους ομίλους θα υπάρξει έξτρα πριμ. Ο Άρνεσεν, στο θέμα της ενίσχυσης της ομάδας, είχε πάρει την απόφαση να φέρει ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στην πιο παραγωγική ηλικία. Παίκτες με προοπτική για να δουλέψουν μια τριετία στην Τούμπα και να εξελιχθούν αγωνιστικά.

Ο ΠΑΟΚ που υστερούσε στις ηλικίες από 25 έως 28 ετών έκανε 7-8 μεταγραφές. Για πρώτη φορά στα χρονικά, από την Τούμπα δεν είχε διαρρεύσει κανέναν όνομα για τους υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους. Τα στόματα κλείσανε (επιτέλους) και αυτό ήταν πιο εύκολο για τον Δανό παράγοντα να κινηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Όπως ήταν η περίπτωση του Γκάρι Ροντρίγκες.

Ο ποδοσφαιριστής από το Πράσινο Ακρωτήρι συμφώνησε με τον ΠΑΟΚ και στη συνέχεια πίεσε την Έλτσε προκειμένου να μείνει ελεύθερος, εκμεταλλευόμενος και την κατάσταση που επικρατούσε στην ομάδα. Για πρώτη φορά στην εποχή Σαββίδη, οι "ασπρόμαυροι" δεν έφεραν στην Τούμπα μια καραβιά από δανεικούς ποδοσφαιριστές.

Αγόρασε, όχι φθηνά, αλλά ακριβά, τα δικαιώματα παικτών, όπως οι Τσίμιροτ και Λέοβατς που διεκδικούσαν μεγαλύτερα club. Η πειθώ του Άρνεσεν δεν ήταν η οικονομική σιγουριά του Ιβάν Σαββίδη, αλλά το πλάνο του για το παρόν και το μέλλον του ΠΑΟΚ. Στον Δικέφαλο δεν ήρθαν μόνο παίκτες, αλλά κι έφυγαν χωρίς να ματώσει οικονομικά η ομάδα.

Αυτό έγινε με τις πωλήσεις των Νομπόα και Λούκας που έφεραν στην ΠΑΕ 3 εκατ. ευρώ. Η αρχή έγινε με Ρατς, Μάρτενς, Μαντούρο και Σαλπιγγίδη που κούνησαν μαντήλι. Μόνο από αυτή την τετράδα ο ΠΑΟΚ εξοικονόμησε για φέτος 2,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αν ολοκλήρωναν τα συμβόλαια τους θα κόστιζαν στην ΠΑΕ 3.350.000 χωρίς να υπολογίζονται οι φόροι. Στον ΠΑΟΚ θα ήθελαν να μπορούσαν να... αλλάξουν και τον Ρικάρντο Κόστα που έχει αυτή την στιγμή συμβόλαιο 1,2 εκατ ευρώ. Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει ο Φράνκ Άρνεσεν έχει ως σκοπό να μην υπάρχουν μέσα στα αποδυτήρια συμβόλαια δύο ταχυτήτων.

Δηλαδή όσοι βρίσκονται στην ομάδα οι αποδοχές τους να μην ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ, πλην του Αθανασιάδη και φυσικά του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ που παίζει δικαιολογημένα σε άλλα επίπεδα. Είναι η υπέρβαση που πάντα χρειάζεται. Αυτή η απόφαση (για το μάζεμα) πάρθηκε για έναν και μοναδικό λόγω να μην υπάρχουν γκρίνιες και αδικίες, κάτι που έγινε πέρσι σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο Ιβάν Σαββίδης που είναι ένας πολύ σοβαρός επιχειρηματίας, βλέποντας αυτή την προσπάθεια του Φράνκ Άρνεσεν να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα στον ΠΑΟΚ, τον εμπιστεύεται τυφλά.

Βλέπει πως ο Δανός αθλητικός διευθυντής, δεν είναι από τους ανθρώπους που ήρθαν να κάνουν μια αρπαχτή και να φύγει, επιβαρύνοντας την ΠΑΕ με πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ο ομογενής επιχειρηματίας θέλοντας να του ανταποδώσει την δουλειά που έκανε και κάνει, του έδωσε δικαίωμα υπογραφής στον ΠΑΟΚ.

 

Τελευταία Νέα