Η καλύτερη ενδεκάδα των μεταγραφών (vids)

Φώτης Καρακούσης
Η καλύτερη ενδεκάδα των μεταγραφών (vids)

bet365

Το πρωτάθλημα αρχίζει και το Gazzetta Weekend Journal παρουσιάζει την ενδεκάδα των καλύτερων μεταγραφών που έχουν κάνει οι ομάδες ως τώρα.

Όλα έτοιμα για την πρώτη σέντρα της νέας Σούπερ Λίγκας. Οι ομάδες έχουν ενισχυθεί, έχουν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες τους και ρίχνονται στην... μάχη, είτε του τίτλου και της Ευρώπης, είτε της αποφυγής του υποβιβασμού. Φυσικά υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ, αλλά αυτό θα φανεί στον αγωνιστικό χώρο, εκεί που πρέπει άλλωστε να είναι ο καθρέφτης κάθε ομάδας κάθε προπονητή και κάθε παίκτη.

Μιλώντας για τους παίκτες, η αλήθεια είναι πως αυτό το καλοκαίρι οι ομάδες έβαλαν για τα καλά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να ενισχυθούν, φέρνοντας γνωστούς και με μεγάλη καριέρα ποδοσφαιριστές. Ποδοσφαιριστές όπως ο Εσιέν, ο Καμπιάσο, ο Μπουονανότε, ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο το πρωτάθλημά μας, με τον κόσμο να περιμένει βέβαια και το ανάλογο θέαμα στους αγωνιστικούς χώρους.

Μετά από κάθε μεταγραφική περίοδο, έχουμε το... βίτσιο να βγάζουμε και την καλύτερη ενδεκάδα των μεταγραφών. Λέμε βίτσιο γιατί από πριν γνωρίζουμε πως θα υπάρχει γκρίνια επειδή ξεχάσαμε κάποιον, επειδή βάλαμε άλλον που σε κάποιους δεν άρεσε και όλα αυτά τα ωραία. Και φέτος όμως θα επιχειρήσουμε να φτιάξουμε μια ενδεκάδα με τους παίκτες που ήρθαν. Μάλιστα για να το κάνουμε ακόμα πιο δύσκολο, αλλά και πιο ενδιαφέρον πιστεύουμε, θα βάλουμε το πολύ από δύο παίκτες κάθε ομάδα.

Οπότε καλό θα είναι να μην υπάρχει μεγάλη γκρίνια γιατί μπορεί να έμεινε ο ένας και ο άλλος εκτός. Αυτό έγινε γιατί απλά μπορούν να μπουν μόνο δύο το πολύ παίκτες από κάθε σύλλογο, κάτι δίκαιο θα λέγαμε, γιατί αλλιώς θα βάζαμε μόνο από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και τίποτα άλλο.

Όσον αφορά το σύστημα, αυτό θα είναι το 4-2-3-1. Πάμε τώρα να ξεκινήσουμε την ιδανική ενδεκάδα των μεταγραφών και ο Θεός βοηθός...

Τερματοφύλακας

Λουίτζι Τσενάμο (Ξάνθη): Η εγγύηση που ήθελαν οι ακρίτες

Ξεκινάμε με την θέση του τερματοφύλακα, η οποία ήταν με διαφορά και η πιο δύσκολη. Και ήταν δύσκολη γιατί όπως αναφέραμε στην ενδεκάδα μπαίνουν το πολύ δύο παίκτες κάθε ομάδας. Για τον άσσο, προτιμήσαμε τον Λουίτζι Τσενάμο, τον 35χρονο τερματοφύλακα της Ξάνθης, πάνω στον οποίο οι ακρίτες ποντάρουν πολλά. Ο έμπειρος πορτιέρο ξεκίνησε την καριέρα του στις ακαδημίες του Ολυμπιακού, έκανε το... αγροτικό του σε Αιγάλεω, Παναργειακό και Προοδευτική και κατάφερε να φτιάξει και πάλι την καριέρα του στον Παναιτωλικό, παίρνοντας μάλιστα μεταγραφή για το Ισραήλ και την Μακάμπι Νετάνια. Στην συνέχεια αγωνίστηκε για δύο χρόνια στον Ατρόμητο έχοντας αρχικά θέση βασικού την πρώτη χρονιά και μετά λόγω τραυματισμού, είδε τον Γκορμπούνοφ να τον κερδίζει σε αυτή την... μάχη. Φέτος στην Ξάνθη θα είναι και πάλι το νούμερο 1, με τον ίδιο να θέλει να αποδείξει πως έχει πολλά να δώσει και την ομάδα του να πιστεύει πως βρήκε τον παίκτη που μπορεί να στηριχθεί επάνω του.

Δεξί Μπακ

Ροντρίγκο Γκάλο (ΑΕΚ): Επέστρεψε με στόχους ο Πορτογάλος

Συνεχίζουμε με την θέση του δεξιού μπακ, στην οποία και βάζουμε τον Ροντρίγκο Γκάλο. Ο Πορτογάλος είναι γνωστός στην χώρα μας καθώς αγωνίστηκε την περίοδο 2013-14 στον Παναιτωλικό αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις. Έπαιξε σε 33 ματς και σκόραρε 2 φορές, ενώ συνολικά ήταν από τους καλύτερους, αν όχι ο καλύτερος δεξιός μπακ στο πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς. Στην συνέχεια πήγε στην χώρα του και στην Πάκος Φερέιρα και φέτος επέστρεψε για λογαριασμό της ΑΕΚ, όπου μαζί με τον Μπακάκη θέλει να ξαναφτιάξει το πετυχημένο δίδυμο που είχαν τα... καναρίνια. Στον «δικέφαλο» περιμένουν πολλά από τον 29χρονο αμυντικό, ενώ και αυτός θέλει να δείξει πως μπορεί να σταθεί σε μια ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό. Φημίζεται για τις εξαιρετικές σέντρες του, ενώ είναι και από τους αμυντικούς που θα πατήσουν αντίπαλη περιοχή και θα απειλήσουν.

Αριστερό μπακ

Μάριν Λέοβατς (ΠΑΟΚ): Πανέτοιμος για την Εθνική Κροατίας

Στο άλλο άκρο της άμυνας θα βάλουμε τον Κροάτη Μάριν Λέοβατς, τον παίκτη για τον οποίο ο ΠΑΟΚ δαπάνησε τα περισσότερα χρήματα έως τώρα. Ο 27χρονος διεθνής αμυντικός αγωνίστηκε για πέντε χρόνια στην Αυστρία και την Αούστρια Βιέννης, πριν επιστρέψει στην πατρίδα του και την Ριέκα όπου σε μία χρονιά είχε 44 αγώνες και 3 γκολ. Θεωρείται ο νέος αριστερός μπακ της Εθνικής, με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να βρίσκουν στο πρόσωπό του τον καλύτερο αντικαταστάτη του Ρουμάνου Ρατς. Η καλή του σέντρα, αλλά και η δύναμη στις έναν με έναν μονομαχίες είναι τα... όπλα του Λέοβατς, που από την πλευρά του πιστεύει πως οι Θεσσαλονικείς θα είναι το σκαλοπάτι για να κερδίσει τον Πράνιτς στην Κροατία. Στα συν του πως στο πάγκο του ΠΑΟΚ θα είναι ο Ιγκόρ Τούντορ και έτσι ο νεοαποκτηθείς αριστερός μπακ δεν θα έχει πρόβλημα να προσαρμοστεί.

Κεντρικός αμυντικός

Σέρχιο Σάντσεθ (Παναθηναϊκός): Η καριέρα του μιλάει από μόνη της

Όσον αφορά τις δύο θέσεις στους στόπερ, η πρώτη ανήκει δικαιωματικά στον Σέρχιο Σάντσεθ. Και ανήκει αν κανείς απλά δει την καριέρα του 29χρονου Ισπανού. Και μόνο το ότι τα τελευταία 4 χρόνια ήταν βασικός παίκτης της Μάλαγα, έχοντας συνολικά 85 συμμετοχές νομίζουμε πως φτάνει. Ναι στο πρώτο του επίσημο παιχνίδι, αυτό με την Μπριζ στην Λεωφόρο ο Ισπανός δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη και όχι μόνο δεν έπαιξε στην ρεβάνς στο Βέλγιο, αλλά ούτε και στο πρώτο ματς με την Καμπάλα για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι καλός παίκτης. Κάθε άλλο θα λέγαμε. Εκτός της Μάλαγα, ο Σάντσεθ έχει παίξει σε Σανταντέρ, Ρεάλ Β, Εσπιανόλ και Σεβίλλη, με την Μάλαγα να είναι η ομάδα που όχι μόνο καθιερώθηκε, αλλά και αγαπήθηκε όσο λίγοι από τον κόσμο και αυτό λόγω του παθιασμένου του παιχνιδιού.

