Από τον Κουσίδη στον Εσιέν!

Νίκος Αθανασίου
Από τον Κουσίδη στον Εσιέν!

bet365

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην Ολλανδία και ο Νίκος Αθανασίου μέσω του Gazzetta Weekend Journal γυρίζει το... ρολόι δύο χρόνια πίσω. Όταν στο ίδιο μέρος αντί για Εσιέν υπήρχε Σταματάκης και αντί για Μπεργκ... Κουσίδης!

Ακόμη και σήμερα, δύο χρόνια μετά από εκείνο το βροχερό πρωινό της Τρίτης στο Όστερμπεκ της Ολλανδίας(πέντε λεπτά από το Άρνεμ και μια ώρα από το Άμστερνταμ), όπου ξεκινούσε η προετοιμασία του Παναθηναϊκού με τον Γιάννη Αναστασίου στο... τιμόνι, προσπαθώ να καταλάβω πως έπεισα την διεύθυνση του gazzetta να δώσει χρήματα, για δώσω το παρών.

Η απόφαση των Νταμπίζα και Αναστασίου-που δικαιώθηκαν πανηγυρικά εκ του αποτελέσματος- ήταν να αλλάξουν σχεδόν εξ' ολοκλήρου το «πράσινο» ρόστερ που άφησε τον σύλλογο εκτός Ευρώπης, να κρατήσουν όσους θεωρούσαν πως άξιζαν, προχωρώντας με μεταγραφές-λαβράκια, παίκτες που έψαχναν το... restart στην καριέρα τους αλλά και νεαρούς από την ακαδημία.

Η κυρία που ρωτούσε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το πρωί της αναχώρησης για το «αυτή η ομάδα είναι οι μεγάλοι ή οι μικροί του Παναθηναϊκού» περιέγραφε με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση.
Καρνέζης, Μπαϊράμι, Ζέκα και Ντίνας ήταν οι μοναδικοί «κανονικοί» και βασικοί ποδοσφαιριστές.

Οι υπόλοιποι; Πιτσιρικαρία. Κανονική... πενταήμερη θύμιζε η «πράσινη» αποστολή. Ένα σύνολο που καμία σχέση δεν είχε με την ομάδα που διαμορφώθηκε στο τέλος του καλοκαιριού. «Επικίνδυνος για Β' Εθνική ο Παναθηναϊκός» έλεγαν και έγραφαν οι ειδήμονες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την γκρίνια που υπήρχε παρά το γεγονός πως ήταν ξεκάθαρο ότι ο Παναθηναϊκός του Όστερμπεκ δεν θα είχε καμία σχέση με τον Παναθηναϊκό που θα ξεκινούσε το πρωτάθλημα. Παρά μόνο σε ελάχιστα πρόσωπα.

Ας επιστρέψουμε στην προετοιμασία. Οι στιγμές δεν ήταν δύσκολες μόνο για τον σύλλογο. Ακόμη και για τους απεσταλμένους του Τύπου τα πράγματα ήταν αμήχανα. Τι να γράψεις και τι να πεις; Για τον Κουσίδη, τον Σταματάκη, τον Μουζακίτη και τον Κουσίδη; Τα παιδιά τα έδιναν όλα κάθε μέρα αλλά όπως και να το κάνουμε για ένα τοπ μέσω ενημέρωσης, είναι άλλη προετοιμασία για παράδειγμα, με Σισέ, Γκοβού, Κατσουράνη, Καραγκούνη, Λέτο και άλλη με την ομάδα Νέων, επί της ουσίας. Να μπει ο άλλος να διαβάσει, τι; Για αυτό και η απορία στην αρχή του κειμένου για το πως τους έπεισα να πάω.

Το σπαστικό γέλιο της πρώτης ημέρας από τα νεύρα και την αγωνία για το μέλλον στην εικόνα της... πενταήμερης, το οποίο θα το θυμούνται δεδομένα οι καλοί συνάδελφοι από το ''Goal''(Κώστας Γουλής) και την ''Πράσινη''(Ηλίας Λαλιώτης), όπως και την... δολοφονική αναστροφή που έκανα σε επαρχιακό δρόμο, διαδέχθηκαν οι προσευχές. Τι προσευχές; Μα, φυσικά, να προχωρήσουν οι μεταγραφές, να εμφανιστούν νέα πρόσωπα και να αποκτήσει ένα ενδιαφέρον η όλη φάση. Η άφιξη του Γιώργου Κουτρουμπή αντιμετωπίστηκε σαν την έλευση του «Μεσσία»! Τον ακολούθησε ο Μέντες και ήταν σαν να είχαμε πιάσει το «Τζόκερ» μετά από δεκαπλό τζακ-ποτ αλλά για να τα λέμε όλα, ο μεγάλος σταρ εκείνου του δεκαημέρου ήταν ο Δημήτρης Σαραβάκος.

Μετά από δύο χρόνια και με το προπονητικό άστρο του Γιάννη Αναστασίου να έχει ανατείλει, ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στο Όστερμπεκ. Θα είναι η δεύτερή του φορά και η πέμπτη για την αφεντιά μου! Ο «Ολλανδός» επιστρέφει στην ποδοσφαιρική του... πατρίδα όχι για να μάθει σε νεαρούς τα βασικά και να αρχίζει να «χτίζει» ένα αξιοπρεπές σύνολο αλλά για να βάλει ποιοτικά κομμάτια σε ένα έτοιμο ρόστερ που θα τον οδηγήσει στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου και στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Πάντως, οι τότε προβλέψεις του βγήκαν αληθινές!

Φέτος, δεν θα ξεπροβάλλουν με τα ποδήλατά τους στον δρόμο για το προπονητικό, οι πιτσιρικάδες της Παιανίας αλλά ο μεγάλος Εσιέν, ο Μπεργκ, ο Στιλ, ο βασικός, αρχηγός και διεθνής Λαγός, ο «κανονιέρης» Καρέλης, ο Πράνιτς, ο Πέτριτς, ο Νίνης και οι υπόλοιποι. Δύο χρόνια μετά, ένας κανονικός Παναθηναϊκός επιστρέφει στο Όστερμπεκ. Για να δούμε αν θα φανεί γούρικο και θα φέρει τίτλους στο «τριφύλλι», όπως το καλοκαίρι του 2013 κόντρα στα προγνωστικά και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις...

Extra

*Ο Εμίρ Μπαϊράμι είχε υποσχεθεί. «Θα βάλω πέντε γκολ από στημένα την σεζόν που έρχεται». Έβαλε ένα σε μία προπόνηση και μετά... εξαφανίστηκε, λόγω του γνωστού προβλήματος στην μέση.

*«Δεν παίζουμε αμερικάνικο ποδόσφαιρο» ήταν η φαρμακερή ατάκα του Αναστασίου στον Μέντες, όταν ο Ολλανδός έστειλε με σουτ την μπάλα έξω από το γήπεδο!

*Mvp εκείνου του δεκαήμερου ήταν ο Θανάσης Ντίνας. Ο μεσοεπιθετικός του «τριφυλλιού» έκανε... πλάκα και απέδειξε και το επόμενο καλοκαίρι στην Πολωνία πως δεν ήταν λόγω των πιτσιρικάδων που είχε απέναντί του.

*Στο διάστημα της προετοιμασίας δοκιμάστηκε ο Μαροκινός, Ναίμ Ααράμπ, που κατά το παρελθόν είχε αγωνιστεί στην Λάρισα. Δεν έπεισε και αποχώρησε.

*Αξέχαστο το... μίνι τσιφτετέλι του Κάρλος Ζέκα μόλις ο Ηλίας ο οδηγός έβαλε το «δεν σου κάνω τον άγιο», μεγάλο σουξέ εκείνου του καλοκαιριού...

*Όπως αξέχαστη ήταν και η εμπειρία να παίρνεις συνέντευξη στον κορυφαίο, Γκους Χίντινγκ και να τον ακούς να στάζει μέλι για τον Γιάννη Αναστασίου. Θα πρέπει να νιώθει δικαιωμένος για τις τότε απόψεις του...

 

Τελευταία Νέα