Μπάλα, αλάνα, 80's και Locomondo! (vids)

Δημήτρης Τομαράς
Μπάλα, αλάνα, 80's και Locomondo! (vids)

bet365

Οι Locomondo λίγες μέρες πριν το νέο μεγάλο Live τους τα λένε... έξω από τα δόντια στο G-Weekend! Aναφέρονται στην δουλειά τους, τα μουσικά τους πρότυπα και φυσικά στην μεγάλη αγάπη τους για την μπάλα της αλάνας και το μπάσκετ.

Loco + mondo = τρελός κόσμος. Προέρχεται από την ισπανική λέξη loco, που σημαίνει τρελός και την ιταλική λέξη mondo, που σημαίνει κόσμος. Οι δύο αυτές λέξεις μαζί μας κάνουν τους Locomondo! Το πασίγνωστο ελληνικό μουσικό συγκρότημα, που έχει τις... ρίζες της δημιουργίας του (σ.σ. εάν μπορούμε να το θέσουμε έτσι) στην Αθήνα και υπάρχει από τις αρχές του 2000. Για την ακρίβεια ιδρύθηκαν από τον Μάρκο Κούμαρη και τον Γιάννη Βαρνάβα το 2003 στην Αθήνα.

Συνδυάζουν ρέγκε, σκα, λάτιν και τόσα άλλα στην μουσική τους. Ακόμα και ελληνική παραδοσιακή μουσική. Οι στίχοι των κομματιών τους είναι γραμμένοι, κυρίως, στην ελληνική και την αγγλική και προφανώς δεν είναι μία ακόμα μπάντα. Με επιτυχίες που όλοι μας μπορεί να έχουμε χορέψει όπως την Φραγκοσυριανή, το Pro, το Γαμήλιο Πάρτι, το Μαγικό Χαλί, το Goal, τον δίσκο που έγραψαν και έβγαλαν από το ταξίδι τους στην Τζαμάικα και τόσα ακόμα. Το δε τελευταίο χρονικά κομμάτι τους με τίτλο 80's τα... σπάει. Λίγες μέρες πριν το μεγάλο τους Live στην Τεχνόπολη αποκαλύπτονται στο Gazzetta Weekend για τις σκέψεις τους για την μουσική, την πορεία τους αλλά την μπάλα στην αλάνα και το μπάσκετ.

- Ας ξεκινήσουμε με το Live που έχετε στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη, παρέα με τον Tonino Carotone, τον χειμαρρώδη Bάσκο τραγουδιστή, όπως τον έχετε συχνά χαρακτηρίσει. Μαζί σας και η Piluka Aranguren. Υπάρχει φυσικά και το κομμάτι La mulata. Τι περιμένετε από αυτό το Live και τι το διαφορετικό θα έχει για εσάς;

Η Τεχνόπολη συγκεκριμένα είναι από τους αγαπημένους μας συναυλιακούς χώρους. Θα είναι μία διαφορετική εμπειρία γιά εμάς, γιατί θα παίξουμε ζωντανά μάζι με τον Tonino Carotone μερικά κομμάτια του, κάτι το οποίο δεν έχουμε ξανακάνει με άλλον καλλιτέχνη σε τόσο μεγάλη έκταση. Επίσης θα παίξουμε γιά πρώτη φορά το La mulata με τον Tonino σε Live, πράγμα που το περιμένουμε πως και πως!

- Εδώ και αρκετό καιρό η μπάντα σας έχει... ξεφύγει από τα ελληνικά δεδομένα, έχοντας συνυπάρξει και σημαντικά ονόματα του διεθνούς μουσικού στερεώματος. Ποιά συνύπαρξη ή συνεργασία ξεχωρίζετε και γιατί;

Κάθε συνεργασία έχει να σου δώσει κάτι διαφορετικό, ακριβώς γιατί κάθε καλλιτέχνης είναι διαφορετικός και σαν άνθρωπος αλλά και στον τρόπο με τον οποίο δουλεύει. Πάντα έχει πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις πως λειτουργεί ένας άλλος, γιατί εμείς σαν μπάντα έχουμε μετά από τόσα χρόνια έναν δικό μας τρόπο που λειτουργούμε. Να σου πούμε την αλήθεια δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κανέναν. Κάθε συνεργασία μας, μας έχει δώσει κάτι το διαφορετικό.

- Δώδεκα μέρες στην Τζαμάικα. Πήγατε, γράψετε, βγάλατε δίσκο και παρουσιαστήκατε αλλαγμένοι. Ήταν μουσικό ταξίδι ζωής για εσάς;

Ήταν ένα μεγάλο σχολείο για όλους μας, αλλά και ένα ταξίδι ζωής που ο καθένας από εμάς έχει κρατήσει για τον εαυτό του τα πράγματα και τις εμπειρίες που ήταν σημαντικές γι' αυτόν. Η Τζαμάικα είναι μιά χώρα μεγάλων αντιθέσεων και απίστευτης φυσικής ομορφιάς. Είναι μιά χώρα με μεγάλα ποσοστά εγκληματικότητας, χωρίς μεσαία τάξη και με πολλές ταξικές ανισότητες. Με άλλα λόγια δεν είναι ο Παράδεισος που όλοι ονειρεύονται, εκτός και αν πας να κλειστείς σε ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Από την άλλη βλέπεις ότι η μουσική και ο ρυθμός είναι στο αίμα τους με κάποιο τρόπο! Ο ήχος της μπάντας άλλαξε μετά από αυτό το ταξίδι. Είναι ένα σημείο σταθμός για εμάς.

- Σινεμά, τηλεόραση και μουσικοκωμικές παραστάσεις. Τι ρόλο έχουν στην πορεία σας και γιατί θελήσατε να πάτε και προς αυτήν την κατεύθυνση;

Από την στιγμή που ξεκινήσαμε σαν συγκρότημα όλη η πορεία μας ήταν ένας συνδυασμός τυχαίων γεγονότων αλλά και σκληρής δουλειάς. Έτσι έγινε με το 'Γαμήλιο Πάρτυ' που γράψαμε μουσική, έτσι έγινε και με την διασκευή της Φραγκοσυριανής που μπήκε στην ταινία του Fatih Akin 'Soul kitchen' και έτσι έγινε και με τους τίτλους αρχής που είχαμε γράψει γιά μια τηλεοπτική σειρά. Το ενδιαφέρον σε αυτές τις δουλειές είναι να γράφεις κατά παραγγελία, κάτι το οποίο δεν κάνει το συγκρότημα όταν γράφει δικά του τραγούδια προφανώς.

- Live στην Ελλάδα και Live στο εξωτερικό. Διαφορές, ομοιότητες και το τι σας... χαλάει και τι σας φτιάχνει την διάθεση;

Δεν μας χαλάει κάτι. Το κοινό στο εξωτερικό είναι μεικτό και αυτό είναι το ευχάριστο της υπόθεσης. Δεν έρχονται να μας βλέπουν μόνο Έλληνες. Φυσικά υπάρχουν και οι Έλληνες ομογενείς ή μετανάστες που έρχονται στις συναυλίες μας και δίνουν μία διαφορετική νότα στην συναυλία και το κοινό αυτό μεγάλωσε από την στιγμή που γίναμε περισσότερο γνωστοί στην Ελλάδα. Η διοργάνωση και οι εγκαταστάσεις ποικίλουν από μέρος σε μέρος, Όπως και στην Ελλάδα, σε κάθε μέρος που παίζεις αντιμετωπίζεις και κάτι διαφορετικό.

- Απρόοπτα σε Live ή... ευτράπελα εάν μπορούμε να το πούμε έτσι και κορυφαίες στιγμές;

Ιστορίες να δουν τα μάτια σου! Από ευτράπελα μέχρι μαγικές στιγμές που έχουν σημαδέψει τον καθένα μας. Σίγουρα θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα βιβλίο με αυτά που έχουν συμβεί. Μία αστεία στιγμή π.χ. ήταν ένα live κάπου στο 2006 σε ένα εστιατόριο στην επαρχία. Αυτοί περίμεναν μία λάτιν μπάντα για να συνοδέψει το γεύμα των πελατών της και εμείς περιμέναμε έναν μικρό χώρο γιά να παίξουμε. Και οι δύο κάναμε λάθος, με αποτέλεσμα ο χώρος να γεμίσει με φίλους μας που είχαν στριμωχτεί μεταξύ των πελατών του εστιατορίου και των σερβιτόρων, με τελική κατάληξη την διακοπή του live!

- Θα σας πάω και στο αθλητικό ρεπερτόριο, γιατί φαίνετε και πως και το... έχετε και το γουστάρετε. Έχετε βγάλει τραγούδια για ποδόσφαιρο, για Μουντιάλ, για Eurobasket, υπάρχει πια και το 80's και είχατε σε βιντεοκλίπ σας και επαγγελματίες παίκτες. Από που είστε ορμώμενοι; Προσωπικές εμπειρίες, οπαδικά... γούστα ή κάτι άλλο;

Όλοι μας έχουμε παίξει μπάλα και μπάσκετ σαν παιδιά, και που και που κλωτσάμε ακόμα την μπάλα όποτε μας δοθεί η ευκαιρία, πράγμα το οποίο γίνεται όλο και πιο σπάνια… Η ανάγκη του να παίξεις, αυτή που νιώθεις σαν παιδί όταν κλωτσάς μπάλα και η αγάπη για το παιχνίδι είναι η αρχή της έμπνευσης. Όχι κάποιο οπαδικό συναίσθημα. Η στιγμή που παίζεις μπάλα μικρός με τους φίλους σου και ενώ παίζεις στο προαύλιο του σχολείου σου ονειρεύεσαι ότι είσαι στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος και σκοράρεις το νικητήριο γκολ.

- Υποστηρίζετε ή ακολουθείτε κάποια ομάδα; Μπάλα μόνο ή και άλλο άθλημα;

Υποστηρίζουμε διάφορες ομάδες μέσα στο συγκρότημα αλλά όχι σε επίπεδο φανατισμού όμως. Το να παρακολουθείς μπάλα ή μπάσκετ έχει και αυτό την ομορφιά του, αρκεί να μην φτάνεις στο σημείο που θέλεις να πλακωθείς με αυτόν που είναι απέναντι σου και υποστηρίζει την άλλη ομάδα.

- Μπορείτε και έχετε τον μαγικό τρόπο να γυρίσετε τον χρόνο πίσω. Θα αλλάζατε κάτι στην μουσική σας πορεία και στις επιλογές σας ή όχι;

Δεν θα αλλάζαμε τίποτα. Όλα έχουν παίξει τον ρόλο τους για να φτάσουμε στο σήμερα. Και οι σωστές κινήσεις και τα λάθη και γουστάρουμε αυτό που είμαστε σήμερα σαν άνθρωποι αλλά και σαν συγκρότημα.

- Γιατί θεωρείτε πως ο κόσμος σας έχει αγκαλιάσει τόσο πολύ και σας δείχνει τέτοια αγάπη και στήριξη;

Αυτό που ξέραμε από την αρχή ήταν οτι θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό σε αυτό που κάνουμε. Ο στόχος ποτέ δεν ήταν το «περισσότερο» αλλά το «καλύτερο», σύμφωνα με τα δικά μας μέτρα και σταθμά. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θέλουμε την επιτυχία. Ίσα- ίσα μας τιμά και μας γεμίζει χαρά το να βλέπουμε ανθρώπους να έρχονται στις συναυλίες μας και να φεύγουν από αυτές χαρούμενοι.

- Ελληνική μουσική και ελληνικό τραγούδι. Πιστεύετε πως περνάει κρίση σε επίπεδο δισκογραφίας ή δημιουργίας σήμερα και εάν ναι γιατί; Στο δικό σας μουσικό πεδίο βλέπετε πρόοδο ή όχι;

Η Ελλάδα ποτέ δεν έχει σταματήσει να βγάζει ενδιαφέρουσα μουσική. Το θέμα είναι ποιός την ακούει! Η δισκογραφία δεν υπάρχει με τον τρόπο που την ξέραμε, όχι μόνο λόγω οικονομικής κρίσης αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το streaming, το youtube και το ίντερνετ δίνει την ευκαιρία σε όλους να παρουσιάσουν την μουσική τους σε ένα ευρύ κοινό, αλλά πλέον η προσφορά είναι τόσο μεγάλη που δεν ξέρεις τι να ακούσεις και στο τέλος δεν ακούς τίποτα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, ιδίως για τους νέους καλλιτέχνες σήμερα.

- Εκτός από Μπομπ Μάρλεϊ τι άλλα μουσικά πρότυπα έχετε; Είτε πρόσωπα είτε σχήματα...

Υπάρχουν πολλοί αγαπημένοι καλλιτέχνες και το κάθε μέλος της μπάντας θα σου πει κάτι διαφορετικό σίγουρα. Μερικά ονόματα έτσι στα γρήγορα και χωρίς πολύ σκέψη: Μάρκος Βαμβακάρης, Bruce Springsteen, John Lennon, Jean Michel Jarre, Red Hot Chilli peppers, Ginger Backer, Jaco Pastorius και Jimi Hendrix και πολλοί, πολλοί άλλοι...

- Το promo για το Live:

- Πιο κάτω θυμηθείτε μερικές από τις επιτυχίες των Locomondo.

 

Τελευταία Νέα