Το κάλεσμα της κούπας...

Το κάλεσμα της κούπας...

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal σερβίρει στο πιάτο σας τα δεδομένα για τους τρεις μεγάλους φετινούς τελικούς Κυπέλλων σε Αγγλία, Ισπανία και Γερμανία!

Λονδίνο, Βερολίνο και Μαδρίτη.

Τρεις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, τρία τεράστια παιχνίδια, έξι πολύ διαφορετικές καταστάσεις για τους φιναλίστ σε FA Cup, Copa del Rey και DFB Pokal.

Από το «Γουέμπλεϊ», στο «Βιθέντε Καλντερόν» και από εκεί στο «Olympiastadion».

Μια «μάχη» συμπολιτών στην αγγλική πρωτεύουσα λίγες μέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ, Καταλανοί ενάντια σε Βάσκους και ζευγάρωμα από το Ντόρτμουντ και την Φρανκφούρτη, γεμίζουν... μπάλα το τελευταίο Σάββατο του Μαΐου.

Το Gazzetta Weekend Journal αναλύει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε καθέναν από τους τρεις φετινούς τελικούς για να μην... πιαστείτε αδιάβαστοι!

Για το νταμπλ ή το... παυσίπονο

Ξεκίνημα από το «Γουέμπλεϊ». Λονδρέζικη μονομαχία. Και αυτό το παιχνίδι στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος που σημειώθηκε στο Μάντσεστερ. Η Τσέλσι, Πρωταθλήτρια για το 2017, έχοντας επιστρέψει στην κορυφή έπειτα από το 2015, κοντράρεται με την Άρσεναλ. Οι «μπλε» που κυνηγούν το νταμπλ, απέναντι στους «κανονιέρηδες» που για πρώτη φορά επί παρουσίας Βενγκέρ στον πάγκο τους, έχασαν θέση για το Τσάμπιονς Λιγκ από τη στιγμή που δεν τερμάτισαν εντός τετράδας στην Πρέμιερ.

Και οι δύο ομάδες αποφάσισαν ότι δεν είναι... καιρός για συγκεντρώσεις κόσμου όπου τα πράγματα μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτα έπειτα απ' ότι συνέβη στο Μάντσεστερ με τον βομβιστή αυτοκτονίας.

Έτσι, η μεν Τσέλσι ακύρωσε τη γιορτή που είχε προγραμματίσει για την Κυριακή στους δρόμους του Λονδίνου για το τρόπαιο του πρωταθλήματος και ενδεχομένως για την κατάκτηση του Κυπέλλου, με την Άρσεναλ να γνωστοποιεί πως τελικά δεν θα προβληθεί ο μεγάλος τελικός στο «Έμιρεϊτς» από γιγαντοοθόνες, έτσι ώστε ν' αποφευχθεί οτιδήποτε κακό μπορεί να σκεφτεί ο άρρωστος ανθρώπινος νους, μετά και από το χτύπημα σε ποπ συναυλία...

Είναι ένα παιχνίδι το οποίο θα σημάνει ένα σίγουρο φινάλε κι ένα τέλος που δείχνει να έρχεται αλλά ακόμα ουδείς μπορεί να μιλήσει με σιγουριά. Ο Τζον Τέρι, αποχαιρέτησε τον κόσμο της Τσέλσι στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος στο «Στάμφορντ Μπριτζ», έγινε ο πρώτος αρχηγός ομάδας της κορυφαίας κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου που κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και ετοιμάζεται για την αποχώρηση από την ομάδα στην οποία βρίσκεται εδώ και 22 χρόνια.

Αν θα παίξει ή όχι στον μεγάλο τελικό είναι απόφαση του Αντόνιο Κόντε, όμως δεδομένα μετά και το παιχνίδι αυτό, θα κλείσει το τεράστιο κεφάλαιο της καριέρας του στους «μπλε».

Στην αντίπερα όχθη, ο Αρσέν Βενγκέρ δεν γνωρίζει ακόμα αν θα βρίσκεται και την επόμενη σεζόν στο «τιμόνι» των «κανονιέρηδων». Όλα δείχνουν αποχώρηση, ο κόσμος του συλλόγου θέλει την αλλαγή και τη νέα εποχή, όμως ο Αλσατός δηλώνει συνεχώς πως όλα θα ξεκαθαρίσουν στο meeting που θα προγραμματιστεί με τους διοικούντες μετά τον τελικό. Πριν από αρκετούς μήνες είχε τονίσει πως θα έπαιρνε μια απόφαση και την γνωστοποιούσε μέχρι τον Απρίλη, αλλά δεν τήρησε τον λόγο του και γενικότερα αποφεύγει όλο αυτό το διάστημα να αναφερθεί στο μέλλον του.

Η Άρσεναλ μετράει 12 Κύπελλα Αγγλίας έναντι 7 της Τσέλσι, τελευταία κατάκτηση για τους φετινούς Πρωταθλητές το 2012 στον τελικό με τη Λίβερπουλ, δύο διαδοχικές επιτυχίες το 2014 και το 2015 για την Άρσεναλ στα παιχνίδια με τις Χαλ και Άστον Βίλα.

Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά, όντας πλέον παίκτης – συνιδιοκτήτης της Phoenix Rising στη δεύτερη κατηγορία του ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, έχει σκοράρει 16 φορές σε 17 ματς κόντρα στην ομάδα του Βενγκέρ και μόλις έγινε γνωστό το ζευγάρι του φετινού τελικού του FA Cup, ζήτησε... μεταγραφή, για ένα 90λεπτο!

Ένας ένδοξος αποχαιρετισμός ή μια ονειρική πρώτη φορά

Στην Ισπανία, το «Βιθέντε Καλντερόν» θα φιλοξενήσει για τελευταία φορά στα χρόνια ύπαρξής του, τον μεγάλο τελικό του Copa del Rey και γενικότερα, αν δεν προγραμματιστεί κάποια μεγάλη γιορτή από πλευράς Ατλέτικο, το ιστορικό της γήπεδο θα φιλοξενήσει για τελευταία φορά ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Και σε αυτό το παιχνίδι, δεν θα βρίσκονται οι «ροχιμπλάνκος».

Οι Μπαρτσελόνα και Αλαβές θα διεκδικήσουν το φετινό Κύπελλο Ισπανίας, με τους «μπλαουγκράνα» να έχουν πετάξει την Ατλέτικο εκτός συνέχειας στα ημιτελικά, ενώ δεν θα υπάρξει clasico με φόντο το τρόπαιο από τη στιγμή που έγινε νωρίτερα σε διπλό παιχνίδι, όταν οι «μερένγκες» δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο των Βάσκων, σε ένα τέράστιο πλήγμα για εκείνους. Βέβαια, το ξεπέρασαν με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και έχουν να σκεφτούν και τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, την 3η Ιουνίου, στο Κάρντιφ.

Η Μπαρτσελόνα, λοιπόν, με 21 γκολ ενεργητικό και μόλις 8 παθητικό στα παιχνίδια της κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης του Copa del Rey, θα παλέψει για να πάρει τον τίτλο με τον οποίο θα τιμήσει τον τελευταίο χρόνο της παρουσίας του Λουίς Ενρίκε στην τεχνική της ηγεσία. Τα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκαν επιτυχίες για τους Καταλανούς, ωστόσο φέτος χάθηκε το πρωτάθλημα και το Τσάμπιονς Λιγκ και απέμεινε το Κύπελλο για να... ρεφάρει έστω και σε έναν μικρό βαθμό τη «χασούρα» η Μπαρτσελόνα, προτού προετοιμαστεί για την εποχή... Βαλβέρδε.

Μάλιστα, θα έχει και τη στήριξη του πρώην κόουτς της Μπιλμπάο στο ματς, αφού εκείνος, στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε για να κάνει επίσημο το φινάλε της θητείας του στην Αθλέτικ, ξεκαθάρισε ότι θέλει να δει την ομάδα την οποία του πιστώνει ως επόμενη της καριέρας του ο ισπανικός Τύπος, να κατακτά το Κύπελλο.

Οι δύο φετινοί φιναλίστ έχουν μετρήσει πέντε μεταξύ τους συναντήσεις στο Copa del Rey (σε διπλές αναμετρήσεις) αλλά ποτέ από τα ημιτελικά και μετά. Οι Βάσκοι, έχουν αποκλειστεί όλες τις φορές που ήρθαν αντιμέτωποι με τον σύλλογο της Βαρκελώνης σε διπλά ματς, έχοντας δύο νίκες έναντι των 8 θετικών αποτελεσμάτων των φετινών τους αντιπάλων στον τελικό. Η Μπαρτσελόνα έχει 28 κατακτήσεις Κυπέλλου και προετοιμάζεται για τον 39ο τελικό της ιστορίας της στον θεσμό.

Κανείς άλλος σύλλογος στην Ισπανία δεν έχει περισσότερα Κύπελλα από τους Καταλανούς, οι οποίοι αν τα καταφέρουν θα το έχουν κάνει για τρίτη διαδοχική αγωνιστική περίοδο, σε μια επίδοση που όμοιά της είχε σημειώσει μονάχα στις αρχές της δεκαετίας του '50.

Η Αλαβές διεκδικεί το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία της, έχοντας βρεθεί στη μεγαλύτερη στιγμή της, από τον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 2001 κόντρα στη Λίβερπουλ. Οι παίκτες του Μαουρίσιο Πελεγκρίνο, φορώντας τα μπλουζάκια τους με το σύνθημα «τώρα είναι η στιγμή μας», πανηγύρισαν την τεράστια πρόκριση εις βάρος της Θέλτα (που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ και αποκλείστηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), στον επαναληπτικό ημιτελικό του «Μεντιθορόθα».

Στον πρώτο γύρο της φετινής La Liga, η Αλαβές έκανε μεγάλο «μπαμ» στο «Καμπ Νόου» όταν επιβλήθηκε 2-1 της Μπαρτσελόνα, όμως υπέστη διασυρμό στο εντός έδρας ματς με το τελικό 6-0.

Σπάει η κατάρα ή ολοκληρώνεται το όνειρο;

Η Ντόρτμουντ, αυτή τη φορά ξεπέρασε το εμπόδιο της Μπάγερν Μονάχου στα ημιτελικά και μάλιστα με μεγάλη ανατροπή από το εις βάρος της 2-1 που είχαν διαμορφώσει πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος, οι Βαυαροί, μέχρι να γίνει το τελικό 3-2 που έστειλε το σύνολο του Τόμας Τούχελ για τέταρτη διαδοχική σεζόν στον μεγάλο τελικό του DFB Pokal. Τις προηγούμενες τρεις χρονιές, η Ντόρτμουντ έμεινε με το μετάλλιο του ηττημένου, έχοντας δύο ήττες από τη Μπάγερν και μια, την περσινή, από τη Βόλφσμπουργκ.

Τη Bundesliga ουδέποτε κατάφεραν φέτος να τη διεκδικήσουν οι Βεστφαλοί, ενώ, στο Τσάμπιονς Λιγκ, είδαν το «stop» από την τρομερή Μονακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ, σε ένα ζευγάρι αναμετρήσεων το οποίο στιγματίστηκε από την επίθεση που σημειώθηκε στο πούλμαν των Γερμανών στο δρόμο προς το Signal Iduna Park πριν από το πρώτο ματς της προημιτελικής φάσης.

Ένας τύπος που... πόνταρε να πέσουν οι μετοχές της ομάδας στο χρηματιστήριο, τοποθετήσε βόμβες κοντά στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η αποστολή και έβαλε στόχο τις ζωές των μελών του συλλόγου, με τον Μαρκ Μπάρτρα να είναι ο μοναδικός που τραυματίστηκε στο χέρι και έμεινε για κάποιο καιρό εκτός δράσης. Το Κύπελλο είναι η τελευταία ευκαιρία της Ντόρτμουντ για φέτος, με τον Τούχελ να βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου και τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ να έχει προκαλέσει την έκπληξη ακόμα και του μεταφραστή του, όταν μετά το τελευταίο ματς της σεζόν αυτό που είχε να πει για το μέλλον του ήταν: «θα δούμε, πες τους ό,τι θες...», δίχως να παρουσιαστεί διπλωματικός...

Η Άιντραχτ μπορεί να χρειάστηκε και τα 120 λεπτά του ημιτελικού με την Γκλάντμπαχ αλλά και τη διαδικασία των πέναλτι (16 στον αριθμό) για να περάσει στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου, αλλά το απήλαυσε και με το παραπάνω. Είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί στο συγκεκριμένο παιχνίδι να διεκδικήσει τον τίτλο από το 2006, όταν δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου. Το τελευταίο της τρόπαιο, ήταν το 1988, τότε που είχε επιβληθεί 1-0 της Μπόχουμ χάρη σε γκολ που είχε πετύχει ο θρύλος του Ολυμπιακού, Λάγιος Ντέταρι!

Η παρουσία της ομάδας της Φρανκφούρτης στον τελικό του DFB Pokal, είναι εξέλιξη την οποία σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να φανταστεί οποιοσδήποτε οπαδός της ομάδας τέτοια εποχή την περασμένη σεζόν, όταν ο Νίκο Κόβατς είχε πετύχει απλά να κρατήσει τον σύλλογο στη Bundesliga!

«Είμαστε προφανώς το φαβορί. Αλλά είναι ένα παιχνίδι και σίγουρα η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες δεν είναι όσο μεγάλη φαίνεται. Ένας τελικός είναι ένας τελικός» ήταν τα λόγια του Σωκράτη Παπασταθόπουλου σε πρόσφατη συνέντευξή του λίγες μέρες πριν από το παιχνίδι που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο. Φυσικά για την Άιντραχτ υπάρχει και το δέλεαρ της πιθανής παρουσίας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης αγωνιστικής περιόδου μέσω του DFB Pokal, όμως στη Ντόρτμουντ το έχουν πάρει πλέον... προσωπικά και πόσες φορές να επαναλήφθεί η ιστορία που τους θέλει ν' αποχωρούν χαμένοι από τον τελικό;

 

Τελευταία Νέα