O Μάιος των «πράσινων» αστεριών! (vids)

O Μάιος των «πράσινων» αστεριών! (vids)

bet365

Οι πρώτες μέρες του Μαΐου θα μείνουν για πάντα στο μυαλό των φίλων του Παναθηναϊκού και το G-Weekend Journal θυμάται το 3ο και το 4ο αστέρι των «πρασίνων» σε Μπολόνια και Αθήνα αντίστοιχα...

Όσα χρόνια και αν περάσουν, όσες επιτυχίες και αν έρθουν ξανά, το παρελθόν έχει γράψει και δεν πρόκειται να... ξεγράψει ποτέ. Ο Παναθηναϊκός δήλωσε «παρών» στην μπασκετική Ευρώπη το 1996 με την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Παρίσι, τέσσερα χρόνια αργότερα ήταν το μεγάλο «αφεντικό» στο Final 4 της Θεσσαλονίκης, ενώ το 2002 και το 2007 γιγαντώθηκε στην Γηραιά Ήπειρο ως μία από τις καλύτερες ομάδες που πέρασαν ποτέ από τα παρκέ της EuroLeague.

Απλούστατα το 2009 και το 2011 επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στο ευρωπαϊκό στερέωμα! Με αφορμή τα 16 χρόνια από το Final 4 της Μπολόνια (5/5/2002) και τα 11 χρόνια από το Final 4 της Αθήνας (6/5/2007), το G-Weekend Journal γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται το 3ο και 4ο αστέρι του «τριφυλλιού» στην Ευρώπη.

ΜΠΟΛΟΝΙΑ 2002

Το τελευταίο Final 4 το οποίο διεξήχθη τις μέρες του Πάσχα και στο οποίο υπήρχε ελληνική εκπροσώπηση ήταν αυτό στη Μπολόνια. Ο Παναθηναϊκός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα διεκδικούσε το 3ο πρωτάθλημα Ευρώπης στην ιστορία του και μάλιστα όντας το αουτσάιντερ του θεσμού! Η Κίντερ Μπολόνια, η Μακάμπι Τελ Αβίβ (ακόμα και) η Μπένετον Τρεβίζο θεωρούνταν τα φαβορί και οι «πράσινοι» ήταν ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Τουλάχιστον... θεωρητικά γιατί στη πράξη ο πανούργος Ομπράντοβιτς ήθελε να «σουβλίσει» τις φιλοδοξίες των Ιταλών, ανήμερα του Πάσχα!

Πρώτα έπρεπε να περάσει από το εμπόδιο της Μακάμπι την Μεγάλη Παρασκευή θέλοντας να πάρει και τη ρεβάνς για την ήττα στο «Μπερσί» τη προηγούμενη χρονιά στο πλαίσιο της... Σουπρολίγκας! Με τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα σε μεγάλα κέφια, οι «πράσινοι» επικράτησαν με 83-75 και τον Σέρβο σταρ να έχει 26 πόντους με 6/11 δίποντα, 2/2 τρίποντα και 9 ριμπάουντ! Ο τελικός ήταν γεγονός και αντίπαλος η πανίσχυρη -τότε- και κάτοχος το τροπαίου, Κίντερ Μπολόνια του Μανού Τζινόμπιλι.

Δεν ήταν πολλοί εκείνοι που έδιναν μεγάλη τύχη στον τελικό του «Palamalaguti» απέναντι στους γηπεδούχους. Τότε μίλησαν τα... μεγάλα μέσα. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τραβούσε συνεχώς άσους από τα μανίκια του και με τα αλλεπάλληλα «τρικ» έστησε τον Ετόρε Μεσίνα στον τοίχο. Όπως χρησιμοποιώντας τον Μποντιρόγκα πλέι μέικερ για 10'' στην επίθεση και μετά «τεσσάρι». Όπως την εμφάνιση του rookie στον Παναθηναϊκό Λάζαρου Παπαδόπουλου ο οποίος έκανε μια «χαψιά» τον... πολύ Γκρίφιθ. Όπως στην επιμονή στις επιθέσεις με pick n roll και μάλιστα στην προ... Διαμαντίδη-Μπατίστ εποχή. Το τρίποντο του Ιμπραήμ Κουτλουάι στα 49'' πριν από το τέλος έδωσε τη χαριστική βολή στην Κίντερ και παράλληλα χάρισε στον Παναθηναϊκό τη νίκη (89-83) και το τρίτο αστέρι στη συλλογή του.

Οι... γνωστές-άγνωστες ιστορίες


* Η ατάκα του Final 4 της Μπολόνια ανήκε φυσικά στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς! «Στην καριέρα μου ως προπονητής έχω πάρει τρόπαια με διάφορους παίκτες και τώρα για να είμαι ειλικρινής, ήθελα να πάρω ένα με τον Λάζο. Ποιος ξέρει, του χρόνου μπορεί να μου καρφωθεί η ιδέα να πάρω άλλο ένα, αυτή τη φορά με τον... Σβορώνο (σ.σ. ο τότε νεαρός στο ρόστερ του Παναθηναϊκού)

* Μόνο ο Μίντλετον και ο Ρότζερς είχαν μονόκλινα δωμάτια στο ξενοδοχείο, ενώ τα υπόλοιπα «ζευγάρια» ήταν Μποντιρόγκα-Κουτλουάι, Αλβέρτης-Μπαλογιάννης, Καλαϊτζής-Μουλαομέροβιτς, Σάντσες-Άλμπανο, Σιούτης-Παπαδόπουλος, Γιαννούλης-Σβορώνος.

* O Παύλος Γιαννακόπουλος έλεγε πριν από τον τελικό ότι είχε κρατήσει μισό χάπι ώστε να είναι ήρεμος και να αποφύγει τυχόν συναισθηματικές εξάρσεις! Μάλιστα στο ημίχρονο αποδείχθηκε περίτρανα αυτό το γεγονός, αφού όσοι τον είχαν πλησιάσει για να του μιλήσουν ήταν πραγματικά πάρα πολύ ήρεμος!

* Ανήμερα του τελικού, ο Θανάσης Γιαννακόπουλος ήθελε να κάνει μια βόλτα στη Φλωρεντία αλλά η κακοκαιρία του χάλασε τα σχέδια με αποτέλεσμα να τον κρατήσει στη Μπολόνια.

* Την παραμονή του τελικού που ήταν Μεγάλο Σάββατο, οι Έλληνες έκαναν... Ανάσταση στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Μπολόνια.

* Φοβερή ατάκα και από τον τότε φροντιστή της ομάδας Αντώνη Γεροντίτη, ο οποίος είχε πει πριν από τον τελικό: «Ποιος Τζινόμπιλι και ποιος Οτομόμπιλι; Ποιος Γιάριτς και Γιάρνι; Θα τους πατήσουμε κάτω!»

* Το ευτράπελο του Final 4 ήταν ότι οι διοργανωτές είχαν ετοιμάσει... κόκκινα μπλουζάκια για να τα φορέσουν οι πρωταθλητές και οι παίκτες του Παναθηναϊκού, ούτε που τα... άγγιξαν!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΚΙΝΤΕΡ 89-83

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μουλαομέροβιτς 6 , Κουτλουάι 22 (3/5δ., 4/7τρ., 4/6β., 5ρ.), Μποντιρόγκα 21 (7/12δ., 1/2τρ., 4/4β., 7ρ., 4ασ., 1κλ., 2λ.), Αλβέρτης 11 (3/4δ., 1/3τρ., 2/2β., 3ρ., 3κλ.), Μίντλετον 10 (2/4δ., 6/8β.), Καλαϊτζής, Ρότζερς 7, Παπαδόπουλος 12 (4/7δ., 4/4β., 5ρ., 3λ.), Σάντσεζ.

ΚΙΝΤΕΡ: Γιάριτς 11 (4/7δ., 0/5τρ., 3/8β., 5ρ., 5ασ., 3κλ., 2λ.), Τζινόμπιλι 27 (3/5δ., 3/5τρ., 12/13β., 5ρ., 2ασ., 3κλ., 3λ.), Ριγκοντό 3, Σμόντις 23 (6/7δ., 2/4τρ., 5/7β., 6ρ., 2κλ., 2λ.), Γκρίφιθ 2, Μπετσίροβιτς 4, Άντερσεν 3, Γκρέιντζερ 10 (2/2δ., 2/4τρ.,0/2β.), Φρόζινι 8.

Διαιτητές: Μπετανκόρ (Ισπανία), Αρτεάγα (Ισπανία), Μπραζάουσκας (Λιθουανία)

ΑΘΗΝΑ 2007

Σε ρυθμούς Final 4 ζούσε η Αθήνα και δη το κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων τις πρώτες μέρες του Μαΐου του 2007. Άλλωστε ήταν μια χρονιά που όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην πρωτεύουσα της Αθήνας, αφού δύο εβδομάδες αργότερα ακολουθούσε ο τελικός του Champions League μεταξύ Μίλαν και Λίβερπουλ στο ΟΑΚΑ.

Βέβαια εκείνοι που είχαν προλάβει να στρέψουν τους προβολείς της δημοσιότητας πάνω τους ήταν οι Δημήτρης Διαμαντίδης και Θοδωρής Παπαλουκάς οι οποίοι πραγματοποιούσαν τη μία εξαιρετική εμφάνιση μετά την άλλη, έχοντας δώσει το μεγάλο ραντεβού στον τελικό της 6ης Μαΐου! Ένας ματς πραγματική... διαφήμιση του μπάσκετ, με τεράστιο σασπένς και την αδρεναλίνη στα ύψη μέχρι και τα τελευταία δευτερόλεπτα.

Τελικό σκορ 93-91 και τα πανηγύρια δεν είχαν σταματημό για τους φίλους του Παναθηναϊκού. Αυτό ήταν το 4ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που πανηγύριζαν οι «πράσινοι» και το τελευταίο που σήκωσε μόνος του στον ουρανό ο Φραγκίσκος Αλβέρτης. Η ελληνική ομάδα ήταν το «αφεντικό» του ματς από την αρχή μέχρι το τέλος διατηρώντας σταθερά μια διαφορά μεταξύ των επτά και 10 πόντων μέχρι και τα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν η σταθερή αξία, οι Μάικ Μπατίστ και Ντέγιαν Τομάσεβιτς το είχαν πάρει... προσωπικά μέσα στο «ζωγραφιστό», ο Βούγιανιτς ήταν ο «κρυφός άσος» στο μανίκι του Ομπράντοβιτς, ενώ ο Ραμούνας Σισκάουκας εκείνος που ηγήθηκε από την αρχή μέχρι και το τέλος του τελικού.

Στον αντίποδα, ο Θοδωρής Παπαλουκάς πραγματοποιούσε «one man show» αλλά παρά την υπερπροσπάθειά του και τους 23 πόντους με 9/10 δίποντα, 5/6 βολές και τις 8 ασίστ, δεν μπόρεσε να αποτρέψει την ήττα. Ο Ματίας Σμόντις είχε προσθέσει άλλους 18 πόντους ο οποίος μια μέρα νωρίτερα έλεγε: «Εκδίκηση; Ποια εκδίκηση; Η ήττα στην Μπολόνια αποτελεί κίνητρο, αλλά όχι και εκδίκηση». Ο Σλοβένος ήταν μαζί με τον Ντέιβιντ Άντερσεν παίκτες της Κίντερ, όταν ο Παναθηναϊκός είχε κατακτήσει το 3ο αστέρι στο «Palamalaguti» της Μπολόνια.

Οι... γνωστές-άγνωστες ιστορίες

* Στο Ολυμπιακό Στάδιο είχε βρεθεί αντιπροσωπεία της... Λίβερπουλ η οποία βρισκόταν εκείνη την περίοδο το ΟΑΚΑ ενόψει του τελικού του Champions League με αντίπαλο τη Μίλαν (23/5/2007). Μάλιστα οι Άγγλοι δεν ήταν γνώστες του μπάσκετ ωστόσο απόλαυσαν με την ψυχή τους το Final 4!

* Στο ΟΑΚΑ είχε στηθεί και περίπτερο ενόψει του Eurobasket της Ισπανίας και αυτό λόγω της κατάκτησης που είχε προηγηθεί από την Εθνική μας ομάδα στο Βελιγράδι.

* Ο Μπετσίροβιτς πριν από το ματς είχε πολιορκηθεί από Ιταλούς δημοσιογράφους, ι οποίοι του ζητούσαν να θυμηθεί τον τελικό της Μπολόνια το 2002. Τότε ο Σλοβένος ήταν παίκτης της Κίντερ και όπως έλεγε «δεν θυμάμαι τίποτα. Μόνο τις βολές που έχασα. Ελπίζω τώρα να τις βάλω αν και εφόσον βρεθώ σε ανάλογη θέση».

* Την προηγούμενη μέρα του τελικού ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός είχε γνωρίσει την ήττα στον τελικό του κυπέλλου από τη Λάρισα (1-2) και δεν ήταν λίγες οι συζητήσεις και η γκρίνια που υπήρχε στις τάξεις της ομάδας, με αποτέλεσμα να ζητούν ακόμα πιο επισταμένα τον τίτλο της EuroLeague.

* Τα εισιτήρια που είχαν κοπεί για τον τελικό ήταν 18.300 με τον Εδουάρδο Πορτέλα να ήταν εκείνος που έδωσε το βαρύτιμο τρόπαιο στον Φραγκίσκο Αλβέρτη.

* Ο κονφερασιέ έδινε το μικρόφωνο στους φίλους του Παναθηναϊκού πριν από τον τελικό για να ευχηθούν στον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος έκλεινε στις 6 Μαΐου 2007 τα 27 του χρόνια: «Χρόνια πολλά και με την κούπα αγκαλιά» ήταν οι ευχές που δονούσαν την ατμόσφαιρα!

* Ο Νίκος Γκάλης ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος του Final 4 και δη του τελικού, γνωρίζοντας πραγματική αποθέωση από τους φίλους του Παναθηναϊκού. Ο τότε δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, το είχε παραδώσει τιμητικό μετάλλιο, με τον ίδιο τον «Νικ» να λέει χαρακτηριστικά: «Πέρασαν 13 χρόνια και μου φαίνεται σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ήθελα πολύ να μπω στο γήπεδο και να παίξω...»

* Στις εξέδρες είχε βρεθεί και ο Στόγιαν Βράνκοβιτς, ο οποίος μάλιστα είχε πάει στο ξενοδοχείο με το πούλμαν της αποστολής του Παναθηναϊκού από το «Κάραβελ»! Εκείνος που τον συνόδευε ήταν ο γιος του, ο οποίος -μάλιστα- φορούσε τη φανέλα του... μπαμπά του με το νούμερο 11!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ 93-91

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης, Ντελκ, Μπετσίροβιτς 6 (2/2δ., 2/2β.), Μπατίστ 12 (6/9δ., 5ρ.), Σισκάουσκας 20 (4/4δ., 0/5τρ., 12/17β., 4ρ., 5ασ.), Χατζηβρέττας 10 (2/3δ.), Ντικούδης 2, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 15 (2/2δ., 2/2τρ., 5/6β., 3ρ., 2ασ.), Τομάσεβιτς 16 (6/9δ., 4/6β.), Βούγιανιτς 12 (1/3τρ., 9/9β.)

ΤΣΣΚΑ: Παπαλουκάς 23 (9/10δ., 5/6β., 8ασ.), Σμόντις 18 (2/5δ., 1/2τρ., 11/12β., 3ρ.), Χόλντεν 11 (2/3δ., 2/3τρ., 1/2β.), Πασούτιν, Άντερσεν 4, Ζεβροσένκο 4, Τόρες 9 (1/3δ., 1/3τρ., 4/7β.), Πονκρασόφ, Λάνγκτον 16 (3/5δ., 3/6τρ., 1/1β.), Βαν Ντεν Σπίγκελ 6.

Διαιτητές: Μιντχάνα (Ισπανία), Λαμόνικα (Ιταλία), Μπελόσεβιτς (Σερβία)

 

Τελευταία Νέα