Σαν τον "Σπαντ" Ουέμπ, κανείς! (vids & pic)

Σαν τον "Σπαντ" Ουέμπ, κανείς! (vids & pic)

bet365

To 1986, στο All Star Game του Ντάλας, ο ύψους 1.70μ. γκαρντ των Ατλάντα Χοκς, κέρδισε τον διαγωνισμό καρφωμάτων και τον παντοτινό θαυμασμό μας. To Weekend γράφει για τη στιγμή που πέρασε στην ιστορία!

Η γιορτή του ΝΒΑ είναι το Ολ Σταρ Γκέιμ. Ωραία. Το Ολ Σταρ Γκέιμ είναι μια τεράστια στιγμή ευωχίας. Τουτέστιν ξεφάντωμα πολλών μικρών στιγμών που συνθέτουν την τελική εικόνα. Αυτή είναι το ζητούμενο. Η εικόνα. Τηλεοπτικό το προϊόν και πώς αλλιώς να γίνει; Οι αξέχαστες εικόνες είναι το ζητούμενο και οι μετέχοντες στο τριήμερο γλέντι ξέρουν να προσφέρουν τέτοιες.

Άλλοι το κάνουν με στιλ, άλλοι το κάνουν απλά με το παιχνίδι τους, άλλοι το κάνουν υποδυόμενοι κάποιον ρόλο. Υπάρχει, όμως, και μια κατάσταση που από μόνη της παράγει παντοτινές σκηνές: ο διαγωνισμός καρφωμάτων. Εντάξει, ο Μάικλ Τζόρνταν έχει τη θέση του σε αυτό το θέαμα. Ο Ντομινίκ Ουίλκινς το ίδιο.

Ο Βινς Κάρτερ χωρίς καμία αμφιβολία. Ο Ζακ Λαβίν και ο Λάρι Νανς από τα παλιά. Κανείς όμως απ’ αυτούς δεν θα επισκιάσει, ποτέ, τον Άντονι Τζερόμ “Σπαντ” Ουέμπ. Το 1986 δεν κέρδισε απλά τον διαγωνισμό καρφωμάτων, αλλά την ίδια του τη σκιά! Ναι, απέδειξε ότι είναι μεγαλύτερος απ’ αυτήν και μπορεί να την αφήσει στο έδαφος να τον βλέπει να πετά. Η “παράσταση” του πριν 32 χρόνια ξεπερνά οτιδήποτε κι αν έκαναν οι προηγούμενοι και οι επόμενοι απ’ αυτόν. Ο πιο μεγάλος μικρός θα είναι πάντα στην κορυφή. Πάντα…

Η συμμετοχή του ξάφνιασε ΜΜΕ και Ντομινίκ

Ο Ουέμπ ήταν ο κοντύτερος (1.70μ.) παίκτης, τότε, στη λίγκα (αργότερα ήρθαν οι Μάγκσι Μπογκς, Ερλ Μπόικινς). Εντούτοις, όταν αγωνιζόταν έπαιζε πάνω από το μέγεθος του και με τις αλτικές του ικανότητες ενίσχυε το πάθος και τη μεγάλη του ψυχή. Παρεμπιπτόντως, το κατακόρυφο άλμα του ήταν στις 42 ίντσες, μερικοί λένε πως μπορεί να ήταν και στις 50!

Στον διαγωνισμό καρφωμάτων εκείνης της χρονιάς απέδειξε πως ήταν πάνω απ' όλους όσους συμμετείχαν σε αυτόν. Ο Ουέμπ κατάφερε μερικά καρφώματα που για παίκτη του δικού του ύψους έμοιαζαν ακατόρθωτα. Μάλιστα, η συμμετοχή του ξάφνιασε τα ΜΜΕ, ακόμη και τον συμπαίκτη του Ντομινίκ Ουίλκινς που τότε υπερασπιζόταν τον τίτλο του καλύτερου στα καρφώματα. Ο τελευταίος, όπως αποκάλυψε ο Ουέμπ, “δεν με είχε δει πριν να καρφώνω”.

Πλούσιο ρεπερτόριο

Το ρεπερτόριο του Ουέμπ ήταν πλούσιο. Κάρφωμα με διπλή προσποίηση. Κάρφωμα με αναπήδηση της μπάλας στο ταμπλό και τελείωμα με το ένα χέρι. Κάρφωμα 360 μοιρών με το ένα χέρι. Κάρφωμα με αντιστροφή και διπλή προσποίηση κι άλλα που προκάλεσαν έκπληξη και θαυμασμό στο κοινό της “Reunion Arena” στο Ντάλας, τόπος διεξαγωγής του Ολ Σταρ Γκέιμ.

Στους δύο τελευταίους γύρους έλαβε το απόλυτο (50) από τους κριτές και ξάφνιασε τον Ντομινίκ Ουίλκινς στον τελικό. Ο Ουέμπ είχε συμμετοχή και στον διαγωνισμό καρφωμάτων του 2006, καθώς βοήθησε τον γκαρντ των Νικς Νέιτ Ρόμπινσον να κερδίσει τον διαγωνισμό. Οι δυο τους είναι οι μοναδικοί παίκτες με ύψος κάτω από 1.82μ που έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό.

Και οι κοντοί “πετάνε”

Ο Ουέμπ στη διάρκεια της καριέρας του κατέγραψε 9.9 πόντους και 5.3 ασίστ ανά αγώνα σε 12 σεζόν στο ΝΒΑ. Φόρεσε τη φανέλα των Ατλάντα Χοκς, Σακραμέντο Κινγκς, Μινεσότα Τίμπεργουλφς και Ορλάντο Μάτζικ. Η επαφή με το μπάσκετ δεν έχει διακοπεί και αυτή τη στιγμή κατέχει τη θέση του προέδρου στους “Texas Legends”, τη θυγατρική ομάδα των Ντάλας Μάβερικς. Παρά την ηλικία του (τώρα είναι 54), πριν κάποια χρόνια, στα 47 του, έδειξε ότι δεν έχει χάσει την ικανότητα του να καρφώνει. Το άλμα του παραμένει εντυπωσιακό. Μάλιστα, υπάρχει βίντεο που τον δείχνει να βγάζει το σακάκι, να μένει με πουκάμισο και παντελόνι, δίχως να φορά αθλητικά παπούτσια, να παίρνει φόρα και να καρφώνει εύκολα την μπάλα. Τελικά και οι κοντοί μπορούν να “πετάξουν” και να κάνουν τους Γολιάθ του μπάσκετ να υποκλιθούν.

Πηγή

-thepostgame

 

Τελευταία Νέα