Οι κορυφαίοι δείχνουν τον δρόμο!

Οι κορυφαίοι δείχνουν τον δρόμο!

bet365

Είναι η βραδιά που θα ξεχωρίσουν οι μεγάλοι νικητές. Η βραδιά του Champions League! Βιάλι, Ρίκεν, Λάρσον, Τακινάρντι μιλούν στο Gazzetta Weekend Journal για τους τελικούς που πήραν κι αυτούς που έχασαν.

Ο νικητής τα παίρνει όλα, κανείς δεν θυμάται αυτόν που έχασε. Χιλιάδες εικόνες, μα στο μυαλό μένει η σκηνή της απονομής, το νικητήριο γκολ, η ομάδα που σήκωσε την κούπα, αλλά και τα... δάκρυα του χαμένου! Τελικός Champions League, η αναμέτρηση που κάνει τον Πλανήτη να σιωπά, τους ανθρώπους καθηλωμένους για 90 ή και πλέον λεπτά μοναδικής ποιότητας. Το θέαμα απέναντι στην τακτική, η Μπαρτσελόνα κόντρα στη Γιουβέντους και η αντίστροφη μέτρηση μόλις άρχισε! Πρωταγωνιστές που με τα γκολ τους έκαναν την Ευρώπη να παραμιλά, όπως ο Λαρς Ρίκεν, αρχηγοί που όταν έκαιγε η μπάλα το πήραν πάνω τους, όπως ο Τζιανλούκα Βιάλι, παίκτες που με την είσοδό τους άλλαξαν τη μοίρα του τελικού, όπως ο Χένρικ Λάρσον, αλλα και τροπαιούχοι που πληγώθηκαν από τις αποτυχίες όπως ο Αλέσιο Τακινάρντι, μιλούν στο Gazzetta Weekend Journal σας γυρίζουν πίσω, αλλά και λένε όσα πρέπει να κάνει ο... νικητής το βράδυ της 6ης Ιουνίου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ GAZZETTA WEEKEND JOURNAL!

Λαρς Ρίκεν: Πως να σταματήσεις αυτή την τριπλέτα...

Ηταν μόλις 20 ετών και 16 seconds στον Τελικό του Champions League, όταν με μια απίθανη λόμπα καταδίκαζε σε ήττα τη Γιουβέντους και έστρεφε πάνω του όλα τα φλας του ποδοσφαιρικού Πλανήτη. Ο Λαρς Ρίκεν κατέκτησε με τη Ντόρτμουντ το Πρωτάθλημα Ευρώπης και έβαλε το όνομά του στο πάνθεον των καλύτερων τερμάτων που έχουν επιτευχθεί ποτέ στη διοργάνωση! «Δεν ξέρω αν το έκανα καμιά δεκαριά φορές αν θα το έβαζα, εύκολα το λες δύσκολα το κάνεις… Δεν υπάρχει μέρα που να μην ξεχάσω τον τελικό, και θα έδινα τα πάντα για να δω ξανά τη Ντόρτμουντ να παίρνει την κούπα!

Η λόμπα του θα μείνει στην ιστορία, 20 λεπτά πριν το τέλος, χωρίς να προλάβει να ζεσταθεί και το σκηνικό ραμμένο και κομμένο στα μέτρα του. Ο Ρίκεν βρήκε χώρο, ο Μέλερ του έκανε την πάσα, ο Περούτσι ήταν εκτός εστίας και το απίθανο τελείωμα έβαλε τέλος στα όνειρα της Γιουβέντους για ανατροπή! Ο Γερμανός ξέρει τον τρόπο, μυρίζεται την επιτυχία και 18 χρόνια αργότερα εμφανίζεται σίγουρος για το αποτέλεσμα του Τελικού «Δεν μπορώ να σκεφτώ πως υπάρχει καλύτερη επιθετική τριάδα αυτή τη στιγμή στον Πλανήτη και πως οι Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ δεν θα σκοράρουν. Είναι σε εκπληκτική κατάσταση, η Μπαρτσελόνα είναι καλύτερη από τη Γιουβέντους και πιστεύω πως θα κερδίσει. Είναι το μεγάλο φαβορί και έχει τον Μέσι στα καλύτερά του. Χρειάζεται όμως πάθος, δύναμη σε έναν τελικό για να τα καταφέρεις. Πολλά φαβορί έπεσαν στη δική τους παγίδα. Το καθαρό μυαλό, η απουσία άγχους και η… τριπλέτα της Μπαρτσελόνα θα κρίνουν την αναμέτρηση»!

Χένρικ Λάρσον: Η Μπαρτσελόνα θα κερδίσει!

Ο επιθετικός που αποθεώθηκε όσο λίγοι στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο την τελευταία 20ετία, ο παίκτης που άκουγε τον Ροναλντίνιο στο τηλέφωνο να τον αποκαλεί... είδωλο, ο πιο πετυχημένος Σουηδός ποδοσφαιριστής των τελευταία δεκαετιών μαζί με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο Χένρικ Λάρσον! Το 2006 δεν θα φύγει ποτέ από το μυαλό του, θα είναι πάντα το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του και ξέρετε γιατί; «Γιατί έχω κερδίσει αυτό το τρόπαιο, το έχω σηκώσει και καταλαβαίνω καλά πως αισθάνεται ένας παίκτης που τα καταφέρνει. Γνωρίζω τα συναισθήματα της αγωνίας, της απογοήτευσης, της χαράς, αλλά και το πως είναι να πανηγυρίζεις μια τέτοια επιτυχία. Τα ξέρω όλα αυτά από πρώτο χέρι»! σχολιάζει ο Σουηδός που έχει πάντα στο πρόγραμμά του να δει ξανά και ξανά το Video του τελικού «Είναι το πιο μεγάλο event για μένα. Είναι το όνειρο του κάθε παίκτη. Μία μεγάλη, τεράστια εμπειρία που θέλεις να την ζεις ξανά και ξανά... Όταν βλέπω τον τελικό θα έχω ένα μεγάλο χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό μου».

Μια κούπα Champions League μπορεί να σβήσει τις άλλες εικόνες μιας πλούσιας καριέρας; Η λάμψη, το γόητρο, η αποθέωση σε... τυφλώνουν και η μνήμη κρατά στην κορυφή το μεγαλύτερο τρόπαιο του Πλανήτη «Είναι μία τεράστια βραδιά που θα την θυμάμαι πάντα. Για την ακρίβεια μου έχει μείνει μόνο εκείνη η βραδιά. Σαν να... σβήστηκαν όλα τα ματς πριν... » τονίζει ο Λάρσον!

Ο Μέσι ήταν στις εξέδρες, ο Σουηδός έκανε το ματς της ζωής του, αλλά εννέα χρόνια μετά ο Αργεντίνος είναι έτοιμος για ακόμα μια ραψωδία! Είναι στα καλύτερά του και ο Λάρσον δεν μασάει τα λόγια του «Ελπίζω φέτος να κερδίσει η Μπαρτσελόνα. Πάντα η Μπαρτσελόνα είναι το φαβορί. Όπου και να παίζει και σε όποια κατάσταση και εάν είναι. Για την Μπαρτσελόνα μιλάμε. Για ένα τεράστιο ποδοσφαιρικό μέγεθος. Ο Μέσι είναι σε εκπληκτική κατάσταση, η ομάδα είναι στα καλύτερά της, δεν βλέπω πως θα χάσει. Οι παίκτες ξέρουν τον τρόπο, το έχουν ξανακάνει. Αλήθεια δεν ξέρω πως μπορεί να μην έρθει αυτό το τρόπαιο. Σίγουρα σε έναν τελικό όλα μπορούν να συμβούν, δεν υποτιμάς τον αντίπαλο και φυσικά δεν… αφήνεσαι. Η Μπάρτσα όμως είναι έτοιμη να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης και γω από την πλευρά μου να πανηγυρίσω ακόμα μια κούπα της αγαπημένης μου ομάδας».

Τζιανλούκα Βιάλι: Η βραδιά που ξεχωρίζουν οι μεγάλοι νικητές

Το 1996 φαντάζει τόσο... μακρινό για τη Μεγάλη Κυρία, ωστόσο ήρθε η ώρα της, η στιγμή που περίμεναν ξανά οι φίλαθλοί της. Η Γιουβέντους είναι στον τελικό και κόντρα στα προγνωστικά και στις ορέξεις της μαγικής τριπλέτας των Καταλανών θέλει το τρόπαιο, όπως τότε που ο Τζιανλούκα Βιάλι σήκωνε στον ουρανό της Ρώμης την κούπα του Πρωταθλητή Ευρώπης! Είναι άνθρωπος που ζει για τη μπάλα, δουλεύει διαρκώς για νέα πρότζεκτ και νέες παραστάσεις, θέλει την «Μεγάλη Κυρία» στην κορυφή, αλλά περισσότερο «Τι θέλω από έναν τέτοιο τελικό; Να κερδίσει ο καλύτερος. Είναι απλό. Αυτή είναι η μαγεία και η ομορφιά του ποδοσφαίρου».

Τη μαγική βραδιά της 22ης Μαΐου του 1996 ακολούθησαν τρεις χαμένοι τελικοί, η «Μεγάλη Κυρία» επιστρέφει έπειτα από δώδεκα χρόνια στο τελευταίο σκαλί πριν το βάθρο και ο Βιάλι ξέρει όσο λίγοι τι χρειάζεται για να τα καταφέρεις «Η Μπαρτσελόνα είναι πιο δυνατή από τη Γιουβέντους. Οταν ο αντίπαλος έχει παίκτες όπως ο Μέσι, ο Σουάρες και ο Νεϊμάρ, τότε μπορεί να γίνει μια μεγάλη ζημιά. Στο ποδόσφαιρο υπάρχει η τακτική, όχι μόνο το θέαμα. Η Γιουβέντους πρέπει να παίξει άμυνα, πρέπει να είναι πολλοί παίκτες πίσω τη μπάλα. Δεν έχει σημασία τι θα ειπωθεί, σημασία έχει η τακτική για να κερδίσεις. Πίρλο, Μπουφόν, Μπαρτσάλι έχουν τεράστια εμπειρία και ξέρουν πώς να κερδίζουν».

Αλλωστε, τον χαμένο δεν τον θυμάται κανείς, όταν οι εικόνες ξεθωριάσουν, αυτή που θα μείνει αναλλοίωτη είναι του Πρωταθλήτη Ευρώπης. Ο Βιάλι το ξέρει από πρώτο χέρι και τα λόγια του συγκλονίζουν «Ημασταν εξαιρετική ομάδα, ξέραμε τι θέλαμε, επιθυμούσαμε όσο τίποτα άλλο ένα τρόπαιο, ήμασταν ψύχραιμοι όταν η μπάλα ήταν βαριά και ο στόχος επετεύχθη.

Για την εμπειρία μου στο Τσάμπιονς Λιγκ και έχοντας κερδίσει το τρόπαιο σε έναν τόσο μεγάλο θεσμό, έχω να πω το εξής απλό: ο κερδισμένος πάντα θα θυμάται την χαρά του και το Κύπελλο που πήρε. Ο χαμένος δεν θα ξεχάσει ποτέ το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα. Πολλές φορές η ήττα σου μένει πολύ πιο έντονα χαραγμένη στο μυαλό από τη νίκη... Είναι η βραδιά που ξεχωρίζουν οι μεγάλοι νικητές από τους μεγάλους χαμένους...»

Αλέσιο Τακινάρντι: Γιούβε και για μένα...

Πάουλο Σόουζα και Ντιντιέ Ντεσάν τον χαρακτήρισαν… απίστευτο παίκτη, με τρομερά προσόντα και αρετές, ικανό να καταφέρει τα πάντα. Το Champions League όμως δεν ήταν τόσο… ζεστό μαζί του, δεν του χάρισε το χαμόγελο που ήθελε, αφού μπορεί να έχει μια κούπα, αλλά κουβαλά στην πλάτη του και τρεις χαμένους τελικούς! Ο Αλέσιο Τακινάρντι θυμάται, συγκινείται, αποθεώνει και τονίζει πως…ζούσε γι αυτή τη διοργάνωση, έστω και αν δεν μύρισε το χορτάρι της νίκης!

«Είναι μία φανταστική εμπειρία. Δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο το να παίζεις σε τελικό με μία τόσο μεγάλη ομάδα όπως η Γιουβέντους και να κερδίζεις. Ήταν ένα φανταστικό ματς. Κάτι το τρομερό. Το μοναδικό για μένα. Για να κερδίσεις έναν τέτοιο αγώνα πρέπει να έχεις πολλά: θέληση, αποφασιστικότητα, πάθος και τύχη. Το τρόπαιο αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Είναι ένα ματς που λες πάω για όλα ή τίποτα. Πριν το παιχνίδι έλεγα δεν γίνεται να χάσουμε αυτόν τον αγώνα. Δεν γίνεται. Δεν πρέπει. Ήταν ένα δύσκολο και έντονο ματς αλλά το πήραμε το Κύπελλο! Δεν το ξεχνάω ποτέ και ακόμα και σήμερα λέω ιστορίες για τότε. Δεν γίνεται να το αφήσεις πίσω σου κάτι τέτοιο...».

Χαρά, συγκίνηση, αποθέωση, τρέλα, αλλά και… οργή, αγανάκτηση, απογοήτευση τρέλα. Ενας τελικός Champions League συνεπάγεται με σύγκρουση συναισθημάτων, ο νικητής τα παίρνει όλα και ο χαμένος… χάνεται.

Είναι μία αναμέτρηση όπου μπορείς να τα χάσεις όλα. Για πάντα... Προσωπικά δεν μπόρεσα ποτέ να δεχθώ τους χαμένους μας τελικούς. Με έχουν πληγώσει πολύ... Μερικές φορές ίσως να το σκέφτομαι πιο πολύ από τον κερδισμένο τελικό. Σε παίρνει από κάτω, είναι αλήθεια, πονάει πολύ, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο, από την χαρά στη λύπη κι όλα αυτά σε 90 λεπτά. Μαγεία...».

Ποιος θα σηκώσει τη φετινή κούπα; Η μεγάλη του αγαπημένη επέστρεψε ξανά στα κορυφαία ραντεβού και είναι έτοιμη να μιμηθεί το παράδειγμα, των Ραβανέλι, Βιάλι.

«Για τον τελικό προσωπικά έχω έναν παραπάνω λόγο να τον περιμένω πως και πως, αφού η Γιουβέντους είναι ξανά εδώ! Η Μπαρτσελόνα είναι όντως τρομερή ομάδα από επιθετικής πλευράς. Η τριπλέτα των Μέσι - Σουάρες - Νεϊμάρ είναι η κορυφαία στον κόσμο.

Η Μπαρτσελόνα είναι το φαβορί, όμως εγώ δεν γίνεται να ξεγράψω την Γιουβέντους. Δεν θα αγνοήσω ποτέ σε τέτοιο ματς. Ειδικά σε έναν τέτοιο αγώνα. Η Γιουβέντους έχει πολύ καλή αμυντική γραμμή. Είναι μία δυνατή, μία σκληροτράχηλη ομάδα, στην οποία επίσης ποντάρω πολλά. Η πνευματικότητα, η δύναμη, η τεχνική και η τακτική θα καθορίσουν το παιχνίδι. Περιμένω να γίνει ένας φοβερός και ένας εξαιρετικός τελικός. Ένα ματς που να το απολαύσουν όλοι και ελπίζω να μη στεναχωρηθώ ξανά…».

 

Τελευταία Νέα