Η Α.Ε.Κ. στον μαγικό κόσμο των αστεριών!

Γιώργος Τσακίρης
Η Α.Ε.Κ. στον μαγικό κόσμο των αστεριών!

bet365

Η Ένωση επέστρεψε στο Champions League και το GWJ σας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο με τις απίθανες, ιστορικές και τεράστιες στιγμές της πρωταθλήτριας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση!

Τελικά 12 χρόνια είναι πάντα πολλά μακριά από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση για την ΑΕΚ. Γι' αυτό όποτε συμπληρώνεται αυτό το χρονικό διάστημα φροντίζει να κλειδώνει και την επιστροφή της στον μαγικό κόσμο των αστεριών και το εκπληκτικό Champions League... Έτσι έγινε και τώρα (ξανά απέναντι σε Σκωτσέζικη ομάδα) με την πρωταθλήτρια Ελλάδας να πετάει εκτός συνέχειας την Σέλτικ -και έπειτα την Βίντι- και να φτάνει ξανά σε ομίλους και στα αστέρια, στην ελίτ του ποδοσφαίρου της Ευρώπης.

''Εδώ παίζεις στην έδρα σου και με Cash Out* '' *Ισχύουν Όροι και Προυποθέσεις

Εκεί που της αξίζει, εκεί που αρμόζει στο club, στην ιστορία του και στον κόσμο της ομάδας. Εκεί, που όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, η ΑΕΚ μας έχει χαρίσει μοναδικές, όσο και ιστορικές για το ελληνικό ποδόσφαιρο, στιγμές... Καλή ανάγνωση και καλή... βόλτα σ' αυτό το ταξίδι πίσω στον χρόνο με την πρωταθλήτρια Ελλάδας στο Champions League!

Η πρόκριση με την Ρέιντζερς

Ήταν καλοκαίρι του 1994 όταν η συμμετοχή για τους ομίλους του Champions League, που έμπαιναν στη ζωή μας, περνούσε από την Σκωτία και απέναντι στη μυθική και... ζάμπλουτη Ρέιντζερς με την οποία κληρώθηκαν οι πρωταθλητές Ελλάδας. Οι Σκωτσέζοι είχαν δαπανήσει απίθανα χρήματα τότε, ήταν η πιο ακριβή Ρέιντζερς όλων των εποχών, είχαν πετύχει την απόκτηση του τεράστιου τότε Λάουντρουπ (μεταξύ άλλων) και η συνάντηση με την ΑΕΚ για την πρόκριση στη φάση των ομίλων έμοιαζε και χαρακτηρίστηκε από τους Σκωτσέζους ως: ιδανική! Αποδείχτηκε εφιαλτική... Κι όμως όλα είχαν ξεκινήσει ανάποδα και στραβά για τους «κιτρινόμαυρους». Ο τεράστιος Κετσπάγια τέθηκε νοκ άουτ για τα συγκεκριμένα παιχνίδια και οι πρωταθλητές στο πρόσωπο του Σαραβάκου έψαχναν έναν άξιο αντικαταστάτη! Έτσι κι έγινε αφού στην Νέα Φιλαδέλφεια ο τεράστιος μικρός του ελληνικού ποδοσφαίρου σκοράρει δις και βάζει φαρδιά την υπογραφή του στην πρόκριση. Την κλείδωσε με γκολάρα και διπλό ο Σαβέβσκι σε φάση που κρύφτηκε η μπάλα... Μπορεί να έλειπε τότε ο Τιμούρ ωστόσο στην Ένωση έπαιξαν εκείνη τη μέρα στην επίθεσή της: Σαραβάκος, Τσιάρτας, Σαβέβσκι (που έπαιξε με ενέσεις στη ρεβάνς) και Κωστής!

Πρώτη συμμετοχή και «συνύπαρξη» με τον τελικό!

