Αξέχαστες στιγμές NBA τελικών! (vids)

Αξέχαστες στιγμές NBA τελικών! (vids)

bet365

Mε αφορμή τις μάχες των Γουόριορς με τους Καβαλίερς το Weekend γράφει για μυθικούς τελικούς περασμένων δεκαετιών του ΝΒΑ! Από τον Μάικλ Τζόρνταν, στον “Dr. J” και από τον Μάτζικ στον Ουίλις Ριντ.

Η φράση-κλισέ υποστηρίζει ότι “μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις”, αλλά η εικόνα είναι δημιούργημα αναρίθμητων στιγμών. Αν, λοιπόν, οι τελικοί του ΝΒΑ είναι η μεγάλη εικόνα, τότε οι αναμνήσεις μας απ’ αυτούς είναι οι ψηφίδες που τη συνθέτουν. Η μνήμη είναι αυτή που ενεργεί σαν μεγεθυντικός φακός και μας φέρνει μπροστά μας το τελευταίο μεγάλο σουτ του Μάικλ Τζόρνταν.

Τον Αϊζέια Τόμας που αν κι τραυματίας σημείωσε 25 πόντους σε ένα δωδεκάλεπτο. Το εκτός πραγματικότητας λέι απ του Τζούλιους Έρβινγκ… Επειδή δεν μπορούμε να βάλουμε όλες τις στιγμές των τελικών, ξεχωρίσαμε αυτές που είχαν μεγαλύτερη επίδραση σε μας.

Η τελευταία μεγάλη στιγμή του “Air”

Η καριέρα του Μάικλ Τζόρνταν σε στιγμές θα μπορούσε να έχει αυτή τη σειρά: Εύστοχο σουτ τίτλου με το Νορθ Καρολάινα, ντραφτ ΝΒΑ, 63 πόντοι απέναντι στους Σέλτικς, πρώτο δαχτυλίδι απέναντι στους Λέικερς, αποχώρηση, “Ι'm back”, εύστοχο σουτ τίτλου απέναντι στους Γιούτα Τζαζ. Με ένα μεγάλο σουτ ξεκίνησε και με ένα τέτοιο τελείωσε. Ναι, μπορεί το 1998 να μην ήταν το τέλος, αφού έπαιξε και στην Ουάσιγκτον, όμως το νικητήριο καλάθι σε εκείνους τους τελικούς είναι η τελευταία μεγάλη στιγμή του “Air”.

Respect στον “Ζέκε”

Οι αξιομνημόνευτες εμφανίσεις δεν έχουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εντούτοις, δεν χάνουν τη θέση τους στον χρόνο και στη συλλογική μνήμη. Μία απ' αυτές είναι και η απόδοση του Αϊζέια Τόμας στον έκτο τελικό το 1988. Ο “Ζέκε”, αν και αγωνιζόταν με τραυματισμένο αστράγαλο, σκόραρε 43 πόντους, εκ των οποίων τους 25 στο τρίτο δωδεκάλεπτο. Οι Πίστονς όμως δεν τα κατάφεραν. Την επόμενη χρονιά, 1989, πήρε τη ρεβάνς έχοντας 21 πόντους και 7 ασίστ μέσο όρο στο “σκούπισμα” του Ντιτρόιτ εναντίον των Λέικερς.

Η κορύφωση της πορείας του ΛεΜπρον

Ο ΛεΜπρον ανήκει σε αυτούς που μας έχουν δώσει μεγάλες στιγμές σε τελικούς. Αυτή που ακολουθεί είναι το τέλος μιας μεγάλης και δύσκολης πορείας. Ξεκινά το 2007 με το Κλίβελαντ, συνεχίζει με το Μαϊάμι το 2011 και τελειώνει το 2012. Ο “Βασιλιάς” με τη φανέλα των Χιτ φτάνει επιτέλους στην κορυφή του κόσμου κάνοντας μεγάλη εμφάνιση στο πέμπτο τελικό. Τελειώνει την αναμέτρηση με 26 πόντους, 11 ριμπάουντ και 13 ασίστ, τριπλ νταμπλ, και οι φίλαθλοι των Χιτ βγαίνουν ξανά στους δρόμους για γιορτάσουν πρωτάθλημα ΝΒΑ.

Το πιο μακρινό δίποντο

Οι τελικοί του 1970 έχουν μείνει στην ιστορία ως οι τελικοί του Ουίλις Ριντ,φόργουορντ των Νικς. Μολαταύτα, υπάρχει και το αποτύπωμα του Τζέρι Ουέστ, του ανθρώπου-έμβλημα για το ΝΒΑ. Στον τρίτο τελικό πετυχαίνει μεγάλο καλάθι από τα 18 μέτρα, στη λήξη του χρόνου, στέλνοντας το ματς στην παράταση. Εκεί, η ομάδα της Νέας Υόρκης πήρε το παιχνίδι. Δυστυχώς για τον Ουέστ το σουτ του μέτρησε για δύο πόντους, μια και το τρίποντο δεν είχε ακόμη εισαχθεί στο άθλημα. Εάν υπήρχε, τότε το έβδομο παιχνίδι της σειράς δεν γινόταν.

