Να μην ξεχάσω ότι…

Να μην ξεχάσω ότι…

bet365

Άρης και ΠΑΟΚ προετοιμάζονται για μία ακόμη σύγκρουση μέχρι… τελικής πτώσης και το G-Weekend θυμάται μερικές από τις μυθικές στιγμές που χάρισαν οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι της Θεσσαλονίκης σε αγώνες για τα πλέι οφ του Πρωταθλήματος.

Η κυριαρχία του Άρη στη δεκαετία του ’80 και το εκπληκτικό σερί του ΠΑΟΚ από το 1991 και μετά όπου δεν έχει ηττηθεί σε σειρά πλέι οφ από τον αντίπαλό του!

1987-88: Το σόου του Γκάλη

* Το σόου του Τζόνι Νιούμαν στον πάγκο του ΠΑΟΚ και η χειρονομία που έκανε προς τους διαιτητές στη διάρκεια του αγώνα.

*Έγινε μόλις ένας αγώνας πλέι οφ, ο Άρης κέρδισε με 100-85 με τρίποντο του Νίκου Γκάλη στην τελευταία φάση του αγώνα.

*Μετά τον μοναδικό αγώνα πλέι οφ, ο Γιάννης Ιωαννίδης κατευθύνθηκε προς τα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ για να συγχαρεί τους παίκτες του Δικεφάλου για την εμφάνιση. Ο τότε πρόεδρος του Δικεφάλου, Νίκος Βεζυρτζής, του απαγόρευσε την είσοδο θεωρώντας ότι ήταν μια ειρωνική ενέργεια.

1988-89: Τα τρίποντα του «Πίξι»

*Τα επτά τρίποντα του Λευτέρη Σούμποτιτς στο πρώτο ημίχρονο του πρώτου αγώνα πλέι οφ όπου ο Άρης κέρδισε με 89-84. Βέβαια το καθοριστικό τρίποντο το έβαλε ο Γιαννάκης μετά από λάθος πάσα του Φασούλα όταν το σκορ ήταν 86-84 υπέρ του Άρη.

* Ο Γιάννης Ιωαννίδης έκανε αυτό που είχε προαναγγείλει. Χρησιμοποίησε τον Νίκο Γκάλη ως πλέι μέικερ για κάποια λεπτά και μετά το παιχνίδι ο Νικ είπε… «εμένα το μυαλό μου είναι κομπιούτερ». Μετά τον πρώτο αγώνα, ο Ιωαννίδης κυνήγησε τον διαιτητή Γιοχαλή έως το κέντρο του γηπέδου, βάσει του φύλλου αγώνα.

*Τους 44 πόντους που σημείωσε ο Νίκος Γκάλης στον δεύτερο αγώνα, στη νίκη του Άρη με 87-75.

*Ο Άρης είχε καταθέσει ένσταση κατά του ΠΑΟΚ υποστηρίζοντας ότι ήταν παράνομη η διαφήμιση στο κεντρικό μέρος της φανέλας καθώς ο ΠΑΟΚ δεν είχε εξασφαλίσει άδεια της Ολυμπιακής Επιτροπής. Ο ΠΑΟΚ διαφήμιζε την ελληνική υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992.

1989-90: Μια νίκη ήταν αρκετή

*Ουσιαστικά ο Άρης χρειαζόταν μία νίκη επί του ΠΑΟΚ για να εξασφαλίσει το Πρωτάθλημα και την πέτυχε στον πρώτο αγώνα της σειράς των πλέι οφ με 73-63. Ο Κώστας Πολίτης χρησιμοποίησε τους Κόρφα, Κουκ πάνω στον Γκάλη και είδε τον Μάνθο Κατσούλη να του κάνει τη ζημιά.

*Στην τελευταία φάση του αγώνα, ο Στόγιαν Βράνκοβιτς επιχείρησε σουτ τριών πόντων. Μετά το παιχνίδι ο Γιάννης Ιωαννίδης δήλωσε… «το ατσάλι όσο κι αν το βαράς, πιο σκληρό γίνεται». Ο δε Γκάλης είχε πει… «είμαστε η ομάδα του σήμερα. Για να γίνει μια ομάδα, η ομάδα του μέλλοντος θα πρέπει να κερδίσει τον Άρη», απαντώντας στον Νίκο Βεζυρτζή ο οποίος είπε πει αρκετούς μήνες νωρίτερα ότι «αρχίζει η δεκαετία του ΠΑΟΚ».