Η διπλή νίκη, άρα και πρόκριση, της ΑΕΚ σε βάρος της Ρέιντζερς έφερε την πρώτη συμμετοχή ελληνικής ομάδας σε φάση ομίλων του Champions League με το... καλημέρα της συγκεκριμένης -κορυφαίας- διασυλλογικής διοργάνωσης. Οι πρωταθλητές Ελλάδας κληρώθηκαν στον όμιλο τότε με τις Μίλαν, Άγιαξ και Σάλτσμπουργκ. Αναμφισβήτητα ένας όμιλος από αυτούς που κάθε ομάδα τότε θα ήθελε να αποφύγει. Κι αυτό διότι όπως αποδείχτηκε οι «κιτρινόμαυροι» έπρεπε να συνυπάρξουν με τις ομάδες (Μίλαν και Άγιαξ) που έφτασαν έως τον τελικό εκείνης της σεζόν στο Champions League με τους Ολλανδούς να επικρατούν της πλέον επιτυχημένης ιταλικής ομάδας στον θεσμό! Πρόκειται, για όσους δεν θυμάστε, για τα εκπληκτικά μωρά του Φαν Χάαλ... Φαν ντε Σαρ, Ντάβιτς, Κανού, Λιτμάνεν, Ζέεντορφ, αφοί Ντε Μπουρ, Όφερμαρς, Ράικαρντ, Μπλιντ και ας μη συνεχίσουμε και μελαγχολήσουμε άλλο... Την ίδια ώρα στην Μίλαν υπήρχαν Μπαρέζι, Ντοναντόνι, Μαλντίνι, Ντεσαγί, Κοστακούρτα, Παπέν, Γκούλιτ, Μπόμπαν, Αλμπερτίνι και τόσοι άλλοι υπό τις οδηγίες του μαέστρο Καπέλο. Η ΑΕΚ δεν έχασε εντός από την Μίλαν, ηττήθηκε στην Τεργιέστη από τον... Πανούτσι, δεν έκανε νίκη (πήρε ισοπαλία από την Σάλτσμπουργκ εκτός για να χάσει εντός) ενώ έκανε δυο ήττες με τον μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης Άγιαξ!

ΑΕΚ όπως λέμε... Braveheart!

Ποιος... Γουίλιαμ Γουάλας και ποιοι... braveheart Σκωτσέζοι... Όποτε τους συναντά η ΑΕΚ στην Ελλάδα οι φίλοι της παίζουν το... σπίτι τους στις στοιχηματικές εταιρείες ότι οι πρωταθλητές Ελλάδας θα προκριθούν. Και πώς να μην το κάνουν; Πρόκειται για τη χώρα που οι «κιτρινόμαυροι» παρακαλάνε να συναντούν σε προκριματικές φάσεις αφού έχουν ΜΟΝΟ προκρίσεις απέναντί τους για όλες τις διοργανώσεις και κυρίως για το Champions League που μας αφορά.

Το 1994 ήταν -όπως προαναφέραμε- η Ρέιντζερς. Δώδεκα χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2006 πιο συγκεκριμένα, η ΑΕΚ του Σέρα Φερέρ είχε απέναντί της την Χαρτς από την Σκωτία. Η συνέχεια γνωστή θαρρώ: πρόκριση και συμμετοχή ξανά σε φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης!

Πάλι δώδεκα χρόνια μετά η θεά Τύχη τα έφερε έτσι και η ΑΕΚ κληρώθηκε ξανά με Σκωτσέζους, αυτή τη φορά με την πλέον επιτυχημένη ομάδα της συγκεκριμένης πλευράς του Νησιού, την Σέλτικ, την πρώτη βρετανική ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο άλλωστε (ακολούθησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Ήταν ένας οιωνός επιτυχίας και επιστροφής στους ομίλους του Champions League... Έτσι κι έγινε! Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι η Ένωση στις συγκεκριμένες έξι αναμετρήσεις αριθμεί πέντε νίκες και μόλις μία ισοπαλία, αυτή στο Celtic Park και στο Paradise της Σέλτικ.

Και της Ρέαλ το φόβητρο...

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα παιχνίδια που έγραψαν ιστορία σε Ελλάδα και Ευρώπη με αντίπαλο της ΑΕΚ την Ρεάλ Μαδρίτης! Την είχε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν και την είχε κερδίσει για το κύπελλο UEFA στο ΟΑΚΑ με σκορ 1-0. Όμως το νέο αντάμωμά τους στη σεζόν 2002-2003 για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ήταν ανεπανάληπτο, μυθικό και ιστορικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Απέναντι στους γκαλάκτικος παρακαλώ, όπως ήταν γνωστή η ομάδα της παρέας των Ζιντάν, Ρονάλντο, Ρομπέρτο Κάρλος, Ραούλ, Φίγκο και Μακ Μάναμαν και τόσους άλλους ακόμη... Το πρώτο ματς – μύθος ήταν στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Εκεί που Νικολαΐδης και Τσιάρτας έκαναν απίθανα πράγματα και η ΑΕΚ έφτασε να προηγηθεί της Ρεάλ με 3-1 (και 3-2 ημίχρονο). Βέβαια είπαμε είχαν Ζιζού... Τελικό αποτέλεσμα 3-3 με υπερθέαμα και με υπερβασικούς η μεγαλύτερη ομάδα της Ευρώπης (σε τίτλους). Στη δεύτερη αναμέτρηση ωστόσο η Ένωση έγραψε ιστορία που δεν έχει σβήσει ακόμη και την αναφέρουν πάντα στο γήπεδο της ισπανικής ομάδας ως γεγονός μοναδικό: η ΑΕΚ επιστρέφει από 2-0 και φεύγει από το Μπερναμπέου με 2-2. Κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά από καμία ομάδα, να μη χάσει από την βασίλισσα της Ευρώπης δηλαδή κι ενώ έως το 74΄ το σκορ ήταν 2-0 υπέρ της Ρεάλ. Μόνο η ΑΕΚ τότε χάρη στα γκολ των Κατσουράνη και Σεντένο!

Μοναδική αήττητη σε φάση ομίλων!

Την ίδια χρονιά των αναμετρήσεων με την Ρεάλ Μαδρίτης έρχεται και ακόμη μεγαλύτερη ιστορική επιτυχία για την ΑΕΚ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και αυτό διότι η νυν πρωταθλήτρια Ελλάδας γίνεται (και παραμένει) η μοναδική ελληνική ομάδα που δεν έχει γνωρίσει την ήττα σε φάση ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης!

Δεν το 'χει καταφέρει ΚΑΜΙΑ άλλη στη χώρα μας παρά το γεγονός πως Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είχαν περισσότερες συμμετοχές σε φάση ομίλων του Champions League. Εκτός από την μεγάλη Ρεάλ και τις δυο ισοπαλίες, η ΑΕΚ έχει αντίπαλό της στον όμιλο την Ρόμα του τεράστιου Μπατιστούτα, του απίθανου Καφού, του σούπερ Μοντέλα, του Ντελβέκιο, του Ζεμπινά, του Πανούτσι, του Σάμουελ, του Κασάνο με κόουτς τον Καπέλο. Η Ένωση εννοείται πως στις διπλές αναμετρήσεις δεν γνωρίζει την ήττα, φέρνει δυο ισοπαλίες με τον Σεντένο να σκοράρει και στο Ολίμπικο της Ρώμης και να ισοφαρίζει το τέρμα του Ντελβέκιο. Δυο ακόμη ισοπαλίες για τους «κιτρινόμαυρους» εκείνη τη σεζόν με αντίπαλο την Γκενκ από το Βέλγιο με τη διαιτησία να της στερεί δυο φορές πέναλτι και την μπάλα να μην κάνει τα χατήρια σε Λάκη και Νικολαΐδη...

Η απογοήτευση της σεζόν 2003-2004

Πρόκειται για τη χειρότερη παρουσία της ΑΕΚ σε φάση ομίλων του Champions League παρά το γεγονός ότι τότε την είχα βαφτίσει dream team με τις προσθήκες που είχε κάνει. Είχε αποχωρήσει βέβαια ο παίκτης legend της επίθεσής της, Ντέμης Νικολαΐδης, για την Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά είχαν αποκτηθεί Λυμπερόπουλος και το hot όνομα του καλοκαιριού εκείνου (που αποδείχτηκε κάκιστη επιλογή στην Ένωση) ο Οκκάς. Στην προκριματική φάση η Ένωση ξεπερνάει το εμπόδιο της Γκρασχόπερς στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας με σκορ 3-1 και αποδίδοντας καλό ποδόσφαιρο και η κλήρωση της φέρνει έναν σχετικά καλό όμιλο, όχι εύκολο αφού τέτοιος δεν υπάρχει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, αλλά ασύγκριτικα καλύτερο από τις προηγούμενες φορές. Ντεπορτίβο λα Κορούνια, Αϊντχόφεν (είχε αρχίσει η κυριαρχία της στην Ολλανδία αντί του Άγιαξ με τον απίθανο Ματέγια Κέζμαν) και Μονακό που είχε φτάσει να κερδίσει στον όμιλο τους Ισπανούς με το μυθικό 8-3! Εκείνη τη σεζόν, με πολλά διοικητικά προβλήματα, την κόντρα με τους οπαδούς ξανά, χωρίς την Νέα Φιλαδέλφεια, όλα ήταν τραγικά... Το ίδιο απογοητευτική και η παρουσία στους ομίλους του Champions League με την ΑΕΚ να κατακτά 2 βαθμούς με δυο ισοπαλίες (εντός με Λα Κορούνια και με Μονακό). Δεν ήταν η χειρότερη παρουσία ελληνικής ομάδας αφού και ο Παναθηναϊκός τη σεζόν 2010 – 2011 το έκανε (2 βαθμοί) και ο Ολυμπιακός πέρυσι το... έσπασε το αρνητικό ρεκόρ (1 βαθμό).

Η πρώτη νίκη με την Λιλ

Όπως θα είδατε και θα διαπιστώσατε στις παραπάνω αναφορές με τη συμμετοχή της ΑΕΚ σε ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης υπήρχε και μια κατάρα που έπρεπε να σπάσει η ομάδα. Όλοι εκτιμούσαν ότι στον όμιλο με Ντεπορτίβο – Μονακό και Αϊντχόφεν, εύκολα ή δύσκολα, θα ερχόταν η πρώτη νίκη για την Ένωση σε επίπεδο ομίλων του Champions League. Μάταια όμως... Φαίνεται πως το καλύτερο το κρατούσε για το μέλλον. Ήταν η εποχή του Ντέμη Νικολαΐδη στον προεδρικό θώκο της ΑΕΚ και της ομάδας που δημιούργησε ο Λορένσο Σέρα Φερέρ με μπόλικους πιτσιρικάδες να βγαίνουν στο προσκήνιο. Ήταν το 22ο παιχνίδι των «κιτρινόμαυρων» στον θεσμό και η πρώτη νίκη της ήρθε χάρη στον Νίκο Λυμπερόπουλο στο ΟΑΚΑ επί της Λιλ. Ιστορική βραδιά για τους παίκτες του Φερέρ. Το... μπομπόνι του νυν τεχνικού διευθυντή της ΑΕΚ αποδείχτηκε αρκετό για να φέρει την παρθενική νίκη στο Champions League και να δώσει ζωή στο ενδεχόμενο διεκδίκησης πρόκρισης τότε στον όμιλο όπου πλην των Γάλλων υπήρχαν και η τεράστια Μίλαν και η Άντερλεχτ. Κορυφαίος τότε ο Χετεμάι που πήρε και την αποβολή του Ταυλαρίδη και βοήθησε την ομάδα!

Όταν... γονάτισε την Μίλαν

Όπως σημειώνουμε παραπάνω, στην πρώτη νίκη της ΑΕΚ επί της Λιλ, στον ίδιο όμιλο υπήρχε και η Μίλαν (όπως και η Άντερλεχτ). Ήταν να μη κάνει την αρχή η Ένωση του Δον Λορένσο και την παρθενική επικράτηση. Η επόμενη ήταν την ίδια σεζόν και κόντρα στην κορυφαία ιταλική ομάδα στο επίπεδο του πρωταθλητριών – Champions League. Εκείνη τη σεζόν άλλωστε, στο ΟΑΚΑ, οι ροσονέρι έπαιξαν έναν ακόμη τελικό και τον κέρδισαν με αντίπαλο την Λίβερπουλ με σκορ 2-1. Για μια ακόμη φορά η ομάδα που μετείχε στον όμιλο της ΑΕΚ κατέκτησε και το βαρύτιμο τρόπαιο... Κι όμως οι «κιτρινόμαυροι» υπέταξαν την Μίλαν των Αντσελότι, Κακά, Ιντζάκι, Μαλντίνι, Ζέεντορφ, Πίρλο, Νέστα και άλλων πολλών υπεραστέρων. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Στέφανο Σορεντίνο η Ένωση επικρατεί με 1-0 χάρη στο μοναδικό γκολ φάουλ του Ζούλιο Σέζαρ ο οποίος έστειλε στη μια πλευρά την μπάλα και στην άλλη τον συμπατριώτη του Ντίντα... Απίθανη γιορτή σε μια ακόμη ιστορική ευρωπαϊκή βραδιά για την ΑΕΚ με 70.000 κόσμο στο ΟΑΚΑ να γιορτάζει και να αποθεώνει την ομάδα του Σέρα Φερέρ που με τη νίκη της αυτή έφτανε πολύ κοντά να διεκδικήσει την πρόκριση (σε βάρος της Λιλ) σαν δεύτερη στον όμιλο... «Ήταν συγκλονιστική η ατμόσφαιρα των φίλων της ΑΕΚ και έχω ζήσει πολλές, αλλά αυτή η βραδιά σε επίπεδο κόσμου, ήταν απίθανη», είχε πει μετά το τέλος του ματς ο τεράστιος Μαλντίνι που συνεχάρη προσωπικά τον Σορεντίνο!

Τα δάκρυα στις Βρυξέλλες

Τελευταία πράξη εκείνου του ομίλου η αναμέτρηση της ΑΕΚ στις Βρυξέλλες με αντίπαλο την Άντερλεχτ. Μια πάρα πολύ δύσκολη αναμέτρηση... Την ίδια ώρα η Λιλ δοκιμάζεται στην Ιταλία και το Μιλάνο κάτι που έδινε ακόμη περισσότερες ελπίδες πρόκρισης για την Ένωση. Πριν το ματς τουλάχιστον γιατί όσα ακολούθησαν της ολοκλήρωσης της αναμέτρησης στον ιταλικό Βορρά δεν δικαιολογούσαν την αισιοδοξία όλων στο... στρατόπεδο της ΑΕΚ.
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται αναφέρει ο θυμόσοφος λαός μας και αποδείχτηκε στο ματς της Άντερλεχτ με την Ένωση να χάνει τετ α τετ με τον Σέζαρ (στο 5' από πάρε – βάλε πάσα του Τόζερ) για να ακολουθήσουν δυο μεγάλες ευκαιρίες από Παουτάσο και Σέζαρ ξανά στο 11' και το 18'. Είπαμε όμως είναι να μη στραβώσει η φάση... Κάτι που επιβεβαιώνεται από το πρώτο τέρμα που δέχτηκε η ελληνική ομάδα: πολλές κόντρες, κακές αντιδράσεις, προβλήματα, φτάνει έπειτα από τρίσποντο η μπάλα στον Βάντεν Μπόρε και 1-0. Το δεύτερο γκολ ήρθε από τον Φρούτος τον οποίο έχασαν οι «κιτρινόμαυροι» και με... ριμπάουντ έπειτα από επέμβαση του Σορεντίνο έκανε το 2-0 για να παγώσει τα όνειρα των Ενωσιτών που όμως έκαναν come back. Με τον Λάκη αρχικά μείωσαν, με εξαιρετική κεφαλιά, για να ρθει η γκολάρα του Μπρούνο Τσιρίλο λίγο πριν το τέλος της αναμέτρησης και να φέρει το ματς στα ίσα (2-2) στο 81'. Δεν έφτανε όμως παρά το... πνίξιμο της ΑΕΚ στην Άντερλεχτ για το υπόλοιπο της αναμέτρησης... Την ίδια ώρα η Λιλ έπαιρνε εύκολο διπλό στο Σαν Σίρο από την πρωτοπόρο του ομίλου Μίλαν που ήταν απόλυτα αδιάφορη και η Ένωση έπρεπε να βρει ένα τρίτο γκολ και νίκη στις Βρυξέλλες για να προκριθεί. Κάτι που δεν έγινε ποτέ... Οι σκηνές απίστευτες στα αποδυτήρια: δάκρυα, ξέσπασμα και σπασίματα με τον Γεωργέα να κλαίει και να φωνάζει στους Βέλγους αντιπάλους: «τι καταλάβατε τώρα; Αφού δεν θα πηγαίνατε πουθενά;»...

Πρωταθλήτρια ανάμεσα σε πρωταθλητές Ευρώπης

Έφτασε λοιπόν η σεζόν της επιστροφής της ΑΕΚ (και) στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η Ένωση του Μαρίνου Ουζουνίδη μόλις πέντε χρόνια μετά το απόλυτο μηδέν που υποχρεώθηκε να βιώσει επέστρεψε με τον πλέον εμφατικό τρόπο παντού! Πρωταθλήτρια στη χώρα της και στους ομίλους του Champions League ως μοναδική εκπρόσωπος της Ελλάδας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μέσα από διπλή προκριματική διαδικασία. Άφησε εκτός όπως σημειώνουμε παραπάνω την τεράστια Σέλτικ και την πρωταθλήτρια Ουγγαρίας Βίντι και μπαίνει στον όμιλο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης αήττητη στην Ευρώπη για ένα χρόνο και έχοντας σημειώσει εθνικό ρεκόρ με 14 ματς χωρίς να γνωρίσει την ήττα. Κάτι που δεν έχει πετύχει ΠΟΤΕ και ΚΑΜΙΑ άλλη ελληνική ομάδα! Η θεά Τύχη δεν την βοήθησε στη διαδικασία της κλήρωσης. Την έφερε αντιμέτωπη με τρεις ομάδες που έχουν κατακτήσει (περισσότερο από μια φορές) την κούπα με τα μεγάλα... αυτιά! Μπάγερν Μονάχου, Άγιαξ και φυσικά Μπενφίκα... Η Ένωση επιστρέφει εκεί που της αρμόζει και εκεί που την υποχρεώνει η ιστορία της και τώρα έχει μόνο να κερδίσει ξανά από τη συμμετοχή της αυτή. Θα το γιορτάσει μαζί με τον κόσμο της σε τρία αξέχαστα βράδια στο ΟΑΚΑ, σε τρεις αντίστοιχα μοναδικές εκδρομές σε Άμστερνταμ, Μόναχο και Λισαβόνα... Το ταξίδι στ' αστέρα ξεκινάει για την ΑΕΚ και τους φίλους της: «προσδεθείτε» και απολαύστε το όπως κάθε χρόνο!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα