Όταν... συναντήσαμε τον «γιο του πολέμου»!

Γιάννης Σταυρουλάκης
Όταν... συναντήσαμε τον «γιο του πολέμου»!

bet365

Η ζωή του Λούκα Μόντριτς παραείναι ενδιαφέρουσα για να μένει μόνο μια γραμμή στατιστικών ή ένα τελικό σκορ! Το Gazzetta Weekend βρήκε τους συγγραφείς της βιογραφίας του Κροάτη σταρ, οι οποίοι μιλούν για τον «γιο του πολέμου».

Ο Λούκα Μόντριτς έχει κατακτήσει την εξιλέωση που δικαιούται ένας τύπος που από ταλέντο της Τότεναμ έχει βρεθεί να έχει κατακτήσει τέσσερα Champions League σε πέντε χρόνια, να συμμετέχει σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, να σπάει το δίπολο Μέσι-Κριστιάνο για τον παίκτη της χρονιάς και να λογίζεται ως φαβορί για την Χρυσή Μπάλα. Διόλου άσχημα για ένα παιδί που η παιδική του ηλικία σημαδεύτηκε από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία ενώ άθελά του συμμετείχε σε γυρίσματα του BBC όπου ο 5άχρονος Λούκα φαίνεται να... κουμαντάρει κατσίκες! Η μοίρα έπαιξε τη δική της... μπάλα με τον Κροάτη, μάλλον τον αγάπησε βλέποντας τον στα 6 του χρόνια να παίζει μπάλα ατάραχος δίπλα στα ναρκοπέδια. Το ποδόσφαιρο ήταν ο μεγάλος του έρωτας, δεν τον ένοιαζε που φορούσε σκισμένα ρούχα, που δεν είχε τρεχούμενο νερό ή που έμενε σε ένα καταφύγιο πολέμου στο Ζαντάρ. Ο πόλεμος τον θέριεψε, οι βόμβες τον «πάγωσαν» και του έδωσαν έναν ατσάλινο χαρακτήρα.

Φιορεντίνα – Γιουβέντους με αξεπέραστο Live Στοίχημα και αμέτρητα ειδικά στοιχήματα! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

«Τι να πω για τον Μόντριτς; Στο τέλος της ημέρας όλοι ξέρουν πως είναι ο καλύτερος. Ένας πραγματικός αρχηγός εντός κι εκτός γηπέδων, ένας απίθανος χαρακτήρας που βαδίζει στο μονοπάτι της κορυφής. Ξέρει να ακούει, να συμπαραστέκεται, είναι ο άνθρωπός μου στην Εθνική και είναι σπουδαίος γιατί συμπεριφέρεται σαν άνδρας μέσα στο γήπεδο. Πως να μην λατρέψεις αυτόν τον άνθρωπο. Ναι, Μέσι, Κριστιάνο είναι κορυφαίοι, αλλά φέτος η χρονιά είναι μόνο του Λούκα» θα μας πει ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Κροατίας, Ζλάτκο Ντάλιτς, που μαζί με τον «γιο του πολέμου» έδωσαν στο ποδόσφαιρο της «Χρβάτσκα» το φιλί ζωής!

Η ιστορία συνήθως γράφεται με τα ρεκόρ και τις κατακτήσεις, αλλά κάποιες φορές υπάρχουν και στιγμές που αξίζει να φυλάξεις, είτε οδήγησαν σε θρίαμβο, είτε σε πανωλεθρία, είτε σε τίποτα απολύτως…

Επειδή, λοιπόν, πίσω από την πιο αινιγματική φιγούρα της Ρεάλ Μαδρίτης κρύβεται ένα ολόκληρο backstory που δεν (χρειάζεται να) ξέρεις, παρά αφήνεσαι να το σχεδιάσεις μες στο μυαλό σου, οι Vicente Azpitarte και José Manuel Puertas παρουσιάζουν την ιστορία της ζωής του! Μια συλλογή ανέκδοτων ιστοριών από το χωριό Ζάτον Ομπροβάτσκι κοντά στο Ζαντάρ ως το Μόσταρ, το Ζάγκρεμπ, το Λονδίνο και τη Μαδρίτη για τον Μόντριτς που τα κατορθώματά του βρίσκονται σε εξέλιξη, αποτελώντας έτσι την πιο ιντριγκαδόρικη περίπτωση αντιστάρ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο! Οι συγγραφείς της βιογραφίας «Luka Modric, el hijo de la guerra» (Λούκα Μόντριτς, ο γιος του πολέμου) μιλούν στο Gazzetta Weekend για τον Μόντριτς πίσω από τον Λούκα.

Έχετε μετανιώσει για το γεγονός ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόωρα, με δεδομένο ότι η ιστορία εξακολουθεί να γράφει και ότι η καριέρα του Μόντριτς μετράει συνεχή limit ups;
V.: «Σε καμία περίπτωση! Πιστέψαμε ότι ο Λούκα είχε ήδη μια σπουδαία ιστορία που άξιζε να αποτυπωθεί στο χαρτί. Αυτό, ακριβώς ήταν το σημαντικό για εμάς. Μπορώ να πω ότι ήμασταν τυχεροί για την εξέλιξη της καριέρας του».
J.M.: «Συμφωνώ. Η ιστορία ήταν μπροστά μας κι έπρεπε να γραφτεί. Η πορεία της καριέρας του δεν είναι το πρόβλημα… Ίσα-ίσα! Η δεύτερη ισπανική έκδοση είναι ενημερωμένη ως το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, επομένως ελπίζω να κυκλοφορήσουμε κι άλλες εκδόσεις στο μέλλον».

Πως αισθάνεται, λοιπόν, ένας παίκτης που έχει κατακτήσει σχεδόν τα πάντα σε παγκόσμιο επίπεδο;
V.: «Ο Λούκα είναι πεινασμένος, θέλει να κερδίζει ξανά και ξανά, θέλει να γίνει μέρος της ιστορίας».
J.M.: «Αυτό που θαυμάζω περισσότερο στον Μόντριτς είναι ότι ψάχνει κίνητρο κάθε μέρα! Αυτό είναι το μυστικό του Λούκα και των πραγματικών σταρ. Για παράδειγμα, πιστεύω ότι θέλει να κατακτήσει έναν τίτλο με την Κροατία και αυτή η επιθυμία θα γεμίσει… βενζίνη το ντεπόζιτο τα επόμενα χρόνια».

Τι σας εντυπωσίασε περισσότερο από τη ζωή του πιτσιρικά Μόντριτς;
V.: «Ο Λούκα πέρασε πραγματικά δύσκολα χρόνια και δεν του αρέσει να μιλάει για την παιδική του ηλικία. Είναι απόλυτα κατανοητό και σεβαστό. Έζησε τη φρίκη του πολέμου, χρειάστηκε να κάνει μαζεμένες υπερβάσεις... Με έχει εντυπωσιάσει ο τρόπος που κυριαρχεί στο παιχνίδι, γνωρίζοντας τι έχει ζήσει ως παιδί».
J.M.: «Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι το πώς έχτισε την προσωπικότητά του έπειτα από όσα βίωσε ως παιδί και αργότερα ως έφηβος».

Πως επηρέασαν αυτές οι καταστάσεις τη ζωή και τη νοοτροπία του;
V. «Πιστεύεις ότι μπορεί να αγχωθεί ενώ πρέπει να χτυπήσει πέναλτι σε σημαντικό αγώνα; Προφανώς όταν έχεις ζήσει έναν πόλεμο, όλα τα άλλα σου φαίνονται… παιχνιδάκι»!
J.M.: «Αυτά τα μαθήματα ζωής άλλαξαν τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη ζωή και, φυσικά τον αθλητισμό. Τον βοήθησαν να ωριμάσει πιο γρήγορα».

Ποιες ιστορίες του Λούκα σας εξέπληξαν, σας εντυπωσίασαν ή ενδεχομένως σας σόκαραν;
V.: «Η δολοφονία του παππού, το ότι ήταν πρόσφυγας στην ίδια του τη χώρα, οι καταστάσεις που χρειάστηκε να ξεπεράσει…».
J.M.: «Θα ήθελα να αναφερθώ στη σχέση με τον Τόμισλαβ Μπάσιτς, έναν από τους πρώτους προπονητές του Μόντριτς, ο οποίος ήταν ουσιαστικά ο αθλητικός πατέρας του. Ήταν ένας σοφός άνθρωπος που βοήθησε πολύ τον Λούκα στα πιο δύσκολα χρόνια της εξέλιξής του».

Έπειτα από όσα μάθατε για τον Λούκα Μόντριτς στο πλαίσιο της συγγραφής του βιβλίου, πώς θα τον χαρακτηρίζατε ως άνθρωπο;
V.: «Έχουμε μπροστά μας ένα πρόσωπο σκληρό και, παράλληλα, γαλήνιο. Ό,τι έχει περάσει στη ζωή του, όλα αυτά τα βιώματά έχουν αφήσει αποτύπωμα στον χαρακτήρα του».
J.M.: «Το πιο σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι ότι παραμένει ταπεινός. Ενδεχομένως να δείχνει ντροπαλός όμως είναι μια σεβαστή φωνή στα αποδυτήρια της Ρεάλ Μαδρίτης. Όλοι οι συμπαίκτες του σέβονται πραγματικά τις απόψεις του».

Γνωρίζετε, ενδεχομένως ότι ο Λούκα δεν έχει… καθολική αποδοχή στην Κροατία λόγω των σχέσεων του με τον Ζντράβκο Μάμιτς, τον πρώην πρόεδρο της Ντινάμο Ζάγκρεμπ.
V.: «Δεν είναι τόσο… μισητός όσο λέτε ενώ επικρίθηκε σε μια συγκεκριμένη στιγμή της ζωής του, για μια υποτιθέμενη υπόθεση ψευδορκίας. Πιθανώς η σχέση του με τον Μάμιτς να ήταν η πιο σκοτεινή περίοδος της καριέρας του».
J.M.: «Υπήρξαν κάποια προβλήματα στην Κροατία πριν από δυο χρόνια όμως οι περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα του σέβονται κι αγαπούν τον Λούκα».

Πώς αντέδρασε ο Λούκα Μόντριτς όταν έμαθε ότι θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο για αυτόν;
V.: «Αρχικώς ήταν επιφυλακτικός όμως στη συνέχεια κατάλαβε ότι είχε να κάνει με μια σοβαρή προσπάθεια και συνεργάστηκε σε ό,τι του ζητήσαμε. Το βιβλίο του άρεσε πολύ».
J.M.: «Επιπρόσθετα, μίλησε πολλές φορές σε κροατικά Μέσα για το βιβλίο, πάντα με τα καλύτερα σχόλια. Θα ήθελα, επίσης, να αναφέρω ότι ο πατέρας του ήλθε στην παρουσίαση του βιβλίου του στο Ζαντάρ, το 2016. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για αυτό»!

Τι πιστεύετε για την ιστορία της φοροδιαφυγής στην Ισπανία;
V. «Στη χώρα μας για πολλά χρόνια, το Δημόσιο Ταμείο επέβαλε ένα κριτήριο που αργότερα άλλαξε κι επέβαλε πρόστιμα με αναδρομική ισχύ. Το σημαντικό ζήτημα έχει να κάνει κυρίως με τις κυβερνήσεις που επέτρεψαν μια σειρά δραστηριοτήτων και στη συνέχεια τις έκριναν παράνομες, μολονότι αρχικώς τις επέτρεψαν».

Πως υποδέχθηκαν οι αναγνώστες στην Ισπανία το βιβλίο για τη ζωή του Λούκα Μόντριτς; Σκοπεύετε να ασχοληθείτε με άλλους αθλητές στο μέλλον;
V.: «Όχι, είμαστε… πλήρεις με τη ζωή του Λούκα (γέλια)! Ο κόσμος υποδέχθηκε θερμά το βιβλίο όπως επίσης και σε άλλες χώρες που έδειξαν ενδιαφέρον για την ιστορία του».
J.M.: «Είμαστε πραγματικά εντυπωσιασμένοι για την αποδοχή του βιβλίου στην Ιαπωνία όπου βρεθήκαμε τις προηγούμενες ημέρες για την παρουσίασή του! Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποιο πλάνο για άλλη ιστορία όμως σίγουρα θα ήθελα να γράψω κάτι μελλοντικά».

Ο τίτλος του βιβλίου ήταν δική σας έμπνευση ή του Λούκα;
V.: «Ήταν δική μας».
J.M.: «Νομίζω πως ήταν ο τέλειος τίτλος για την ιστορία του».

Ο Μόντριτς μπορεί να εξελιχθεί σε… Μέσι της Ρεάλ και να μείνει για πάντα στη Μαδρίτη;
J.M.: «Αν κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα, ίσως μείνει στη Ρεάλ για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη. Αλλά στη Ρεάλ όλα εξαρτώνται από το αποτέλεσμα. Είναι πολύ δύσκολο να μαντέψεις τι πρόκειται να συμβεί όταν μιλάς για έναν οργανισμό όπως η Ρεάλ, ειδικά μάλιστα αν δεν κερδίσει τίτλο φέτος».

 

Τελευταία Νέα