*Έπεσε πολύ ξύλο κάτω από τα καλάθια και κάποια στιγμή, Στόγιαν Βράνκοβιτς και Πιτ Παπαχρόνης είπαν να μην κρατήσουν τα προσχήματα και ξέφυγαν στον 1οαγώνα της σειράς.

*Ο ΠΑΟΚ κέρδισε στο δεύτερο παιχνίδι με 90-67 αλλά άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος καθώς ο Άρης με δύο νίκες επί Ηρακλή και Πανιωνίου εξασφάλισε τον 6οδιαδοχικό τίτλο του.

1990-91: Η μεγάλη ανατροπή

*Τις δύο λάθος πάσες των Μπάρλοου και Φασούλα που οδήγησαν τον ΠΑΟΚ από τον Παράδεισο στην Κόλαση, ενώ την αντίστροφη διαδρομή έκανε ο Άρης.

*Το τρίποντο του Παναγιώτη Γιαννάκη στον πέμπτο αγώνα χάρη στο οποίο ο Άρης κέρδισε με 86-85 και πήρε κεφάλι στη σειρά με 3-2 νίκες. Είχαν προηγηθεί δύο νίκες του ΠΑΟΚ με τις οποίες ο Δικέφαλος είχε ισοφαρίσει τη σειρά σε 2-2 καθώς ο Άρης είχε αρχίσει με πλεονέκτημα δύο νικών λόγω του ότι είχε κερδίσει και τα δύο παιχνίδια στην κανονική διάρκεια.

* «Επιτέλους έσπασε η γκίνια που με κυνηγούσε. Λίγο αέρα παιδιά τώρα γιατί θα λιποθυμήσουμε από τη ζέστη», είχε πει στα αποδυτήρια ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

* Το έμμεσο τρίποντο που πέτυχε ο Μπραντ Σέλερς με το οποίο διαμορφώθηκε το τελικό 81-80 υπέρ του Άρη και οι «κίτρινοι» κατέκτησαν το τελευταίο τους Πρωτάθλημα.

*Τη βιασύνη του Παπαχρόνη ο οποίος στην τελευταία επίθεση του ΠΑΟΚ αντί να δώσει την μπάλα στον Σταυρόπουλο που ήταν μόνος του κάτω από το καλάθι, έκανε… κάτι σαν σουτ και τελείωσε ο αγώνας.

*Μετά το τέλος του 4ου και τελευταίου αγώνα πλέι οφ, Γκάλης και Πρέλεβιτς επιδόθηκαν σε αγώνα μποξ. Έπεσε πολύ ξύλο αλλά μετά από μερικές εβδομάδες εμφανίστηκαν αγκαλιασμένοι στον αθλητικό δικαστή δίχως να γλιτώσουν την τιμωρία.

* «Είδαμε πώς σε επτά δευτερόλεπτα κρίνονται οι κόποι επτά χρόνων», είχε πει ο Νίκος Βεζυρτζής.

* Για την ακρίβεια, θυμάται ο Γιώργος Δοξάκης το ραδιοκασετόφωνο το οποίο πέρασε σύριζα από το κεφάλι του στον τρίτο αγώνα πλέι οφ.

* Οι αποστολές των δύο ομάδων έμεναν σε διαφορετικά ξενοδοχεία στην περιοχή του Πανοράματος. Η απόσταση που τους χώριζε δεν ήταν μεγαλύτερη από 300 μέτρα. Οι οπαδοί των δύο ομάδων πήγαν να εμψυχώσουν τους παίκτες, συναντήθηκαν… στον δρόμο κι έγιναν επεισόδια.

1991-92: Το τέλος του Άρη και ο τίτλος του ΠΑΟΚ

*Το σύστημα διεξαγωγής των πλέι οφ προέβλεπε αναμετρήσεις μεταξύ των τεσσάρων πρώτων ομάδων του Πρωταθλήματος. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Άρη δύο φορές στα πλέι οφ.

*Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στον τελικό του Πρωταθλήματος νικώντας τον ΠΑΟΚ στο ΣΕΦ και ο τότε προπονητής του Άρη, Λάζαρο Λέσιτς, είπε ότι… «για να γίνεις βασιλιάς της ζούγκλας πρέπει να σκοτώσεις το λιοντάρι».

*Σε μια κίνηση απελπισίας ο Άρης απέκτησε για τα πλέι οφ τον Έντγκαρντ Τζόουνς, αλλά ο Αμερικανός δεν θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.

*Στον πρώτο αγώνα της σειράς, ο ΠΑΟΚ επικράτησε του Άρη με 99-93. Το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε με δύο βολές του Πρέλεβιτς και παρουσία στο παρκέ φωτογράφων και φιλάθλων. Η ομάδα του Άρη είχε φύγει στα αποδυτήρια και είχε μείνει στο γήπεδο μόνο ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

1993-94: Η απόλυτη κυριαρχία του ΠΑΟΚ

*Ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει και τους δύο αγώνες στην κανονική διάρκεια με χαρακτηριστική άνεση και φρόντισε να επιβεβαιώθηκε την κυριαρχία του και στα πλέι οφ. Ο Μπέρι έκανε τη διαφορά στον πρώτο αγώνα (56-65) και ο Μπάνε Πρέλεβιτς με 7/11 τρίποντα στον δεύτερο (67-58).

*Για πρώτη φορά σε ντέρμπι των δύο αιωνίων αντιπάλων της Θεσσαλονίκης υπήρχαν πολλά άδεια καθίσματα στις κερκίδες του Αλεξανδρείου.

*Ο Χρήστος Τσέκος με 12 πόντους και 6/7 σουτ ήταν το «πρώτο» του πρώτου παιχνιδιού.

*Δεν θα μπορούσε να ελπίζει σε κάτι καλύτερο ο Άρης έχοντας καλύτερο παίκτη τον Μιχάλη Μισούνοφ.

1994-95: Μπάνε Πρέλεβιτς VS Τόνι Ουάιτ

*Αυτή η σειρά των αγώνων εξελίχθηκε σε προσωπική μονομαχία μεταξύ Μπάνε Πρέλεβιτς και Τόνι Ουάιτ. Στον πρώτο αγώνα ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 84-82, οι δύο παίκτες σημείωσαν από 32 πόντους.

* Το ίδιο ανταγωνιστικοί ήταν και οι δύο επόμενοι αγώνες. Με κορυφαίο τον Ουάιτ (31π.) ο Άρης κέρδισε στον δεύτερο αγώνα με 84-73 με 49-30 επιμέρους σκορ στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ στο τρίτο παιχνίδι ήταν η σειρά του Πρέλεβιτς (23π.). Ο Ουάιτ με 5/18 σουτ έκανε κακό παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 76-69 και πήρε την πρόκριση.

*Ενδεχομένως αρκετοί φίλοι του Άρη να χρειαστεί να φρεσκάρουν τη μνήμη τους για να θυμηθούν τον Κρις Κινγκ που έπαιξε στην ομάδα τους εκείνη τη χρονιά. Μπορεί να είναι και ο πιο εντυπωσιακός παίκτης στην ιστορία του Άρη στα καρφώματα.

*Ο «Μπάνε» έβαλε τους πόντους, αλλά ο Ζόραν Σάβιτς έκανε τη διαφορά. Μακράν ο πιο έξυπνος ψηλός που πέρασε ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα.

1995-96: Ο… μύθος της κανονικής διάρκειας

*Ο Άρης κέρδισε και τα δύο παιχνίδια στην κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος αλλά ο ΠΑΟΚ ήταν κυρίαρχος στα πλέι οφ. Κυρίως στον πρώτο αγώνα ο Μπάνε Πρέλεβιτς έδωσε μια εξαιρετική παράσταση με 29 πόντους και 6/8 τρίποντα, ενώ ο Στογιάκοβιτς τον ακολούθησε με 27 και 9/12 σουτ. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο ΠΑΟΚ επιβλήθηκε με 70-102.

*Την απόγνωση του Σούλη Μαρκόπουλου ο οποίος ήταν στον πάγκο του Άρη.

*Ο δεύτερος αγώνας της σειράς ήταν καρμπόν με τον πρώτο, απλά η διαφορά μειώθηκε στο τέλος. Μετά τον αγώνα, ο Χάρολντ Έλις προσπαθούσε να αποδείξει στους ανθρώπους του Άρη – βαστώντας το φύλλο της στατιστικής – ότι είχε καλή παρουσία.

*Ο Αμερικανός έφυγε λίγες ώρες μετά το δεύτερο παιχνίδι και αφού… επισκέφθηκε για τελευταία φορά το θρυλικό club της Θεσσαλονίκης «Nani Nani». Εκεί βρισκόταν και η… μισή ομάδα του ΠΑΟΚ όπου διασκέδαζε την πρόκριση.

1998-99: Τα πλέι οφ των «ντοπαρισμένων»

*Στα δείγματα των Μάρτιν Μιούρσεπ, Ντίνου Αγγελίδη ανιχνεύθηκαν απαγορευμένες ουσίες. Η ΚΑΕ Άρης αμφισβήτησε το αποτέλεσμα του αντιντόπινγκ κοντρόλ, ρίσκαρε με τη συμμετοχή των δύο παικτών στον δεύτερο αγώνα, ο ΠΑΟΚ κατέθεσε ένσταση και δικαιώθηκε στο ΑΣΕΑΔ. Ως εκ τούτου, παρά τη νίκη του Άρη στο δεύτερο παιχνίδι, ο αγώνας κατοχυρώθηκε υπέρ του ΠΑΟΚ.

*Φράνκι Κινγκ και Ουόλτερ Μπέρι πραγματοποίησαν εκπληκτικές εμφανίσεις στη σειρά των πλέι οφ και ήταν οι πρωταγωνιστές του ΠΑΟΚ στην πρόκριση της ομάδας στην ημιτελική φάση του Πρωταθλήματος.

*Ελλείψει πλέι μέικερ, ο Γιώργος Σιγάλας χρειάστηκε να «βαφτιστεί» πλέι μέικερ στον 3ο αγώνα. Κάθισε στον πάγκο για μόλις 20 δευτερόλεπτα. Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 79-73.

*Τη σεζόν 1998-99 και κατ’ επέκταση στα πλέι οφ, αφαιρέθηκε το δικαίωμα της κοινής παρουσίας των φιλάθλων των δύο ομάδων στο γήπεδο.

2010-11: Ο νόμος του Γκετσέφσκι

*Ήταν η πιο συγκλονιστική σειρά στη σύγχρονη ιστορία των δύο ομάδων γιατί τα είχε όλα. Απίστευτη εναλλαγή συναισθημάτων, ανατροπές και διπλό break της έδρας.

* Το σόου του Χατζηβρέττα στο PAOK SPORTS ARENA έβαλε τον Άρη σε θέση οδηγού. Ο «Νικόλας» θυμήθηκε τα χρόνια της μπασκετικής του νιότης, έβαλε επτά πόντους σε περίπου ένα λεπτό και ο Άρης απέδρασε (59-67) παίρνοντας και το πλεονέκτημα (1-2 νίκες).

*Το πάρτι του Γκετσέφσκι στον 4ο αγώνα στο Nick Galis Hall. Ο Σκοπιανός έκανε απίστευτα πράγματα, χόρεψε τους ψηλούς του Άρη στο δεύτερο ημίχρονο και ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 80-91. Φεύγοντας από το παρκέ, ο Μπούλιαν του ΠΑΟΚ θύμισε… Μπάγκαριτς δείχνοντας στους φίλους του Άρη τα μεσαία δάχτυλα του.

* Ο Κώστας Σλούκας ήταν αμφίβολος για τον 5ο αγώνα λόγω θλάσης αλλά… αποθεραπεύτηκε εντός δύο ημερών κι έπαιξε 38 λεπτά. Ο Ρόμπερτ Ντόζιερ έδωσε ρεσιτάλ σ’ εκείνο το παιχνίδι και τελείωσε με 17 πόντους και 18 ριμπάουντ.

2014-15: Φαγητό χωρίς αλάτι

*Και οι δύο αγώνες στο Nick Galis Hall έγιναν κεκλεισμένων των θυρών λόγω τιμωρίας του Άρη.

*Ο ΠΑΟΚ ήταν πιο πεινασμένος από τον Άρη, το απέδειξε κερδίζοντας στον τέταρτο αγώνα στο Αλεξάνδρειο με 76-77 με ήρωα της τελευταίας στιγμής τον Τζέικ Όντουμ και μοιραίο για τον Άρη τον Λαμάρκους Ριντ.

* Σε μια ασυνήθιστη κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα, μετά το τέλος του αγώνα ο Νίκος Λάσκαρης πήγε στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ και συνεχάρη παίκτες και διοίκηση του Δικεφάλου.

 

Τελευταία Νέα