Η... ζωγραφιά του “Dr. J”

Ο Τζούλιους Έρβινγκ έκανε τα πάντα να μοιάζουν ιδιαίτερα και καλλιτεχνικά. Το 1980, στους τελικούς απέναντι στους Λέικερς, απλά... ζωγράφισε. Βρισκόμαστε στην τέταρτη περίοδο και κάνει διείσδυση από τα πλάγια, δεξιά, προς το καλάθι. Ο αμυντικός το βγάζει εκτός πορείας, όμως ο “Dr. J” γραπώνει την μπάλα στο ένα χέρι, παίρνει τα βήμα και σηκώνεται, την ώρα που σπεύδει ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ για βοήθεια, κι ενώ έχει βρεθεί σχεδόν κάτω από το καλάθι πίσω από το ταμπλό, “σπάει” το σώμα του και καταφέρνει να βρει την κατάλληλη γωνία για να δώσει φάλτσα στην μπάλα και να τη στείλει στο καλάθι. Μαγεία.

Το... ατελείωτο παιχνίδι

Το πέμπτο παιχνίδι των τελικών του 1976 έχει μείνει στην ιστορία του ΝΒΑ επειδή ήταν ματσάρα και κράτησε σχεδόν μία... αιωνιότητα. Αντίπαλοι οι Μπόστον Σέλτικς και οι Φοίνιξ Σανς, τελικό σκορ 128-126 μετά από τρεις παρατάσεις. Το ματς τα είχε όλα: οι φίλοι των Σέλτικς σχεδόν είχαν μπει στο παρκέ πριν τελειώσει, οι προπονητές ζητούσαν τάιμ άουτ ενώ δεν είχαν και Γκλεν ΜακΝτόναλντ έκανε πράγματα και θαύματα στην τελευταία παράσταση αφού οι περισσότεροι βασικοί ήταν εκτός με φάουλ.

Ο Ράσελ “μιλά” στα κρίσιμα

Το όνομα “Μπιλ Ράσελ” προκαλεί δέος στο ΝΒΑ. Ο σέντερ-τοτέμ των Σέλτικς έχει κερδίσει 11 πρωταθλήματα και σίγουρα έχει προσφέρει ουκ ολίγες μεγάλες στιγμές. Τόσες, που το όνομα του και μόνο έχει γίνει συνώνυμο των μεγάλων στιγμών, της καταξίωσης, του παντοτινού σεβασμού. Αν, λοιπόν, θέλαμε να ξεχωρίσουμε την καλύτερη του στιγμή, αυτή θα ήταν στο έβδομο παιχνίδι των τελικών του 1962 εναντίον των Λέικερς. Όταν έληξε η αναμέτρηση, η στατιστική κατέγραψε γι' αυτόν: Μπιλ Ράσελ, 30 πόντους, 40 ριμπάουντ! Νίκη στην παράταση για τους Σέλτικς, άλλο ένα δαχτυλίδι πρωταθλητή στη συλλογή τους.

Ο άτρωτος “MJ”

“Μάικ, έχεις γρίπη. Πυρετό. Δεν πρέπει να παίξεις”. Η αυθαιρεσία και η παρέκβαση από τα δεδομένα αφορούν την περίπτωση του Μάικλ Τζόρνταν και το περίφημο πια “παιχνίδι της γρίπης”. Εντάξει, δεν θα υπήρχε κανείς που θα τολμούσε να πει στον “MJ”τι να κάνει. Μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να θέσει τον εαυτό του εκτός, αλλά όταν κρίνεται ο τίτλος τίποτε δεν μπορούσε να τον σταματήσει. Στο πέμπτο παιχνίδι των τελικών του 1997 με αντίπαλο τους Τζαζ, σημείωσε 38 πόντους και έδωσε το διπλό στους Μπουλς. Μετά ήρθε και το πρωτάθλημα.

Ο πρώτος τίτλος του Μάτζικ

Στο ερώτημα “Τζόρνταν ή Μάτζικ;”, όσοι επιλέγουν τον δεύτερο έχουν ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα: τον έκτο αγώνα των τελικών του 1980. Ο νεαρός Μάτζικ καλείται να αναπληρώσει το κενό του βασικού σέντερ των Λέικερς Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ. Άλλος στη θέση του θα “λύγιζε” υπό το βάρος της ευθύνης και θα καταδίκαζε την ομάδα του. Όχι αυτός. Έπαιξε σε όλες τις θέσεις, σημείωσε 42 πόντους, πήρε 15 ριμπάουντ και μοίρασε εφτά ασίστ. Ο πρώτος τίτλος του Μάτζικ ήταν γεγονός.

Ο Ουίλις Ριντ ήταν εκεί...

Όταν έρχονται τα δύσκολα ξεχωρίζουν οι άνδρες από τα παιδιά. Εκεί φαίνονται οι ηγέτες και αυτοί που είναι έτοιμοι να δώσουν τα πάντα για την ομάδα τους. Ο Ουίλις Ριντ, το 1970, στο τελευταίο παιχνίδι των τελικών απέναντι στους Λέικερς, ήταν τραυματισμένος. Είχε πρόβλημα στον μηρό και γι' αυτό έμεινε εκτός στο έκτο ματς. Δεν μπορούσε να λείψει από το φινάλε. Με κανένα τρόπο. Όσο κι αν πόναγε, ήταν εκεί, όρθιος για να δώσει το καλό παράδειγμα στους συμπαίκτες του. Να τους δώσει να καταλάβουν ότι πάνω απ' όλα είναι το πάθος και η αγάπη για το παιχνίδι που μετράει. Τίποτε άλλο. Οι Νικς κέρδισαν 113-99 και πανηγύρισαν τον πρώτο τους τίτλο.

Πηγή

-foxsports

 

Τελευταία Νέα