Ντάνιελ Ντέι Λιούις: Πάντα εδώ (vids, pics)

Ντάνιελ Ντέι Λιούις: Πάντα εδώ (vids, pics)

bet365

Ο 60χρονος ηθοποιός αποφάσισε, ξαφνικά, να αποχωρήσει από τον χώρο του θεάματος. Η καριέρα του όμως, και κυρίως η προσωπικότητα του, δεν του... επιτρέπουν να φύγει. Το G-Weekend γράφει για τον σπουδαίο Ντάνιελ Ντέι Λούις!

Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις στις 20 Ιουνίου ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τον τον χώρο της υποκριτικής. Ο κόσμος του θεάματος σίγουρα δεν θα είναι ίδιος, αλλά ένας ηθοποιός τέτοιου βεληνεκούς δεν εξαφανίζεται έτσι απλά. Οι πολύ καλοί ηθοποιοί ξεχωρίζουν από τους καλούς επειδή αυτό που αφήνουν είναι κάτι παραπάνω από ανάμνηση. Είναι εικόνες που έχουν αυτονομηθεί και ξεφύγει από τον έλεγχο του δημιουργού τους. Στην ουσία αυθύπαρκτες μένουν για πάντα στον χώρο και τον χρόνο και το κοινό, διαχρονικά, τις βλέπει, τις θαυμάζει, τις κρατά ζωντανές στο διηνεκές. Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις άφησε ουκ ολίγες τέτοιες και δεν χρειάζεται να εξηγήσει σε κανέναν γιατί πήρε αυτή την απόφαση. Εξάλλου, είναι ωραίο για το κοινό να αναρωτιέται “μα, γιατί δεν συνεχίζει;”, κάτι που για ελάχιστους καλλιτέχνες μπορεί να ειπωθεί.

Τρία Όσκαρ Α' Ανδρικού

Ο πολυβραβευμένος ηθοποιός, βέβαια, έχει την τάση να χάνεται και να δημιουργεί μυστήριο γύρω από το άτομο του. Το έκανε για όλους τους ρόλους του. Ήταν μέρος της δημιουργικής διαδικασίας και τον βοήθησε να αποδώσει στον μέγιστο βαθμό τους φανταστικούς και μη ήρωες. Ο Λιούις προσπαθούσε -και κατάφερνε- να φτιάχνει τη δική του περσόνα και να την κάνει κομμάτι του χαρακτήρα του. Στη διάρκεια της καριέρας του όταν ερχόταν η στιγμή αυτής της “γέννησης”, θα απομονωνόταν για μήνες ή και για ένα χρόνο από τον κόσμο. Η τελευταία (;) ταινία στην οποία θα τον δούμε, τον Δεκέμβριο, είναι το “Phantom Thread” του Πολ Τόμας Άντερσον. Προτάθηκε πέντε φόρες για Όσκαρ και είναι ο μοναδικός που έχει κερδίσει το Α' Ανδρικού τρεις φορές! Συγκεκριμένα έλαβε την εν λόγω διάκριση για: “Το αριστερό μου πόδι”, “Θα χυθεί αίμα” και “Λίνκολν”.

Ο Λιούις, όμως, είναι πιο γνωστός για την “υποκριτική μέθοδο” που υιοθέτησε και παρουσίασε στο κοινό. Επιβλητικό ύφος, φαινομενικά ακατέργαστο, ένα στυλ υποκριτικής ορμητικό, τολμηρό, αλαζονικό... Ό,τι πιο κοντινό στον Μάρλον Μπράντο, τον καλύτερο, ίσως, ηθοποιό του 20ου αιώνα. Η σύγκριση των δύο δεν είναι τυχαία και την ημέρα της ανακοίνωσης της απόσυρσης του, θαυμαστής του έγραψε στο Twitter πως “ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις ήταν ο Μάρλον Μπράντο της εποχής μας”.

Δεν περιγράφεται εύκολα...

Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις όμως δεν είναι τόσο εύκολο να περιγραφεί ως καλλιτέχνης. Είναι αδύνατο να συλλάβει κανείς το πώς έφτιαχνε και πλησίαζε-υιοθετούσε τους χαρακτήρες του. Ο Λιούις έφτανε σε όρια, φυσικά και συναισθηματικά, που ελάχιστοι μπορούσαν να ακολουθήσουν. Όταν υποδυόταν συγγραφέα με εγκεφαλική παράλυση στο φιλμ “Το αριστερό μου πόδι” δεν άφησε ποτέ το αναπηρικό καροτσάκι και το συνεργείο τον τάιζε με κουτάλι! Όταν προετοιμαζόταν για τον “Τελευταίο των Μοϊκανών” ζούσε από τη γη για εβδομάδες. Κυνηγούσε και έγδερνε ζώα και κοιμόταν με το τουφέκι του! Για την ταινία “Εις το όνομα του πατρός” πέρασε αρκετές νύχτες σε κελί φυλακής, ενώ για τον “Μποξέρ” προπονούνταν σαν πυγμάχος δύο φορές την ημέρα για τρία χρόνια! Μάλιστα, ο προπονητής του δήλωσε τότε ότι θα μπορούσε να αγωνιστεί επαγγελματικά. Το 2002, στη διάρκεια των γυρισμάτων για τις “Συμμορίες της Νέας Υόρκης”, έπαθε πνευμονία και επέμενε να φορά ένα ξεφτισμένο παλτό τύπου 19ου αιώνα. Τέλος, στα γυρίσματα του “Λίνκολν” δεν βγήκε πότε από τον χαρακτήρα.

Απελευθερώνει τη φαντασία

Η ακρίβεια και ο ρεαλισμός ήταν το ζητούμενο σε κάθε ρόλο σε βαθμό που να αγγίζει την τελειότητα. Παράδειγμα ο Αβραάμ Λίνκολν. Μιλώντας το 2013 στο BBC περιέγραψε τη σχολαστική διαδικασία στη δημιουργία της φωνής του αμερικανού προέδρου. Μεταξύ άλλων μελέτησε εντατικά τη διαφορά στην προφορά στις διάφορες πολιτείες (Ιντιάνα, Κεντάκι, Ιλινόις) που έζησε ο Λίνκολν. “Ξεκινώ να ακούω μια φωνή την οποία δεν προσπαθώ να αναπαράγω. Είναι η φωνή του έσω ωτός. Θέτω, λοιπόν, ως αποστολή μου να την εξωτερικεύσω”.

Για τον ίδιο η μέθοδος του δεν είναι επιστημονική ή άσκηση απομονωτισμού. Το να “βυθίζει” τον εαυτό του στην εμπειρία του ρόλου και να μένει στον χαρακτήρα καθ' όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων, είναι η προσπάθεια του να απελευθερώσει τη φαντασία. Για τον Ντέι Λιούις πρέπει ο ηθοποιός να δίνει τον εαυτό του, να τον στραγγίζει. Στην περίπτωση του, το να μπαίνει και να βγαίνει από τον κόσμο ενισχύει -κάθε φορά- την προσπάθεια του.

Πάντα εκλεκτικός

Ο 60χρονος ηθοποιός ήταν πάντα εκλεκτικός στις δουλειές του. Το βασικό κίνητρο για να δεχτεί ήταν να μπορεί να υπηρετήσει απόλυτα τον εκάστοτε ρόλο, να έχει ενδιαφέρον ο χαρακτήρας, η ζωή του να απέχει από τη δική του. “Το μυστήριο αυτής της ζωής είναι που με ελκύει” έχει δηλώσει. Βέβαια και ο ίδιος αποτελεί μυστήριο. Είναι γνωστό ότι έμενε εκτός δουλειάς για μεγάλο διάστημα. Μάλιστα στα τέλη της δεκαετίας του '90 μαθήτευσε ως τσαγκάρης στη Φλωρεντία!

Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις μεγάλωσε στο Γκρίνουϊτς στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Διαθέτει βρετανικό και ιρλανδικό διαβατήριο και έχει σπίτι στο Ουίκλοου της Ιρλανδίας. Το 2014 χρίστηκε ιππότης από τον Δούκα του Κέμπριτζ. Είναι παντρεμένος με τη συγγραφέα-σκηνοθέτη Ρεμπέκα Μίλερ (κόρη του Άρθουρ Μίλερ) και έχει τρία παιδιά.

Οι εμφανίσεις του λίγες και καλές και δεν έχει πρόβλημα να το παραδεχτεί. Τονίζει ότι τα μεγάλα διαλείμματα τον βοηθούν να εντρυφήσει καλύτερα στη δουλειά του. Με δικά του λόγια “αυτό που κάνω είναι να επανασυνδέομαι με τη ζωή”. Το 2013, στον λόγο του για το Όσκαρ Α' Ανδρικού, για το “Λίνκολν”, ευχαρίστησε τη σύζυγο του που έζησε για χρόνια με “μερικούς πολύ περίεργους ανθρώπους” που είχε προσωποποιήσει.

Πάνω απ' όλα η δουλειά του

Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις υπήρξε καταλυτικός σε κάθε ταινία. Πρόσφερε στο κοινό άφθονες ποσότητες ψυχαγωγίας και μας έκανε να αναρωτιόμαστε γιατί αυτή η μοναδική περίπτωση ηθοποιού δεν διέπρεψε και στην θεατρική σκηνή. Η θεατρική του καριέρα τελείωσε όταν στη διάρκεια του “Άμλετ” αποχώρησε από τη σκηνή ισχυριζόμενος ότι είδε τον νεκρό πατέρα του! Τον ποιητή Σεσίλ Ντέι Λιούις.

Τελικά, η μεγαλύτερη πρόκληση στη ζωή του ήταν η δημοσιότητα, κατάσταση στην οποία δεν ένιωσε ποτέ άνετα. Κατάφερε εντούτοις να τη χειριστεί όσο καλύτερα μπορούσε και να προτάξει πρώτα και πάνω απ' όλα τη δουλειά του. Γι' αυτό και μερικοί θαυμαστές του πιστεύουν ότι όλο αυτό μπορεί να είναι μέρος ενός ρόλου. Δηλαδή να ετοιμάζεται να υποδυθεί ηθοποιό που αποχωρεί από τον χώρο της υποκριτικής. Ένα είναι σίγουρο, η γυναίκα του θα είναι πάρα πολύ χαρούμενη μια και θα μπορεί από δω και πέρα να ζει με τον άντρα της και όχι με τους ρόλους του.

Πηγή

-Washington Post

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα