«Σουπερλιγκάτος» και... Latin Άρης!

«Σουπερλιγκάτος» και... Latin Άρης!

bet365

Η ισπανική γλώσσα θα έχει την… τιμητική της στα αποδυτήρια του Άρη την ερχόμενη σεζόν καθώς η λατινοποίηση του ρόστερ δεν είναι στόχος, αλλά πόθος! Ο Βασίλης Βλαχόπουλος εξηγεί το γιατί μέσω του G-Weekend Journal!

Οι ριζοσπαστικές αλλαγές είναι επιβεβλημένες. Ο Άρης δεν θα κολυμπήσει σε αχαρτογράφητα νερά, σίγουρα όμως αυτά της Superleague είναι πολύ βαθύτερα σε σχέση με τις θάλασσες στις οποίες βρισκόταν. Η διατήρηση του βασικού κορμού και των παικτών (σ. σ. Ούγκο Σόουζα, Βαγγέλης Πλατέλλας) για τους οποίους υπάρχει η βεβαιότητα ανταπόκρισης σε υψηλότερο επίπεδο είναι δεδομένη. Το πλάνο περιλαμβάνει όμως κάτι βαθύτερο. Την αρμονική συνύπαρξη της ελληνικής ψυχής με τη λατινική (ποδοσφαιρική) κουλτούρα γιατί εκεί βρίσκεται το κυρίαρχο αγωνιστικό στοίχημα του Άρη για την ερχόμενη χρονιά. Και η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από το επίπεδο ικανότητας αυτών που θα αναλάβουν τη σχετική ευθύνη.

Γαλλία - Ιρλανδία με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και αμέτρητα ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Η επιλογή του προπονητή ως ένα βαθμό φανερώνει και το αγωνιστικό μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει μια ομάδα. Στην περίπτωση του Άρη, η (μάλλον) δεδομένη πρόσληψη του Πάκο Ερέρα στην τεχνική ηγεσία αποκαλύπτει τις σκέψεις του Θόδωρου Καρυπίδη σχετικά με το ποδόσφαιρο που περιμένει από την ομάδα του να παίξει. Δείχνει ξεκάθαρα ότι ο Άρης θα προχωρήσει σε λατινοποίηση του ρόστερ του και ουσιαστικά θα προσπαθήσει να αντιγράψει το μοντέλο που είχε λανσάρει πριν από περίπου 12 χρόνια, όταν και τότε είχε επιστρέψει στη Superleague. Εκείνο το μοντέλο είχε χλευαστεί αρχικά, στην πορεία του χρόνου πολλοί το αντέγραψαν γιατί πολύ απλά είδαν την επιτυχία του.

Ο Ερέρα γιατί…

Ο Θόδωρος Καρυπίδης ανήκει στη συνομοταξία των ιδιοκτητών που ασχολούνται έντονα με το αγωνιστικό κομμάτι. Υπό την έννοια ότι παρακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, έχει ξεκάθαρη άποψη για ποδοσφαιριστές, θα μπει σε διαδικασία scouting και γενικώς θέλει να έχει την τελευταία άποψη επί των αγωνιστικών επιλογών. Γι’ αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα σύγκλινε προς την απόφαση εμπιστοσύνης της πορτογαλικής βιομηχανίας «παραγωγής» προπονητών επηρεασμένος από την επιτυχία των περισσοτέρων στο ελληνικό Πρωτάθλημα. Οι βασικοί ενδοιασμοί του είχαν να κάνουν με την αμυντικογενή φιλοσοφία τους διότι αυτή ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που θέλει να βλέπει ο ίδιος από την ομάδα του. Συν τοις άλλοις, τον γοητεύει η ιδέα της δημιουργίας μιας ομάδας αντίστοιχου επιπέδου με αυτή που είχε ο Άρης την τετραετία 2006-10 όπου ο βασικός κορμός του αποτελούταν κατά κύριο λόγο από latin ποδοσφαιριστές.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο δρομολογήθηκε η «μετάβαση» από την πορτογαλική στην ισπανική αγορά. Ο άνθρωπος που διαμόρφωσε την τελική απόφαση του Θόδωρου Καρυπίδη ήταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Άρης ζήτησε τη βοήθεια του πρώην προπονητή του Ολυμπιακού, του εξήγησε τι είδους χαρακτηριστικά θα πρέπει να διαθέτει ο επόμενος προπονητής, στάθηκε στην επιθετική φιλοσοφία και ο νυν τεχνικός της Μπαρτσελόνα του πρότεινε ανεπιφύλακτα τον Πάκο Ερέρα. Οι δύο άνδρες συνεργάστηκαν στην Εσπανιόλ καθώς ο Ερέρα υπήρξε (επί τριετίας) τεχνικός διευθυντής της καταλανικής ομάδας, ενώ ο Βαλβέρδε κάθισε για δύο χρόνια στον πάγκο. Η αρμονική συνεργασία με την ταυτόχρονη ταύτιση απόψεων επί του ποδοσφαίρου, ουσιαστικά έχτισαν μια σχέση η οποία (εκ του αποτελέσματος) αποδείχθηκε ισχυρή. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Βαλβέρδε δεν θα πρότεινε τον 64χρονο προπονητή.

Τα σχήματα του Ισπανού

Στη συζήτηση με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, τρία στοιχεία εγκαταστάθηκαν στον σκληρό δίσκο του Θόδωρου Καρυπίδη. Η ικανότητα του Πάκο Ερέρα στην εξέλιξη αθλητών, το επίπεδο προσαρμοστικότητάς του στις ειδικές συνθήκες μιας ομάδας και η (κατ’ αρχήν) επιθετική φιλοσοφία του. Ο 64χρονος προπονητής μπορεί να ζει στην Μπανταχόθ, επί της ουσίας όμως είναι γέννημα θρέμμα της Καταλονίας. Λατρεύει το ποδόσφαιρο κυριαρχίας, θέλει να βλέπει την ομάδα του να επιτίθεται μαζικά κι αυτό παρουσίασε στις ομάδες στις οποίες εργάστηκε, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Θέλτα(2010-13) και τη Λας Πάλμας(2014-15). Επί ημερών του, η ομάδα του Βίγκο βρήκε τη δική της… Ιθάκη με την επιστροφή της στη La Liga τη σεζόν 2011-12. Μιας ομάδας η οποία στην επίθεση έβγαζε φωτιές με απολογισμό 87 τερμάτων διαθέτοντας παράλληλα και την καλύτερη άμυνα με 37 τέρματα.

Ο Πάκο Ερέρα συνηθίζει να χρησιμοποιεί δύο σχήματα. Σε πρώτο πλάνο είναι το 4-2-3-1 με σαφέστατη πρόθεση για ασφυκτική πίεση και κλέψιμο μπάλας ψηλά και δευτερευόντως το 4-4-2 σε σχήμα ρόμβου.

Ο Μαρτίνεθ και οι άλλοι

Η συμφωνία του Άρη με τον Πάκο Ερέρα δεν έχει επισημοποιηθεί, στην πραγματικότητα όμως η συνεργασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Εδώ και αρκετές ημέρες ο Ισπανός λειτουργεί ως προπονητής του Άρη, έχει έτοιμα πλάνα, μάλιστα στάλθηκε λίστα με παίκτες που τον ενδιαφέρουν τόσο στον Θόδωρο Καρυπίδη όσο και στον Ραούλ Μπράβο ο οποίος προορίζεται να αποκτήσει έναν συνδετικό ρόλο μεταξύ του τεχνικού επιτελείου και της διοίκησης. Η λίστα προφανώς και περιλαμβάνει 15-20 λατίνους ποδοσφαιριστές. Ταυτόχρονα ενημερώθηκε για τους παίκτες που ενδιαφέρουν άμεσα τους «κίτρινους». Στη συγκεκριμένη συνομοταξία συμπεριλαμβάνεται ο Νικολάς Μαρτίνεθ.

Ο βραχύσωμος Αργεντίνος μεσοεπιθετικός συστήθηκε στους Έλληνες φιλάθλους πριν από τέσσερα χρόνια, όταν εντυπωσίασε με τη φανέλα του Παναιτωλικού για να καταλήξει στον Ολυμπιακό. Με τη φανέλα των Πειραιωτών δεν έκανε ούτε μία συμμετοχή καθώς από το 2015 και μετά δίνεται δανεικός είτε στην Κύπρο είτε στην Αυστραλία. Φαίνεται ότι ο Μαρτίνεθ δεν συμπεριλαμβάνεται στα πλάνα του Ολυμπιακού για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, ο Άρης ήδη εκδήλωσε ενδιαφέρον αλλά το ύψος του συμβολαίου (350.000 ευρώ) αποτελεί αγκάθι.

Ανεξαρτήτως της εξέλιξης της υπόθεσης του Μαρτίνεθ, είναι προφανές ότι ο Άρης θα προσπαθήσει να δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο με αυτό που τον ανέδειξε την πενταετία 2006-2011. Μπορεί να μην μετουσιώθηκε με την κατάκτηση ενός τίτλου, αλλά οι παρουσίες στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, οι εντυπωσιακές πορείες με πιο χαρακτηριστικό αποτέλεσμα την πρόκριση επί της Ατλέτικο Μαδρίτης και κυρίως το latin ποδόσφαιρο που εντυπωσίαζε το ίδιο το κοινό, είναι δεδομένο ότι θα αναζωπυρώσει τη φλόγα που ήδη υπάρχει στις ψυχές όλων.

 

Τελευταία Νέα