Ο Ρήγας και ο «Θούριος» του! (vid)

Ο Ρήγας και ο «Θούριος» του! (vid)

bet365

Η έμπνευσή του να... παντρέψει το Ace of Spades με τον Θούριο του Ρήγα τον έκανε ακόμα πιο γνωστό και δημοφιλή. Ο Αριστοτέλης Ρήγας συνδυάζει κωμωδία, stand up και μουσική και μιλάει στο G-Weekend.

Ο Αριστοτέλης Ρήγας όπως εξιστορεί και ο ίδιος ήρθε στον κόσμο γελώντας αντί να κλάψει και κατ' ευθείαν είπε στον γιατρό ανέκδοτο! Είναι επαγγελματίας ηθοποιός και μουσικός αλλά και standup comedian με διακρίσεις σε εγχώριο επίπεδο. Ο ίδιος όμως έχει να τα πει με τον δικό του μοναδικό τρόπο στο G-Weekend και ειδικά για το πως... κόλλησε τον Θούριο με το Ace of Spades.

- Τι σε ενέπνευσε να γράψετε τον Θούριο του Ρήγα σε μέταλ εκδοχή;

Κάνω standup comedy και μουσική κωμωδία και υπάρχει μια «διαδικασία» που ακολουθώ συνήθως για να διαμορφώσω το υλικό μου. Σε ότι αφορά στην μουσική κωμωδία, αυτό που κάνω είναι να παρατηρώ τα τραγούδια. Κάποια έχουν μεταξύ τους απροσδόκητες ομοιότητες. Οι στίχοι το ενός ταιριάζουν στη μελωδία ενός άλλου.

Κάποια έχουν «κρυμμένα μυστικά» τοποθετημένα σε κοινή θέα, κάποια άλλα έχουν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες σχετικά με το πώς προέκυψαν, κάποια άλλα είναι απλά γελοία και έχουν κωμική αξία από μόνα τους. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος. Συνήθως, πάντως, αυτό που παρατηρώ πρώτο σε κάθε τραγούδι είναι το μετρό.

Η ιδέα για το συγκεκριμένο “mashup” μου ήρθε την ημέρα του θανάτου του Lemmy, όπου παίζοντας στην κιθάρα το “Ace of Spades” παρατήρησα ότι του ταιριάζουν στο μέτρο τους, απόλυτα οι στίχοι του Θούριου. Ταιριάζει νομίζω άψογα ένας επαναστατικός στίχος σε μια επαναστατική ενορχήστρωση.

- Τι απήχηση είχε αυτό το τραγούδι στον κόσμο; Εισέπραξες και... περίεργα σχόλια λόγω της επιλογής του Θούριου σε μέταλ ήχο;

Η αλήθεια είναι ότι πέρα από τα views στο Youtube που είναι μια ένδειξη της απήχησής του μου συνέβη κάποια στιγμή και το εξής. Περπατούσα στον δρόμο και κάποιος άγνωστος μου είπε «ωραίος φίλε». Αμέσως γύρισα και είδα ότι πίσω μου περπατούσε ο Ρουβάς. Επίσης, σε μια παράστασή μου στην Κομοτηνή κατά την διάρκεια του soundcheck μια παρέα που ήταν στον χώρο μου ζήτησε να παίξω τον Θούριο.

Το έκανα φυσικά και εννοείται ότι δεν έμειναν για την παράσταση. Τώρα σε ότι αφορά τα γενικότερα σχόλια, ο σκοπός της τέχνης είναι να εγκαταστήσει έναν διάλογο ανάμεσα στο έργο τέχνης και στον θεατή του. Αποτυχία είναι η απουσία διαλόγου. Πέρα από αυτό όλα είναι θεμιτά, οπότε κανένα σχόλιο δεν είναι «περίεργο». Περίεργο θα ήταν να μην υπήρχε τίποτα απολύτως.

- Τι videoclip πάνω σε τι λογική στήθηκε; Και σαν story και ενδυματολογικά;

Η λογική του κλιπ είναι η οπτικοποίηση του mashup. Όπως ακριβώς γίνεται ο συγκερασμός των Motorhead με τον Ρήγα Φεραίο ηχητικά, έτσι ακριβώς προσπαθήσαμε να γίνει και οπτικά, σε ένα γενικότερα πιο σύγχρονο πλαίσιο.

- Το τραγούδι και αυτή η performance βγήκε από ανάγκη για επαγγελματική πορεία ή για χόμπι και για να είσαι πιο γεμάτος ψυχολογικά;

Στις παραστάσεις μου κάνω τέτοια τραγούδια, βάζω στίχους άλλων τραγουδιών σε άλλα. Το συγκεκριμένο μου φάνηκε ότι θα μπορούσε να «υπηρετηθεί» καλύτερα από full band και για αυτό το πρότεινα στους The G-Spot Experiment, οι οποίοι είναι όλοι εξαιρετικοί μουσικοί και ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην ιδέα.

Μετά την ηχογράφηση το επόμενο λογικό βήμα ήταν το να γίνει ένα video clip, το οποίο επίσης δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την πολύτιμη συνδρομή τους καθώς και του Παντελή Αναστασιάδη ο οποίος σκηνοθέτησε, γύρισε και επεξεργάστηκε το video. Σίγουρα αν δεν τον έκανα δεν θα ήμουν τόσο χαρούμενος αλλά κυρίως προέκυψε από την επαγγελματική μου ενασχόληση με την μουσική κωμωδία.

- Stand up comedy, λογοπαίγνια, τραγούδι, Musical Comedy ή και τα τέσσερα για σένα και για το τι ζητάς και θέλεις;

Και τα τέσσερα. Όλα αυτά είμαι εγώ και χαίρομαι τρομερά που μου δίνεται η ευκαιρία να τα συνδυάζω στις παραστάσεις μου.

- Θυμάσαι κορυφαία στιγμή ή ευτράπελο από κάποια εμφάνισή σου;

Η αλήθεια είναι ότι και στις δύο κατηγορίες έχω να πω πολλά αλλά επειδή ίσως θα ήταν χρήσιμο να μην εκδώσουμε την συγκεκριμένη συνέντευξη σε τόμους, ας πω ότι από τις κορυφαίες στιγμές που έχω να θυμάμαι είναι η συμμετοχή μου το περασμένο καλοκαίρι σε μια ομαδική παράσταση standup comedy στο Βεάκειο όπου είχα την ευκαιρία να παίξω μπροστά σε ένα κοινό 1500 περίπου ατόμων (δεν τους μέτρησα ακριβώς).

Ένιωθα ότι τα γέλια σκάνε πάνω μου σαν κύματα. θα Σε ότι αφορά στα ευτράπελα, θυμάμαι σε μια παράσταση ότι κάποιος με προσφώνησε ως «ο Έλληνας Lemmy» και του απάντησα ότι αυτό είναι σαν να λες τον Lemmy «Άγγλο Αριστοτέλη Ρήγα».

- Πόσο σε προβληματίζει η σημερινή εποχή; Με τι θέματα καταπιάνεσαι κυρίως;

Με προβληματίζει πολύ η σημερινή εποχή, στο μέτρο που είναι ανώφελο να προβληματίζομαι π.χ. για την εποχή του χαλκού. Εδώ ζω και αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνω. Τώρα, τα θέματά μου κινούνται ανάμεσα στην μουσική κωμωδία, τα σύντομα αστεία, τις λέξεις και γενικότερα σε πράγματα που θεωρώ ότι έχουν κωμική αξία και που φαντάζομαι ότι θα τα βρίσκει αστεία και το κοινό.

- Τι είναι αυτό που σε φτιάχνει περισσότερο στην Ελλάδα του σήμερα και τι σε χαλάει;

Κανονικά εδώ θα έπρεπε να απαντήσω με μια εις βάθος ανάλυση του τι εννοούμε «Ελλάδα» και πως ο καθένας αντιλαμβάνεται αυτήν την έννοια. Νομίζω ότι αυτά που βιώνουμε όλοι είναι ιστορικά γεγονότα. Κάποτε θα βρεθούν σε κάποιο βιβλίο ιστορίας ή θα γίνουν ταινία (γουέστερν ή μιούζικαλ πιθανότατα).

Είναι λυπηρό το να συνειδητοποιεί κανείς ότι ζούμε σε μια τραγωδία, όμως από την άλλη ως κωμικός γνωρίζω ότι οι τραγωδίες έχουν μεγάλη κωμική αξία και ότι ίσως κάποια στιγμή δεν θα θυμόμαστε τίποτα απ’ όλα αυτά και θα γελάμε (αναφέρομαι φυσικά στις παραγνωρισμένες ευεργετικές συνέπειες της απάνθρωπης κατά τα άλλα νόσου του Alzheimer’s). Ο καιρός είναι φανταστικός.

- Ποια είναι τα μεγάλα σου πρότυπα; Μουσικά ή μη;

Δεν πιστεύω στην χρησιμότητα των προτύπων γιατί ασκούν μεγάλη πίεση στον ψυχισμό των ανθρώπων. Δεν υπάρχει περίπτωση να μοιάσω στον Μέγα Αλέξανδρο π.χ απλά και μόνο επειδή είμαι καραφλός (γιατί κατά τα άλλα ναι, οκ, το έχω άνετα). Νομίζω ότι ο καθένας θα πρέπει απλά να ζει την ζωή του στο παρόν, να προσεγγίζει τους άλλους με συμπόνια και αλληλεγγύη και γενικά να προσπαθεί όσο μπορεί να μην είναι, εχμ, οκ ξέρετε τι θέλω να πω, δεν θα το γράψω για να μην το κόψετε (σ.σ. μ...ας).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα