Ο Άλμπερτ Βίνιας μας… μύησε στο Smart Football!

Νίκος Αθανασίου
Ο Άλμπερτ Βίνιας μας… μύησε στο Smart Football!

bet365

O γενικός διευθυντής του Smart Football και της Καταλανικής σχολής προπονητών, Άλμπερτ Βίνιας εξηγεί και αναλύει στο Gazzetta Weekend Journal την μεθοδολογία που βελτιώνει τον εγκέφαλο των ποδοσφαιριστών!

Το ποδόσφαιρο συνεχώς εξελίσσεται, οι άνθρωποί του δεν σταματούν να ψάχνουν τρόπους βελτίωσης και στοχευμένης εξιδίκευσης και πλέον, στο 2019, η επιστήμη έχει μπει για τα καλά στην ζωή του αθλήματος. Όπως φυσικά και η τεχνολογία. Πριν από πολλά χρόνια, ο Γιόχαν Κρόιφ, με διαφορά από τον δεύτερο ο πιο επιδραστικός άνθρωπος στην ιστορία του ποδοσφαίρου εξηγούσε: «Το ποδόσφαιρο παίζεται με το μυαλό και τα πόδια απλά υπακούουν».

Με αυτή την φράση ήθελε να αναδείξει το πόσο σημαντικό είναι για κάθε ποδοσφαιριστή το μυαλό. Ο εγκέφαλός του. Η σωστή και γρήγορη σκέψη πάνω από τις φυσικές δυνάμεις.

Εδώ και κάμποσα χρόνια αυτή η φράση του Κρόιφ ήρθε να βρει την απόλυτη εφαρμογή της στην μεθολογία Smart Football, την οποία δημιούργησε ο Χουανλού Μαρτίνεθ βασισμένος σε επιστημονική έρευνα ετών.

Το Smart Football κερδίζει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται και στην Ελλάδα, όπου διδάσκεται σε ποδοσφαιριστές και προπονητές που θέλουν να μυηθούν σε αυτό τον ξεχωριστό ποδοσφαιρικό κόσμο.

Ένα κόσμο που έχει ως πρωταρχικό στόχο την ενδυνάμωση του εγκεφάλου, προκαλώντας διορθωτικές αλλαγές στη σκέψη του, που σκοπό έχει να ελέγξει όλα τα απρόβλεπτα που μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα!

Ο γενικός διευθυντής του SF και της Καταλανικής σχολής προπονητών με θητεία ως τεχνικός διευθυντής στην Εσπανιόλ, ο Άλμπερτ Βίνιας, βρέθηκε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα και ηγήθηκε των σεμιναρίων και των προπονήσεων του ελληνικού SF.

Το GWJ μίλησε μαζί του και ο Βίνιας μας εξήγησε και μας ανέλυσε τι είναι το Smart Football, πως μπορεί να βοηθήσει έναν ποδοσφαιριστή και γιατί θεωρεί πως είναι η… επόμενη ημέρα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο!

Τι είναι το Smart Football και ποια ερεθίσματα οδήγησαν στην δημιουργία του;

«Πρώτος στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια μεθοδολογία που να βελτιώνει τον εγκέφαλο του ποδοσφαιριστή. Όλος ο κόσμος που ασχολείται με το άθλημα μιλά για έξυπνους παίκτες αλλά κανείς δεν είχε μπει στην διαδικασία να δημιουργήσει μία μέθοδο για αυτό το κομμάτι. Πιστεύω πως το μέλλουν ανήκει στους έξυπνους παίκτες. Εδώ και χρόνια στην Ισπανία δουλεύουν πολύ πάνω σε αυτό τον τομέα και όλα ξεκίνησαν από τον Χουανλού Μαρτίνεζ που μετά από επιστημονική έρευνα κατέληξε στο Smart Football».

Πως ακριβώς βελτιώνεται εγκεφαλικά ένας ποδοσφαιριστής σε συνάρτηση πάντα με όσα καλείται να κάνει μέσα στο γήπεδο;

«Ο προπονητής μέσα από μια μέθοδο ερωτήσεων βοηθά τον ποδοσφαιριστή να βρει τις σωστές λύσεις Με προβλήματα (ασκήσεις) που απαιτούν ¨δουλειά¨απο τον εγκέφαλο όσο αφορά την ανάλυση, τη σκέψη και τέλος, την εκτέλεση. Ο παίκτης πρέπει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που διαθέτει. Με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζουμε τις προπονήσεις με στόχο ο παίχτης να μπει στη διαδικασία να λαμβάνει αποφάσεις καθ΄όλη τη διάρκειά της. Έτσι αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα αυτά που συμβαίνουν γύρω του, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα».

Βλέπουμε το σύγχρονο ποδόσφαιρο να βασίζεται περισσότερο στην φυσική κατάσταση και στα αθλητικά στοιχεία παρά στην έξυπνη σκέψη. Συμφωνείτε με αυτό; Πιστεύετε ότι στο μέλλον θα δούμε... στροφή προς το έξυπνο ποδόσφαιρο;

«Ναι συμφωνώ στο πρώτο κομμάτι αλλά δείτε κάτι. Όσο καλά και να τρέχει μια ομάδα, όσο δυνατή και αν είναι σε φυσικά χαρακτηριστικά οι έξυπνοι είναι αυτοί που κυριαρχούν. Θα δείτε πως στα τελευταία Μουντιάλ οι ευρωπαϊκές ομάδες είναι αυτές που φτάνουν μέχρι το τέλος του δρόμου. Αν δεν έχεις δημιουργικούς παίκτες δεν μπορείς να φτάσεις μακριά.

Από κει και πέρα, μακάρι στο μέλλον όλες οι ομάδες να ακολουθήσουν αυτή την φιλοσοφία. Να προπονούν εγκεφαλικά έξυπνους παίκτες και το ποδόσφαιρο να εξελιχθεί.

Ο Λιονέλ Μέσι, νομίζω, πως είναι το απόλυτο παράδειγμα έξυπνου ποδοσφαιριστή».

Σε τι ηλικία ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει το Smartfootball;

«Από τη στιγμή που ένα παιδί έχει την πρώτη του επαφή με την μπάλα, θα μπορούσε να ξεκινήσει και μαθήματα πάνω στο Smartfootball. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να έχεις μια άσκηση που να περιλαμβάνει μπάλα, έναν αντίπαλο, χώρο, τον συμπαίκτη σου και τους κανόνες του παιχνιδιού. Αυτές είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να μπει σε λειτουργία η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Έτσι, δημιουργούνται απρόβλεπτες καταστάσεις στις οποίες οι παίχτες εξασκούνται στο να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις.

Παράλληλα, σκοπός είναι το παιδί να απολαύσει την διαδικασία, να απολαύσει το ποδόσφαιρο. Αν θέλει μόνο να τρέχει, το smartfootball δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο».

Βρεθήκατε στην Ελλάδα για προπονήσεις. Πως είδατε το επίπεδο;

«Καταρχήν να πω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την δουλειά που κάνουν τα παιδιά εδώ στην Ελλάδα, ο Νίκος, ο Πέτρος, εργάζονται σε υψηλό επίπεδο. Είδα αυτές τις ημέρες ποδοσφαιριστές που έχουν τα προσόντα και είναι πολύ καλοί. Ιδιαίτερα 2-3 παιδιά βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο και έχουν προοπτική σημαντική να προχωρήσουν στην καριέρα τους στο ποδόσφαιρο. Η μεθοδολογία ταιριάζει απόλυτα στους Μεσογειακούς λαούς και χαίρομαι που βλέπω ότι υπάρχει η σπίθα και η όρεξη για δουλειά».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα