To δημοψήφισμα που... τρέμει η Ευρώπη!

To δημοψήφισμα που... τρέμει η Ευρώπη!

Το «Ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα μετατρέπει τον Ερντογάν σε «σουλτάνο», ενώ το «Οχι» βάζει... φωτιά σε Αιγαίο, Κυπριακό και κάνει την Ε.Ε. να τρέμει!

Η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα - τρόμος στην Τουρκία άρχισε! Θα γίνει ο Ταγίπ Ερντογάν...σουλτάνος και με τη στήριξη του λαού ή το σχέδιο θα αποτύχει και θα ξεσπάσει εκτός συνόρων. Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας ξεπέρασε και τον εαυτό του, αυτή τη φορά, εμπλέκοντας την Ελλάδα, στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι του δημοψηφίσματος. Απαντώντας στον βουλευτή της αντιπολίτευσης Χιουσνού Μποζκούρτ ο οποίος είπε πως αν κερδίσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα θα ρίξει στη θάλασσα όσους το υποστήριξαν, ο... σουλτάνος δε δίστασε να συνδέσει τη φράση αυτή με τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Ελλάδα. ««Βρε ανάγωγε, ο τουρκικός λαός είναι Έλληνες, νομίζεις; Εμείς ήμασταν που ρίξαμε τους Έλληνες στη θάλασσα».

Η προκλητική στάση του Σουλτάνου, το παραλήρημα του τρομάζει την Ευρώπη, η οποία χρειάστηκε χρόνια, ώστε να διαπιστώσει πως ο Ερντογάν δεν είναι ένας ευφυής πολιτικός, αλλά ένας επικίνδυνος! 

Αποτέλεσμα εικόνας για erdogan aegean

Λένε πως δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από ένα πληγωμένο ζώο. Ισως. Αλλά για την κοινωνία υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο, ένας πληγωμένος πολιτικός. Οταν η δύναμή του, γλιστράει μέσα από τον έλεγχό του, θα στραφεί στον εξωτερικό εχρθρό. Αυτό κάνει και ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν! Ο ίδιος επεδίωξε να αποκτήσει συνολική ισχύ βυθίζοντας την Τουρκία στην ανησυχία. Ο ίδιος ξέρει πως κινδυνεύει να ανατραπεί και το ξέρει. Δεν αποκλείεται να αναζητήσει εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ερντογάν είναι σαφώς ένας τύραννος και ο ίδιος επιδιώκει την απολυταρχική διακυβέρνηση η οποία είναι ασύμβατη με οποιαδήποτε δήθεν δημοκρατία! Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι η υποστήριξη του συνεχίζει να μειώνεται στο εσωτερικό της Τουρκίας και δεν θα διστάσει να προβεί σε κινήσεις σοκ που θα κάνουν την ταραγμένη Ευρώπη να ζήσει έναν σοκαριστικό εφιάλτη. 

Το «Ναι» και το «Οχι». 
Το δημοψήφισμα του Απριλίου για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος και την εδραίωση της παντοκρατορίας Ερντογάν είναι πολύ αμφίρροπο.  Δημόσια καταγράφεται ένα διογκούμενο ρεύμα υπέρ του «Οχι». Επίσης, δεν είναι σίγουρο ότι δίνουν όλοι ειλικρινείς απαντήσεις. Από την άλλη, το στρατόπεδο του «Ναι» έχει την απόλυτη υποστήριξη της προεδρίας, σχεδόν απεριόριστες πηγές ενίσχυσης και πλήρη έλεγχο των μέσων ενημέρωσης. 

Σε σχέση με την Κύπρο, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένουν στον παραλογισμό τους σε σχέση με την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950. Η Τουρκία συντηρεί ένα ιδιαίτερα έντονο κλίμα, με συνεχείς και συνεχιζόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και το FIR Αθηνών, ενώ δεσμεύει παράνομα περιοχές στο Αιγαίο μέσω NAVTEX που δεν εκδίδονται από την αρμόδια ελληνική Αρχή. 

Ξένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η στάση του Ερντογάν θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο, τόσο όσο πλησιάζουμε στην 16η Απριλίου, αλλά και μετέπειτα, αφού πλέον θα έχει υπερεξουσίες και θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολλά παράλληλα ανοιχτά ζητήματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις εξωτερικές της σχέσεις.

 Η συμφωνία για μετακίνηση προσφύγων με Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία ήταν μία ακόμα κίνηση που άσκησε επιπρόσθετη πίεση.

Η αγωνία στην ελληνική πλευρά δεν είναι τόσο για διεθνές επεισόδιο όσο να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου. Η όλη εθνικιστική κατάσταση και πόλωση στην Τουρκία δημιουργεί ένα πολύ δυσάρεστο κλίμα και κακές συνθήκες.

Ο Ερντογάν έσπευσε να αμφισβητήσει την εγκυρότητα της συνθήκης της Λωζάνης και τον τρόπο που έχουν φτιαχτεί τα σύνορα μετά τα όσα έγιναν μεταξύ των δύο χωρών το 1922.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του εθνικού κινήματος, ισχυρίστηκε πως τα ελληνικά νησιά είναι υπό τουρκική κατοχή και  εξοργίστηκε όταν ο Πάνος Καμμένος βρέθηκε στις Οινούσες και έβαλε ξανά ελληνική σημαία.

"Κάποιος πρέπει να εξηγήσει σε αυτό το κακομαθημένο παλιόπαιδο ότι δοκιμάζει τις αντοχές και την υπομονή μας. Εάν θέλουν οι Έλληνες να τους... βουλιάξουμε ξανά, να τους ρίξουμε στην θάλασσα και να τους κυνηγήσουμε κανένα πρόβλημα. Ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος. Να εξηγήσει κάποιος ξανά στην ελληνική κυβέρνηση το τι έγινε το 1922. Εάν δεν υπάρχει κανείς μπορεί να... σκάσουμε πάλι με ταχύτητα όπως μία σφαίρα, να διασχίσουμε το Αιγαίο και να τους μάθουμε πάλι ιστορία», ήταν το σχόλιό του.

Οι Έλληνες φοβούνται πως τυχόν νέα απόσχιση των Τούρκων από την Ευρώπη θα επιφέρει νέα σειρά προβλημάτων. Η ανακοίνωση του Τραμπ περί αγάπης στους Έλληνες δεν βοήθησε παρά ελάχιστα παρότι έγινε σε ημέρα εορτής και υψίστης σημασίας.

Η Ελλάδα έχει εκφράσει τις ανησυχίες και τους φόβους της στις ΗΠΑ. Όμως όταν δεν έχουμε μία τόσο λειτουργική σχέση με την Αμερική που λειτουργούσε... πυροσβεστικά, όταν η επίδραση και επιρροή του ΝΑΤΟ μειώνεται. Το μεγάλο ερώτημα είναι το πως θα γίνει σωστή διαχείριση μίας τέτοιας κρίσης...

Επόμενα Άρθρα

Ρόμπι Φάουλερ: Ο «Θεός» που έκανε λάθη! (vids)

Ρόμπι Φάουλερ: Ο «Θεός» που έκανε λάθη! (vids)

Γκολ, στιγμές, ένας πανηγυρισμός που δεν θα ξεχάσει κανείς και το παρατσούκλι «Θεός». Το GWJ εύχεται στον Ρόμπι Φάουλερ για τα 42α γενέθλιά του...

Μάρκος Λεζές, ένας... καρατέκα για να γελάς! (vids)

Μάρκος Λεζές, ένας... καρατέκα για να γελάς! (vids)

Ήταν πάντα ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών. Ο δάσκαλος καράτε στο The Κόπανοι, o Μάρκος Λεζές μιλάει για τα... push ups στο Gazzetta Weekend!