Η γιόγκα σε πάει πέρα από την... τρέλα!

Παναγιώτης Δαλαταριώφ
Η γιόγκα σε πάει πέρα από την... τρέλα!

bet365

Προσπαθήσαμε να φέρουμε τη γιόγκα στο Gazzetta Weekend Journal και να αποβάλλουμε την τρέλα της καθημερινότητας έστω και για λίγο. Η δασκάλα και stress manager Κωνσταντίνα Ηλιάδου, μας δίνει τις βαθύτερες ανάσες ηρεμίας!

Η «γιόγκα» έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Ακόμα και αν δεν κάνει, σίγουρα έχει ακούσει, δεδομένα κάποιος σε έχει συμβουλέψει να ξεκινήσεις και εννοείται ότι δεν έχεις ιδέα περί τίνος πρόκειται ή τουλάχιστον δεν ξέρεις πώς μπορεί να σε βοηθήσει.

Καλά, εννοείται ότι και εμείς στο Gazzetta Weekend Journal, μέχρι να μπούμε στην αίθουσα και να παρακολουθήσουμε το μάθημα της Κωνσταντίνας Ηλιάδου (δασκάλα γιόγκα, stress manager, Msc ατρική Αθηνών), νομίζαμε ότι θα φρικάρουμε στα πρώτα λεπτά από την τόση ηρεμία που - νομίζαμε - ότι θα έχει το μάθημα.

Η αλήθεια είναι ότι είχε. Ήχοι από ρυάκια, πουλάκια, ανέμους να φυσάνε, έφταναν στ' αυτιά μας σπάζοντας την απόλυτη ηρεμία και τη φωνή της δασκάλας, όταν έδινε οδηγίες για την επόμενη asana (έτσι λένε την άσκηση στη γιόγκα). «Καλά, έλα κάνε μια προπόνηση μαζί μας και μετά μας λες αν είναι τόσο εκνευριστικά ήρεμη η γιόγκα», με προτρέπει ο συνονόματος Παναγιώτης.

Τον άκουσα. Ακολούθησα το μάθημα κι η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα να είναι τόσο ενδιαφέρον. Δεν θα πω εύκολο γιατί, στην αρχή ειδικά τί είναι εύκολο; Όταν, δε, έχεις υποστεί μια ρήξη χόνδρου, πόσες πιθανότητες υπάρχουν για να βγάλεις το πρόγραμμα χωρίς βοήθεια, χωρίς, κόπο και χωρίς να πει «σιγά μη το κάνω εγώ αυτό». Η διαφορά με οποιαδήποτε άλλη γυμναστική έχεις κάνει ή έχεις σκοπό να ακολουθήσεις, στη γιόγκα δεν παίζει ρόλο το πόσο γυμνασμένος είσαι, αλλά το πόσο χαλαρός πηγαίνεις, το πόσο δεκτικό αφήνεις να είναι το κορμί σου και πόσο... άδειος από έννοιες και σκοτούρες. Τουλάχιστον, για την ώρα που θα κάνεις γιόγκα.

Προσπαθώντας, λοιπόν, να αποβάλω από μέσα μου τα κορναρίσματα, το τρέξιμο να προλάβω τις δουλειές μου, τους λογαριασμούς, τα τέλη, τα έξοδα που έχουμε λίγο-πολύ όλοι μας, είπα να αφεθώ για λίγο στον κόσμο της γιόγκα. Και νομίζω το... πάλεψα - έστω και για μία ώρα. Επόμενη πρόκληση να γίνει το δεύτερο μάθημα.

Τί ακριβώς είναι η γιόγκα;

«Με τη γιόγκα έρχεσαι σε απόλυτη σύνδεση με τον εαυτό σου. Με άλλα λόγια η γιόγκα είναι το σπίτι σου, την κουβαλάς σε ό,τι κι αν κάνεις. Ό,τι κι αν σου συμβεί το αντιμετωπίζεις μέσω της γιόγκα, δεν μιλάμε για μια απλή γυμναστική. Για να κάνεις γιόγκα πρέπει να μη λειτουργεί ο νους σου, κυριολεκτικά αυτό σημαίνει. Πηγαίνεις πέρα από τη νοηματική κατάσταση που είσαι».

Γιατί τελευταία υπάρχει η τόσο μεγάλη άνθισή της στην χώρα μας;

«Μετά την οικονομική κρίση, ο κόσμος έκανε στροφή από τα υλικά αγαθά και προσπάθησε να έρθει πιο κοντά με τα πνευματικά. Δουλεύουμε πολλές ώρες, έχουμε πολύ στρες... Μοιραία, λοιπόν, υπάρχει ανάγκη να αισθανθούμε ότι χαλαρώνουμε, πως ξεφεύγουμε απ' όλα αυτά και δεδομένα η γιόγκα είναι η καταλληλότερη διέξοδος σ' όλα αυτά».

Η γιόγκα είναι όντως τόσο εκνευριστικά» ήρεμη;

«Μάλλον το "εκνευριστικά" το λες επειδή έχεις στρες. Είναι αργή όντως. Και 'γω όμως όταν είχα κάνει πρώτη φορά διαλογισμό-ζεν και έπρεπε να κοιτάζω τον τοίχο για 5-6 ώρες, ήθελα να φύγω. Και 'συ, στα πρώτα λεπτά που έκανες γιόγκα πιθανόν να ήθελες να φύγεις. Το να μάθεις τον εαυτό σου να χαλαρώνει, είναι κάτι που εκπαιδεύεται. Όμως, εκεί που παίρνεις ανάσες και... χάνεσαι, ξαφνικά σου ζητούν να κάνεις μια πολύ απαιτητική asana και γι αυτό πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος. Αυτό που θέλω να πω είναι πως αν θες ξεκάθαρη γυμναστική κάνεις και crossfit».

Μπορεί να κάνει γιόγκα οποιοσδήποτε;

«Ναι, φυσικά. Υπάρχουν από παιδικά τμήματα μέχρι δάσκαλοι που είναι 80 και 90 ετών. Επειδή μιλάμε για μια πνευματική διενέργεια, ξεπερνάς τα όρια του νου, όχι του σώματος. Αν λες "αποκλείεται να κάνω αυτήν την άσκηση", πολύ απλά δεν θα την κάνεις. Μου έχει τύχει να έχω δύο μαθήτριες ίδιας ηλικίας. Η μία που ήταν πιο δεκτική σε μία άσκηση, την εκτέλεσε κανονικά, η άλλη όχι. Όταν δεν είσαι σφιγμένος και αφήνεις το σώμα σου να ανοίξει, τότε δεν έχεις κανένα πρόβλημα».

Υπάρχουν επίπεδα;

«Στο δυτικό κόσμο ναι, υπάρχουν asana (ασκήσεις) που διαχωρίζουν τα επίπεδα δυσκολίας. Στην πραγματική γιόγκα, όμως, δεν υπάρχουν επίπεδα. Μπορεί κάποιος να κάνει πέντε χρόνια και να μην έχει ανοίξει το σώμα του, ενώ ένας άλλος να είναι δεκτικός και σε ένα μήνα να εκτελεί ασκήσεις μεγάλης δυσκολίας. Είναι εμπειρία, δεν μεταδίδεται. Όπως στο χωρισμό, μπορείς να ακούσεις αυτόν που έχει χωρίσει αλλά αν δεν τον βιώσεις δεν μπορείς να τον καταλάβεις ακριβώς. Πρόκειται για "state of mind"».

Πού βοηθάει;

Βοηθάει στην υγεία. Συγκεκριμένα, κάνει καλό στο κυκλοφοριακό, στην ελαστικότητα των αρθρώσεων του σώματος, στην υπέρταση, στη μείωση του στρες (μειώνει την κορτιζόλη, ορμόνη του στρες), καταλαγιάζει το νευρικό σύστημα. Βοηθάει σημαντικά στην ρύθμιση του μεταβολισμού, στο άσθμα, στους πόνους στη μέση. Γενικότερα, λειτουργεί ευεργετικά σε πολλές παθήσεις.

Ενας βασικός παράγοντας που προκαλεί τον καρκίνο, το διαβήτη τύπου 2 και άλλες παθήσεις είναι το στρες. Η γιόγκα βοηθάει στο να χαλαρώνουμε, οπότε άπαντες αντιλαμβάνονται το πόσο θετική είναι η επίδρασή της και σ΄αυτόν τον τομέα. Είναι κατάλληλη επίσης για εγκύους και μπορεί να είναι θεραπευτική για άτομα με σωματική αναπηρία. Εδώ και πολλά χρόνια η γιόγκα έχει μπει σε εταιρίες δεδομένου ότι έχει αποδειχτεί πως μέσω αυτής γίνεσαι πιο παραγωγικός στην εργασία σου. Επιτέλους αρχίζει αυτό να συμβαίνει και στην Ελλάδα»..

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος αρχάριος;

«Το μόνο που έχει να προσέξει κάποιος είναι η επιλογή δασκάλου. Επειδή υπάρχουν πολλοί, θα πρέπει να σιγουρευτεί ότι αυτός που επέλεξε είναι κατάλληλος στο να τον μυήσει στον κόσμο της γιόγκα χωρίς να προκύψουν τραυματισμοί. Τους συμβουλεύω, όσοι επιλέξουν τη γιόγκα να πηγαίνουν ανοιχτοί, με καλή διάθεση και να είναι σίγουροι ότι θα έχουν πολλά να κερδίσουν».

Θα ήθελες να περάσεις ένα μήνυμα κλείνοντας;

«Κάνοντας γιόγκα είναι σα να σερφάρεις. Όπως, λοιπόν, τα κύματα έρχονται και φεύγουν, έτσι συμβαίνει και εδώ. Ο πόνος σε κάποια άσκηση έρχεται αλλά φεύγει. Κάποιο πρόβλημα που μπορεί να έχουμε έρχεται, αλλά φεύγει. Η ζωή εξάλλου, είναι 10% τα γεγονότα που συμβαίνουν και 90% ο τρόπος που αντιδράς σ' αυτά».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα