NFL: Η ώρα των τελικών!

Βασίλης Τσίγκας
NFL: Η ώρα των τελικών!

bet365

Η NFL έφτασε στους τελικούς των περιφερειών και ο Βασίλης Τσίγκας μέσω του G-Weekend βλέπει τα δύο ζευγάρια και προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει αν θα δούμε δύο 40+ quarterbacks στο 53ο SuperBowl.

Στις 3 Φεβρουαρίου, το εκ του μέλλοντος προερχόμενο Mercedes-Benz Stadium της Ατλάντα, θα φιλοξενήσει το 53ο SuperBowl της NFL και τα ξημερώματα της Δευτέρας θα μάθουμε ποιες δύο ομάδες θα διεκδικήσουν φέτος το τρόπαιο Vince Lombardi.

Το bwin Tennis Leaderboard με εντυπωσιακά έπαθλα* ξεκίνησε! *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις. | 21+

Οι δύο περιφέρειες του πρωταθλήματος έφτασαν στους τελικούς τους και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι λίγο… mirrored τα παιχνίδια: στην AFC έχουμε τους New England Patriots του 41χρονου Tom Brady κόντρα στους Kansas City Chiefs του 23χρονου Patrick Mahomes και στην NFC τους New Orleans Saints του 40χρονου Drew Brees κόντρα στους LA Rams του 24χρονου Jared Goff.

Η σύγκριση είναι σχεδόν πολύ καλή για να είναι αληθινή. Δύο QBs στην πέμπτη δεκαετία της ζωής τους κοντράρονται με δύο πιτσιρικάδες, που -ειδικά στην περίπτωση του Mahomes- θέλουν να «εκθρονίσουν το κατεστημένο» για να γράψουν την επόμενη σελίδα της NFL. Το θέμα, όμως, είναι αν μπορούν. Γιατί απέναντί τους δεν έχουν δύο τυχαίους σαραντάρηδες, αλλά τον GOAT του αθλήματος (Brady) και τον πρωταθλητή του 2009, 12 φορές Pro Bowler (αντίστοιχο του All-Star στο NBA) και κάτοχο του ρεκόρ για τις περισσότερες passing yards στην ιστορία (Brees)!

Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Θέλω πάρα πολύ να δω τους Brady-Brees αντιμέτωπους για πρώτη -και μοναδική λογικά- φορά σε ένα SuperBowl. Μιλάμε για δύο από τους κορυφαίους QB στην ιστορία του αθλήματος (ο πρώτος είναι ο καλύτερος όλων των εποχών γενικά) που στα 40+ χρόνια τους δεν έχουν κάτι άλλο να προσθέσουν στην υστεροφημία τους, πέρα από το να την κάνουν ακόμα πιο μυθική!

Αυτό σημαίνει ότι ένας τελικός Chiefs vs Rams θα είναι λιγότερο συναρπαστικός; Όχι, φυσικά! Πάμε να δούμε γιατί:

AFC: Brady, σταμάτα να τους γλεντάς!
Είναι αρκετά σπάνιο να είναι κάποιος εν ενεργεία αθλητής και ταυτόχρονα ο κορυφαίος όλων των εποχών στο άθλημά του. Θα έλεγε κάποιος ότι αυτή η συγκυρία θα τον οδηγούσε σε μια έλλειψη κινήτρων. Τι άλλο να κάνει δηλαδή; Τι άλλο να προσθέσει στην κληρονομιά του, στο legacy που λέει και μια ψυχή από τη Θεσσαλονίκη στο γραφείο; Ο Tom Brady, όμως, μας διδάσκει ότι πάντα υπάρχει κάτι. Ίσως είναι η αγάπη του για το άθλημα. Ίσως μια ενδόμυχη ορμή να κερδίσει περισσότερα. Ίσως απλά νιώθει ότι μπορεί να συνεχίσει στο top επίπεδο. Η αλήθεια είναι πως όταν μιλάμε για έναν υπέρ-αθλητή της κλίμακας του Brady, αναγκαζόμαστε να προσφύγουμε σε μεταφυσικές εξηγήσεις γιατί πολύ απλά ο άνθρωπος έχει τερματίσει τη λογική! Τα αποθεωτικά λόγια, οι λέξεις οι ίδιες, κάποια στιγμή στερεύουν, όμως αυτός συνεχίζει να μας προκαλεί να βρίσκουμε καινούργια.

Στα 41 του, με πέντε κερδισμένα SuperBowl στην πλάτη του, όχι απλά δεν έχει σταματήσει την καριέρα του, αλλά συνεχίζει να κάνει πλάκα και να διαλύει άμυνες στην post-season, όπως έκανε κόντρα στους LA Chargers το ΣΚ που μας πέρασε. Στο ημίχρονο, το σκορ ήταν 35-7 (!) και ο Brady είχε 23/29 πάσες για 233 γιάρδες και 5 TDs, την ώρα που στο αντίστοιχο διάστημα οι Chargers κατάφεραν να έχουν μόλις πέντε πρώτα downs! Μιλάμε για παλαβά πράγματα!

Αυτός ο τελικός της AFC κόντρα στους Chiefs είναι ο όγδοος συνεχόμενος (!) για τους Patriots και ο 13ος συνολικά στην εποχή Belichick-Brady! Θέλετε να μιλήσουμε για δυναστείες; Αντίθετα, είναι μόλις ο πρώτος για το Kansas City από το μακρινό 1993, όταν και είχαν ηττηθεί 30-13 από τους Buffalo Bills, ενώ τελευταία φορά που οι Chiefs κατέκτησαν το πρωτάθλημα ήταν το 1969 (23-7 τους Vikings), την τελευταία χρονιά πριν την ένωση των AFL και NFL!

Αν θέλουμε να μιλήσουμε με όρους φαβορί-αουτσάιντερ, πάντως, (αν και αλήθεια δεν ξέρω πόση σημασία έχουν, όταν μιλάμε για ένα παιχνίδι με τον Brady μέσα), οι Chiefs θεωρητικά έχουν ένα ας πούμε 60-40 προβάδισμα, κυρίως γιατί το παιχνίδι θα γίνει στο Κάνσας και όχι στο Foxborough. Στην εποχή Belichick-Brady, οι Patriots έχουν ρεκόρ 20-3 εντός έδρας και μόλις 3-4 εκτός στην post-season, ενώ έχουν να κερδίσουν την ίδια χρονιά το SuperBowl κι εκτός έδρας παιχνίδι στα play-offs από το 2004! Φέτος, οι Patriots έχουν ρεκόρ 3-5 εκτός έδρας, ενώ οι Chiefs 8-1 εντός! Στο μεταξύ τους παιχνίδι για την κανονική διάρκεια, οι Patriots επικράτησαν 43-40 στην Μασσαχουσέτη με field goal της τελευταίας στιγμής κι ενώ οι δύο ομάδες σκόραραν 30 πόντους την τελευταία περίοδο!

Αν θέλουν οι Chiefs να έχουν πραγματικές πιθανότητες να κερδίσουν, πρέπει ουσιαστικά να κάνουν ό,τι έκαναν κόντρα στους Colts (31-13) κι αυτό είναι να παίξουν εξωπραγματική άμυνα! Αν καταφέρουν να μειώσουν τις επιλογές του Brady, όπως έκαναν κόντρα στον Andrew Luck, τότε ο Mahomes δείχνει ικανός να οδηγήσει την επίθεση του Kansas City στη νίκη! Δεν είναι πολλά τα αν, απλά κόντρα στον Brady, πολλές φορές όλες οι αναλύσεις καταλήγουν στα σκουπίδια, ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα! Falcons, είστε εδώ;

NFC: Η επιστροφή (;) του Brees!
Τρία χρόνια μετά την επιστροφή τους στο Λος Άντζελες, οι Rams (το μοναδικό franchise με τρία πρωταθλήματα σε τρεις διαφορετικές πόλεις - Κλίβελαντ 1945, Λος Άντζελες 1951 και Σεντ Λούις 2000) επιδιώκουν να επιστρέψουν σε SuperBowl μετά το 2000 και τη νίκη τους κόντρα στους Titans με 23-16! Για να το κάνουν όμως αυτό, πρέπει να κερδίσουν τους Saints στη Νέα Ορλεάνη! Δύσκολα πράγματα…

Αν έχουν μία καλή πιθανότητα να τα καταφέρουν, είναι να παίξουν ένα παρόμοιο παιχνίδι, όπως αυτό που τους έφερε σε αυτή τη θέση, κόντρα στους Cowboys: με πολλά runs! Στο παιχνίδι των δύο ομάδων για την ένατη εβδομάδα της κανονικής διάρκειας, οι Rams είχαν μόλις 92 rushing yards σε 19 κουβαλήματα κι αυτός ήταν ο βασικός λόγος που οι Saints είχαν χτίσει μια διαφορά της τάξης του 35-14 στην δεύτερη περίοδο, με τον Jared Goff να αναγκάζεται να αλλάξει το παιχνίδι του σε μακρινές πάσες. Κάτι, βέβαια, που έφερε τους Rams στο 35-35 της τελευταίας περιόδου (45-35 τελικό αποτέλεσμα υπέρ των Saints), αποδεικνύοντας πως αν είχαν καταφέρει να μεταφέρουν το παιχνίδι χαμηλά, ίσως να είχαν καταφέρει να πάρουν τη νίκη και να έπαιζαν τώρα τον τελικό της περιφέρειας στο Λος Άντζελες και όχι στη Νέα Ορλεάνη!

Κι αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, ειδικά όταν μιλάμε για το Superdome της Νέας Ορλεάνης, μία από τις καλύτερες έδρες της NFL! Με τον κόσμο στο πλευρό τους, οι Saints είναι θεωρητικά το φαβορί για να δώσουν το παρών στην Ατλάντα, που θα αποτελέσει το δεύτερο SuperBowl της καριέρας του Brees. Για να το πετύχει αυτό ο QB της Νέας Ορλεάνης, θα πρέπει να βασιστεί στην κάλυψή του! Στο παιχνίδι της κανονικής διάρκειας, ο Aaron Donald έφτασε τέσσερις φορές στον Brees, χωρίς βέβαια να του κάνει sack, όμως παρεμπόδισε τις πάσες του! Όσον αφορά την επίθεση, ο Michael Thomas αναμένεται να έχει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο για τους Saints, όπως είχε και κόντρα στους Eagles, τους περσινούς πρωταθλητές που δεν άντεξαν στο Superdome και αποκλείστηκαν με 20-14.

Αν πρέπει να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για τους δύο τελικούς των περιφερειών, αυτό είναι ότι πρόκειται για τα rematches των δύο πιο θεαματικών αγώνων της regular season κι αυτό προϋποθέτει πως θα δούμε πρώτα απ’ όλα καλά παιχνίδια! Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί, υπάρχουν μεγάλες προσωπικότητες, τεράστια εγώ, δύο σπουδαίοι βετεράνοι και δύο ταλαντούχοι QBs και συνολικά στοιχεία που μας βοηθούν να είμαστε αισιόδοξοι! Οι άμυνες και των τεσσάρων ομάδων είναι χειρότερες από τις επιθέσεις τους! Τι άλλο να ζητήσουμε, δηλαδή;

 

Τελευταία Νέα