«Στην Ελλάδα δεν έχουμε... παιδεία στην φωτογράφιση»! (pics)

Δημήτρης Τομαράς
«Στην Ελλάδα δεν έχουμε... παιδεία στην φωτογράφιση»! (pics)

bet365

Ο παγκόσμια δημοσιευμένος και... πολυταξιδεμένος φωτογράφος SpirosK ανοίγει την καρδιά του στο G-Weekend και μιλάει για την δουλειά του, το πως την βλέπει η κοινωνία, τις δυσκολίες του αλλά και το πόσο πολύ τον... γεμίζει ως άνθρωπο.

Ο Σπύρος Κακούρης γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα, έχει θητεύσει δίπλα σε κορυφαίους του χώρου του και έχει βραβευθεί για την δουλειά του. Επίσης είναι παγκόσμια δημοσιευμένος με δουλειές του σε διεθνή έντυπα. Παρότι η φωτογραφία δεν είναι το βασικό του επάγγελμα είναι για αυτόν μεράκι, αγάπη και... τρέλα με την καλή έννοια. Ο SpirosK... συστήνεται στο G-Weekend και μιλά για όλα και κυρίως για την δουλειά του που έχει μία ευρεία... γκάμα και περιλαμβάνει από τοπία και ταξίδια του ανά τον κόσμο μέχρι πρόσωπα και ήρωες της Marvel ή του Street Fighter.

100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Αστέρας Τρίπολης - Παναθηναϊκός! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

- Τι σημαίνει για σένα η τέχνη της φωτογραφίας;

SpirosK: Η φωτογραφία για μένα είναι δημιουργία. Μου αρέσει όχι απλώς να αποτυπώνω (όπως κάνουν π.χ. οι φωτογράφοι δρόμου και οι φωτορεπόρτερ), αλλά να δημιουργώ εκ νέου εικόνες με τη φωτογραφία μου και την επεξεργασία της.

- Τι σε ώθησε να ασχοληθείς μαζί της;

SpirosK: Η δημιουργία, είναι κάτι που μου αρέσει γενικότερα. Το επάγγελμά μου είναι Προγραμματιστής Υπολογιστών, κάτι που θεωρώ άκρως δημιουργικό υπό κατάλληλες συνθήκες και επίσης (σ.σ. θα φανεί άσχετο) μου αρέσουν το μαγείρεμα και η συγγραφή. Οτιδήποτε δημιουργικό με κάνει να αισθάνομαι όμορφα.

- Τι είναι πιο δύσκολο και σε ιντριγκάρει πιο πολύ; Να φωτογραφίζεις τοπία ή ανθρώπους;

SpirosK: Τοπία; Τί είναι αυτό; (σ.σ. γέλια). Στα πιο σοβαρά, το κάθε είδος φωτογραφίας, είτε είναι τοπία, είτε άνθρωποι, είτε κτήρια, είτε έντομα και λουλούδια, ή προϊόντα, έχει τις δυσκολίες του και τις προκλήσεις του. Εγώ επέλεξα τους ανθρώπους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι υποτιμώ τις άλλες εκφάνσεις της τέχνης (και τεχνικής) αυτής.

- Θυμάσαι κάποια άβολη ή δύσκολη στιγμή σε προσπάθειά σου να βγάλεις μία καλή φωτό;

SpirosK: Υπάρχουν πάντα δύσκολες στιγμές, μία που μου έρχεται στο μυαλό τώρα είναι, στην Πολωνία, να προσπαθώ να ισορροπήσω πάνω σε γλιστερές πέτρες σε ένα ποτάμι, θέλοντας να φωτογραφίσω ένα cosplay με φόντο τους καταρράκτες. Άβολες στιγμές δε θυμάμαι πολλές, μάλλον τις διαγράφω από τη μνήμη μου. Μία που μου έρχεται στο μυαλό ήταν όταν ένα μοντέλο (σ.σ. γυναίκα ήταν, αλλά και άντρας να ήταν θα ήταν εξίσου άβολο) σε μια φωτογράφιση "την έπεφτε" άκομψα στη μακιγιέζ.

- Έχεις στο μυαλό σου κορυφαία στιγμή σου σε λήψη φωτογραφίας ή πρότζεκτ που έκανες;

SpirosK: Μου αρέσει ιδιαίτερα το αποτέλεσμα όταν ασχολούμαι με εννοιολογικά-αφαιρετικά projects, αν και το κάνω σπάνια λόγω έλλειψης χρόνου. Σε αυτό το πλαίσιο κορυφαίες δημιουργίες μου για μένα ήταν η σειρά "Ανθρώπινα Προίόντα" (για τον καταναλωτισμό στην προσωπική μας ζωή, σε συνεργασία με την Irene Astral) και το '7 Θανάσιμα Αμαρτήματα' (που θα βγει σε λίγες μέρες, σε συνεργασία με την Ailiroy).

- Τι θεωρείς ότι σημαίνει η φωτογραφία για την κοινωνία του σήμερα στην Ελλάδα;

SpirosK: Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε "φωτογραφική παιδεία". Ας αναλογιστούμε πόσους ξέρει ο καθένας που προτιμούν να έχουν φωτογραφίες στους τείχους τους αντί για πίνακες ή σχέδια. Η φωτογραφιά γενικά είναι υποτιμημένη σαν δημιουργική τέχνη.

Επιπλέον, στην Ελλάδα του σήμερα κυριαρχεί, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο άλλωστε, η "φωτογραφία του Instagram": συνήθως στυλιζαρισμένες και επεξεργασμένες selfies, που αποσκοπούν στο να δώσουν μια πλαστή αποτύπωση της ζωής κάποιου προς τα έξω. Αυτό, ενώ από τη μία φαίνεται ότι προωθεί τη φωτογραφία στις μάζες, από την άλλη υποσκάπτει το "κύρος" της ως τέχνη και αποτέλεσμα.

- Τι είναι για σένα κορυφαία φωτογραφία; Είναι η ποιότητα, η στιγμή της λήψης ή τα συναισθήματα που βγάζει η φωτό;

SpirosK: Το τι είναι κορυφαίο στην τέχνη είναι εντελώς υποκειμενικό και ευμετάβλητο. Για μένα σημασία έχει, ανάλογα τη διάθεσή μου, το νόημα, οι χρωματικοί συνδυασμοί, το θέμα ή και η μοναδική στιγμή.

- Δημιουργεί ένα θέμα ή πρόβλημα το γεγονός πως σήμερα μέσω κινητών και υπολογιστών μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε... φωτογράφος;

SpirosK: Στην ιστορία της φωτογραφίας έγινε κάτι ανάλογο με τις μηχανές Kodak περίπου 100 χρόνια πριν. Ενώ οι μηχανές ήταν πανάκριβες, μεγάλες μηχανές που ήθελαν εξειδικευμένες γνώσεις, ξαφνικά όλοι μπορούσαν να έχουν μια μικρή μηχανή με εμφάνιση από τρίτους. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό έβλαψε τη φωτογραφία τότε και δεν ξέρω κατά πόσο τη βλάπτει και τώρα. Η ιστορία θα δείξει.

- Πως σε αντιμετωπίζει ο κόσμος ως φωτογράφο; Τι θετικά ή αρνητικά σχόλια έχεις εισπράξει;

SpirosK: Αυτή τη στιγμή δεν έχω κάποιο αρνητικό θέμα. Βεβαίως το γεγονός ότι δεν παρέχω επαγγελματικές υπηρεσίες, αλλά απλώς παράγω την Τέχνη μου και εξυπηρετώ φίλους με πορτραίτα βοηθάει σε αυτό. Οι φωτογραφίες μου αρέσουν σε κάποιους, θεωρούνται σκουπίδια από καποιους άλλους, αλλά όπως είπα το τι αρέσει στον καθένα είναι εντελώς υποκειμενικό. Θα σου δώσω δύο παραδείγματα:

1) όταν ξεκίνησα να φωτογραφίζω δεν είχα πρόσβαση σε μοντέλα (δεν ήταν και τόσο άφθονα, όσο τώρα με την Κρίση και τo Instagram), οπότε φωτογράφιζα "καθημερινά άτομα". Όταν κάποια στιγμή ξεκίνησα να φωτογραφίζω μοντέλα, πολλοί επικοινώνησαν μαζί μου για να μου πουν συγχαρητήρια που ανέβηκε το επίπεδο της φωτογραφίας μου. Δεν είχε αλλάξει κάτι Τεχνικά τότε. Το οποίο μας δείχνει ότι για αυτά τα άτομα η Φωτογραφία κρινόταν από το Αντικείμενο της και όχι κάποιο άλλο παράγοντα.

2) Πρόσφατα έκανα μια cosplay φωτογραφία στο στούντιο στο στυλ που είναι διαδεδομένο στον χώρο αυτό. Έλαβα πολύ καλές κριτκές, συγχαρητήρια και θετικά σχόλια. Προφανώς για τα άτομα αυτά, η φωτογραφία κρινόταν από τις χρωματικές παλέτες και το αισθητικό στυλ στο οποίο έχουν γαλουχηθεί.

Έχουν δίκιο οι πρώτοι; Οι δεύτεροι; Κάποιος άλλος; Νομίζω κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Αλλά σημασία έχει να τραβάς αυτό που σε ευχαριστεί. Αν αυτό που σε ευχαριστεί τυχαίνει να είναι και αυτό που είναι ευρέως αγαπητό (είτε επειδή το έκανες επίτηδες, είτε επειδή το πιστεύεις μέσα σου κι εσύ) έχει καλώς.

- Πόσο ακριβό... χόμπι ή επάγγελμα είναι η φωτογραφία; Πόσα χρήματα απαιτούνται για έναν καλό φακό και μία καλή μηχανή;

SpirosK: Εξαρτάται το είδος της φωτογραφίας, το επιθυμητό τεχνικό αποτέλεσμα και το μέγεθος της εκτύπωσης που θέλει ο καθένας. Μπορείς να τη βγάλεις με 200 ευρώ, μπορεί να μη σου φτάσουν ούτε 10 χιλιάρικα (αν θες να στήσεις στούντιο κτλ).

- Δείτε εδώ την σελίδα του SpirosK στο Facebook και εδώ το επίσημο site του. Επίσης στην Gallery ορισμένες φωτογραφίες και δουλειές που έχει κάνει. Ορισμένες εξ αυτών έχουν πάρει και βραβεία.

 

Τελευταία Νέα