Κεντρικός αμυντικός

Ουίλιαμ Εντζεγκέλε (Βέροια): Ήρεμη δύναμη που αξίζει να προσεχθεί

Δίπλα στον Σάντσεθ θα βάλουμε τον αριστεροπόδαρο κεντρικό αμυντικό της Βέροιας Ουίλιαμ Εντζεγκέλε. Ο Γάλλος στόπερ ήταν από τις μεγάλες αδυναμίες του περσινού πρωταθλήματος συμβάλλοντας τα μέγιστα στην πολύ καλή πορεία του Παναιτωλικού. Θα λέγαμε πως αδικείται λίγο, καθώς θα μπορούσε άνετα να προσεχθεί από τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες, μιας και δυνατός στην άμυνα είναι, αλλά και απειλεί στις στημένες φάσεις. Μετά από 22 παιχνίδια με τους Αγρινιώτες έμεινε ελεύθερος, με την Βέροια να τον αποκτά. Ο 28χρονος στόπερ ξεκίνησε την καριέρα του στην Λε Μαν, συνέχισε στην Ξαμάξ, μετά στον Παναιτωλικό, πριν μεταγραφεί σε Αγγλία παίζοντας σε Κόβεντρι και Μπέρι και μάλιστα με γεμάτες χρονιές. Πέρσι επέστρεψε στην Ελλάδα και τον Παναιτωλικό πριν συνεχίσει πιο βόρεια στην Ημαθία. Πολύ δυνατός στο ψηλό παιχνίδι και στις προσωπικές μονομαχίες, είναι από τους παίκτες που πάντα λες «απορώ πως οι... μεγάλοι δεν ασχοληθεί μαζί του».

Αμυντικό χαφ

Εστεμπάν Καμπιάσο (Ολυμπιακός): Ο Αργεντίνος μαέστρος

Η πιο εύκολη επιλογή στους παίκτες ήταν στα αμυντικά χαφ, με την δυάδα να έχει... κλείσει και μάλιστα χωρίς άγχος. Ο ένας από τους δύο, είναι χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ο Εστεμπάν Καμπιάσο. Ο 35χρονος αμυντικός μέσος είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν έρθει στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο και αυτό φαίνεται από την μεγάλη του καριέρα. Με έναν χρόνο ρε Ρίβερ Πλέιτ, δύο σε Ρεάλ και δέκα σε Ίντερ, όπου και κατέκτησε τα πάντα, ο Καμπιάσο έρχεται στην χώρα μας έτοιμος να κάνει την διαφορά, όπως άλλωστε την έκανε όλα αυτά τα χρόνια. Και επειδή υπάρχουν κάποιος ενστάσεις για την ηλικία του, όταν στην Πρέμιερ και την Λέστερ έχεις 31 παιχνίδια και 5 γκολ, δεν γίνεται να μην μπορείς να σταθείς στην Σούπερ Λίγκα που είναι δύο με τρεις ταχύτητες κάτω.

Όσον αφορά τα στοιχεία του, ο Αργεντίνος ναι μεν είναι... σκυλί που τρέχει και μαρκάρει ασταμάτητα, αλλά ξέρει και μπάλα δημιουργώντας το παιχνίδι της ομάδας του. Μένει να φανούν όλα αυτά στο γήπεδο, αλλά ξαναλέμε θεωρείται και είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχουν έρθει στην χώρα μας.

Αμυντικό χαφ

Μίκαελ Εσιέν (Παναθηναϊκός): Ο απόλυτος ηγέτης

Μαζί με τον Αργεντίνο, την θέση στα αμυντικά χαφ την είχε καπαρώσει ο Μίκαελ Εσιέν. Ο Γκανέζος άσος έπαιζε ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο, καθώς πρόκειται για έναν τεράστιο παίκτη που έχει κάνει μεγάλα πράγματα στην καριέρα του. Πραγματικά ότι και να πούμε για τον 33χρονο είναι λίγο. Ο Εσιέν ξεκίνησε στην Μπαστιά και έκανε το ξεπέταγμά του στην Λυών, όπου σε δύο χρόνια έπαιξε 71 φορές έχοντας και 7 γκολ. Η συνέχεια τον βρίσκει στην Τσέλσι όπου σε 9 χρόνια είχε 168 συμμετοχές και 17 γκολ, όντας ο αγαπημένος παίκτης του μεγάλου Ζοσέ Μουρίνιο, τόσο για την αξία του όσο και για τον χαρακτήρα του.

Μετά την Αγγλία πήγε στην Ρεάλ όπου σε μια χρονιά έπαιξε 20 φορές και σκόραρε 2, ενώ πέρσι αγωνίστηκε με τα χρώματα ενός ακόμα μεγάλου συλλόγου της Μίλαν, έχοντας στο Καμπιονάτο 20 συμμετοχές χωρίς να πανηγυρίσει κάποιο τέρμα. Όσον αφορά τα στοιχεία του, είναι και αυτός όπως ο Καμπιάσο... σκυλί στην άμυνα, ξέροντας μπάλα, ενώ τα σουτ του, είναι σίγουρο πως θα τα νιώσουν πολλοί τερματοφύλακες. Το κυριότερο βέβαια είναι πως ο Παναθηναϊκός απέκτησε έναν μεγάλο ηγέτη και το ελληνικό πρωτάθλημα έναν από τους πραγματικά μεγάλους ποδοσφαιριστές.

Αριστερό εξτρέμ

Μίλος Στόιτσεφ (Ατρόμητος): Να οδηγήσει πιο ψηλά τους Περιστεριώτες

Στην τριπλέτα πίσω από τον σέντερ φορ, θα ξεκινήσουμε από αριστερά, με τον Σέρβο Μίλος Στόιτσεφ να έχει αυτή τη θέση. Ο 28χρονος που είναι το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του Ατρομήτου παίζει και τις δύο θέσεις στα άκρα, με αυτή αριστερά να είναι η καλύτερή του. Στους Περιστεριώτες περιμένουν πολλά και γι' αυτό το πάλεψαν όσο γίνεται για να τον αποκτήσουν από την Σαράγεβο, ομάδα στην οποία τα δύο τελευταία χρόνια είχε 40 συμμετοχές και 6 γκολ.

Ο Στόιτσεφ θέλει να γίνει ο ηγέτης του Ατρομήτου και να οδηγήσει την ομάδα του ένα σκαλί πιο πάνω, ενώ και οι «κυανόλευκοι» ποντάρουν πολλά επάνω του και γι' αυτό άλλωστε πάλεψαν τόσο για να τον αποκτήσουν. Μαζί με Ναπολεόνι, Μαρσελίνιο και Λε Ταλέκ και τον Ούμπιντες να τους τροφοδοτεί, ο Ατρόμητος γίνεται πολύ δυνατός μπροστά και ο Στόιτσεφ είναι σημαντικό γρανάζι γι αυτό.

Δεξί εξτρέμ

Γκάρι Ροντρίγκεζ (ΠΑΟΚ): Νέος αλλά με εμπειρία για να βοηθήσει αμέσως

Ο ΠΑΟΚ φέτος στις μεταγραφικές του κινήσεις έριξε το βάρος σε νέους ποδοσφαιριστές που και θα μπορέσουν να τον βοηθήσουν, αλλά και να πουληθούν αν χρειαστεί σε καλή τιμή. Ένας από αυτούς και μάλιστα ο πιο έμπειρος είναι ο Γκάρι Ροντρίγκεζ. Ο μεσοεπιθετικός από το Πράσινο Ακρωτήρι έρχεται στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ έχοντας στα 25 του χρόνια γεμάτες χρονιές σε Λέφσκι Σόφιας και Έλτσε. Ειδικά στους Ισπανούς ο νεαρός μεσοεπιθετικός είχε 41 συμμετοχές και 3 γκολ και μπορεί ο ντόρος απόκτησής του να είναι μικρότερος από αυτόν του Τσίμιροτ, του Σάμπο και του Λέοβατς, αλλά σε μεγάλο επίπεδο είναι πιο έτοιμος και αυτό στον ΠΑΟΚ με τους πολλούς νέους, θα φανεί πολύ χρήσιμο. Όπως χρήσιμο θα φανεί και το ότι μπορεί να παίξει με την ίδια ευκολία και στις δύο πλευρές, λύνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τα χέρια του Ιγκόρ Τούντορ.

Στα συν του Ροντρίγκες η ταχύτητα και κυρίως το ξεπέταγμά του, ενώ και στα τελειώματα δεν είναι άσχημος για εξτρέμ. Πατάει περιοχή και απειλεί, παρότι η αλήθεια είναι πως στο σκοράρισμα θέλει ακόμα λίγο παραπάνω δουλειά.

Επιτελικός μέσος

Ντιέγκο Μπουονανότε (ΑΕΚ): Να αναγεννηθεί μαζί με την ΑΕΚ

Στην επιστροφή της Σούπερ Λίγκα η ΑΕΚ προσπάθησε να πάρει ποιοτικούς παίκτες που να μπορέσουν να κάνουν την διαφορά, καθώς οι στόχοι για την Ένωση είναι υψηλοί. Ο Βάργκας ήταν ένας από αυτούς, αλλά το μεγάλο όνομα, αποκτήθηκε στο τέλος. Ο λόγος για τον Ντιέγκο Μπουονανότε, τον Αργεντίνο επιτελικό μέσο. Ο 27χρονος ποδοσφαιριστής έκανε μεγάλο όνομα στην πατρίδα του και την Ρίβερ Πλέιτ, συνέχισε στον ίδιο ρυθμό σε Μάλαγα και Γρανάδα, όμως η αλήθεια είναι πως σε Πατσούκα και Κίλμες δεν ήταν ο παίκτης που και ο ίδιος θα ήθελε.

Στην ΑΕΚ, χωρίς βέβαια να τον έχουνε πάρει τα χρόνια, θέλει να αναγεννηθεί, να βοηθήσει, αλλά και να βοηθηθεί από τους «κιτρινόμαυρους». Και αυτό είναι το καλό για την ομάδα του Τραϊανού Δέλλα, πως αποκτήθηκε ένας παίκτης που αποδεδειγμένα ξέρει μπάλα, έχοντας μεγάλο κίνητρο να παίξει μπάλα και να φτάσει στο σημείο που ο ίδιος θέλει και μπορεί να είναι.

Στα νιάτα του πάντως θεωρήθηκε ο νέος Μέσι όπως φαίνεται και στο βίντεο. Ξέρει πολλά καντάρια μπάλα και αν έχει την απόδοση που είχε σε Ρίβερ και Μάλαγα, θα κάνει την διαφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα, προσφέροντας και θέαμα και ουσία.

Σέντερ φορ

Άλφρεντ Φινμπόγκασον (Ολυμπιακός): Να ξεχάσει την Σοσιεδάδ και να θυμηθεί την Χέρενφεν

Σε σχέση με άλλες χρονιές δεν θα λέγαμε πως έγιναν και πολλές μεταγραφές κλασικών σέντερ φορ, με τις ομάδες να αποκτούν κυρίως μεσοεπιθετικούς παίκτες. Το μεγαλύτερο όνομα των επιθετικών που ήρθαν στην χώρα μας είναι ο Ισλανδός Άλφρεντ Φινμπόγκασον. Ο 26χρονος ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε πέρσι στην Ρεάλ Σοσιεδάδ έχοντας σε 23 παιχνίδια μόλις 2 γκολ, όμως έγινε πολύ γνωστός στην Ευρώπη παίζοντας στην Χέρενφεν. Στους Ολλανδούς με τις... καρδούλες, ο Ισλανδός είχε 53 γκολ σε 65 συμμετοχές μέσα σε δύο χρόνια.

Αυτά τα εντυπωσιακά νούμερα θέλει να επαναλάβει και φέτος, αφήνοντας πίσω του την κακή όπως εξελίχθηκε εμπειρία του στην Ισπανία. Ο Φινμπόγκασον είναι ένας κλασικός σέντερ φορ που ξέρει να στέλνει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το θέαμα. Είναι ο κλασικός εκτελεστής και γι' αυτό άλλωστε τον πήρε ο Ολυμπιακός και πλέον και ο ίδιος θέλει να δείξει πως είναι ο παίκτης της Χέρενφεν και όχι αυτός της Σοσιεδάδ.

* Ξαναλέμε πως βάλαμε το πολύ από δύο παίκτες κάθε ομάδας, οπότε είναι λογικό να αφήσαμε κάποιους έξω. Φυσικά ο καθένας μπορεί να έχει την αντίρρησή του και στο κάτω-κάτω, όλα θα κριθούν στο γήπεδο και μόνο. Καλή ποδοσφαιρική χρονιά να έχουμε χωρίς επεισόδια, με σωστές και διαιτησίες και φυσικά με πλούσιο θέαμα.

 

Τελευταία Νέα