Πυρ,γυνή και Zirconia!

Gazzetta team
Πυρ,γυνή και Zirconia!

bet365

Η εκκεντρική και ξεχωριστή perfomer Zirconia Starfighter μιλά στο Gazzetta Weekend για τη σχέση της με τον χορό και τη... φωτιά!

Λένε «πυρ, γυνή και θάλασσα». Ουδείς διαφωνεί. Στην προκειμένη περίπτωση θα.... μείνουμε στα δύο πρώτα, που περικλείονται στην Zirconia Starfighter. Μην απορείτε πρόκειται για καλλιτεχνικό όνομα, αλλά επειδή όλοι την ξέρουν με αυτό, δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε.

Ίσως μάλιστα και να πέρναγε – όσο δύναται να συμβεί κάτι τέτοιο – απαρατήρητη, αλλά έχουμε μία σέξι κοπέλα, με σπουδές, η οποία... καταπίνει φλόγες. Κυριολεκτικά. Είναι εκείνη που εισήγαγε το alternative-fetish modeling, έκανε τα πρώτα της βήματα ως χορεύτρια σε μεγάλες σκηνές ξεκινώντας με τον Soman από τη Γερμανία σε ένα από τα μεγαλύτερα dark alternative festivals (Wave Gotik Treffen) και ακολούθησαν ποικίλες άλλες συνεργασίες εντός κι εκτός Ελλάδας.

Εσχάτως έχει καθιερωθεί ως μία από τις πιο γνωστές stage dancer, ενώ στην καριέρα της συνεργάστηκε με δεκάδες γνωστούς καλλιτέχνες εντός και εκτός συνόρων, όπως ο Άρμιν Φαν Μπιούρεν ή ο Γκλεν Μόρισον. Την ίδια στιγμή έχει πτυχίο Graphic Design Bachelor Degree και Master of Arts in Design από το πανεπιστήμιο του Ντέρμπι της Αγγλίας και γραφίστικης από ελληνική σχολή, ενώ μιλά άπταιστα γαλλικά (με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος καθηγήτριας !), αγγλικά και ιταλικά. Ξέχωρα από τις σπουδές της στο πιάνο και τη φωνητική. Στην... ουγιά; Συνδυασμός που σκοτώνει...

Όλα τα παραπάνω «μεταφράζονται» σε ένα extreme θέαμα που τα έχει όλα. Ρυθμό, ένταση και φυσικά.... αυξημένη θερμοκρασία. Σε όλα τα... επίπεδα. Αυτόματα υπάρχουν αρκετές ερωτήσεις.

-Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τον χορό και μάλιστα τέτοιου είδους;

Όλα ξεκίνησαν από την λατρεία μου για την electro industrial και την σκοτεινή εναλλακτική σκηνή γενικότερα. Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε μουσικό περιβάλλον που το περιέκλειε μια πληθώρα δίσκων βινυλίου και CD’s, ώστε να κάνω ολομόναχη μια δική μου επιλογή μουσικών ειδών και να δω τι μου ταιριάζει περισσότερο τόσο στο αυτί όσο και στην όποια ιδεολογία ή ψυχολογία μου. Από την μουσική ζούσα και μεγάλωνα μιας και με αυτήν ασχολιόταν ο πατέρας μου για τα προς το ζην της οικογενείας. Από αυτήν ξεκίνησαν όλα σαν άκουσμα και συναίσθημα. Ύστερα ήρθε και το «οπτικό» θέαμα στο προσκήνιο όταν γύρω στα δέκα με έντεκα μου χρόνια, αποφάσισε να με παίρνει για παρέα μαζί του σε συναυλίες στις τότε μουσικές σκηνές όπως πχ του Ρόδον, του Αν, του Κύτταρου και εν συνεχεία, στα εκάστοτε after party σε ό,τι ροκ κι εναλλακτικό στέκι μπορείς να φανταστείς. Στέκια που η σημερινή γενιά δε μπορεί ούτε να τα φανταστεί ποτέ της, πόσο μάλλον να τα «νιώσει». Άλλα συναισθήματα… Βαθύτερα και ουσίας.

Όσο λοιπόν απολάμβανα με πάθος τόσο τα μουσικά δρώμενα όσο και την ίδια τη μουσική, άλλο τόσο ξεκίνησε να γεννιέται μέσα μου εξίσου μια αγάπη προς την πιο εναλλακτική μορφή εμφάνισης, με φανερές στην πορεία τάσεις υπερβολής, θεατρινισμού και πρόκλησης εντυπώσεων-εντυπωσιασμού. Δε σου κρύβω το είχα πάρει ολίγον αντιδραστικά αρχικά το θέμα της εμφάνισης, στην ηλικία των δεκαπέντε χρόνων μου και, όσο πιο extreme ντυνόμουν τόσο πιο καλά ένιωθα.

Κυρίως έσπαγα πλάκα με τις αντιδράσεις του κόσμου στη Γλυφάδα που μεγάλωσα, ήμουν μέγα-τρολ. Όποια συναυλία ή event παρακολουθούσα που, εμπεριείχε stage performance acts δε με άφηνε αδιάφορη. Στην πορεία με έπιαναν οι δικοί μου να χορεύω ακούγοντας τη μουσική που λάτρευα στο σπίτι διαρκώς, κάνοντας δουλειές παράλληλα ή εργασίες του σχολείου και της σχολής αργότερα.

Γενικά, ήμουν υπερκινητική κι αγχώδης. Σε μαθήματα χορού δεν σκέφτηκε κανείς να με γράψει, ούτε καν εγώ η ίδια με τόσα άλλα φροντιστήρια και δραστηριότητες που είχα. Κάπου στα δεκαεπτά μου, με έπιασε ένας ιδιοκτήτης site από Αγγλία στο Darksun (όπου διασκέδαζα ανελλιπώς όπως και σε διάφορα άλλα dark alternative στέκια) και με έπεισε να κάνω την πρώτη μου εναλλακτική φωτογράφιση με αμοιβή. Γλυκάθηκα από τα χρήματα, ήταν τα πρώτα που έβγαλα από προσωπική μου δουλειά σε μικρή ηλικία.

Στην πορεία μεγαλώνοντας, διαπίστωσα ότι χόρευα κάπως καλύτερα και δεν περνούσα απαρατήρητη. Ξεκίνησα να χορεύω για την πλάκα μου μετ’ αμοιβής σε διάφορα μαγαζιά και κλαμπ, Παρασκευές και Σάββατα, για εξτραδάκια με το look που, υποστήριζα ευθαρσώς και μετά μανίας και, κατέληξα μια απλή εφηβική μου τρέλα να την κάνω επάγγελμα. Για πλάκα το ξεκίνησα από απλό χορό και αργότερα εμπλούτισα τις εμφανίσεις μου με άλλα στοιχεία, led, laser, γωνιακό τροχό για σπίθες, φωτιές κλπ.. Πρώτα έφτιαξα ασυναίσθητα την περσόνα μου, με το ψευδώνυμο που είχα, προτού γίνω χορεύτρια κι ύστερα ξεκίνησαν τα show.

-Πόσο... εύκολο είναι να... καταπίνεις φωτιές;

Θέλει να έχει κανείς έλεγχο της στάσης του σώματος και του στόματός του μαζί, καθώς επίσης να δίνει μια άλφα προσοχή στις ανάσες που παίρνει κι αφήνει.

-Χρειάζεται ειδική εξάσκηση;

Φυσικά και χρειάζεται. Κατά προτίμηση από επαγγελματία ζογκλέρ, fire breather, fire performer ή εκπαιδευτή τσίρκου. Ή και όλα μαζί.

Το fire show διαθέτει τεράστια ποικιλία διεξαγωγής και τεχνοτροπίας του, δεν έχει όρια και, όσο περνάει ο χρόνος μπορεί κανείς να το εμπλουτίσει κι άλλο, τόσο σε κινήσεις κι ιδέες όσο και σε διάφορα είδη εξοπλισμού και ένδυσης. Προσωπικά πάντως αν θες την γνώμη μου, ό,τι κόλπο γνωρίζω το έμαθα σε πέντε λεπτά. Εκπαιδεύτριά μου ήταν η Anna Dallas από την Ουγγαρία, χορεύτρια, pole dancer και instructor, ακροβάτισσα και performer τόσο σε παγκόσμιους θιάσους τσίρκου όσο και σε συναυλίες του αείμνηστου George Michael με όλη τη χορευτική ομάδα του. Γνωριστήκαμε τυχαία από τον διοργανωτή της έκθεσης Erotic Art και των Spank parties στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη γυναίκα είναι μια από αυτές τις επίγειες θεές που σου δείχνουν με μια αβίαστη απλότητα τα πιο δύσκολα πράγματα στον κόσμο και σου εκμαιεύουν ικανότητες που δε γνώριζες καν ότι μπορούσες να διαθέτεις. Σε εκείνη οφείλω όσα κάνω σήμερα στο show μου με τις φωτιές συγκεκριμένα, αλλά όπως η ίδια και οι δικοί μου υποστηρίζουν, αν δεν το έχεις μέσα σου δεν πρόκειται να σου βγει. Τέτοια επικίνδυνα σπορ δε μαθαίνονται στο πεντάλεπτο, επομένως ήμουν γεννημένη για αυτό.

-Είναι επικίνδυνο;

Είναι αρκετά, όπως και οτιδήποτε άλλο στη ζωή αν δεν το προσέξεις ή δεν εντρυφήσεις/εξασκηθείς σε αυτό. Και τον δρόμο αν δεν προσέξεις πώς θα τον περάσεις μπορεί να αποβεί μοιραίο. Ήμουν λίγο πυρομανής σαν μικρό παιδάκι από όσο θυμάμαι πάντως. Ήθελα να δαμάσω τη φωτιά. Είχαν περάσει λίγες λαχτάρες οι γονείς μου όταν έπαιζα στον κήπο. Να τα λέμε κι αυτά… Παίζω και ρισκάρω σε κάθε μου εμφάνιση και, με εξιτάρει αυτό. Πραγματικά όμως, όσο με φοβίσανε και με φοβίζουν οι άνθρωποι στη ζωή μου, δε με φόβισε κανένα φυσικό στοιχείο.

-Οι αντιδράσεις του κόσμου;

Κατά βάση θετικές ή και έκπληξης, πράγμα που με ευχαριστεί. Λαμβάνω κομπλιμέντα και όμορφα σχόλια κατά καιρούς από θεατές. Ορισμένοι ίσως τρομοκρατούνται και λιγάκι, πράγμα που επιδιώκω εξίσου γιατί μου αρέσει να ιντριγκάρω το κοινό με κόλπα. Δε μου έχει τύχει ακόμα να εισπράξω κάτι αρνητικό πάνω στο συγκεκριμένο τουλάχιστον show μου. Το άλλο που κάνω με το γωνιακό τροχό πχ και με τις σπίθες, είναι λιγάκι πιο «σκληρό» οπτικά και μόνο σε σχέση με τις φωτιές, για κάποια είδη κοινού που δεν έχουν δει πολλά τα μάτια τους από stage performance arts. Οπότε μπορώ με σιγουριά να σου πω πως είναι ικανοποιητικές οι όποιες αντιδράσεις και τα σχόλια που εισπράττω.

-Η αντιμετώπιση των ανδρών;

Όσον αφορά στο show, είναι όπως και των γυναικών η αντίδρασή τους. Τελευταία πάντως δέχομαι όλο και περισσότερες θετικές κριτικές από γυναίκες, κάτι που εκτιμώ λιγάκι παραπάνω καθότι πολύς κόσμος μιλάει για γυναικεία ζήλεια και εγώ προσωπικά έχω βιώσει μέχρι και ανδρική. Θεωρώ ότι έχει να κάνει καθαρά με τον άνθρωπο και την παιδεία του κι όχι με το φύλο η όποια αντίδραση. Τόσο από άνδρες όσο κι από γυναίκες έχω δεχτεί από πανέμορφα θετικά σχόλια μέχρι και αγενέστατα αρνητικά προς χυδαία, μιλώντας για αντιμετώπιση.

Αν σου πω ότι δεν δίνω ιδιαίτερη βάση πλέον; Εστιάζω πολύ στο entertaining μέρος του show. Τόσο που δε δίνω βάση στις αντιδράσεις, οι οποίες τείνουν να γίνονται όλο και θετικότερες έτσι. Όσο πιο αυθόρμητη βγαίνω εκεί έξω, τόσο καλύτερο προκύπτει να βγαίνει και το κάθε αποτέλεσμα. Άδραξε λοιπόν τη μέρα ή, ακόμα καλύτερα, τη νύχτα.

 

Τελευταία Νέα