ΠΑΟΚ… London calling (pics & vids)

ΠΑΟΚ… London calling (pics & vids)

bet365

Η Τσέλσι βρίσκεται στο δρόμο του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Europa League και ο Σταύρος Σουντουλίδης «ταξιδεύει» μαζί με τους αναγνώστες του Weekend στο μαγευτικό και άκρως φιλόξενο για το «Δικέφαλο», Λονδίνο, εκεί όπου θα βρεθούν οι «ασπρόμαυροι» στα τέλη του Νοέμβρη.

Στ’ αυτιά των περισσοτέρων φίλων του ΠΑΟΚ το «London calling» δεν είναι ένας άγνωστος ήχος, ειδικά όσων άκουγαν τις προηγούμενες δεκαετίες τη βρετανική πανκ, ροκ μπάντα των «Clash», άλλωστε το Λονδίνο έχει γίνει η… Γη της Επαγγελίας για τον ΠΑΟΚ, οπότε ούτε καν ταξιδιωτικό απωθημένο δεν μπορείς να το πεις για τους περισσότερους.

Tο «London Calling» ηχεί στα αφτιά τους, όπως ακριβώς και τα λόγια του Χρήστου Σωτηρακόπουλου, μπορεί και με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, την στιγμή που «…το σουτ Βρύζα… ο ΠΑΟΚ πετυχαίνει το γκολ… 1-1, τρία λεπτά πριν τελειώσει το παιχνίδι, ο Βρύζας πετυχαίνει το 1-1 και ο ΠΑΟΚ προκρίνεται στην επόμενη φάση, δεν μπορεί ο ΠΑΟΚ να δεχθεί δύο γκολ πιά…», έφτανε στα ελληνικά σπίτια μέσα από Mega και την περιγραφή του Άρσεναλ-ΠΑΟΚ, τον Σεπτέμβρη του 1997.

Η προηγούμενη γενιά πρόλαβε και έζησε το «έπος του Χάιμπουρι», η τωρινή γεύτηκε το νέκταρ της ευτυχίας στο γειτονικό «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», αφήστε που κάποιοι ήταν παρόντες (και) στο «Λόφτους Ρόουντ», το καλοκαίρι του 2014, όταν ο «Δικέφαλος» κέρδισε και την Κ.Π.Ρ. σε παιχνίδι προετοιμασίας.

Οι «ασπρόμαυροι» έχουν τριγυρίσει αρκετές συνοικίες και γειτονιές της ευρωπαϊκής μητρόπολης, καμαρώνουν για το αήττητο τους και επιφυλάσσονται διά τα περαιτέρω ενόψει της νέας επίσκεψης τους, στα τέλη του Νοέμβρη, αυτή τη φορά στην πιο στυλάτη γειτονιά του κεντρικού Λονδίνου, εκεί δίπλα στις όχθες του Τάμεση, όπου οι πρώην μποέμ και νυν επιχειρηματίες κάτοικοι του Τσέλσι καθημερινά φροντίζουν και επιβεβαιώνουν τη φήμη του με πομπώδη μεγαλοπρέπεια.

Όπως ακριβώς και οι ΠΑΟΚτσήδες, έτσι και εμείς, επιφυλασσόμεθα για τα περαιτέρω, γιατί όσοι πιστεύουν ότι το Chelsea είναι απλά μια ακριβή συνοικία πλανώνται πλάνην οικτράν. Ένας πλήρης οδηγός της περιοχής οσονούπω έρχεται, μέσω του Gazzetta Weekend, στις οθόνες σας…

Το… Zissis the end!

Για την ιστορία του αγώνα ανάμεσα στην Αρσεναλ και στον ΠΑΟΚ -από την οποία προέκυψε το «Επος του Χάιμπουρι»- θα μπορούσε να γραφτεί ολάκερη εγκυκλοπαίδεια.

Το ημερολόγιο έδειχνε 30 Σεπτεμβρίου του 1997, όταν οι «ασπρόμαυροι» που είχαν γυρίσει, μετά από χρόνια και ζαμάνια στα Κύπελλα Ευρώπης, πετούσαν εκτός κυπέλλου ΟΥΕΦΑ τους «κανονιέρηδες» από το Βόρειο Λονδίνο, οι οποίοι λίγους μήνες μετά θα κατακτούσαν το δεύτερο από τα τρία νταμπλ της ιστορίας τους. Μια Άρσεναλ πανίσχυρη, στα πρώτα βήματα του Αλσατού Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο της, με Σίμαν, Ανταμς, Βιεϊρά, Πετί, Οβερμαρς, Ιαν Ράιτ και Ντένις Μπέργκαμπ στη σύνθεσή της. Ναι, αυτή η Αρσεναλ πέταξε έξω ο «Δικέφαλος».

Οι πρώτοι Ελληνες άρχισαν να φτάνουν από την Κυριακή στο Λονδίνο για τη ρεβάνς, που είχε οριστεί για το βράδυ της Τρίτης στο ιστορικό «Χάιμπουρι» στο βόρειο κομμάτι της αγγλικής πρωτεύουσας, ενώ ο κύριος όγκος των Ελλήνων έφτασε τη Δευτέρα, αφού είκοσι και βάλε χρόνια πριν δεν υπήρχαν αυθημερόν πτήσεις από την Ελλάδα. Ο ΠΑΟΚ είχε πάρει 2.500 εισιτήρια, τα οποία είχαν εξαφανιστεί προ πολλού, με την Scotland Yard να νοιάζεται μόνο για την αποφυγή επεισοδίων, παρά για τη «μαύρη αγορά», που είχε στηθεί στους σταθμούς του μετρό κοντά στο γήπεδο. Τελικά καμιά 500αρια ακόμη βρήκαν τρόπο να μπουν στο γήπεδο για να δουν τον ΠΑΟΚ μπροστά στον Βέλγο διαιτητή Μισέλ Πιρό να παρατάσσεται με τους: Μιχόπουλο, Ολιβάρες, Τασιόπουλο, Κολομπούρδα, Ζαφειρίου, Ζαγοράκη, Φρατζέσκο, Βρύζα, Βελή, Νάγκμπε και Τουρσουνίδη.

Νωρίς - νωρίς ο Ντένις Μπέργκαμπ στο 22’ έδωσε το προβάδισμα στην Αρσεναλ, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα και παρότι τα… κανόνια της Άρσεναλ «βομβάρδιζαν» μέσα κι έξω από την περιοχή, ο ΠΑΟΚ έμεινε όρθιος και στο 87ο λεπτό βρήκε αυτή τη μισή φάση που έψαχνε για να μην πάει το ματς στην παράταση. Από την κάθετη του Φρατζέσκου, η μπάλα «κόλλησε» στο αριστερό πόδι του Βρύζα, ο οποίος χόρεψε ζεϊμπέκικο, πρώτα τον Άνταμς και μετά τον Μπουλτ, πριν εκτελέσει τον Ντέιβιντ Σίμαν μπροστά στα μάτια των 3.000 εκστασιασμένων ΠΑΟΚτσήδων!

Την επόμενη ημέρα η «Sun» θα έχει σε τεράστιο τίτλο τον αποκλεισμό της Αρσεναλ από τον ΠΑΟΚ με μόλις τρεις λέξεις στον τίτλο τους: «Zissis the end»!

Αυτός που παρέμενε στον δικό του κόσμο ήταν ο Ζήσης Βρύζας. Μ’ αυτό το στυλ του «πέρα βρέχει βρε αδερφέ», ομολόγησε στα αποδυτήρια ότι δεν θυμόταν το πως είχε σκοράρει! «Τη φάση δεν τη θυμάμαι καλά, θα πρέπει να τη δω. Εκείνη τη στιγμή είσαι εκτός εαυτού», θα πει…

Μάγκικη βραδιά στο Βόρειο Λονδίνο

Αυτοί που δεν ξεχνούσαν τον αποκλεισμό της μισητής Αρσεναλ πριν από δεκατέσσερα χρόνια ήταν οι φίλοι της Τότεναμ, οι οποίοι υποδέχθηκαν «μετ’ Βαΐων και κλάδων» τον ΠΑΟΚ και τους περίπου 2.500 Ελληνες στην άλλη πλευρά του Βόρειου Λονδίνου. Εκεί, όπου έλεγες «Zisis Vryzas» και σε σήκωναν στα χέρια»!

Ο «Δικέφαλος» του Λάζλο Μπόλονι ταξίδεψε τον Νοέμβριο του 2011 στην αγγλική πρωτεύουσα χωρίς το πιο μεγάλο όνομά του, τον Αντρέ Βιεϊρίνια, ο οποίος ένα μήνα μετά πήρε μεταγραφή στη Βόλφσμπουργκ, ωστόσο απέναντι στην Τότεναμ του Μόντριτς, του Μπέιλ και του πιτσιρικά Χάρι Κέιν δεν έπαιξε για την πρόκριση, όπως το 1997, απλά ήθελε ένα θετικό αποτέλεσμα στη φάση των ομίλων του Europa League για να ελπίζει σε πρόκριση στους «32» της διοργάνωσης.

Ο Μπόλονι εκείνο το βράδυ δεν δίστασε να εμπιστευτεί έναν 18χρονο, τότε, τον Κώστα Σταφυλίδη, ρίχνοντας τον από την αρχή στα βαθιά και αχαρτογράφητα νερά του «Γουάιτ Χαρτ Λέιν». Ο Ρουμάνος είδε με χαρά το λάτιν δίδυμο, Γκαρσία και Κοντρέρας, να παραδίδει μαθήματα αυταπάρνησης και στο πρόσωπο του Γιώργου Γεωργιάδη βρήκε τον ιδανικό αντικαταστάτη του Βιεϊρίνια. Στην καλύτερη ποδοσφαιρική βραδιά του ο Σερραίος ακραίος επιθετικός έβγαλε δύο ασίστ «πάρε βάλε» σε Σαλπιγγίδη και Αθανασιάδη και μόλις στο 15ο λεπτό οι δύο μεγάλοι φωτεινοί πίνακες του «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» έδειχναν «Τότεναμ - ΠΑΟΚ 0-2»! Ελάχιστοι πίστευαν στα μάτια τους, κυρίως, οι 2.500 ΠΑΟΚτσήδες, που είδαν και τα δύο γκολ μπροστά στα μάτια τους.

Στο τέλος εκείνης της βραδιάς έγραφε (ξανά) στο Λονδίνο ιστορία και με τη νίκη του (2-1) τσέκαρε το εισιτήριο για τις 32 καλύτερες ομάδες του Europa League. Εκεί, όπου δεν κατάφερε να προκριθεί η Τότεναμ.

Κι αν νομίζετε ότι αυτό ήταν το μοναδικό «διπλό» του «Δικεφάλου», κάνετε λάθος. Στις 9 Αυγούστου του 2014 ταξίδεψε στην αγγλική μεγαλούπολη, καλεσμένος της Κ.Π.Ρ. για την πρόβα τζενεράλε των «Hoops» πριν την σέντρα της Premier League. O ΠΑΟΚ αποδέχθηκε την πρόσκληση, τα λεφτά ήταν καλά για την εποχή, πήγε με προπονητή ξανά τον Αγγελο Αναστασιάδη στο δυτικό Λονδίνο και επικράτησε 1-0, συνεχίζοντας την παράδοση…

 

Τελευταία Νέα