Το ψέμα τρέχει πιο γρήγορα από την αλήθεια!

Το ψέμα τρέχει πιο γρήγορα από την αλήθεια!

bet365

Η ταχύτητα και η τάση της κοινωνίας να... καταβροχθίζει τις ειδήσεις χωρίς φιλτράρισμα «δίνουν» ζωή στα ψέματα και βάζουν το διαδίκτυο σε κίνδυνο! Το Brexit και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ!

Νέες τεχνολογίες, ένα νέο είδος εργαλείων χειρισμού βίντεο και ήχου που επιτρέπει τη δημιουργία των πιο ρεαλιστικών ειδήσεων που μπορεί κανείς να φανταστεί και μπορεί να ξεγελάσει τον οποιονδήποτε. Τα θέματα που διαβάζουμε παίρνουν άλλες διαστάσεις και τελικά συνειδητοποιούμε ότι κανείς δεν μπορεί να ξεχωρίσει το αληθινό από το πλαστό. Τα fake news είναι η νέα πραγματικότητα. Πόσο είμαστε προετοιμασμένοι; Πόσο μπορούμε να φιλτράρουμε; Τα fake news, τα alternative facts (εναλλακτικά γεγονότα) έχουν μπει με τρελό ρυθμό στη ζωή μας και πλέον ο κόσμος γυρίζει την πλάτη στα παραδοσιακά μέσα. Τα social media, τα οποία μας εκθέτουν συχνά στην όποια ανεπεξέργαστη,παραποιημένη ή ψευδή είδηση, τονώνουν τον ναρκισσισμό μας σε σημείο που να δεχόμαστε ασυναίσθητα απόψεις που συμφωνούν μαζί μας και να αποκλείουμε όλες τις διαφορετικές.

Το Brexit, αλλά και οι εκλογές στις ΗΠΑ έδωσαν την ευκαιρία στα... Fake news να κάνουν το δικό τους πάρτι και να επηρεάσουν τη γνώμη των ψηφοφόρων!

«Το αμερικανικό όνειρο έχει πεθάνει» είπε στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη ο Ντόναλντ Τραμπ, το σύνθημα της εκστρατείας του στο δρόμο για τον Λευκό Οίκο. Η Αμερική δεν είχε δει ποτέ κάτι ανάλογο... Ακόμα και στο ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν τον είχαν πάρει στα σοβαρά, αλλά ο Τραμπ είχε πλάνο! Είναι ο άνθρωπος που λατρεύει να υποτιμά, αλλά δεν αντέχει να υποτιμούν. Το έκαναν και το πλήρωσαν... Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έπιασε κάτι αληθινό και το έκανε με μεγάλη δεξιοτεχνία. Οι Αμερικάνοι που αισθάνονται ριγμένοι τον στήριξαν... Τα fake news μέσα από τα Social Media εξέφρασαν τον θυμό γι αυτό το αντισυστημικό ρεύμα, αλλά το τροφοδοτούν και το πάνε σε λάθος δρόμο. Το απίθανο είναι πως έπειτα από έρευνα που έγινε αμέσως μετά τις εκλογές, οι πιο διαδεδομένες ειδήσεις ήταν 100% ψεύτικες. Η καταιγίδα δεν έχει σταματήσει και οι άνθρωποι πιστεύεουν αυτό που δεν έπρεπε να πιστέψουν.

Fake news

Ποιον στήριξε ο Πάπας για πρόεδρο της Αμερικης; Τον Ντόναλντ Τραμπ. Λάθος... Περισσότεροι από 1.000.000 Αμερικανοί είδαν αυτή την είδηση λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ωστόσο κανείς τους δε μπήκε στον κόπο να δει τις δηλώσεις του Πάπα που τόνιζε πως ο Τραμπ δεν είναι... Χριστιανός. Το λέμε κι αλλιώς παρακμή του Τύπου, των Δημοσιογράφων και του επαγγελματία σχολιαστή. Αυτοί οι άνθρωποι, εξαιτίας της ανόδου των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και του ψηφιακού κόσμου γίνονται όλο και λιγότεροι σημαντικοί και ανταποκρίνονται όλο και λιγότερο στο ρόλο που τους έχουμε συνηθίσει, δηλαδή να φιλτράρουν το τι επιτρέπεται και το τι δεν επιτρέπεται να μπει στη δημόσια ζωή, τι μπορεί και τι δεν μπορεί να εισαχθεί στη δημόσια συζήτηση.

Αποτέλεσμα εικόνας για us election fake news

Αν δεν μπορούσε να κατανοήσουμε τα σοβαρά επιχειρήματα από την προπαγάνδα, τότε έχουμε πρόβλημα» φώναζε ο Μπάρακ Ομπάμα, αλλά ποιος τον άκουσε... Η άνοδος της νέας τεχνολογίας, αυτή των Social Media, με την έλευση του web 2.0 που έκανε το διαδίκτυο πιο διαδραστικό, κι έδωσε σε όλους φωνή. Εδωσε την εντύπωση ότι όλοι μπορούν να μιλήσουν, είτε είσαι ο Θεός είτε οδηγός ταξί, είτε Πρόεδρος, έχει 140 χαρακτήρες στο twitter. Αυτά τα δυο γεγονότα έχουν ως αποτέλεσμα την εξάπλωση των ψευδών ειδήσεων της παραπληροφόρησης, ενώ ο κόσμος γίνεται πιο πρόθυμος να πιστέψει.

Αποτέλεσμα εικόνας για us election fake news

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια και το τελευταίο τρίμηνο πριν τις αμερικανικές εκλογές στο fb οι ψεύτικες ειδήσεις είχαν 1.5 εκατομμύριο παραπάνω αναγνώστες από τις διασταυρωμένες ειδήσεις. Μάλιστα, οι 17 από τις 20 πιο διαδεδομένες ειδήσεις ήταν υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ! Ο κόσμος των Social Media μοιάζει... χαμένος. Δεν ξέρει από που να τις διασταυρώσει, παίρνει πληροφορίες από τους φίλους μέσω FB, twitter οι οποίες κατ' ανάγκην δεν έχουν επαληθευτεί. Το χειρότερο; Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε χάσει τη δυνατότητα να ξέρουμε αν οι πολιτικοί λένε ψέματα. Οι Πολιτικοί το εκμεταλλεύονται και δεν τους νοιάζει πλέον αν αργότερα αποδειχθεί πως έλεγαν ψέματα. Τελικά που γεννήθηκε ο Ομπάμα; Στην Κένυα ή τη Χαβάη;

Αποτέλεσμα εικόνας για trump fake news

Δεκάδες ιστοσελίδες γεννήθηκαν πριν τις αμερικανικές εκλογές και οι κατασκευασμένες ειδήσεις πλημμύριζαν το FB, ενώ τα παραδοσιακά μέσα είχαν χάσει μεγάλο μέρος της επιρροής τους στον κόσμο.

Ο Τραμπ... έπαιξε άψογα το παιχνίδι, έστειλε μήνυμα στον κόσμο να μη διαβάζει εφημερίδες, να μη βλέπει τηλεόραση, έγινε ο πρώτος Ρεπουμπλινάνος υποψήφιος που το έκανε και... πέτυχε! Ο Τραμπ τα κατάφερε, τον ψήφισαν και πλέον όλοι μας καταλάβαμε ξεκάθαρα πως ο κόσμος έχει σιχαθεί έχει κουραστεί από τους συστημικούς θεσμούς. Η ειρωνεία; Ο Τραμπ είναι απόλυτα συστημικός!

Η νέα τάση είχε χτυπήσει καμπανάκι και στο Brexit! Ποιος θα ξεχάσει τις ψεύτικες υποσχέσεις της καμπάνιας του Φάραντ για τα χρήματα που θα πήγαιναν στο σύστημα Υγείας! Ψήφισαν τόσοι πολλοί Βρετανοί γι αυτή την υπόσχεση κι έπειτα διαπίστωσαν πως ο σύμμαχος του Brexit, απλά... εννοούσε κάτι άλλο! Ινστιτούτο demos ομάδα ειδικών που μελετούν τη νέα τάση!

Αυτή η τεράστια πολιτική συμμετοχή από ανθρώπους στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, άνθρωποι που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ, άνθρωποι που δεν είχαν πάει σε καμία πολιτική εκδήλωση είναι σύμμαχος για τη Δημοκρατία ή απειλή; Πολλοί άνθρωποι που συμμετέχουν γεννιούνται όλα αυτά τα προβλήματα, να χειραγωγούμαστε, να ζούμε σε μια φούσκα, να καταναλώμουμε λανθασμένα στοιχεία, μισές αλήθειες. Και δεν υπάρχουν απαντήσεις σε αυτά τα προβλήματα...

Ο κόσμος θα καταλήξει να έχει ως κύρια ή μοναδική πηγή πληροφόρησης τα Social Media και να ακούει μόνο την ηχώ της δικής του φωνής και άποψης. Ο κόσμος ακούει πλέον μόνο την άποψη που υποστηρίζει και τους υποστηρίζει. Το χάσμα μεγαλώνει, ο κόσμος πείθεται ότι η δική του γνώμη είναι σωστή, υπερέχει τεράστια πόλωση και αμέσως όποιος διαφωνεί μαζί σου είναι ή άσχετος ή άνθρωπος που θέλει το κακό σου!

 

Τελευταία Νέα