Όταν Άρης και Κόκε… ερωτεύτηκαν παράφορα! (vids)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Όταν Άρης και Κόκε… ερωτεύτηκαν παράφορα! (vids)

bet365

Μπορεί ένα παιχνίδι να γίνει η αρχή ενός μεγάλου έρωτα; Αν πρόκειται για το ντέρμπι Άρη-ΠΑΟΚ, όλα είναι πιθανά. Ο Σέρχιο Κόκε διηγήθηκε στο Gazzetta Weekend τη σχέση αγάπης με τον Άρη, η οποία δομήθηκε στη διάρκεια ενός παραδοσιακού ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Και τι σύμπτωση, το ημερολόγιο έγραφε 21 Οκτωβρίου 2007!

Διαβολική σύμπτωση θα πει κανείς, αλλά είναι η 3η φορά που ο Άρης θα υποδεχθεί τον ΠΑΟΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ανήμερα 21ης Οκτωβρίου. Η πρώτη (2006) έληξε ισόπαλη (0-0). Η δεύτερη εξελίχθηκε σ’ ένα προσωπικό ρεσιτάλ από τον Ισπανό επιθετικό. Εκείνο το απόγευμα του 2007, ο Σέρχιο Κόκε μπήκε στη συνομοταξία των ποδοσφαιριστών που σκόραραν δύο φορές στον ίδιο αγώνα (3-1). Ο συγκεκριμένος αγώνας παραμένει στον σκληρό δίσκο του μυαλού του, στις… magicalmoments που είπε και ο ίδιος. Δεν είχε κατά νου όμως αυτή τη σύμπτωση. «Με τις ημερομηνίες δεν τα πάω καλά, αλλά είναι εκπληκτικό», είπε και γέλασε. «Θυμάμαι εκείνο το παιχνίδι, δεν θα μπορούσα εξάλλου να το ξεχάσω. Αυτή η σύμπτωση ίσως να σημαίνει ότι θα κερδίσει ο Άρης. Μακάρι. Πάντως για τους προληπτικούς προφανώς έχει την αξία του», είπε.

Πριν πατήσει το πόδι του στη Θεσσαλονίκη, το καλοκαίρι του 2006, ο Σέρχιο Κόκε δεν είχε ιδιαίτερη γνώση περί του ελληνικού Πρωταθλήματος, πολλώ δε μάλλον για το παραδοσιακό ντέρμπι της πόλης. Κι όμως, όταν του δόθηκε η ευκαιρία… το ρούφηξε μέχρι το μεδούλι, σε σημείο (κάποια στιγμή) να λειτουργήσει και σαν οπαδός. «Ήξερα την ιδιαιτερότητα, το κατάλαβα τις ημέρες που προηγήθηκαν εκείνου του αγώνα και το ένιωσα κυρίως στη διάρκειά του. Για μένα ήταν κάτι μαγικό. Είναι από τις μαγικές στιγμές που έχει στη ζωή του κάθε άνθρωπος και πραγματικά νιώθω ευλογημένος που με θυμάστε και με θεωρείται κομμάτι αυτών των ντέρμπι».

«Ευχή και κατάρα»

Ο Ισπανός σημείωσε κάτι το οποίο οι περισσότεροι Έλληνες δυσκολεύονται να το αντιληφθούν. Για να καταλάβεις την ιδιαιτερότητα αυτών των αγώνων, οφείλεις να εγκατασταθείς στη Θεσσαλονίκη μια εβδομάδα πριν. Το παιχνίδι είναι… δύο ώρες δουλειά. Μεγαλύτερη αξία έχει το πριν και το μετά. «Αυτά τα ντέρμπι είναι ευχή και κατάρα. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να δεις και τις δύο όψεις του νομίσματος. Θυμάμαι ότι ένιωσα σαν ήρωας στη διάρκεια εκείνου του αγώνα και κυρίως μετά το παιχνίδι. Είχα σημειώσει δύο γκολ, ο κόσμος στις κερκίδες ήταν ενθουσιασμένος, είναι δύσκολο να περιγράψω το συναίσθημα. Μπορεί κάποιοι να με χαρακτηρίσουν υπερβολικό. Θα τους απαντήσω ότι, αν δεν έχεις ζήσει αυτό το ντέρμπι δεν μπορεί να καταλάβεις. Να παίζεις στο σπίτι σου, να νιώθεις και να βλέπεις την αγωνία και την ανυπομονησία του κάθε φιλάθλου. Θα ήθελα πραγματικά να μιλήσω στους παίκτες του Άρη γι’ αυτό το παιχνίδι. Να τους μεταδώσω τη δική μου αίσθηση, το δικό μου σκεπτικό, το δικό μου πάθος. Θέλει καρδιά, όχι φόβο. Είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής την οποία πρέπει να ζήσεις στο 100%».

Ο Κόκε θυμήθηκε την προετοιμασία εκείνου του αγώνα. Κάθε ώρα που περνούσε πρόσθεσε Pascal στην εγκεφαλική πίεση των παικτών. «Είναι μεγάλη η ευθύνη. Το ένιωσα πολύ έντονα και τότε. Από τη στιγμή που ο αγώνας θα γίνει στο Χαριλάου, οι παίκτες του Άρη θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να αντιμετωπίσουν τους ίδιους τους εαυτούς, όπως κάναμε τότε κι εμείς. Δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς την πίεση αυτού του αγώνα. Αυτή που έχεις κι αυτήν που απορροφάς. Πρέπει να προετοιμάσεις σωστά τον εαυτό σου και να φροντίσεις να μην τον πιέσεις περισσότερο απ’ ότι πρέπει. Προσωπικά, δεν έκανα κάτι ιδιαίτερο. Προσπαθούσα να συγκεντρωθώ μέσα από συζητήσεις με φίλους, την οικογένειά μου, τους συμπαίκτες μου επί πραγμάτων που θα μπορούσαμε να κάνουμε στο παιχνίδι. Ο ποδοσφαιριστής πρέπει να κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί ούτως ώστε να μην επιτρέψει την πίεση να κυριαρχήσει στο μυαλό του».

«Ναι, λειτούργησα και σαν οπαδός»

Υπήρξαν στιγμές κατά τις οποίες ο Σέρχιο Κόκε λειτούργησε περισσότερο σαν οπαδός και λιγότερο σαν ποδοσφαιριστής. Όπως για παράδειγμα, σ’ εκείνον τον αγώνα – στο «Κλεάνθης Βικελίδης» - τον Μάρτιο του 2010. Μετά την καθιερωμένη φωτογραφία και την ανταλλαγή των λαβάρων των ομάδων, ο Ισπανός πέταξε αυτό του ΠΑΟΚ. «Ήταν μεγάλη τιμή που υπήρξα αρχηγός του Άρη. Ξέρεις, μετά από ένα σημείο ένιωθα περισσότερο οπαδός της ομάδας. Είχα αρχίσει να σκέφτομαι σαν οπαδός και να λειτουργώ σαν οπαδός. Γι’ αυτό αντέδρασα έτσι. Τώρα, με πιο καθαρό μυαλό σου λέω ότι δεν θα το έκανα. Ίσως ήταν έλλειψη σεβασμού, ήταν μια στιγμιαία αντίδραση».

«Ο ΠΑΟΚ δεν είναι η Ρεάλ Μαδρίτης»

Πριν από λίγα 24ώρα άνοιξε μια διαδικτυακή συζήτηση μεταξύ του Σέρχιο Κόκε και του Γιώργου Σαββίδη. Αιτία ήταν μια συνέντευξη του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς και η άποψη του Σέρβου επιθετικού ότι ο Άρης θα παίξει το ματς της χρονιάς και της ζωής του. Αυτή η δήλωση εκνεύρισε τον Ισπανό ποδοσφαιριστής. «Δεν κρύβομαι, παραδέχομαι ότι πολλές φορές λειτουργώ σαν οπαδός. Ο καθένας μπορεί να κρίνει την καριέρα μου, να αξιολογήσει την ικανότητά του, υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία τα οποία δεν διαψεύδονται. Διάβασα τη συνέντευξή του, μπορεί να την ερμήνευσε έτσι το δικό μου μυαλό, αλλά διέκρινα έλλειψη σεβασμού. Ο Άρης δεν παίζει κανένα παιχνίδι της ζωής του. Ο ΠΑΟΚ έχει καλή ομάδα, είναι σε καλή κατάσταση αλλά δεν έγινε η Ρεάλ Μαδρίτης για να αντιμετωπίζεται έτσι αυτό το παιχνίδι. Έτσι δεν μίλησαν παίκτες και των δύο ομάδων οι οποίοι έπαιξαν και 5-10 ντέρμπι κι έγραψαν ιστορία. Αυτό μ’ ενόχλησε», είπε.

«Θα έδινα τα πάντα για ένα ντέρμπι ακόμη»

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Κόκε παραδέχθηκε ότι ταυτόχρονα περνούσαν από το μυαλό του πολλές εικόνες. Όμορφες, ιδιαίτερες, άσχημες. Όπως για παράδειγμα… «εκείνος ο αγώνας του Κυπέλλου στο Χαριλάου τον οποίον χάσαμε στα πέναλτι. Ακόμη με τρώει. Για μας, η ήττα ήταν καταστροφή. Έτσι νιώθαμε. Θα έδινα ό,τι έχω και δεν έχω για να φορούσα και πάλι τη φανέλα με το Νο10, το περιβραχιόνιο του αρχηγού και φυσικά να ξαναπαίξω αυτό το παιχνίδι. Τα παιδιά που θα παίξουν για πρώτη φορά μπορεί να μην έχουν συνειδητοποιήσει τι πρόκειται να ζήσουν».

 

Τελευταία Νέα