Σπρίουελ, ηττημένος του σήμερα! (vids&pics)

Σπρίουελ, ηττημένος του σήμερα! (vids&pics)

bet365

Ο Λατρέλ Σπρίουελ κάποτε τα είχε όλα. Τώρα έχει πιάσει πάτο. Πόσο μεγάλο θόρυβο κάνει η πτώση από την κορυφή όταν ορίζουν τις πράξεις σου η αλαζονεία και η απερισκεψία;

Η περπατησιά του στράβωσε

Ο Μάικ Τάισον σε μια έκλαμψη πνευματικής διαύγειας είχε αποτυπώσει το νόημα της ζωής: “Ο ηττημένος του σήμερα είναι ο νικητής του αύριο”. Βέβαια, η αποτίμηση του “Iron Mike” δεν ακολουθεί ευθεία οδό. Υπάρχει και η αντιστροφή της. “Ο νικητής του σήμερα είναι ο ηττημένος του αύριο”. Σε αυτήν κινείται η ζωή του Λατρέλ Σπρίουελ. Ο παίκτης που κάποτε τα είχε όλα. Τουλάχιστον όλα τα υλικά αγαθά. Ή αλλιώς είχε πολλά, πάρα πολλά χρήματα. Τώρα, η περπατησιά του στράβωσε για τα καλά και πλέον έχει εισέλθει σε ατραπό ανήλιαγη και βασανιστική. Ο δρόμος της απώλειας εξελίσσεται σε μονόδρομο με σφοδρή σύγκρουση σε αδιέξοδο.

Η αποφράδα μέρα

Όλα ξεκινούν το 1992. Ο Σπρίουελ είχε επιλεχθεί στον πρώτο γύρο του ντραφτ (νο 24) από τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Στο διάστημα που έμεινε στο Όκλαντ έδειξε το ταλέντο του και σημείωσε ουκ ολίγα προσωπικά επιτεύγματα. Τρεις φορές Ολ Σταρ, ενώ οδήγησε τους “Πολεμιστές” στα πλέι οφ του 1994. Πέρα από την αγωνιστική συμπεριφορά έδειξε και την εξωαγωνιστική, κύριο γνώρισμα της οποίας ήταν η ευερεθιστότητα του. Το 1993 τσακώθηκε με τον συμπαίκτη του Μπάιρον Χιούστον και το 1995, μετά τον καυγά με τον Τζερόμ Κέρσι, επέστρεψε στην προπόνηση και τον απείλησε ότι θα πάρει όπλο.

Ώσπου φτάνουμε στην αποφράδα γι' αυτόν ημέρα: 1η Δεκεμβρίου 1997. Ο προπονητής του συλλόγου Πι Τζέι Καρλέσιμο, του κάνει παρατήρηση για τον τρόπο που πασάρει. Οι δυο τους ανταλλάσσουν λόγια και ο παίκτης του λέει να μείνει μακριά. Όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ της εποχής “ο Σπρίουελ απείλησε να τον σκοτώσει και τον έσυρε προς τα πίσω πιάνοντας τον από τον λαιμό. Τον έσφιγγε για σχεδόν δέκα δευτερόλεπτα πριν επέμβουν οι συμπαίκτες και οι άλλοι προπονητές και τους χωρίσουν. Είκοσι λεπτά αργότερα, αφού είχε κάνει μπάνιο και αλλάξει ρούχα, επέστρεψε και γρονθοκόπησε τον Καρλέσιμο”.

Πρέπει να ταϊσω την οικογένεια μου”

Ο “Σπρι” είδε το συμβόλαιο του -24 εκατομμύρια δολάρια- να ακυρώνεται και αποπέμφθηκε από την ομάδα. Μέσω διαιτητικού οργάνου το συμβόλαιο του επανήλθε σε ισχύ, όμως αποβλήθηκε για το υπόλοιπο της σεζόν. Τίποτα απ' αυτά δεν τον συνέτισε και συνέχισε να είναι επιθετικός και προκλητικός. Μάλιστα, τραυμάτισε δύο άτομα οδηγώντας με υπερβολική ταχύτητα. Του επιβλήθηκε πρόστιμο και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό για τρεις μήνες.

Δύο χρόνια αργότερα (1999) πήρε μεταγραφή για τους Νικς. Δηλωτικό του μεγάλου ταλέντου που ακόμη τον κρατούσε στο ΝΒΑ. Η ομάδα πήγε στους τελικούς του ΝΒΑ την επόμενη χρονιά και για τη συνεισφορά του ανταμείφθηκε με πενταετές συμβόλαιο αξίας 62 εκατομμυρίων δολαριών. Το 2004 στάλθηκε στη Μινεσότα των Κέβιν Γκαρνέτ, Σαμ Κασέλ. Οι τρεις τους λειτούργησαν καλά και οι Γουλφς κέρδισαν τον όμιλο και παραλίγο την περιφέρεια τους. Οι Τίμπεργουλφς ήταν ικανοποιημένοι με τον Σπρίουελ, ωστόσο ο ίδιος δεν έτρεφε τα ίδια συναισθήματα. Όταν, λοιπόν, του πρόσφεραν επέκταση συμβολαίου για 14.6 εκατομμύρια δολάρια -θα του απέφερε 27-30 εκατ δολάρια στα επόμενα 2-3 χρόνια- έκανε το δεύτερο μεγάλο λάθος της καριέρας του. Σχεδόν το ίδιο σοβαρό με την επίθεση στον Καρλέσιμο. Του απέρριψε και όταν ρωτήθηκε γιατί το έκανε, δήλωσε: “Γιατί να θέλω να τους βοηθήσω να κερδίσουν τίτλο; Δεν κάνουν τίποτα για μένα. Είμαι σε κίνδυνο. Έχω μεγάλο ρίσκο εδώ. Πρέπει να ταϊσω την οικογένεια μου”.

Αλαζονεία και εγωϊσμός

Ο Σπρίουελ αγωνίστηκε άλλον ένα χρόνο στη Μινεσότα και ήταν απογοητευτικός. Η αλαζονεία και ο εγωϊσμός του δεν του έδωσαν την ευκαιρία να πάρει κάτι καλό σε συμβόλαιο. Έκτοτε, δεν έπαιξε επαγγελματικό μπάσκετ. Έτσι, η προβληματική συμπεριφορά του τον εξοβέλισε από το ΝΒΑ. Τα προβλήματα εκτός γηπέδου δεν σταματούσαν και τα δικαστικά έξοδα όλο και αυξάνονταν.

Το 2007 η για χρόνια σύντροφος του υπέβαλε μήνυση εναντίον του για 200 εκατ δολάρια, καθώς τερμάτισε τη σχέση τους. Την ίδια χρονιά κατασχέθηκε το γιοτ του, δεν ανταποκρίθηκε στην υποθήκη του και η πόλη του Μιλγουόκι του ζητούσε 3 εκατ δολάρια για απλήρωτους φόρους. Δύο χρόνια μετά έχασε την έπαυλη του.

Η περίπτωση του Σπρίουελ αποδεικνύει ότι το αληθινό κέρδος έρχεται πολύ δύσκολα. Και αυτό συνίσταται στη σύνεση, τη μετριοπάθεια, τη σεμνότητα και τη αναγνώριση του μεγαλείου αυτού που ήδη έχεις. Ο “Σπρι” στη διάρκεια της καριέρας του έβγαλε πάνω από 100 εκατ δολαρία. Σήμερα, η περιουσία του δεν ξεπερνά τις 50 χιλιάδες δολάρια και μένει σε ενοικιαζόμενο σπίτι.

 

Τελευταία Νέα