Έτσι προετοιμάζω το Κατάρ 2022!

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Έτσι προετοιμάζω το Κατάρ 2022!

bet365

Ο Σάκης Μπατσίλας ο ισχυρός άνδρας της οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στο Κατάρ το 2022, μίλησε στο Weekend για την πορεία των εργασιών ενόψει Μουντιάλ και για το αν υπάρχουν θέματα που προκαλούν πονοκέφαλο στη χώρα του Κόλπου.

Το περασμένο καλοκαίρι είδαμε τον διευθύνοντα σύμβουλο της οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 και εκτελεστικό διευθυντή στο Supreme Committee for delivery and legacy (σ.σ.: της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή όλων των σταδίων και προπονητικών κέντρων, για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και λειτουργία της χώρας αναφορικά με την ετοιμότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου) να πετά κοστούμια και γραβάτες και να γίνεται πλήρωμα στο σκάφος «Αdonis», το οποίο έλαβε μέρος στον αγώνα Aegean Regatta.

Mέχρι τώρα σας είχαμε δει να ασχολείστε εκτός του ποδοσφαίρου και με το τρέξιμο, η ιστιοπλοΐα και η συμμετοχή στο Aegean Regatta πως προέκυψε;
«Μια από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της ζωής μου. Όποιος δεν το έχει κάνει ίσως να μη μπορέσει να κατανοήσει τα συναισθήματα μου. Η πρόσκληση/πρόκληση ήρθε από ένα φιλικό και αγαπημένο μας ζευγάρι, με το οποίο συνδεόμαστε από την εποχή που εργάζονταν στο Κατάρ και δυστυχώς επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη».

Ήταν ο πρώτος αγώνας; Πείτε μου πώς ήταν η εμπειρία και αν είναι το νέο σας χόμπι;
«Ήταν η πρώτη μου συμμετοχή σε ιστιοπλοϊκό αγώνα και ελπίζω όχι η τελευταία. Ανεπανάληπτο συναίσθημα και μοναδική εμπειρία. Πιστεύω ότι η αγωνιστική ιστιοπλοΐα είναι από τα λίγα αθλήματα που αναδεικνύεται στο μέγιστο η αξία της ομαδικότητας και του συγχρονισμού. Παλεύεις με τον εαυτό σου, με τα τερτίπια της φύσης και δοκιμάζεται η υπομονή και οι αντοχές σου. Το γεγονός ότι καταφέρνεις για 6 ημέρες να συνυπάρχεις με 11 ανθρώπους σε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος με μήκος 15 μέτρα και πλάτος γύρω στα 4 μέτρα είναι από μόνο του πρόκληση.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καπετάνιο Αντώνη Κωσταβάρα, που μας υποδέχτηκε στο πλήρωμα παρά την απειρία μας, όλο το πλήρωμα που πραγματικά ταιριάξαμε απόλυτα και τους πολύ καλούς μας φίλους, Γιάννη και Σοφία που μας παρακίνησαν και συνέβαλαν στο να είμαστε εκεί.»

Θα ήθελα να μου πείτε σε ποια φάση βρίσκονται τα έργα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2022, πότε πιστεύετε ότι θα είναι όλα έτοιμα και αν στόχος της οργανωτικής επιτροπής είναι τα test event (εκτός του Confederation Cup που γίνεται ένα χρόνο πριν) να πραγματοποιηθούν νωρίτερα απ' ότι συνηθίζεται προκειμένου να μην διασφαλιστεί 100% αλλά 1000% η επιτυχία;

« Έχουμε ήδη ολοκληρώσει και εγκαινιάσει το πρώτο μας γήπεδο - το Διεθνές Στάδιο Khalifa - και προχωράμε με γοργούς ρυθμούς για να ολοκληρώσουμε δύο ακόμη μέσα στο 2018. Αποβλεπουμε να εχουμε ολοκληρώσει και τα 8 μεχρι το 2020. Επίσης, εργαζόμαστε ήδη με εθνικούς και διεθνείς συνεργάτες για να συντονίσουμε την παράδοση της κρίσιμης υποδομής που απαιτείται να τη φιλοξενία ενός αψεγάδιαστου τουρνουά: το μετρό, τα οδικά δίκτυα και την επέκταση του Διεθνούς Αεροδρομίου Χάμαντ. Ο αρχικός προγραμματισμός και τα χρονοδιαγράμματα μας για ολα τα εργα υποδομης, μεταξυ άλλων κατασκευή σταδιών, επέκταση αεροδρομίου, κατασκευή καινούριου λιμανιού, επέκταση οδικού δικτύου και ολοκλήρωση του καινούριου μετρό τηρούνται απαρέγκλητα.

Πέρα από τη φυσική υπόσταση των υποδομών, παράλληλα έχουμε δημιουργήσει το Ινστιτούτο Josoor, που έχει ως βασική αποστολή την εκπαίδευση και προετοιμασία του εργατικού δυναμικού για το Παγκόσμιο Κύπελλο, τόσο στο Κατάρ όσο και σ' όλες τις χώρες του κόλπου. Μέσα από το Ινστιτούτο θέλουμε να δημιουργήσουμε και να προετοιμάσουμε τη νέα γενιά ανθρώπων, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, των επαγγελμάτων φιλοξενίας, ασφάλειας και λειτουργίας των σταδίων. Αποστολή του είναι επίσης να αναπτύξει τις βιομηχανίες αθλητικών γεγονότων και εκδηλώσεων στο Κατάρ και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αφήνοντας παρακαταθήκη και κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

Η πρόοδος που έχουμε σημειώσει μέχρι σήμερα και η ομάδα που έχουμε συγκεντρώσει για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω πρόοδο - 54 εθνικότητες και συνεχίζουμε να μετράμε - σημαίνει ότι είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να παραδώσουμε το καλύτερο τουρνουά στον κόσμο το 2022.

Προβλέπονται, τουλαχιστον 3 test event για κάθε ένα από τα στάδια μας. Ήδη στο πρώτο στάδιο (Khalifa Stadium) που παραδόθηκε τον Απρίλιο του 2017, είχαμε το πρώτο επίσημο test event με τη διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου, παρουσία και του προέδρου της FIFA.

Το Κατάρ τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει τεράστια ποσά, ώστε να αποτελέσει στο μέλλον παγκόσμιο αθλητικό κέντρο και παγκόσμια αθλητική δύναμη. Για το σκοπό αυτό προσέλαβε κορυφαίους προπονητές σε πολλά αθλήματα αλλά και στο ποδόσφαιρο. Ποιες είναι οι προσδοκίες για την εθνική ομάδα του Κατάρ το 2022;
«Το Κατάρ έχει ήδη αναδειχθεί σε Παγκόσμιο Αθλητικό κέντρο αφού ήδη μετρά πάνω από 80 διεθνή αθλητικά events κάθε χρόνο. Μεθοδικά και σταθερά έχει γίνει πόλος έλξης για όλες τις διεθνείς ομοσπονδίες και γι αυτό ακριβώς το λόγο μας έχουν εμπιστευτεί ήδη τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος χάντμπολ, το οποίο διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία, το Παγκόσμιο του Υγού Στίβου που θα γίνει το 2018, το Παγκόσιο του Στίβου, το οποίο θα γίνει το 2019 και διάφορες άλλες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και όχι μόνο.
Η παγκοσμίου φήμης Ακαδημία Aspire, αναπτύσσει την επόμενη γενιά παικτών του Κατάρ και έχει σημειώσει πρόσφατα πολλές επιτυχίες, με τον Akram Afif και με άλλους παίκτες που παίζουν σε ευρωπαϊκούς συλλόγους, όπως τον KAS Eupen στο Βέλγιο και τον Cultural Leonesa στην Ισπανία.

Το 2022, ελπίζω να δω την εθνική μας ομάδα να φτάνει ψηλά στους ομίλους. Είμαστε βέβαιοι ότι η ομάδα του Κατάρ θα είναι ανταγωνιστική και επιτυχημένη το 2022».


Ο Νεϊμάρ είναι o νέος πρεσβευτής του Κατάρ. Ποιες είναι οι προσδοκίες και τα σχέδια για να θεωρηθεί ότι πέτυχε το ρόλο που έχει αναλάβει; Τι περιμένετε από εκείνον με λίγα λόγια;

«Ο Νεϊμάρ δεν έχει επίσημο ρόλο με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, είναι παίκτης της Paris Saint-Germain, που ανήκει στην Qatar Investment Authority.
Ο θρυλικός Xavi Hernandez, ο οποίος έχει πάνω από 28 τίτλους στην καριέρα του, έγινε επίσημος πρεσβευτής της Generation Amazing (προγράμματος της οργανωτικής επιτροπής) μόλις πέρυσι. Η Generation Amazing χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο για να ενώσει τους ανθρώπους, διασφαλίζοντας ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 της FIFA προσφέρει θετικό και βιώσιμο αντίκτυπο στις κοινότητες του Κατάρ και σε όλο τον κόσμο. Ο Xavi έχει μια πλούσια εμπειρία για να εμπνεύσει τους επιλεγμένους συνεργάτες μας στο πρόγραμμα, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της ικανότητας του ποδοσφαίρου να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο».

Στη διάρκεια της θητείας σας τόσο στην επιτροπή διεκδίκησης του 2022 όσο και στην οργανωτική επιτροπή έχουν ανακύψει πολλά κρίσιμα ζητήματα, όπως τελευταία το εμπάργκο της Σαουδικής Αραβίας. Πώς είναι η κατάσταση και αν υπάρχει φόβος ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο Μουντιάλ;

«Από την ημέρα που το Κατάρ ξεκινήσε να προετοιμάζει τον φάκελο της υποψηφιότητάς του για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου, ήταν πεποίθησή μας ότι η φιλοξενία ενός τουρνουά αυτού του μεγέθους στη Μέση Ανατολή έχει τη δυνατότητα να σπάσει τα εμπόδια και να ενώσει τους ανθρώπους. Θεωρούμε το αθλητικό αυτό γεγονός ως μια πολύτιμη ευκαιρία για να γιορτάσουμε τις διαφορές μας και μια μοναδική ευκαιρία για τον υπόλοιπο κόσμο να καταλάβει τι πραγματικά αντιπροσωπεύει η Μέση Ανατολή. Περισσότερο από ποτέ, αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένας φάρος ελπίδας για το μέλλον της περιοχής μας. Παραμένει Παγκόσμιο Κύπελλο, όχι μόνο για το Κατάρ, αλλά για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Λειτουργικά, τα εργα συνεχίζονται ανεπηρέαστα και συνεχίζουμε να πραγματοποιούμε καθημερινή πρόοδο. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τη FIFA για να διασφαλίσουμε ότι ενημερώνονται για όλες τις πτυχές του θέματος και έχουν θεσπιστεί σχέδια έκτακτης ανάγκης για να διασφαλιστεί ότι τα έργα θα συνεχιστούν κανονικά, χωρίς καθυστερήσεις».

Παρά τα αυξημένα του καθήκοντα ο Σάκης Μπατσίλας εξακολουθεί να διατηρεί τους δεσμούς με την πατρίδα, αφού πρόσφατα υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και της καταριανής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Το μνημόνιο αυτό αποσκοπεί στη συνεργασία των δύο ομοσπονδιών σε διάφορους τομείς. Μεταξύ άλλων, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, υλικοτεχνικών υποδομών, ανάπτυξη διαφόρων κοινών προγραμμάτων, διοργάνωση φιλικών αγώνων και πολλά άλλα. Ως απόσταγμα αυτής της συνεργασίας θεωρείται ο φιλικός αγώνας των δυο εθνικών ομάδων Κ 23 στο Κατάρ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα