Η Τούμπα από μόνη της δε δίνει τίτλο!

Η Τούμπα από μόνη της δε δίνει τίτλο!

bet365

Με αφορμή το «έξι στα έξι» του ΠΑΟΚ στην άδεια Τούμπα, το GWJ καταγράφει τα μεγαλύτερα ασπρόμαυρα σερί, αλλά επισημαίνει και τι είναι αυτό που οφείλουν να κάνουν οι «ασπρόμαυροι» του Λουτσέσκου, αν θέλουν να κατακτήσουν τον τίτλο: να κερδίσουν μακριά από τη Θεσσαλονίκη.

Για μεγάλα χρονικά διαστήματα η Τούμπα έμοιαζε απόρθητο κάστρο για δεκάδες ελληνικές και πολλές ξένες ομάδες: ήταν ένα πραγματικό «άβατον», που για να το αλώσουν ομάδες, πχ. ο Ολυμπιακός, χρειάσθηκε να περάσουν είκοσι τρία χρόνια και είκοσι μία αποτυχημένες απόπειρες, αν και οι «ερυθρόλευκοι» δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα.

Ο ποδοσφαιρικός «ναός» των απανταχού ΠΑΟΚτσήδων αποτέλεσε «Κρανίου τόπο» για ουκ ολίγες ομάδες, φάνταζε με το… Γολγοθά που καρτερικά ανέβαιναν κάθε χρόνο. Οι «αετοί» της Θεσσαλονίκης απολάμβαναν επί χρόνια την κυριαρχία τους, ωστόσο κανένας τίτλος δεν κατακτήθηκε έχοντας να επιδείξει μόνον εντός έδρας νίκες. Οι νεότεροι ξέρουν κάτι λίγα για το σερί του Χουμπ Στέφενς τη σεζόν 2013-14, που κυνηγάει να «σπάσει» ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ή αυτό του Γιώργου Δώνη, δύο σεζόν νωρίτερα, αλλά οι παλαιότεροι γνωρίζουν καλά τι εννοούμε.

Ηταν κομβικές και άκρως καθοριστικές οι εκτός έδρας επιτυχίες τις δύο σεζόν, που ο «Δικέφαλος» κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα και να κατακτήσει τον τίτλο. Με τον Γκιούλα Λόραντ στον πάγκο του, τη σεζόν 1975-’76, πέτυχε 10 «διπλά» σε 15 εξορμήσεις του από την Τούμπα (11 νίκες, 3 ισοπαλίες, 1 ήττα) με κομβικές νίκες στο Καραϊσκάκη, εκείνο το αξέχαστο 0-4 επί του Ολυμπιακού, στο Αγρίνιο, στην Πάτρα και στο Καυτανζόγλειο, όπου «σφράγισε» τον τίτλο στις 9 Μαΐου του 1976.

Στο δεύτερο του πρωτάθλημα, τη σεζόν 1984-’85, μέτρησε οκτώ νίκες σε 15 αγώνες μακριά από τη Θεσσαλονίκη, ξεκινώντας με πέντε «διπλά» σε έξι αγώνες (Απόλλων 1-3, Εθνικός 1-2, ΑΕΚ 2-2, Απόλλων Καλαμαριάς 0-2, Αιγάλεω 1-2, Παναχαϊκή 0-3), με το πέρασμα του, πάντως, από το ΟΑΚΑ στις 20 Ιανουαρίου του 1985 απέναντι στον Παναθηναϊκό, να είναι το «σημάδι τίτλου» για το σύνολο του Βάλτερ Σκότσικ.

Η υπερομάδα του Λες Σάνον δεν πήρε το πρωτάθλημα, που για πολλούς δικαιούταν, τη σεζόν 1972-’73, όχι εξαιτίας της πολυσυζητημένης εντός έδρας ήττα από την Παναχαϊκή (3-5) τον Απρίλιο του 1973, αλλά γιατί αποδείχθηκαν καθοριστικές οι εκτός έδρας ήττες από τον Ολυμπιακό (στο περίφημο ματς με το Φακή) και μια εβδομάδα αργότερα από τον Φωστήρα στον Ταύρο.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΕΡΙ

Η Τούμπα και η δύναμη που εξέπεμπε για τον ΠΑΟΚ δεν ήταν αυτή που του έδινε πάντα κάτι μέσα στη σεζόν. Για του λόγου το αληθές, υπήρξε σχεδόν μια τετραετία στην οποία ο «Δικέφαλος» δεν έχασε ούτε ένα ματς, αλλά στο τέλος δεν πήρε ούτε… μισό τίτλο! Εχουμε και λέμε:

72 αγώνες σ’ όλες τις διοργανώσεις είναι το μεγαλύτερο αήττητο σερί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα: 62 νίκες και 10 ισοπαλίες!

1205 ημέρες έμεινε χωρίς ήττα στο γήπεδο της Τούμπας!

Περιλαμβάνει τέσσερις ποδοσφαιρικές σεζόν: 1976-77, 1977-78, 1978-79, 1979-80

Τρεις διαφορετικές διοργανώσεις: Πρωτάθλημα, Κύπελλο Ελλάδας, Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης

Ένα σερί που ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου 1978 (ΠΑΟΚ- Πανελευσινιακός 2-1 για το κύπελλο) και έφτασε μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 1980 (ΠΑΟΚ-Δόξα Δράμας 1-0), με 27 εντός έδρας αγώνες και ισάριθμες νίκες, είναι το μεγαλύτερο που έχουν να επιδείξουν οι «ασπρόμαυροι» στο γήπεδο τους. Σ’ εκείνο το ματς κόντρα στη Δόξα Δράμας, όπου ο «Δικέφαλος» πέτυχε την 27η συνεχόμενη εντός έδρας νίκη, ήταν και το πρώτο του Απόστολου Τσουρέλα, ο οποίος σε ηλικία 16χρ. 7μ. 9ημ. έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε σε παιχνίδι του ΠΑΟΚ.

Ο αγώνας, λοιπόν, της Κυριακής στη Νέα Σμύρνη μοιάζει να είναι κομβικός για το μέλλον της φετινής ομάδας. Μετά από πέντε αποτυχημένες εκτός έδρας εξορμήσεις από τη Θεσσαλονίκη, οι «ασπρόμαυροι» δεν έχουν άλλα περιθώρια για νέες εκτός έδρας απώλειες βαθμών.

Αφήστε, που ακολουθεί και δεύτερο «κολλητό» εκτός έδρας ματς στην Ξάνθη…

 

Τελευταία Νέα