Όταν ο Άρης... αλώνει την Τούμπα (και όχι μόνο)! (pics & vids)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Όταν ο Άρης... αλώνει την Τούμπα (και όχι μόνο)! (pics & vids)

bet365

Το G-Weekend… περιπλανήθηκε στους διαδρόμους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης και καταγράφει τις 20 (εκτός έδρας) νίκες του Άρη επί του ΠΑΟΚ με αφετηρία την προπολεμική περίοδο.

Ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των δεύτερων ομάδων, γυμναστικές επιδείξεις, αγώνες ταχύτητας… Πριν από 80 χρόνια η μεθοδολογία διοργάνωσης ενός ντέρμπι ήταν πολύ πιο έξυπνη και αντιπροσωπευτική του αθλητικού ιδεώδες. Η πρώτη (εκτός έδρας) νίκη του Άρη επί του ΠΑΟΚ για το Πρωτάθλημα καταγράφηκε την 1η Δεκεμβρίου 1929 με σκορ 0-2 και το μοναδικό κοινό στοιχείο σε σχέση με σήμερα είναι οι αράδες για την απόδοση του διαιτητή έως και την ώρα που έφθασε στο γήπεδο. Τότε βέβαια, ο διαιτητής Ασπρογέρακας αποδείχθηκε… Άγγλος στο ραντεβού του και αμερόληπτος (όπως σημείωσε με στόμφο η εφημερίδα «Μακεδονία»), σε αντίθεση με τον συνάδελφό του ο οποίος είχε επιφορτιστεί τον αγώνα των δεύτερων ομάδων καθώς πήγε καθυστερημένα στο γήπεδο του Ηρακλέως, το οποίο χρησιμοποιούσε ο ΠΑΟΚ.

Ο τρόπος απόδοσης του αγώνα εμπεριείχε ποιητικές εκφράσεις και ήταν… κομμάτι περιπαικτικός, ειδικά για τον ηττημένο. Στις 9 Νοεμβρίου 1930, ο Άρης ήταν επιβλητικός, αυτό προδίδει και το 2-6 επί του ΠΑΟΚ, αυτή είναι εξάλλου και η μεγαλύτερη (σε εύρος τερμάτων) νίκη των «κίτρινων» επί του αιώνιου αντιπάλου. «Η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί. Αι προλήψεις, λαοί της Εγγύς Ανατολής εμείς, δεν μπόρεσαν να μη λείψουν και στη εκδήλωσι μας αυτή. Ο αέρας ήταν βαρύς ακόμη με την επαφή των… προφυλακών. Ο φίλος του Π.Α.Ο.Κ εβαρυθύμησε. Το αποτέλεσμα της ομάδας του, αναστενάζοντας με τα περασμένα μεγαλεία, δεν τον είχεν ικανοποιήση και αι ελπίδες του υπεχώρησαν κατά μία βαθμίδα… Αντιθέτως τα όνειρα του «Άρεως» ανέτειλαν ακόμη προ του μεσημεριού… ξεπερνώντας και το γνωστόν «της Κυριακής τα όνειρα βγαίνουν μέχρι το μεσημέρι».

«Καννίβαλοι» και πετροπόλεμος

Ο Άρης μέτρησε διαδοχικές εκτός έδρας νίκες επί του ΠΑΟΚ στα τέλη της δεκαετίας του ’20 και στις αρχές του ’30 καθώς και στις 5 Ιουλίου 1931 (και πάλι στο γήπεδο του Ηρακλή) επικράτησε με 2-4. Οι… μυριάδες φιλάθλων ήταν πλέον σύνηθες φαινόμενο, όχι όμως και ο πετροπόλεμος στον οποίον επιδόθηκαν οι θερμόαιμοι μετά το παιχνίδι. Όπως σημείωσε η εφημερίδα «Μακεδονία» στις 7 Ιουλίου… «να στηλιτεύσουμε την συμπεριφορά ωρισμένων υπανθρώπων οι οποίοι εις ωρισμένας στιγμάς του αγώνος πετροβουλούσαν τους παίκτας με τον σκοπό να τους τραυματίσουν… Έκτροπα εσημειώθησαν και άλλοτε εις αγώνας, πετροβόλημα όμως δια πρώτην φοράν, ημείς τουλάχιστον, βλέπομεν. Τους ολίγους αυτούς καννίβαλους, έχουν υποχρέωσιν, οι αθλητικοί παράγοντες να τους αποξενώσουν».

Ήταν πολύ… το ξύλο

Αν το συνδυασμένο παιχνίδι και η ταχύτητα ήταν τα αντιπροσωπευτικά στοιχεία του Άρη, το σκληρό παιχνίδι μάλλον ήταν το κύριο χαρακτηριστικό στη νέα επιβλητική νίκη (0-3) του Άρη στις 19 Ιουνίου 1932. «Εάν μάλιστα έλειπε και μια κάποιαν υπερβολική και σκόπιμος μπορεί να πη κανείς σκληρότητα εκ μέρους αμφοτέρων των αντιπάλων, ασφαλώς η τεχνική του αγώνος θα ήτο ακόμη ανωτέρα», έγραψε η εφημερίδα «Μακεδονία». Κίτσος, Αγγελάκης και Γκικόπουλος σημείωσαν τα τρία γκολ του Άρη. Τη σεζόν 1935-36, ο Άρης επιβλήθηκε (0-4) και πάλι του ΠΑΟΚ σε εκτός έδρας αγώνα το οποίο ωστόσο έγινε στο γήπεδό του καθώς την ίδια ώρα αγωνιζόταν και ο Ηρακλής με τον Μακεδονικό. Τρία χρόνια μετά, στις 11 Δεκεμβρίου 1938 οι «κίτρινοι πέτυχαν μία ακόμη επιβλητική νίκη επί του ΠΑΟΚ καθώς στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης επικράτησαν με 1-5.

Στις 10 Δεκεμβρίου 1939, ο Άρης και πάλι επικράτησε με το εντυπωσιακό 2-4 του ΠΑΟΚ, μάλιστα το σκορ θα μπορούσε να ήταν ακόμη πιο ευρύ για τους «κίτρινους», αλλά ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, Σωτηριάδης, έκανε αρκετές εντυπωσιακές αποκρούσεις. Μάλιστα, μετά το παιχνίδι η κριτική ήταν… σκληρή για τον ΠΑΟΚ καθώς μεταξύ άλλων σημειώθηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία»… «διέπραξε το σφάλμα να χρησιμοποιήση ποδοσφαιριστάς οι οποίοι προ πολλού ήδη έπρεπε να είχον εγκαταλείψη την ενεργό δράση… Όπως ηγωνίσθη χθες ο ΠΑΟΚ, φυσικό ήτο να ηττηθή. Ένα εξαιρέση κανείς μερικούς παίκτας του, οι υπόλοιποι έπαιξαν χωρίς ζωήν».

Βικελίδης… όπως Μαραντόνα

Το προσωνύμιο «Μακεδονικό τανκ» δεν αποδόθηκε τυχαία στον Κλεάνθη Βικελίδη καθώς οι… αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται ότι ήταν αδύνατο να ανακοπεί από τους αντιπάλους του. Ο χαρισματικός ηγέτης του Άρη – σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής – πέτυχε ένα μοναδικό γκολ στην επιβλητική νίκη των «κίτρινων» με 2-4 επί του ΠΑΟΚ στο γήπεδό του, στις 13 Φεβρουαρίου 1946, καθώς πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του. Λιακόπουλος, Βικελίδης, Κολωνιάρης (2) ήταν οι σκόρερ των «κίτρινων» οι οποίοι στο τέλος της σεζόν κατέκτησαν και το πρώτο (μεταπολεμικά) Πρωτάθλημα στην ιστορία τους. Έναν χρόνο αργότερα, ο Άρης πέρασε και πάλι νικηφόρα (0-2) από την έδρα του ΠΑΟΚ.

Ο Βικελίδης ήταν πρωταγωνιστής και σε αγώνα Κυπέλλου των δύο ομάδων έπειτα από περίπου δύο χρόνια. Στις 11 Ιανουαρίου 1948 οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι επρόκειτο να «ανταμώσουν» για τον θεσμό του Κυπέλλου και τρεις ημέρες πριν το παιχνίδι, η ΕΠΣΜ τιμώρησε με μηνιαίο αποκλεισμό τον αρχηγό του Άρη, τρίμηνο τον Παράσχο του Ηρακλή αλλά και εξάμηνο τον διαιτητή του αγώνα Άρης-Ηρακλής (στο πλαίσιο τουρνουά των Χριστουγέννων) επειδή δεν σημείωσε τον διαπληκτισμό μεταξύ των δύο παικτών. Μάλιστα, στη σύσκεψη στην ΕΠΣΜ, ο Άρης αποχώρησε από την αίθουσα καταγγέλλοντας δόλο. Ο Βικελίδης δεν αγωνίστηκε, ο Άρης επιβλήθηκε με 2-5 και λίγες ημέρες μετά, οι «κίτρινοι» δικαιώθηκαν στην έφεση που είχαν καταθέσει στην οποία κατηγόρησαν το δ. σ. για μεροληψία.

Δύο σερί νίκες και τα δέκα άγονα χρόνια

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’30, το Άρης-ΠΑΟΚ είχε αρχίσει να αποκτά τη σημερινή… μορφή του σε επίπεδο αντιπαλότητας και ενδιαφέροντος. Οι «κίτρινοι» πέτυχαν διαδοχικές νίκες στην έδρα του αιώνιου αντιπάλου τους τη σεζόν 1951-52 (0-2) και 1952-53 (0-3), για να ακολουθήσει διάστημα δέκα χρόνων ισοπαλιών ή ηττών στην έδρα του Δικεφάλου. Για την ακρίβεια, ο Άρης επέστρεψε στις νίκες τη σεζόν 1963-64 με 0-1 και σκόρερ τον Φιλίππου όπου ο «Ελληνικός Βορράς» είχε τονίσει την παρουσία 20.000 φιλάθλων και την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Με σκόρερ τους Αλεξιάδη, Κωνσταντινίδη ο Άρης πέρασε από την Τούμπα και την περίοδο 1964-65 με σκορ 0-2.

Έσοδα… ενός εκατομμυρίου

Τουλάχιστον, σ’ αυτό το στοιχείο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ο Τύπος της εποχής στη σύγκρουση των δύο ομάδων την περίοδο 1967-68. «Τριάκοντα περίπου χιλιάδες φιλάθλων κατέλαβον από ενωρίς τας κερκίδας, δημιουργήσαντες νέο ρεκόρ διά τοπικόν ντέρμπυ (28.748 εισιτήρια, 873.905 δρχ. εισπράξεις)», ανέφερε η εφημερίδα «Μακεδονία». Η τιμή του εισιτηρίου (κατά μέσο όρο) ήταν 30 δραχμές. Ο Άρης επικράτησε με 2-3 με χατ τρικ του Πετκάκη, ενώ για τον ΠΑΟΚ σκόραραν οι Φουντουκίδης, Λάζος. Τον Μάιο του 1974 ο Άρης αγκάλισε την έξοδό του στην Ευρώπη με «διπλό» στην Τούμπα (0-1) με σκόρερ τον Θόδωρο Πάλλα, αλλά και χάρη σε εντυπωσιακές αποκρούσεις του Παπαφλωράτου.

Το τέλος της εποχής της αθωότητας

Τα ακραία κρούσματα βίας ήταν στην… ημερήσια διάταξη των εφημερίδων στη δεκαετία του ’80 και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μετά τη νίκη του Άρη επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα με 0-2 την περίοδο 1982-83 με σκόρερ τους Κούη, Δουλγεράκη έγραψε η εφημερίδα «Μακεδονία»… «Έληξε προχθές, η σχεδόν μηνιάτικη υποχρεωτική «νηστεία» των φιλάθλων από τους αγώνες και έτσι οι «φανατικοί» ξαναβρέθηκαν στα νερά τους», τονίζοντας τον πετροπόλεμο πριν, στη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της νίκης του Άρη.

Δύο χρόνια αργότερα (1984), ο Άρης απέδρασε και πάλι από την Τούμπα χάρη στο γκολ του Γιώργου Σεμερτζίδη.

1982:

1984:

Τρία «διπλά» σε 25 χρόνια

Χρειάστηκε να μεσολαβήσει διάστημα δέκα χρόνων για να γευτεί και πάλι ο Άρης τη νίκη στο γήπεδο της Τούμπας. Στις 17 Απριλίου 1994, ο Αντώνης Σαπουντζής έβαλε την υπογραφή του στη νίκη των «κίτρινων με 1-2, σ’ ένα παιχνίδι το οποίο σημαδεύτηκε από επεισόδια εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.

1994:

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παιχνίδια στη σύγχρονη ιστορία των δύο ομάδων είναι ασφαλώς αυτό του Αυγούστου του 1998. Στην επιστροφή του στην πρώτη κατηγορία, ο Άρης πέτυχε μία από τις πιο ευρείες νίκες επί του ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας, με «ήρωα» έναν 18χρονο, τον Άγγελο Χαριστέα. Ο τελευταίος σημείωσε τα δύο από τα τέσσερα τέρματα του Άρη στην επιβλητική νίκη με 1-4.

1998:

Το τελευταίο διπλό του Άρη στην Τούμπα φέρει… ισπανική υπογραφή. Ο Φρανθίσκο Χαβίτο σκόραρε στο 76ο λεπτό στη νίκη με 0-1 την περίοδο 2010-11.

2010:

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα