Ιβάν, ο κυρίαρχος του Βορρά!

Ιβάν, ο κυρίαρχος του Βορρά!

bet365

Ο Ιβάν Σαββίδης έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο κι επί οικονομικής κι επί αθλητικής σκηνής του τόπου. To GWJ παρουσιάζει όλες τις επιχειρηματικές κινήσεις του στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα

Για τους φίλους του ΠΑΟΚ είναι ο «Μεσσίας» της ομάδας, όμως ο γεννημένος στις 27 Μαρτίου του 1959 στο ελληνικό χωριό Σάντα της Γεωργιανής τότε Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, ομογενής έχει μετατραπεί μέσα σε μια τετραετία σε κυρίαρχο του ελληνικού βορρά!

Το βράδυ της Πέμπτης ένα ολόκληρο γήπεδο, για πρώτη φορά εδώ και μια τετραετία, φώναξε ρυθμικά το όνομά του! Κι αυτό ήταν καλύτερο «δώρο» ακόμη κι από την ίδια την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο ίδιος το χάρηκε. Άφησε στην άκρη τα όποια προβλήματα, το ευχαριστήθηκε, αλλά από το πρωί της Παρασκευής άρχισε να ασχολείται πάλι (και) με τις επιχειρήσεις του. Τα πρώτα ραντεβού της ημέρας δεν αφορούσαν τον ΠΑΟΚ κι αυτό λέει πολλά για τον τρόπο αντίληψης και δράσης του στο επιχειρηματικό κομμάτι.

Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ο κ. Αρτούρ Νταβιντιάν, από το βήμα του 1oυ Thessaloniki Summit, είχε προκαλέσει ίλιγγο με τα νούμερα και τα ποσά των επενδύσεων του Ιβάν Σαββίδη στη Βόρεια Ελλάδα. Ο διευθύνων σύμβουλος της «Dimera» και εκ των στενών συνεργατών του προέδρου και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, είχε σταθεί στις προθέσεις για επενδύσεις κεφαλαίων ύψους 250 εκατ. ευρώ. Προσέξτε, μια σημαντική λεπτομέρεια: Τα κεφάλαια αυτά, θα προστεθούν στα περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ, που ο όμιλος έχει ήδη «ρίξει» στην περιοχή τα τελευταία 3,5 χρόνια!

Η συνέχεια των λόγων του κ. Νταβιντιάν έγιναν πράξη από τον Ιβάν Σαββίδη, που δεν είναι από τους ανθρώπους οι οποίοι μένουν στα λόγια, αλλά αρέσκονται σε έργα. Όταν πριν από λίγες ημέρες η Belterra Investments LTD, συμφερόντων Σαββίδη, απέκτησε ένα σημαντικό κομμάτι από τη διαχείριση και εκμετάλλευση του Λιμανιού Θεσσαλονίκης, όλοι πείσθηκαν για τις προθέσεις του να συνεχίσει τις επενδύσεις στη χώρα μας και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδας.

Ο ομογενής επιχειρηματίας απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο των επενδύσεων από τον Αύγουστο του 2012 όταν «έσωσε» τον ΠΑΟΚ από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, ακολουθώντας πιστά ένα πλάνο επενδύσεων, με άξονες τον αθλητισμό και τον τουρισμό. Πολύ γρήγορα έγινε μια από τις εμβληματικές προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης, τον Μάιο του 2013 πέρασε στην κατοχή του το ιστορικό ξενοδοχείο, «Μακεδονία Παλλάς», διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στα κοινά της πόλης.

Ας δούμε αναλυτικά τις κινήσεις και τις επενδύσεις του Ιβάν Σαββίδη και των εταιρειών του στην περιοχή της Βορείου Ελλάδας την τελευταία τετραετία:

ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Επένδυση: 75+ εκατ. ευρώ

Στον ΠΑΟΚ εμφανίστηκε το καλοκαίρι του 2012. Προσωπικότητες της ασπρόμαυρης οικογένειας, όπως ο Γιώργος Κούδας, ο Θόδωρος Ζαγοράκης, ο Ζήσης Βρύζας, ο Θανάσης Κατσαρής, έχουν κάνει δημόσια λόγο για «θεόσταλτο άνθρωπο», με τον κόσμο της ομάδας να βλέπει στο πρόσωπό του τον άνθρωπο που μπορεί να επαναφέρει το «Δικέφαλο» στο δρόμο των επιτυχιών και των τίτλων.

Οικονομικά οι «ασπρόμαυροι» δεν αντιμετωπίζουν το παραμικρό πρόβλημα, μάλιστα είναι από τις ελάχιστες ελληνικές ομάδες, που πληρώνουν αδρά «και στην ώρα τους», με πιο σημαντική στιγμή την εξόφληση του πρωτογενούς χρέους της ΠΑΕ προς το δημόσιο (ύψους 10.886.811,40 ευρώ) τον Μάιο του 2015. Ο Σαββίδης, μέσω των Αυξήσεων, έχει καταβάλλει περίπου 56 εκατ. ευρώ στην ομάδα, ενώ δε θα πρέπει να ξεχνάμε τις επενδύσεις του, ύψους 4 εκατ. ευρώ, στο γήπεδο της Τούμπας και το προπονητικό κέντρο της Νέας Μεσημβρίας.

Μεγάλο του όνειρο και επόμενο βήμα είναι η κατασκευή νέου γηπέδου για την ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ. Το ηθικό δίλημμα τον οδηγεί στην Τούμπα αν και το βασικό ερώτημα παραμένει: γκρέμισμα ή λίφτινγκ;

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ»

Επένδυση: 12 εκατ. ευρώ

Το Μάιο του 2013 το εμβληματικό ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» πέρασε στην κατοχή του, με το χρόνο μίσθωση να ορίζεται στα 30+10 έτη και το μηνιαίο μίσθωμα να ανέρχεται στα 143.500 ευρώ. «Αποκτήσαμε το ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς" και το 2016 ξεκίνησε να έχει κερδοφορία, ενώ προχωρά η ανακαίνισή του στο πλαίσιο επένδυσης της τάξης των 10-12 εκατ. ευρώ», υποστήριξε ο Αρτούρ Νταβιντιάν.

Οι πόρτες του ανακαινισμένου «Μακεδονία Παλλάς» θα ανοίξουν με μια λαμπρή τελετή την Δευτέρα 1 Μαΐου, καθώς τα έργα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

ΣΕΚΑΠ Α.Ε.

Επένδυση: 35 εκατ. ευρώ

Στις 29 Μαρτίου του 2013 ο Ιβάν Σαββίδης έγινε κυρίαρχος στην Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ελλάδας (ΣΕΚΑΠ), αφού κέρδισε και το διαγωνισμό της Αγροτικής για το 50,36% των μετοχών.

Γνώστης του αντικειμένου ο ομογενής επιχειρηματίας μπήκε σε μια ζημιογόνο εταιρία προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον και κατόρθωσε, μέσω της Donskoy Tabak JSC να συγκεντρώσει περίπου το 85% των μετοχών της ΣΕΚΑΠ, εξυγιαίνοντας την τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο της εξαγοράς της ΣΕΚΑΠ ξέρουν καλά ότι η εμπλοκή του έγινε κατόπιν παραινέσεων, θα έλεγε κανείς και πιέσεων, του τότε πρωθυπουργού, προκειμένου η ακριτική καπνοβιομηχανία να μην καταλήξει στα χέρια της τουρκικής Seba.

Ο Σαββίδης, λοιπόν, όχι μόνον εξαγόρασε τη ΣΕΚΑΠ αλλά επένδυσε στα τρία χρόνια που ακολούθησαν, μαζί με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, περίπου 35 εκατ, ευρώ. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της καπνοβιομηχανίας που ελέγχει στη Ρωσία, της Donskοy Tabak, και με όπλο την εξωστρέφεια, ο όμιλος Σαββίδη κατάφερε να οδηγήσει στην ανάκαμψη της Θρακιώτικη καπνοβιομηχανία. Είναι ενδεικτικό ότι η ΣΕΚΑΠ επέστρεψε σε καθαρά κερδοφορία μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, ενώ έφθασε να έχει λειτουργικά κέρδη άνω των 4 εκατ. ευρώ. «Χαιρόμαστε που μπορούμε να πούμε ότι εταιρείες που αποκτήσαμε και επενδύσαμε σε αυτές λειτουργούν με κερδοφορία και πληρώνουν φόρους στο ελληνικό κράτος. Αποκτήσαμε την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, με ζημίες 40 εκατ. ευρώ και πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά που αυτή είχε κερδοφορία», εξήγησε από το βήμα του 1oυ Thessaloniki Summit.

«ΣΟΥΡΩΤΗ Α.Ε.»

Επένδυση: 6 εκατ. ευρώ

Τον Ιανουάριο του 2017 ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη απέκτησε τον απόλυτο έλεγχο της «Σουρωτή Α.Ε.», μέσα από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Το μεγαλύτερο μέρος των νέων μετοχών κατέληξε στον όμιλο Σαββίδη, ο οποίος μέχρι τότε διέθετε το 43,76% των μετοχών της εταιρείας, τις οποίες αγόρασε από τους μικρομετόχους έναντι 1,05 ευρώ ανά μετοχή.

Από τις 10 Απριλίου ο Ιβάν Σαββίδης έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος της «Σουρωτής Α.Ε.», καθώς στη δημοπρασία του 10,9% των μετοχών της εταιρείας προσήλθαν μόνον οι εκπρόσωποι της Belterra, μέλος του Ομίλου Σαββίδη.

Η Belterra απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της «Σουρωτή Α.Ε.» καθώς το συνολικό ποσοστό της ανέβηκε στο 59,16% (9.251.580 μετοχές). Υπενθυμίζεται ότι είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Σουρωτή Α.Ε. κατά 4,6 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας θεωρείται βέβαιο ότι ο Όμιλος Σαββίδη θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση του στην εταιρεία. Η εταιρεία αναμένει την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο ή Ιούνιο.

ΟΛΘ – ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Επένδυση: 40+ εκατ. ευρώ

Πριν από λίγες μέρες το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε το σχήμα που αναδείχτηκε ως πλειοδότης για το 67% της ΟΛΘ ΑΕ, του Λιμανιού Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την κοινοπραξία που αποτελείται από την Deutsche Invest Equity Partners GmbH, την Terminal Link SAS του ομίλου CMA-CGM και τη Belterra Investments LTD, η οποία ανήκει στον όμιλο του Ιβάν Σαββίδη.

Το κοινοπρακτικό σχήμα των τριών κατέθεσε βελτιωμένη προσφορά ύψους 231,92 εκατ. ευρώ για το 67% της ΟΛΘ ΑΕ, στα οποία προστίθενται οι υποχρεωτικές επενδύσεις, ύψους 180 εκατ. ευρώ, που συμφωνήθηκαν για την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα άνω των 170 εκατ. ευρώ του ελληνικού Δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε.).

Η Belterra Investments LTD συμμετέχει μ’ ένα ποσοστό, που φτάνει το 20%, κι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν έκρυψε τη χαρά του για τη νέα επένδυσή του στην πόλη της Θεσσαλονίκης. «Αν και συμμετέχουμε με μειοψηφικό ποσοστό, αισθανόμαστε υπεύθυνοι για την υλοποίηση ενός εκ των μεγαλύτερων επενδυτικών προγραμμάτων στην Θεσσαλονίκη και τη χώρα» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της εταιρείας του, που θα επενδύσει ένα ποσό άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, οι συμμετέχοντες στην Κοινοπραξία θα σχηματίσουν ένα joint venture με τα εξής ποσοστά συμμετοχής: Diep: 47%, Terminal Link: 33%, Belterra Investments LTD: 20%.

«ΞΕΝΙΑ» ΠΑΛΙΟΥΡΙ

Επένδυση: 14 εκατ. ευρώ

Είναι το έργο που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη καθυστέρηση σ’ ότι αφορά την υλοποίησή του. Το ακίνητο που μέχρι πριν από λίγα χρόνια λειτουργούσε ως «Ξενία» στην περιοχή του Παλιουρίου Χαλκιδικής, περιήλθε στον ομογενή επιχειρηματία από το ΤΑΙΠΕΔ τον Μάιο του 2016 έναντι 14 εκατ. για 99 χρόνια με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση με την ανάπτυξη ενός οικιστικού συμπλέγματος υψηλού επιπέδου, με έμφαση στις εξοχικές κατοικίες και τις εγκαταστάσεις φιλοξενία και αναψυχής.

Το επενδυτικό σχέδιο προϋπολογίζεται στα 80 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει ανάπτυξη ξενοδοχειακών υποδομών, μεταξύ των οποίων η ανακαίνιση και λειτουργία, έπειτα από περίπου 25 χρόνια απαξίωσης, του Ξενία Παλιουρίου. Περιλαμβάνει επίσης, κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών, χώρους αναψυχής, μαρίνες κ.ο.κ.

Μετά την τελευταία εμπλοκή, όπου ένα πολύ μικρό κομμάτι της περιοχής χαρακτηρίστηκε ως δασική έκταση, αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν τα έργα για τη δημιουργία του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου, γύρω από το οποίο θα κινηθεί και η υπόλοιπη επένδυση.

«ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΠΙΤΙ»

Επένδυση: 8 εκατ. ευρώ

Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και σ’ ένα από τα πιο ιστορικά κτήρια της, το «Κόκκινο Σπίτι», θέλει να δημιουργήσει το κέντρο όλων των επιχειρήσεων του ο Ιβάν Σαββίδης. Στα 1.600 τ.μ. δόμησης, θα στεγάζονταν χώροι γραφείων στους τρεις ορόφους και επιχειρήσεις λιανικής στα δύο καταστήματα του ισογείου, με την μπουτίκ του ΠΑΟΚ να λειτουργεί εδώ και τρία χρόνιο στο χώρο του ενός καταστήματος.

Από το 2013 όταν και αγόρασε ο Σαββίδης το Μέγαρο Λόγγου, διαθέτοντας τότε το ποσό των 4,7 εκατ. ευρώ, ήθελε ένα κτήριο για να το μετατρέψει σε στρατηγείο των επιχειρήσεών του. Αφού ξεπεράστηκε ο σκόπελος της γραφειοκρατίας και των εγκρίσεων (έπρεπε να αλλάξει χρήση για να μετατραπεί σε Μέγαρο Γραφείων) σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης επενδύοντας συνολικά 7,5 - 8 εκατομμύρια ευρώ στο «Κόκκινο Σπίτι» της πλατείας Αγίας Σοφίας.

Υπόλοιπες επενδύσεις

Ο Ιβάν Σαββίδης παρουσίασε πριν από λίγους μήνες στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ένα πλάνο ανάπτυξης των 500 στρεμμάτων στο Δήμο Θέρμης -τα οποία ανήκουν στην δικαιοδοσία του δήμου Θεσσαλονίκης- και περιλαμβάνει αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, τα γνωστά «Λουτρά Θέρμης», με τη δημιουργία ξενοδοχείου, εστιατορίου, αθλητικών γηπέδων, ποδηλατοδρόμου, χώρου land art, καθώς και… adventure park στη φύση. Ένα πάρκο περιπέτειας και ξεκούρασης.

Είναι μια από τις πολλές επενδύσεις και ένα από τα πλάνα του Ομίλου Σαββίδη, στην κατοχή του οποίου βρίσκονται η ιστορική «Βίλα Ζαρντινίδη», καταφύγιο του Κωνσταντίνου Καραμανλή και άλλων προσωπικοτήτων, καθώς και η «Εύξεινος Λέσχη», το κτήριο των Ποντίων Θεσσαλονίκης, επί της Βασιλίσσης Όλγας, όπου εδώ και σχεδόν δύο χρόνια λειτουργεί και στεγάζει παιδιά των ασπρόμαυρων ακαδημιών.

Παράλληλα, διεκδίκησε και έγινε ένας εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης των επαφών με την πλευρά της οικογενείας Μπόμπολα, για την οριστική απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της εταιρείας «ΠΗΓΑΣΟΣ Α.Ε.». Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως έχει οριστικοποιηθεί, τόσο ο τρόπος απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από τον κ, Σαββίδη, όσο και η διαδικασία αναδιάρθρωσηw της επιχείρησης με βάση το άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα. Αγκάθι ως προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας αποτελούν οι υψηλότατες δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα