Κατάρ, η εκτόξευση!

Κατάρ, η εκτόξευση!

bet365

Η κρίση στον Αραβικό κόσμο κλιμακώνεται και το Κατάρ στην... απομόνωση! Το εμιράτο εκτοξεύθηκε, προκάλεσε, αποθεώθηκε και το G-Weekend γράφει για τον... γίγαντα με τα πήλινα πόδια!

Μια επίσκεψη, μια σύναψη συμφωνίας δεκάδων εκατομμυρίων και ξαφνικά η Μέση Ανατολή λίγο πριν το... μπαμ! Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ και του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν για ιρανική στήριξη της διεθνούς τρομοκρατίας έφεραν διαδοχικές επιθέσεις εναντίον του Κατάρ, με τους Σουνίτες να μιλούν για «ιρανική πισώπλατη μαχαιριά» του Εμιράτου κατά των γειτόνων του. Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Αίγυπτος, Μπαχρέιν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με τους Καταριανούς και αυτή τη φορά είναι πρωτοφανή τα επίπεδα πίεσης στη χώρα. Η επίσκεψη Τραμπ δείχνει ότι Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απαιτούν την πλήρη υποταγή του Κατάρ. Αν η Ντόχα δε λυγίσει, τότε οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες.

Αποτέλεσμα εικόνας για qatar army

Το 2014, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Μπαχρέιν ανακάλεσαν προσωρινά τους πρεσβευτές τους από το Κατάρ, με την Αίγυπτο να ρίχνει ευθείες βολές για τη στήριξη προς την κυβέρνηση της αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Το Ριάντ και τα ΗΑΕ στήριξαν οικονομικά την ανατροπή της Αδελφότητας από το στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Σίσι.

Το Κράτος του Κατάρ είναι ένα ανεξάρτητο εμιράτο της Μέσης Ανατολής, που καταλαμβάνει τη χερσόνησο Κατάρ, επί της ανατολικής ακτής της Σαουδικής Αραβίας στον Αραβικό ή Περσικό Κόλπο. Έχει έκταση 11.627 τ.χλμ. και πληθυσμό (142η στον κόσμο) 2.576.181 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2017. Πλούσιο σε πετρελαιοπηγές, έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλή εισοδήματα στον κόσμο. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το Κατάρ είναι μια χώρα πολύ υψηλής ανθρώπινης ανάπτυξης και το πιο προχωρημένο Αραβικό κράτος στην ανθρώπινη ανάπτυξη. Για το μέγεθός του, το Κατάρ ασκεί δυσανάλογη επιρροή στον κόσμο, και έχει αναγνωριστεί ως μέση δύναμη!

Την τελευταία δεκαετία η Ντόχα φιλοδοξεί να καταστεί σημαντικός διαπραγματευτικός εταίρος. Οι ηγέτες του διατηρούν διασυνδέσεις με κάθε πλευρά των συρράξεων σε Μέση Ανατολή και νότια Ασία, όπως με τις αντιμαχόμενες φυλές της Λιβύης, καθώς και με τις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, έπειτα την υποχώρηση του 2014 εξαιτίας των πιέσεων της Σαουδικής Αραβίας περιόρισε τις διπλωματικές της φιλοδοξίες. Ποια ήταν όμως η αιτία για την πρωτοφανή επίθεση του Αραβικού συνδέσμου;

«Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ προσέφερε στήριξη στο Ριάντ και είπε “πρέπει να απομονώσουμε το Ιράν”, ήταν σα να ενισχύει τα ΗΑΕ και τους Σαουδάραβες, οι οποίοι είπαν: ας βγάλουμε ό,τι έχουμε για το Κατάρ», τόνισε ο Γκερντ Νόνμαν καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Μελετών του Κόλπου στο πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν. Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, υποστήριξε ότι η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των μεγαλύτερων μοναρχιών του Κόλπου και της Αιγύπτου με το Κατάρ ανοίγει την πόρτα για μια συνεργασία με αυτές τις χώρες στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Βέβαια, η έγκυρη εφημερίδα «Haaretz», τονίζει πως όλα συνέβησαν εξαιτίας της πιο «συμβιβαστικής» γραμμής που φαίνεται να ακολουθεί το Κατάρ απέναντι στο Ιράν. Άλλωστε οι δυο χώρες μοιράζονται τα τεράστια κοιτάσματα αερίου.

Αποτέλεσμα εικόνας για qatar investments

Εξάλλου, το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LΝG) στον κόσμο. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως η παραγωγή αερίου του Κατάρ είναι ελεύθερη από παρεμβάσεις του OPEC, σύνδεσμο στον οποίο κυριαρχεί η Σαουδική Αραβία! Μέχρι το 1995 ήταν ο δορυφόρος της τελευταίας, ωστόσο ο νυν εμίρης, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι ανέτρεψε τον, φίλα προσκείμενο προς τους Γείτονες, πατέρα του! Από τότε δημιούργησε και πέτυχε δεσμούς με άλλες δυνάμεις, περιλαμβανομένων του Ιράν, των ΗΠΑ και της Ρωσίας! Παράλληλα, ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι οι γειτονικές χώρες την άρνηση του Κατάρ να τους πουλήσει αέριο σε έκπτωση!

Μπορεί μια χώρα να αντέξει την πίεση ενός οικονομικού πολέμου; Ο Αραβικός κόσμος μέσα σε τρεις μέρες φρόντισε να βάλει δύσκολα στους Καταριανούς. Μήπως ο Γίγαντας έχει πήλινα πόδια; Πως έφτασε στην εκτόξευση και στο σημείο να επηρεάζει καταστάσεις σε διαφορετικά μήκη και πλάτη του πλανήτη. Μια έκθεση του «Bloomberg» αποκαλύπτει το τεράστιο μπάσιμο του Κατάρ στις μεγάλες αγορές. Οι επενδύσεις το κράτησαν όρθιο, τη στιγμή που η πτώση της τιμής του πετρελαίου... τσάκιζε τους Σαουδάραβες!

Σχετική εικόνα

Οι επενδύσεις εντός συνόρων αγγίζουν πολλά δισεκατομμύρια. Μια επίσκεψη στη Ντόχα αποκαλύπτει την αλήθεια! Το αεροδρόμιο Hamad International Airport κόστισε 17 δισεκατομμύρια δολάρια και χρηματοδοτήθηκε πλήρως από το Qatar Investment Authority (QIA). Ποιο είναι όμως το QIA; Είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στο Χρηματιστήριο του Κατάρ, κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της Qatar National Bank SAQ, είναι ο μεγαλύτερος δανειστής στο Gulf Cooperation Council, καθώς και του τηλεπικοινωνιακού ομίλου Ooredoo QSC, που λειτουργεί σε δώδεκα χώρες!

Διαθέτει το 17% των μετοχών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen AG. Έχει αγοράσει επίσης μεγάλο μερίδιο μετοχών στην Porsche καθώς και στην κατασκευαστική Hochtief.

Διαθέτει μερίδιο στη Deutsche Bank!

Εχει το 9% της αγγλο-ελβετικής βιομηχανίας Glencore

Επίσης έχει το 22% της δεύτερης μεγαλύτερης βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Sainsbury

Μετοχές στην Harrods Group

Κατέχει το 2,13% της αγγλο-ολλανδικής πετρελαϊκής Royal Dutch Shell Plc.

Ελέγχει το 20% του αεροδρομίου Heathrow

Στα χέρια της βρίσκεται το 20% της British Airways

Δεκάδες κτίρια στην Αγγλία είναι στον έλεγχό της, όπως ο πύργος της HSBC

Η Qatar Sports Investment, που ανήκει φυσικά στον ίδιο όμιλο έχει αγοράσει την Paris Saint – Germain.

Αποτέλεσμα εικόνας για paris saint germain qatar

Ο Νικολά Σαρκοζί έκανε την κίνηση ματ, Γαλλία και Κατάρ έγιναν στενοί συνεργάτες και το QIA διαθέτει στη χώρα μετοχές σε εταιρείες όπως: το 12% του ομίλου Lagardère, Total (4%), EADS (6%), Technip, Air Liquide, Vinci SA (5%), GDF Suez, Veolia (5%), Vivendi, Royal Monceau, France Telecom και Areva, ποσοστό 8,49% στην Glencore, αξίας 4,51 δισ. δολαρίων.

Ο εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ Θανί, έχει τρεις γυναίκες, αλλά η δεύτερη σύζυγός του, Σέικα Μοζάχ είναι η... αγαπημένη του. Εχει μαζί της 7 παιδιά και είναι εκείνη που βρίσκεται πάντα δίπλα του. Αλλωστε, για χάρη της αγόρασε το 2012 τον γνωστό οίκο μόδας Valentino. Η τιμή αγοράς έφτασε τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Αποτέλεσμα εικόνας για qatar investments valentino

Στη Ρωσία έγινε το 2016 το μεγαλύτερο deal στην ιστορία της παγκόσμιας ενεργειακής βιομηχανίας, με τo QIA να αποκτά το 9.75% της Rosneft Oil Co. Η ανάσα ανακούφισης του Πούτιν ήταν τεράστια... Επίσης το Κατάρ κατέχει το 24,9% του Αεροδρομίου της Αγίας Πετρούπολης.

Το QIA δε θα μπορούσε να λείπει από τις ΗΠΑ! Διαθέτει το 10% του Fund Empire State Realty Trus, το οποίο κατ επέκταση έχει το Empire State Building! Η BeIN Media Group Media εξαγόρασε πέρυσι την εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών Miramax! Επενδυτικό «πάρτι» και στην Κίνα! Το QIA κατέχει το 13% της Αγροτικής Τράπεζας, έχει τις μισές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ θα προβεί σε επενδύσεις 20 δις δολαρίων. Είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου και στην Ιαπωνία. Το Κατάρ έχει βάλει τη σφραγίδα του σε όλον τον πλανήτη και μια κρίση θα φέρει τα πάνω - κάτω!

Λάμψη, δισεκατομμύρια και... θλίψη!

Κατάρ σημαίνει: Λάμψη, δισεκατομμύρια, πλούτος, διαστημική αρχιτεκτονική! Το Μουντιάλ των ονείρων για τους ποδοσφαιρόφιλους, αλλά και των εφιαλτών για τους εργάτες. Σε άλλο επίπεδο το Μουντιάλ στο Κατάρ και τα δολάρια ρέουν άφθονα! Πέντε χρόνια πριν τη σέντρα και οι Ασιάτες δαπανούν 500 εκατ. δολάρια κάθε εβδομάδα για μεγάλα έργα υποδομής. Ναι, οι αριθμοί είναι σωστοί και δεν θα σταματήσουν αυτή τη χρονιά, αντίθετα θα συνεχίσουν μέχρι το 2021! Δεν το λέμε εμείς, αλλά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αλί Σαρίφ Αλ - Εμαντί! «Θα συνεχίσουμε να δαπανούμε χρήματα, 500 εκατ. δολάρια κάθε εβδομάδα για τα έργα. Πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος, που δεν είναι άλλος από το να είναι η χώρα μας έτοιμη για τη διοργάνωση στο 2022». Περισσότερα από 200 δις δολάρια θα δαπανηθούν από το πάμπλουτο Εμιράτο, αριθμός... απλησίαστος για κάθε άλλη χώρα.

Η προοπτική του Κατάρ που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 έχει βυθιστεί στη σοβαρότερη αμφιβολία! Οι προετοιμασίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την διοργάνωση του τουρνουά, οι οποίες περιλαμβάνουν την κατασκευή εννέα σταδίων και τεράστιων υποδομών είναι σε κίνδυνο. Η «ανώτατη» επιτροπή» που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 δεν εξέδωσε δημόσια δήλωση, αλλά μια πηγή αναγνώρισε ότι η σοβαρότητα της κρίσης είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε από τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετώπισε το Κατάρ από τότε που κέρδισε την ψηφοφορία το 2010!

 

Τελευταία Νέα