Ο ΠΑΟΚ το χρυσό κι η... Παπαρίζου το χάλκινο! (pics & vids)

Ο ΠΑΟΚ το χρυσό κι η... Παπαρίζου το χάλκινο! (pics & vids)

bet365

Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας βρίσκεται επί θύραις και ο Σταύρος Σουντουλίδης ανακαλεί πρόσωπα, εικόνες και γεγονότα που σχετίζονται με τον τελικό -σαν σήμερα- το 2001. Ανάμεσα σε αυτά και η Έλενα Παπαρίζου!

Πριν από δεκαεπτά χρόνια στην Ελλάδα της οικονομικής άνθησης (τρομάρα μας) και της προσμονής για την πλήρη μετάβαση από τη δραχμή στο ευρώ, τέτοια μέρα στην (παλιά) Νέα Φιλαδέλφεια φιλοξενούταν ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας, ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στον Ολυμπιακό, σε μια βραδιά που στα περισσότερα ελληνικά σπίτια επιστρατεύτηκαν δύο τηλεοράσεις. Η μία συντονισμένη στον Alter (που σήμερα δεν υπάρχει πια στο τηλεχειριστήριο μας) για την μπάλα και η άλλη στην ΕΤ-1 για τον τελικό της Eurovision.

Τελικός Eurovision με αμέτρητα ειδικά στοιχήματα και ακόμα καλύτερες αποδόσεις! (21+)

Ναι, ήταν βραδιά Eurovision και μπάλας, όπως και τώρα ο «εμφύλιος» σε πολλά ελληνικά νοικοκυριά λίγο πολύ αναμενόμενος, με τους οιωνούς να είναι υπέρ του ΠΑΟΚ! Το 2001 το «σήκωσε» στον ουρανό της Αθήνας, λίγο πριν οι «Antique», με την πρωτοεμφανιζόμενη Έλενα Παπαρίζου και τον Νίκο Παναγιωτίδη, ανέβουν στο τρίτο σκαλί (ισοβαθμώντας με τη Δανία στους 198 βαθμούς) με το «Die for you».

Φέτος, ο «Δικέφαλος» είναι ξανά στον τελικό, υπάρχει ξανά Eurovision, αν και η δικιά μας, Γιάννα Τερζή, με το «Ονειρό μου», δεν προκρίθηκε από τα ημιτελικά και τουλάχιστον αποφύγαμε το άγχος και την αγωνία του τελικού, βρε αδερφέ…

Όμως, εδώ είμαστε για μπάλα και τελικό. Πάμε, λοιπόν, δεκαεπτά χρόνια πίσω, να θυμηθούμε τι είχε συμβεί και πως ο μισοδιαλυμένος ΠΑΟΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς θριάμβευε με 4-2 επί του πανίσχυρου Ολυμπιακού του Σωκράτη Κόκκαλη.

ΚΩΔΙΚΟΣ: «Όπως το 1974». Στις 12 Μαΐου του 2001 ο «Δικέφαλος» επέστρεφε στη Νέα Φιλαδέλφεια, ύστερα από εικοσιεπτά ολόκληρα χρόνια, για έναν τελικό κυπέλλου. Αντίπαλος του και πάλι ο πρωταθλητής Ολυμπιακός. Ακόμη ένας… οιωνός, καθώς και τις δύο φορές οι «ερυθρόλευκοι», ήδη, ήταν εστεμμένοι πρωταθλητές και αναζητούσαν στον τελικό το νταμπλ. Και τις δύο φορές ήταν ο ΠΑΟΚ αυτός που τους χάλασε τα σχέδια.

Ο ΩΡΑΙΟΣ: Γιώτης Εγκωμίτης. Πολυτιμότερος παίκτης του τελικού ανακηρύχθηκε ο Κύπριος χαφ, με ένα γκολ (το πρώτο μόλις στο 4ο λεπτό) και μια ασίστ στο 85’ όταν πέρασε όλη την ερυθρόλευκη άμυνα και «σέρβιρε» στον Δημήτρη Ναλιτζή για το 4-1 πριν μειώσει ο Λάμπρος Χούτος στο 89ο λεπτό.

Ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ: Αυτόν τον καθ' όλα ανεπιθύμητο ρόλο έπαιξε -για λογαριασμό του Ολυμπιακού- ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, ο οποίος σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο του τελικού, με τον Αντε Κόβιτς εξουδετερωμένο και άδεια εστία, έχασε το… άχαστο.

Ο ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΟΣ ΗΡΩΑΣ: Γι' αυτόν τον περιζήτητο ρόλο ερίζουν αρκετοί παίκτες του ΠΑΟΚ, ωστόσο ένας, ο Αντε Κόβιτς, ήταν αυτό που λέμε «ήρωας από το πουθενά». Δύο εβδομάδες πριν τον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας, ο Κυριάκος Τοχούρογλου τραυματίστηκε σ’ ένα ματς με τον Εθνικό Αστέρα στην Καισαριανή και στην Τούμπα σήμανε συναγερμός. Μέχρι τότε ο Αυστραλοκροάτης τερματοφύλακας δεν είχε παίξει ούτε λεπτό, ενώ ένα χρόνο πριν στο ΟΑΚΑ είχε δεχθεί τέσσερα γκολ από τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού! Η ανησυχία μεγεθύνθηκε, μετά την εντός έδρας ήττα από τον Ιωνικό (1-2), με τον Κόβιτς βασικό κάτω από τα δοκάρια. Τελικά, ο Μπάγεβιτς τον επέλεξε στο αρχικό σχήμα ακούγοντας και την παρότρυνση του γυμναστή του, Δημήτρη Μπουρουτζίκα. «Ο Κυριάκος με προετοίμαζε για το παιχνίδι αυτό σχεδόν δύο εβδομάδες» έλεγε μετά τον τελικό ο Κόβιτς. «Γνώριζε καλά ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να καταφέρει να αγωνιστεί ο ίδιος, αν και το ήθελε πάρα πολύ, μου είχε αναλύσει τα πάντα μέχρι και το πώς εκτελούν τα πέναλτι όλοι οι παίκτες του Ολυμπιακού, για να είμαι έτοιμος σε περίπτωση που το ο τελικός έφτανε στα πέναλτι».

ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΤΣΑΜΠΑ: Τα τατουάζ-χένα, που «χτύπησαν» την παραμονή του τελικού στο ξενοδοχείο, οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ. Όχι όλοι, αλλά τέσσερις εξ αυτών, με πρώτο και καλύτερο τον τότε αρχηγό της ομάδας, Τάσο Κατσιαμπή, ο οποίος είχε γνωρίσει στη Θεσσαλονίκη έναν άγνωστο πιτσιρικά «τατουατζή», που δεν ήταν άλλος από τον γνωστό σήμερα στο ευρύ κοινό, Γιώργο Μαυρίδη.

Την παραμονή του τελικού βρέθηκε στο ξενοδοχείο της ασπρόμαυρης αποστολής στην Αθήνα και έκανε από ένα τατουάζ, «έτσι για το γούρι» και για «να νιώσουν λίγο πιο κοντά μ αυτούς που θα ήταν στην κερκίδα», στους Κατσαμπή, Καφέ, Κωνσταντινίδη και Ναλιτζή, ο οποίος με καμάρι έδειχνε το τατουάζ στην κάμερα δευτερόλεπτα μετά το γκολ που σημείωσε και σφράγισε τον θρίαμβο του ΠΑΟΚ.

ΤΟ ΑΠΡΟΟΠΤΟ: Ο ήρωας του τελικού για τον ΠΑΟΚ, ο Γιώτης Εγκωμίτης, αγωνίστηκε τραυματίας και με μόλις μία προπόνηση, που έκανε την παραμονή στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τις δέκα προηγούμενες ημέρες δεν πατούσε καν το πόδι του. Με το που τελείωσε το πρόγραμμα ο γιατρός της ομάδας, Γιώργος Οικονομίδης, τον εξέτασε και έδωσε το «ΟΚ», αλλά θα έπρεπε να πεισθεί και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο Κύπριος μαζί με το γιατρό πλησίασαν τον προπονητή και του εξήγησαν ότι μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει από την αρχή. «Το πολύ πολύ να έχει κάποιες ενοχλήσεις», είπε ο γιατρός, ο «Ντούσκο» έγνεψε καταφατικά το κεφάλι και ο Εγκωμίτης στον τελικό πετούσε!

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ: Λίγους μόλις μήνες πριν από τον τελικό, ο ΠΑΟΚ ήταν μέσα στις διεκδικήτριες ομάδες του πρωταθλήματος, όμως οι επιλογές του Γιώργου Μπατατούδη και τα οικονομικά προβλήματα, που έντονα άρχιζαν να τον περικυκλώνουν, έκαναν την ομάδα να μοιάζει με… ακυβέρνητο καράβι. Ουδείς γνωρίζει ποια θα ήταν η εξέλιξη του «Δικεφάλου» αν ο «Μπάτμαν» δεν είχε αφήσει έξι μήνες απλήρωτους τους ποδοσφαιριστές και δεν παρέδιδε τις τύχες της ομάδας στον Πέτρο Καλαφάτη και τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, μετά και το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων (;) για την πώληση του 84% των μετοχών της «Άθλος ΠΑΟΚ», που είχε λίγο πριν από τον τελικό με τον… Βλάση Τσάκα!

Είχε εμφανιστεί ως εκπρόσωπος, και καλά, μεγάλου χρηματοπιστωτικού ομίλου της Αργεντινής, που υποσχέθηκε ότι θα έφερνε στην Τούμπα μέχρι και τον Μιγιάτοβιτς! Μετά τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του, άρχισαν να καταφτάνουν στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης καταγγελίες από ξενοδόχους της Χαλκιδικής ότι ο Βλάσης Τσάκας τους είχε εξαπατήσει. Ο ίδιος υποστήριζε, τότε, ότι επρόκειτο για προσωπικές αντιδικίες με έναν ξενοδόχο. «Ηταν μία μπίζνα που δεν έγινε».

Η ΑΤΑΚΑ: Στις συσκέψεις για τα μέτρα τάξης, που προηγήθηκαν του τελικού, ο Ολυμπιακός και ο Σωκράτης Κόκκαλης είχαν καταθέσει την άποψη να αλλάξει η έδρα και για λόγους ασφαλείας ο τελικός να γινόταν στο ΟΑΚΑ. Το ίδιο διάστημα είχε κυκλοφορήσει και μια ατάκα του διοικητικού ηγέτη των «ερυθρόλευκων» προς τους ποδοσφαιριστές λέγοντας πως «για να πάρει ο ΠΑΟΚ το κύπελλο πρέπει να σπάσει ο διάολος το ποδάρι του..». Στην τελευταία σύσκεψη στα γραφεία της ΕΠΟ, επί της Λεωφόρου Συγγρού, ο τότε γενικός διευθυντής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Σίμος Λάζαρης είχε ρίξει την ατάκα του τελικού: «Συμφωνούμε, μόνο αν γίνει στο… Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου»!

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ: Ένα μόνο; Ένα σωρό από ανθρώπους, που απλά έχουν μάθει να αγαπούν τον ΠΑΟΚ προσφέροντας ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους. Τι να σκέπτονταν άραγε άραγε σήμερα, 17 χρόνια μετά, οι "αφανείς ήρωες του ασπρόμαυρου σχεδίου, με τον κωδικό «κατακτήστε τη Νέα Φιλαδέλφεια», βλέποντας την επομένη πλάνα και εικόνες του τελικού. Η ΕΠΟ ήξερε πως για πολλούς και διαφόρους λόγους δεν έπρεπε να υπάρχουν οπαδοί των δύο φιναλίστ στη «σκεπαστή», με τους «ασπρόμαυρους» να απαιτούν και να παίρνουν τελικά θέση στις κεντρικές κερκίδες της Νέας Φιλαδέλφειας στήνοντας εκεί το δικό τους πάρτι. Το οποίο είδε όλη η Ελλάδα, καθώς εκεί θέλοντας και μη εστίαζαν οι τηλεοπτικές κάμερες.

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: Ο Γιώτης Εγκωμίτης μεγαλώνει, έφτασε τα 46 του χρόνια, επιστρέφοντας στον αγαπημένο του Εθνικό Άχνας, την πρώτη και παντοτινή αγάπη του. Ήταν 13 ετών όταν ξεκίνησε να παίζει μπάλα στον Εθνικό, τις τύχες του οποίου ανάλαβε την άνοιξη του 2017 ως πρώτος προπονητής. Κάθισε στον πάγκο του μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, καθώς το ξεκίνημα της ομάδας (οχτώ ήττες σε 11 αγωνιστικές) έμοιαζε εφιαλτικό και τελικά έφερε την αποχώρηση του από την τεχνική της ηγεσία. Τελικά την 1η Φεβρουαρίου του 2018 επέστρεψε στον πάγκο του Εθνικού ως βοηθός, πλέον, του Χρήστου Πογιατζή.

ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΩ ΠΟΤΕ...: Το τρίτο «ασπρόμαυρο» γκολ του τελικού, που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη των οπαδών του ΠΑΟΚ, μαζί με την εικόνα του Τάκη Λεμονή. Με την σέντρα του β’ μέρους, οι παίκτες του «Δικεφάλου», έκαναν σμπαράλια την ερυθρόλευκη άμυνα και με έξι επαφές της μπάλας έφτασαν στο 3-0, με σκόρερ τον Γιώργο Γεωργιάδη. Μόλις ο «Γου Χου» έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Δημήτρη Ελευθερόπουλου, ο τηλεοπτικός φακός εστίασε πάνω στον Τάκη Λεμονή. Η εικόνα με τον προπονητή του Ολυμπιακού να βάζει τα χέρια στο πρόσωπό του και να τα κρατάει για ώρα εκεί, ήταν δείγμα της απογοήτευσης που τον κυρίευσε και ένδειξη της πανωλεθρίας που είχαν υποστεί οι «ερυθρόλευκοι» σε εκείνον τον τελικό.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΟΚ 2-4

59ος Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας

Σάββατο 12 Μαϊου 2001

Στάδιο «Νίκος Γκούμας» Ν. Φιλαδέλφεια-Αθήνα

Διαιτητής: Κασναφέρης (Αθηνών), Ζήσης (Κορίνθου), Κουρκούνας (Χανίων)

Σκόρερς: Εγκωμίτης (4’), Β. Μπορμπόκης (31’), Γεωργιάδης (46’), Ναλιτζής (85’) – Τζόρτζεβιτς (78’), Χούτος (89’).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης (46’ Πατσατζόγλου), Κωστούλας, Ανατολάκης, Γεωργάτος (67’ Λουτσιάνο), Ζε Ιλίας, Γιανακόπουλος, Νινιάδης (46’ Χούτος), Τζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς.

ΠΑΟΚ: Κόβιτς, Μπορμπόκης, Βενετίδης, Κατσαμπής, Κωνσταντινίδης, Αμπονσά (46’ Κουλακιώτης), Γεωργιάδης (77’ Ναλιτζής), Οκκάς (86’ Σπάσιτς), Ουντέζε, Καφές, Εγκωμίτης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα