«Θυμάμαι φίλε μου που λες από παιδί μικρό... »

«Θυμάμαι φίλε μου που λες από παιδί μικρό... »

bet365

Ο Κυριάκος Κυριάκος άφησε πίσω τον ΠΑΟΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο ανοίγοντας μια νέα σελίδα κι ανεβαίνοντας βήμα - βήμα τα σκαλιά της πολιτικής σκηνής του τόπου μας. Η συνέντευξη του G-Weekend μοιάζει με ένα ωραίο ταξίδι στο χτες και στο αύριο.

Ο συχωρεμένος ο Θανάσης Βέγγος ρωτούσε «καλέ μου άνθρωπε, ξέρεις από βέσπα;» και παραφράζοντας την ατάκα για τη δική μας περίσταση «καλέ μου άνθρωπε, ξέρεις από πολιτική;».

Η απάντηση εν προκειμένω είναι «ναι, ξέρω»! Ο Κυριάκος Κυριάκος, όχι απλά νιώθει από πολιτική, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε ως το μονάκριβο μοναχοπαίδι μιας οικογένειας με έντονη πολιτική συνείδηση και δραστηριότητα. Οι πρώτες του αναμνήσεις φέρουν την εικόνα του αείμνηστου Χαρίλαου Φλωράκη να ψαρεύει στις καταγάλανες ακρογιαλιές του Πηλίου και τον ίδιο να σουλατσάρει μέσα στις τοπικές οργανώσεις του Βόλου.

«Από την Γ’ δημοτικού», όπως λέει, «ήμουν έτοιμος για συμμετοχή στα κοινά» εξ ου και η έντονη δράση στα 15μελη συμβούλια του γυμνασίου και του λυκείου, η συνειδητή ταύτιση του με το χώρο της κεντροαριστεράς, την οποία γνώριζαν παρά μόνο όσοι ήταν πολύ κοντά του. Και σε αυτό του βγάζω το καπέλο.

Ζώντας και αναπνέοντας τον ίδιο αέρα, επί επτά σχεδόν χρόνια στη Μικράς Ασίας, ήξερα από πρώτο χέρι το πόσο «Πασόκος» ήταν ο Κυριάκος και από τους λίγους θαρρώ που γνώριζαν, εδώ και πολύ καιρό, την απόφασή του να κατέβει στην πολιτική σκηνή της χώρας. Δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία για το κόμμα (ΚΙΝ.ΑΛ) αν και αρχικά, νόμισα και του το είπα, ότι λόγω οικογένειας, θα κατέβαινε στο Βόλο, ωστόσο θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Βασίλη Σαμπράκο, στο ότι η επιλογή του ήταν ακόμη πιο δύσκολη και πολύ… ΠΑΟΚ: Στην Α’ Θεσσαλονίκης με το Κίνημα Αλλαγής.

Για να πω την αμαρτία μου ήμουν ανέκαθεν πολύ επιφυλακτικός σε τέτοιες απότομες αλλαγές, μη ξεχνάμε ότι για σχεδόν 15-16 χρόνια τον είχαμε (και είχατε) συνηθίσει και ταυτίσει με το ρόλο του διευθυντή επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αλλά είμαι σίγουρος πως χάρη στο πείσμα, το πάθος, την άγνοια κινδύνου, που χρειάζεται πολλές φορές, ο «Κυρ Κυρ», όπως εμείς τον μάθαμε και αγαπήσαμε, θα επιβιώσει και στο χώρο της πολιτικής, εδώ άντεξε και αποχώρησε με καθαρό το κούτελο από τον γεμάτο εμπόδια και παγίδες χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπου ουδέποτε έμπλεξε προς τιμήν του, τα δύο πράγματα. Άλλο η μπάλα και άλλο η πολιτική. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί κιόλας διαχρονικά πως όσοι δεν μπερδεύουν τα πράγματα στη ζωή τους καταφέρνουν και διαπρέπουν, σ’ ότι κι αν κάνουν, ακόμη κι όταν έρθει εκείνη η δύσκολη ώρα του αποχαιρετισμού προτού την αλλαγή σελίδας.

Στην περίπτωση μας, εξάλλου, ένα «Σ» είναι αυτό που κάνει την όποια διαφορά! Από τον ΠΑΟΚ, είκοσι χρόνια μετά, στο… ΠΑ(Σ)ΟΚ ή καλύτερα στο Κίνημα Αλλαγής ως υποψήφιος βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης.

«Να ζεις, να ταξιδεύεις, να ριψοκινδυνεύεις, να ευγνωμονείς, και να μην λυπάσαι», έχει γράψει ο συγγραφέας Τζακ Κέρουακ, λάτρης των ταξιδιών, ένα ταξίδι το οποίο στη δική μας περίσταση ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '90 από τον Βόλο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

- Αλήθεια, πες μου με ειλικρίνεια, για που το έβαλες;

«Πήρα τους… δρόμους! Για να σοβαρευτούμε, η απάντηση είναι εύκολη. Αποχωρώ από τον ΠΑΟΚ και πηγαίνω στο ΚΙΝ.ΑΛ, με την ίδια επιθυμία, την ίδια όρεξη και διάθεση, με στόχο ότι έκανα είκοσι χρόνια στον ΠΑΟΚ να το κάνω και στο Κίνημα Αλλαγής. Με έναν καινούργιο ενθουσιασμό, για το καλό ενός ευρύτερου κοινού».

- Αναζητώντας, όπως πάντα, το κάτι διαφορετικό;

«Ανέκαθεν μου άρεσε να παίρνω αποφάσεις και να κάνω επιλογές που όλοι βαθιά μέσα τους την επικροτούν, αλλά παράλληλα είναι αποφάσεις και επιλογές που με ξεβολεύουν, κάτι που δεν το έχει συνηθίσει ο πολύς κόσμος. Για πολλά χρόνια έχουμε συνηθίσει τον Έλληνα να ψάχνει να βολευτεί, εγώ συνήθως ψάχνω να ξεβολεύομαι και να αφήνω κάπου το αποτύπωμα μου. Πάντα μου άρεσε να παρακινώ κι άλλους ανθρώπους να σκέφτονται και να εκφράζονται με τον ίδιο τρόπο που σκέφτομαι και θεωρώ σωστό».


- Γι’ αυτό δεν σου αρέσουν και τα εύκολα, τα συνηθισμένα και τα τετριμμένα. Ας πούμε, τι δουλειά είχε, ένας ΠΑΟΚτσής στο Βόλο;.

«Το πόσο αντιδραστικός είμαι ως άνθρωπος φαίνεται και από το πως επέλεξα ομάδα στα παιδικά μου χρόνια. Ήμουν στο δημοτικό, σε μια εποχή όπου όλοι οι συμμαθητές και φίλοι στο Βόλο έβλεπαν μπάσκετ και ήταν με τον Άρη, που πρωταγωνιστούσε για πολλά χρόνια. Εγώ, λοιπόν, διάλεξα τον δύσκολο δρόμο, επέλεξα τον δεύτερο και διεκδικητή των τίτλων, τον ΠΑΟΚ, μια επιλογή για την οποία νιώθω δικαιωμένος».

- Γιατί ένα στέλεχος του νταμπλούχου ΠΑΟΚ να ξεβολευτεί, να παραιτηθεί και να αποφασίσει να κολυμπήσει στα βαθιά νερά της πολιτικής;

«Καταρχήν, όλοι όσοι εκτιμούν σωστά το μέλλον του ΠΑΟΚ. Όντως θα είναι των επιτυχιών και της δόξας. Το βασικό το οποίο δεν ξέρει ο πολύς κόσμος και δεν πρέπει να το ξέρει, είναι τι κούραση και τι φθορά έχει για να φτάσει και να μείνει στην κορυφή. Βγάζω το καπέλο σ’ όλους όσοι διαχειρίστηκαν πολύ μεγαλύτερη πίεση απ’ ότι έχει ένας υπεύθυνος γραφείου Τύπου. Η κούραση δεν ήταν μόνο να φτάσει η ομάδα να κατακτήσει το πρωτάθλημα, αλλά να… καθαρίσει το γήπεδο για να παιχτεί καθαρή μπάλα».

- Πότε αποφάσισες να αλλάξεις κοστούμι και να βάλεις αυτό του πολιτικού;

«Το επόμενο πρωί του ντέρμπι που δεν έγινε ποτέ με τον Ολυμπιακό. Ήταν Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου του 2018. Τότε, αποφάσισα ότι δεν έχω αντοχές για άλλους “πολέμους” στο ποδόσφαιρο, ένιωθα ότι είχα δώσει τα πάντα. Από την άλλη θεωρούσα ότι η περσινή χρονιά θα ήταν η πρώτη κανονική χρονιά, η οποία δεν χρειαζόταν να ασχολούμαστε με το παρασκήνιο. Το πείσμα για κερδίσουμε αυτό το πρωτάθλημα που μας στέρησαν ήταν που με κράτησε άλλο ένα χρόνο στην ομάδα».

-Ποιοι ήταν οι πρώτοι που έμαθαν για αυτή την απόφασή σου;

«Εκτός από τη γυναίκα μου και τους γονείς μου, ο Ιβάν Σαββίδης…».

- Τι σου είπε ο Ιβάν Σαββίδης;

«Με τον κ. Σαββίδη έχω μια σχέση ουσιαστική και ανθρώπινη. Επειδή, έχει μια πολιτική διαδρομή, δεν ήθελα την έγκρισή του, αλλά την συμβουλή του, γιατί και ο Ιβάν Σαββίδης αγαπάει την πολιτική ως λειτούργημα, ως τέχνη ως έννοια, όχι την εφαρμογή της πολιτικής σε πολλές περιπτώσεις, έχει μια βαθιά πολιτική σκέψη, έχει μεγάλη γνώση της ιστορίας και επειδή με ξέρει ως χαρακτήρα και άνθρωπο, κατάλαβε αμέσως για ποιο λόγο αποφάσισα να κατέβω στην πολιτική. Μπορεί να μη χάρηκε που θα αφήσω τη θέση μου στον ΠΑΟΚ, χάρηκε όμως γιατί θα μπορέσουν να βγουν νέες φωνές και θα απευθυνθούν με τον σωστό τρόπο στους πολίτες για την ψήφο τους. Ξέρει καλά ότι δεν το κάνω με έπαρση και αλαζονεία. Το κάνω ξεκινώντας από τα χαμηλά, με ταπεινότητα, άλλωστε δεν ήμουν οργανωμένος σε τέτοιες καταστάσεις.


- Νιώθεις να ξεκινάς από το μηδέν;

«Υπό του μηδενός! Δεν με ήξερε και δεν με ξέρει ο παραδοσιακός ψηφοφόρος. Πρέπει να συστηθώ και να με γνωρίσει πολύ περισσότερος κόσμος κι άλλα κοινά από αυτά που με γνώριζαν μέχρι σήμερα. Οπότε ταπεινά και με αυτοπεποίθηση να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την πολιτική. Το σύνθημα μου είναι να δούμε την πολιτική αλλιώς…».

- Είναι άλλος ο Κυριάκος του ΠΑΟΚ και άλλος ο Κυριάκος εκτός Τούμπας;

«Αυτό που βλέπει η γυναίκα μου στο σπίτι, είναι ακριβώς αυτό που βλέπει και ο κόσμος στη δημόσια έκφραση μου. Αποφεύγω τις χωρίς λόγο εντάσεις. Έχω άποψη και είμαι αυστηρός όταν πρέπει να είμαι πρώτα απ’ όλα με τον εαυτό μου. Ο στόχος μου είναι να συνεννοηθούμε με τον κόσμο. Μπορεί να ξεκινάμε από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά πάντα ψάχνω το μέσο της συνεννόησης. Αυτό το καταφέραμε στον ΠΑΟΚ, το έχω καταφέρει με τον κύκλο μου, οπότε η επαγγελματική δραστηριότητά μου, με την προσωπική μου συμπεριφορά είναι πολύ κοντά».

- Θα έβαζες καλό βαθμό στην επικοινωνιακή πολιτική του ΠΑΟΚ, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε τα τελευταία χρόνια, με τις πολλές εντάσεις και τις αντιπαραθέσεις;

«Πρώτα απ’ όλα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, αν το αποτέλεσμα της ομάδας δεν είναι επιτυχημένο, όση προσπάθεια κι αν γίνεται πίσω από τα φώτα δεν θα κρίνεται επιτυχημένη. Ο Κυριάκος του σήμερα είναι ο ίδιος με τον Κυριάκο του 2017 και του 2018. Όμως, χάθηκε ένα πρωτάθλημα για διαφόρους λόγους που δεν έχουν να κάνουν με το αγωνιστικό κομμάτι. Ήμουν πιο υπεύθυνος πέρσι, η ομάδα το κέρδισε το πρωτάθλημα, άλλα πράγματα δεν κάναμε καλά και δεν το κερδίσαμε και τυπικά, ωστόσο αυτό που ξέρω είναι ότι η δουλειά όλων δικαιώνεται ή απαξιώνεται από το αποτέλεσμα, που το φέρνει η ομάδα με τον προπονητή και ο πρόεδρος με την ποιότητα που φέρνει για να έρχονται αυτά τα αποτελέσματα. Να μην πιστωθούμε και πράγματα για τα οποία είμαστε εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι».

- Ο ΠΑΟΚ έβαλε ένα λιθαράκι για να αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου;

«Θεωρώ ότι χωρίς τον ΠΑΟΚ πολύ δύσκολα θα άναβε το φυτίλι της αλλαγής στο ποδόσφαιρο. Μέχρι πριν από τρία – τέσσερα χρόνια το σύστημα του ελληνικού ποδοσφαίρου ήθελε γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή. Χωρίς τον Ιβάν Σαββίδη και τον ΠΑΟΚ δεν θα υπήρχε αυτή η ορμή στο να αλλάξουν τα πράγματα τόσο δραστικά και τόσο γρήγορα. Νομίζω ότι μπορεί να υπερηφανεύεται ο ΠΑΟΚτσής ότι με την στάση του άλλαξε πράγματα που κανείς δεν πίστευε ότι θα αλλάξουν στο ποδόσφαιρο».

- Ο κόσμος δεν γνωρίζει και το background σου, ενδεχομένως, να πιστεύει ότι είσαι αυτόφωτος στο χώρο της πολιτικής. Ισχύει;

«Στην πολιτική είμαι μια ζωή, πολιτικοποιημένος μια ζωή, σε κόμμα δεν ήμουν ποτέ, ανέκαθεν ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, ήμουν πάντα σε ιδεολογία και παραμένω ακόμη πιο συνειδητά κι όσο μεγαλώνω υπέρμαχος της κεντροαριστεράς και της δημοκρατίας. Αυτό που πιστεύω μέσα μου είναι ότι κανένα πρόβλημα δεν προκύπτει από την πολιτική, αλλά προκύπτει από τις επιλογές που κάνουν δημοκρατικά οι πολίτες κι από τον έλεγχο που δεν ασκούν όταν είναι καλές οι εποχές. Όμως, σήμερα ζούμε σε με μια εποχή, η οποία θέλει την συμμετοχή όλων. Να ξέρουν τι ψηφίζουν, να σταματήσουν τα ψηφοθηρικά τρολαρίσματα, να σταματήσει ο χαβαλές στην κάλπη. Στις τελευταίες εκλογές πάρθηκε ένα τέτοιο μήνυμα το οποίο οδηγεί την πολιτική σε μια ανανέωση και γι’ αυτό το λόγο είμαι και εγώ εδώ και κατεβαίνω σ’ αυτές τις εκλογές. Ο πολίτης, πάντως, είναι ποιο σημαντικός από την πολιτική, το λέω και το πιστεύω ακράδαντα».

- Ο πολίτης της Α’ Θεσσαλονίκης γιατί να προτιμήσει και να ψηφίσει αρχικά το ΚΙΝΑΛ και στη συνέχεια τον Κυριάκο Κυριάκο;

«Ο πολίτης όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και των άλλων πόλεων, θα πρέπει να περιμένει από τον Κυριάκο να δουλέψει πάρα πολύ ώστε να ξαναγίνει η πολιτική αγαπητή στο ευρύ κοινό. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω, δεν ξέρω αν είναι εύκολο ή δύσκολο, έχω σχετικά μια άγνοια κινδύνου σ’ αυτό το εγχείρημα, αλλά θεωρώ ότι η πολιτική δεν πρέπει να είναι κάτι ξένο από την πολιτεία. Έλεγα πάντα ότι η πολιτική ελίτ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις χώρες, οι άνθρωποι που θεωρητικά έχουν την τεχνογνωσία, το όραμα, την ικανότητα να πείθουν τον κόσμο, δεν πρέπει να σνομπάρουν πολιτικά τον κόσμο, να αποκόπτονται από τον κόσμο και να θυμούνται τους πολίτες μια φορά στα τέσσερα χρόνια όταν τους ζητούν την ψήφο τους».

- Τι κρατάς απ’ όλα αυτά τα χρόνια σου στον ΠΑΟΚ;

«Τα πάντα! Πόσο αντέξαμε στα δύσκολα χρόνια όλη αυτή την προσπάθεια να αλλάξουμε το ύφος μας, το πως διαχειριστήκαμε τις πιέσεις, τις κρίσεις και τις δυσκολίες, γιατί δεν ήταν όλα ρόδινα, όπως τώρα, στον ΠΑΟΚ. Όμως, όλα αυτά μας έκαναν τους ανθρώπους που δεν είμαστε… βελούδινοι πισινοί. Ξέρουμε να ζούμε, να προσαρμοζόμαστε, να ανοίγουμε πόρτες, να συγκρουόμαστε, αλλά έχουμε μάθει και να ενώνουμε. Ο ΠΑΟΚ με έχει καθορίσει ως προσωπικότητα».

 

Τελευταία Νέα