Dirtyrace! (pics & vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Dirtyrace! (pics & vid)

bet365

Εκεί που ο μύθος συναντά την πραγματικότητα και οι θεωρίες συνωμοσίας κυριαρχούν βρίσκεται η «βρώμικη κούρσα». Η κούρσα των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς της Σεούλ. Σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου, συμπληρώνονται 31 χρόνια και πιθανόν ουδέποτε θα μάθουμε τι πραγματικά συνέβη, αλλά θα συνεχίσει να πλανάται μεταξύ της αλήθειας και του ψέματος.

Η ιστορία έγραψε ότι ο Μπεν Τζόνσον έζησε μια μαγική βραδιά πριν παραδοθεί στα χέρια της δικαιοσύνης και της κοινής γνώμης, καθώς αποδείχθηκε ότι είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών (σ. σ. στανοζολόλη). Για την ακρίβεια, ενδοφλέβια, του χορηγήθηκε ουσία που χρησιμοποιείται στα άλογα! Σε βάθος πενταετίας από την «βρώμικη κούρσα» οι έξι από τους οκτώ φιναλίστ διαπιστώθηκε ότι είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών κι εύλογα, πολλοί αναρωτήθηκαν αν το είχαν πράξει και στον τελικό των 100 μέτρων στη Σεούλ. Για να ακολουθήσει το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του ESPN το 2012 όπου η προσέγγιση της αλήθειας αύξησε τις θεωρίες συνομωσίας καθώς εμπεριείχε μέχρι και κατασκοπευτική παρακολούθηση, κυρίως όμως μια επιχείρηση (από την πλευρά των Αμερικανών) με απώτερο σκοπό την προσκόμιση αποδείξεων για την χρήση απαγορευμένης ουσίας από τον Καναδό Μπεν Τζόνσον.

Η μοναδική (απλή) εικόνα είναι αυτή που είδαμε όλοι, τότε όμως, αδυνατούσαμε αντιληφθούμε τη θλιβερή εξέλιξη του αθλητισμού και τον κυρίαρχο ρόλο των αναβολικών ουσιών. Είδαμε την αυτοκρατορική κούρσα του Μπεν Τζόνσον, το εκρηκτικό ξεκίνημα, τη χαλάρωση του Καναδού στα τελευταία 10-15 μέτρα και την επίδοση των 9.79’’ που συνιστούσε παγκόσμιο ρεκόρ.

Αναρωτηθήκαμε, αν θα μπορούσε να είχε πετύχει ακόμη καλύτερο χρόνο αν δεν είχε στο μυαλό του να πικάρει τον αιώνιο και μισητό αντίπαλό του, Καρλ Λιούις, ο οποίος (τον) κοιτούσε αποσβολωμένος, μη μπορώντας να πιστέψει ότι δεν πλησίασε καν στο χρυσό μετάλλιο. Γίναμε μάρτυρες, επίσης, της (αρχικής) άρνησης του Καναδού να δώσει το χέρι στον Αμερικανό (ο οποίος έσπευσε να τον συγχαρεί) αλλά και τη στιχομυθία των 2-3 δευτερολέπτων, δίχως να γίνει ποτέ γνωστό το περιεχόμενο της συζήτησής τους. Προφανώς, ήταν συνέχεια της αδυσώπητης κόντρας τους. Υπήρξαν πολλά που μάθαμε στην πορεία και λογικά θα ακολουθήσουν περισσότερα στην εξέλιξη του χρόνου.

Η κάλυψη του Λιούις

Αυτή έγινε τέσσερις μήνες πριν την περιβόητη κούρσα, στους αμερικανικούς αγώνες για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τότε, ο Καρλ Λιούις είχε κερδίσει τον Μπεν Τζόνσον αλλά διαπιστώθηκε ότι είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Επικαλέστηκε χρήση ενός φαρμάκου για το κρύωμα, η αμερικανική ομοσπονδία έκανε δεκτή την επιχειρηματολογία του, του παρείχε κάλυψη κι έτσι ο Αμερικανός αθωώθηκε, αλλά οι αμφιβολίες δεν σβήστηκαν ποτέ. Στη συγκεκριμένη κούρσα ο Τζόνσον ήξερε ότι ήταν αδύνατο να κερδίσει.

Η προετοιμασία του Καναδού σχημάτισε ένα άλλο πέπλο μυστηρίου. Για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών ήταν στην (γενέτειρά του) Τζαμάικα μαζί με τον άνθρωπο που του χορήγησε τις απαγορευμένες ουσίες. Δεν ήταν ο προπονητής του Τσάρλι Φράνσις, αλλά ο γιατρός Τζέιμι Άσταφαν. Στο ντοκιμαντέρ του ESPN, ο Τζόνσον περιέγραψε αυτήν την περίοδο ως ένα εξάμηνο χαλάρωσης και εντατικού προγράμματος θεραπειών. «Ήταν το καλύτερο εξάμηνο της ζωής μου», είχε πει. Κανείς δεν έμαθε αν στο ίδιο διάστημα έτρεξε η διαδικασία προετοιμασίας για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Οι υποψίες των Αμερικανών

Αυτές άρχισαν να καλλιεργούνται από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και κυρίως, μετά τη συνεργασία του Τζόνσον με τον Φράνσις. Η υποψία εξελίχθηκε σε βεβαιότητα όταν ο Καναδός σπρίντερ παρουσίασε θεαματική βελτίωση. Δεν έγινε ποτέ γνωστός ο αριθμός των αποπειρών των Αμερικάνων για να αποδείξουν την ενοχή του Τζόνσον. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όμως, ακουγόντουσαν οι προειδοποιητικές βολές. «Τα μάτια του ήταν τόσο κίτρινα και το σώμα του είχε γίνει τόσο μυώδες. Καταλάβαινες ότι κάτι είχε συμβεί», είπε χρόνια αργότερα ο Καρλ Λιούις. Αργότερα, οι Αμερικανοί ισχυρίστηκαν ότι λόγω των ουσιών που έπαιρνε ο Μπεν Τζόνσον, μπορούσε να σπρώξει το σώμα του τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με το φυσιολογικό κι έτσι ερμήνευσαν τις εξαιρετικές επιδόσεις του.

Από την άλλη πλευρά, το σχέδιο της ομάδας του Καρλ Λίους ήταν να επαναλάβει τον θρίαμβο του θρυλικού Τζέσε Όουενς με την κατάκτηση τεσσάρων χρυσών μεταλλίων στους ίδιους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το είχε καταφέρει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες (1984) και στη Σεούλ ήθελε να το καταφέρει ξανά.

Ο μάνατζερ του Λιούις, Τζόε Ντάγκλας, ήταν ίσως ο άνθρωπος ο οποίος ταυτόχρονα με την πρόοδο του αθλητή του, παρακολουθούσε κάνε ενέργεια του Τζόνσον. Πολλά χρόνια μετά την περίοδο δόξας, το 2003, ξέσπασε σκάνδαλο για χρήση απαγορευμένων ουσιών από Αμερικανούς αθλητές τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ όσο και της Βαρκελώνης. Μέσα σ’ αυτούς ήταν και το όνομα του Καρλ Λιούις. Στο ντοκιμαντέρ του ESPN, ηγετικό στέλεχος της IAAF παραδέχθηκε ότι, η σχετική υπηρεσία δεν θέλησε ποτέ να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των αθλητών που έκαναν χρήση ουσιών οι οποίες σήμερα συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των απαγορευμένων, προσθέτοντας ακόμη περισσότερες σκιές στο όλο ζήτημα.

Ο μυστηριώδης Αντρέ Τζάκσον

Σε βάθος πενταετίας από τη «βρώμικη κούρσα» οι έξι από τους οκτώ αθλητές του τελικού βρέθηκαν να είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ο Βρετανός Λίνφορντ Κρίστι (3ος), ο Αμερικανός Ντένις Μίτσελ (5ος), ο Καναδός Ντεσάι Ουίλιαμς (7ος) και ο Τζαμαϊκανός Ρέι Στιούαρντ (8ος). Οι μοναδικοί που δεν απασχόλησαν τη δικαιοσύνη ήταν ο Αμερικανός Κάλβιν Σμιθ (4ος) και ο Βραζιλιάνος Ντα Σίλβα (6ος).

Μετά την τρομερή κούΡσα, ο Μπεν Τζόνσον οδηγήθηκε στον ειδικό χώρο για να υποβληθεί σε αντιντόπινγκ κοντρόλ. Λόγω της έντασης ήταν αδύνατο να ανταποκριθεί κι έτσι χρειάστηκε να καταναλώσει αρκετά κουτάκια μπύρας. Εκεί συνάντησε έναν νεαρό ονόματι Αντρέ Τζάκσον. Πίστεψε ότι εργαζόταν στο κλιμάκιο αντιντόπινγκ κι έτσι έπιασαν συζήτηση.

Ο Τζάκσον εμφανίστηκε πρόθυμος να τον «υπηρετήσει» και τον προμήθευσε με κουτάκια μπύρας. Ο βυθισμένος στην επιτυχία Μπεν Τζόνσον τις δέχθηκε με χαρά κι συζήτησαν για κάμποση ώρα. Ζούσε σ’ έναν άλλον κόσμο. Αφού ξέσπασε το σκάνδαλο άρχιζε να συνθέτει το παζλ των εικόνων και ισχυρίστηκε ότι ο Αντρέ Τζάκσον έριξε ουσίες στην μπύρα με απώτερο σκοπό να αποκαλυφθεί ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών. Λίγο μετά διαπιστώθηκε ότι ο Τζάκσον δεν ήταν άγνωστο πρόσωπο στον Καρλ Λιούις αλλά ένας από τους φίλους του από τα πανεπιστημιακά χρόνια στο Χιούστον. Ο Τζάκσον ήταν ο μοναδικός από τους εμπλεκόμενους που αρνήθηκε να μιλήσει στο ντοκιμαντέρ του ESPN. Μόνο μια πρόταση βγήκε από τα χείλη του. «Μπορεί ναι, μπορεί και όχι». Και η ερώτηση ήταν, αν πράγματι έριξε απαγορευμένες ουσίες στις μπύρες του Τζόνσον. Ουσίες οι οποίες ουσιαστικά διέλυσαν το σύστημα… κάλυψης απόκρυψης της στανοζολόλης που είχε χορηγηθεί στον Τζόνσον.

Έφυγε σαν κλέφτης

Η χαρά του Μπεν Τζόνσον και του καναδικού λαού δεν κράτησε παρά μόνο λίγες ώρες. Εκατοντάδες χιλιάδες Καναδοί γιόρτασαν με την ψυχή τους τη νίκη του συμπατριώτη τους, ξεχύθηκαν στους δρόμους, για όλους εξάλλου η κόντρα με τον Λιούις είχε αποκτήσει εθνικό χαρακτήρα. Την ίδια ώρα, στη σουίτα του ξενοδοχείου που έμεινε ο Τζόνσον λάμβανε χώρα ένα τρομερό πάρτι. Μόνο που αυτό δεν κράτησε πολύ.

Ο Καναδός ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της εξέτασης κι έφυγε σαν κλέφτης. Επέστρεψε άρον άρον στην πατρίδα του, λίγο αργότερα του αφαιρέθηκε το χρυσό μετάλλιο για να ακολουθήσουν τα δικαστήρια όπου κατέθεσαν όλοι οι μάρτυρες. Εκεί αποδείχθηκε ότι ο Τζόνσον έκανε συνειδητά χρήση απαγορευμένων ουσιών και ξεδιπλώθηκε όλη η ιστορία με αφετηρία τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Το τεκμήριο της αθωότητας είχε γκρεμιστεί και παράλληλα η φήμη του Τζόνσον ο οποίος μέσα σε λίγες εβδομάδες καταστράφηκε οικονομικά καθώς έχασε συμβόλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Στην εξέλιξη του δικαστηρίου, ο Καναδός εγκατέλειψε το επιχείρημα της αθωότητας αλλά καταφέρθηκε του Καρλ Λιούις. 25 χρόνια μετά, σε συνέντευξη που παραχώρησε είπε ότι… «γνωρίζαμε ότι ο Καρλ είχε βρεθεί θετικός, ανεξαρτήτως του τι λέει δεξιά κι αριστερά. Να πει την αλήθεια, ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών κι ας λερώσει το όνομά του. Έτσι κάνουν οι άνδρες. Προσωπικά έχω καθαρή τη συνείδησή μου γιατί έκανα αυτό που έπρεπε. Ο Λιούις προστατεύτηκε γιατί είναι Αμερικάνος και ζει με το ψέμα».

Dirtyrace

Ο τελικός των 100μ. στη Σεούλ πέρασε στην ιστορία ως η «βρώμικη κούρσα». Ταυτόχρονα ανέδειξε την ανάγκη λήψης πιο δραστικών μέτρων και οδήγησε (σε βάθος χρόνου) στην αύξηση των ουσιών στη λίστα των «απαγορευμένων». Η μάστιγα του ντόπινγκ δεν ξεπεράστηκε ποτέ, κυρίως εγκατέστησε στο μυαλό των απλών φιλάθλων την υποψία για την ερμηνεία σπουδαίων επιδόσεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτούργησαν και οι αιφνίδιοι θάνατοι αθλητών που διέπρεψαν είτε σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα είτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα