Super League: Τα έξοδα διαιτησίας και οι... αδικημένοι ξένοι!

Δημήτρης Τομαράς
Super League: Τα έξοδα διαιτησίας και οι... αδικημένοι ξένοι!

bet365

Το Gazzetta Weekend αναδεικνύει μία ιδιαιτερότητα που υπήρξε φέτος με τα έξοδα διαιτησίας σε σχέση με ξένους και Έλληνες αλλά και το κόστος που μπορεί να έχει μία διαιτησία σε ένα ματς.

Δεν πάει και πάρα πολύς καιρός που ο Φινλανδός Ματίας Γκεστράνιους είχε κάνει παράπονα για τα χρήματα που είχε εισπράξει για την διαιτησία του στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ. Το Gazzetta Weekend επιχειρεί να ρίξει... φως σε αυτό το θέμα αλλά και να διαχωρίσει το τι συμβαίνει.

Σε σχέση με τους ξένους διαιτητές λοιπόν. Όντως υπήρξαν περιπτώσεις όπου ρέφερι από το εξωτερικό δεν πήραν τις αμοιβές που παίρνουν οι Έλληνες ρέφερι. Γιατί όμως γίνεται αυτό; Γιατί πολύ απλά οι μισθοί των ξένων διαιτητών ορίζονται από τις Ομοσπονδίες τους μετά από σχετικό deal με την ΕΠΟ.

Για παράδειγμα ο Γκεστράνιους στην Φινλανδία αμείβεται με 480 ευρώ ανά ματς. Τόσα λοιπόν πήρε σφυρίζοντας και στην Ελλάδα. Αυτό ήταν το πλαίσιο της συμφωνίας και δεν θα μπορούσε να αλλάξει επειδή ένας Έλληνας διαιτητής παίρνει σχεδόν χίλια ευρώ παραπάνω. Θεωρητικά ο Γκεστράνιους θα μπορούσε να διαπραγματευθεί ατομικά ή να αρνηθεί να πάει αλλά ουσιαστικά δεν γινόταν να κάνει πολλά. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα υπήρξε και... ανταλλαγή διαιτητών, ένα πρότζεκτ που όμως δεν... περπάτησε και τόσο. Δηλαδή Έλληνες διαιτητές δόθηκαν για να σφυρίξουν σε ξένες Λίγκες.

Σαφώς και υπήρχαν πιο ακριβές διαιτησίες όπως των Μανθάνο και Φριτς, που όμως πήγαν πάλι σε λογική του τι παίρνουν στις χώρες τους. Συνολικά οι ξένες διαιτησίες κόστισαν περισσότερο επειδή όμως είχαν εισιτήρια πρώτης θέσης, το φαγητό και τις λοιπές μετακινήσεις αλλά και τα ξενοδοχεία. Ο Γκεστράνιους είχε μιλήσει σε ιστοσελίδα της πατρίδας του (σ.σ. iltalehti.fi) για το θέμα αυτό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πήρε περίπου τα μισά απ' οσα παίρνουν οι Έλληνες ρέφερι (σ.σ. δηλαδή τα 750). Δεν αποκλείεται να είχε ενημέρωση για τις περίπου 6.000 ευρώ που είχε πάρει ο Ισπανός Μπορμπαλάν για να σφυρίξει τον περσινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Πάντως ο Γκεστράνιους ορίστηκε ξανά σε παιχνίδι της Super League καθώς θα σφυρίξει το Ολυμπιακός - Ατρόμητος.

Σχετικά με την ελληνική διαιτησία τώρα. Το κόστος μαζί με το εργόσημο για τον ρέφερι και τους βοηθούς του πάει στις 5.500 ευρώ ανά αγώνα. Μαζί με τα έξοδα μετακίνησης (σ.σ. εξαρτάται από που έρχεται ο διαιτητής) συν το εάν χρειαστεί κόστος φαγητού ή διαμονής μπορεί να ξεπεράσει και τις 8.000 ευρώ. Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε πως και φέτος είχαν σημειωθεί από μεριάς της ΕΠΟ καθυστερήσεις στην καταβολή των οφειλομένων προς τους Έλληνες διαιτητές. Όπως τονίσαμε και πιο πάνω πάντως το κόστος των ξένων διαιτητών φτάνει σε πιο υψηλά επίπεδα κυρίως λόγω των ακριβών μετακινήσεων (σ.σ. οι δύο πτήσεις τους) αλλά και της διαμονής - διατροφής.

 

Τελευταία Νέα