ΑΕΚ εδώ, ΑΕΚ εκεί... γήπεδο πού;

Στέλλα Παπαδοπούλου
ΑΕΚ εδώ, ΑΕΚ εκεί... γήπεδο πού;

bet365

To... γηπεδικό της μπασκετικής ΑΕΚ βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο και το Gazzetta Weekend Journal βλέπει ξεχωριστά τις περιπτώσεις.

Αν το σκεφτείτε στην ΑΕΚ δεν έχουν γίνει και λίγα σε αρκετά μικρό διάστημα. Η εποχή που η ομάδα βολόδερνε στα παρκέ των μικρών κατηγοριών μπορεί ν' αποτελεί παρελθόν, ωστόσο δεν έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια απ' όταν κέρδισε ως πρωταθλήτρια στην Α2 Ανδρών την επιστροφή της στην μεγάλη κατηγορία.

Αν έχετε ξεχάσει όσα πέρασε ο σύλλογος πριν από μερικά χρόνια, είναι επειδή ο Μάκης Αγγελόπουλος τα έκανε να φανούν όλα πιο εύκολα.

Το φθινόπωρο του 2014 όταν όλα ήταν ρευστά και κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί πως θ' αρχίσει η σεζόν της επιστροφής στην Α1, εμφανίστηκε ως «από μηχανής Θεός». Ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ φρόντισε τις πληγές της και σταδιακά ανεβάζει την ομάδα στην κορυφή. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, παρά τα λάθη που έχουν γίνει κι από τ' οποία μαθαίνουν όλοι στην ομάδα, η ΑΕΚ έχει καταφέρει να εδραιωθεί στην τρίτη θέση και κάνει αξιόλογη πορεία κι εκτός των συνόρων.

Μία ομάδα που θέλει να λέγεται μεγάλη πρέπει να έχει το δικό της σπίτι. Ο Μάκης Αγγελόπουλος πήρε την ΑΕΚ από το... μηδέν, στέγασε τα όνειρά της στο κλειστό του ΟΑΚΑ, αλλά δεν σταμάτησε στιγμή να ψάχνει την πιθανότητα να... μετακομίσει στο δικό της σπιτικό.

Το... σχέδιο

Το γοργόν και χάριν έχει. Το σχέδιο της ΚΑΕ είναι αν βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, είτε είναι μία έτοιμη υποδομή, είτε ένα... χωράφι, να δουν κατά πόσο είναι εφικτή η περίπτωση, έτσι ώστε μέσα στον 1-1,5 χρόνο να μπουν στο «σπίτι» τους. Το ιδανικό σενάριο θα ήταν ο χώρος να έχει τη δυνατότητα να στεγάσει τόσο την ανδρική ομάδα, όσο και τα τμήματα Υποδομών.

Το παιδομάζωμα άλλωστε έχει αρχίσει από νωρίς στην «Ένωση». Η ομάδα δίνει βάση στις μικρές ηλικίες και δημιουργεί ακαδημίες σε όλη την Αττική. Το πιο σημαντικό; Ο Γιούρι Ζντοβτς έχει δείξει εμπιστοσύνη στους μικρούς, τους δίνει χρόνο, ενώ οι ομάδες των Νέων, των Εφήβων και των Παίδων διαπρέπουν από την κορυφή στα πρωταθλήματα που συμμετέχουν.

Παράλληλα, η ομάδα θα ήθελε να εκμεταλλευτεί εμπορικά τον χώρο κι αν είναι εφικτό να φιλοξενήσει κι άλλα τμήματα του συλλόγου.

Ο πρώτος και μεγάλος στόχος που εξετάζει τα τελευταία χρόνια η ΑΕΚ είναι το πολυπόθητο κλειστό του Γαλατσίου, ενώ από την άλλη υπάρχει η σκέψη του Ποδηλατοδρομίου. Κι οι δύο περιπτώσεις δεν είναι καθόλου εύκολες κι οι άνθρωποι της ομάδας αναζητούν διαρκώς κι άλλες περιπτώσεις, αφού δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν... αιώνια.

Το κλειστό του Γαλατσίου

Δεν είναι κρυφό πως το κλειστό του Γαλατσίου είναι διακαής πόθος της «Ένωσης» που απ' όταν φιλοξενούσε παιχνίδια της μέχρι το 2006... μαραζώνει.

Πριν από περίπου τρία χρόνια είχε γίνει διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για ορισμένα Ολυμπιακά ακίνητα, ωστόσο η περίπτωση του ΠΑΛΑΙ είχε γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην προσελκύσει το ενδιαφέρον από πιθανούς επενδυτές, αφού ουσιαστικά μαθεύτηκε κατόπιν εορτής, σύμφωνα με την πλευρά της ομάδας.

Η ΑΕΚ έχει δηλώσει από τότε επίσημο ενδιαφέρον, ώστε να επενδύσει στο γήπεδο που πλέον βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Άλλωστε, από τη στιγμή που δεν χρησιμοποιείται δεν γίνεται καμία συντήρηση σε συστήματα θέρμανσης, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κτλ.

Από τη μία υπήρχαν αντιδράσεις των κατοίκων κι από την άλλη το ΤΑΙΠΕΔ δεν έδινε την έγκρισή του, αφού το γήπεδο δεν θέλουν να ιδιωτικοποιηθεί. Βέβαια, από την άλλη το κόστος του γηπέδου ακόμα και για να πληρώνεις το ρεύμα, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν έσοδα είναι μεγάλο αν χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή.

Οι τοίχοι μέσα στο κλειστό του μπάσκετ είναι σπασμένοι, αρκετοί χώροι βανδαλισμένοι και το κτήριο μένει ανεκμετάλλευτο. Η μόνη του χρήση βασικά είναι για τα γυρίσματα τηλεοπτικών εκπομπών εύρεσης ταλέντων στο βοηθητικό γήπεδο.

Η ΑΕΚ σε καμία περίπτωση δεν έχει δηλώσει την πρόθεσή της να έχει... κλειστό τον χώρο στους πολίτες. Αντιθέτως, η ομάδα έχει σκεφτεί μία σειρά από δραστηριότητες, ώστε σχολεία από τις γύρω περιοχές κι όχι μόνο να οργανώνουν εκδρομές και προγράμματα ανοιχτά προς τους πολίτες.

Πλέον, το μόνο που περιμένει η «Ένωση» για την περίπτωση που έχει μείνει στάσιμη εδώ και τόσους μήνες ν΄ αλλάξει στάση η πολιτεία και να γίνει ξανά κάποιος διαγωνισμός.

Η περίπτωση του ποδηλατοδρομίου

Η ΑΕΚ δεν κρύβει πως έχουν περάσει σκέψεις για την περίπτωση του Ποδηλατροδρομίου. Τα... σχέδια μπορεί να έχουν αρχίσει από τη μεριά της ομάδας, ώστε να δουν κατά πόσο είναι εφικτή η συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο είναι αρκετά νωρίς. Η ομάδα αρχικά θα δει πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί ο χώρος, που θα μπορούσε να ξεπεράσει σε χωρητικότητά τις 9.000 περίπου θέσεις, σε συνεργασία με αρχιτεκτονικό γραφείο.

Από την άλλη το κόστος του είναι αρκετά υψηλό, ειδικά αν υπολογίσουμε τα έξοδα ανακατασκευής από τη στιγμή που το γήπεδο δεν έχει χτιστεί για να γίνει κλειστό μπάσκετ. Η ΑΕΚ έχει αρχίσει τη μελέτη για πιθανά σχέδια και το κόστος, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση περιμένει κάποιον διαγωνισμό, είτε τους όρους που θα μπορούσε να μπει στο συγκεκριμένο χώρο.

Τα έξοδα συντήρησής του είναι αρκετά υψηλά, αλλά φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το γήπεδο έχει ήδη ένοικο, αφού στεγάζει την ομοσπονδία Ποδηλασίας που με επίσημη τοποθέτηση ανέφερε τη σημαντικότητα του γηπέδου. Παράλληλα, έχει αναφερθεί πως υπήρχαν σκέψεις να μεταφερθεί η ΕΟΠ, αλλά όπως τονίζει η ίδια ανακοίνωση η πανάκριβη πίστα δεν είναι δυνατόν να μεταφερθεί και πως: «η πίστα αυτή από κατασκευής δεν είναι λιόμενη οπότε δεν δυνατόν να μεταφερθεί». Παράλληλα, στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ελπίζουμε ότι δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με διαφαινόμενες σκέψεις ιδιωτικών φορέων να μετατρέψουν το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο σε ιδιωτική αθλητική εγκατάσταση άλλου αθλήματος και να αποβάλλουν από αυτό την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας κινούνται εκτός της πραγματικότητας.

Θεωρούμε λοιπόν αυτονόητο ότι όποιος επιθυμεί να κατασκευάσει νέο στάδιο για έναν ιδιωτικό φορέα, μπορεί να αναζητήσει άλλους χώρους και όχι αθλητικές εγκαταστάσεις, με το στοιχείο της μοναδικότητας όπως το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο ‘"Αριστείδης Κωνσταντινίδης"».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, Παναγιώτης Πριστούρης τόνισε στο gazzetta.gr όταν έγινε γνωστή η περίπτωση του ποδηλατοδρομίου ότι σε επικοινωνία που είχε με την πολιτεία τον διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμα «έξωσης».

Ο Σύριζα με την πλευρά του ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία επίσημη επαφή για το θέμα μέσω του Συντονιστή του Τμήματος Αθλητισμού του κόμματος Τάσου Πανταζίδη:

«Το Τμήμα Αθλητισμού ουδέποτε πήρε θέση για την αλλαγή χρήσης του κλειστού ποδηλατοδρομίου του ΟΑΚΑ, γιατί ποτέ δεν τέθηκε επίσημα τέτοιο ζήτημα.

Το Τμήμα έχει σταθερές και επεξεργασμένες θέσεις για τα ζητήματα των εγκαταστάσεων, οι οποίες είναι λίγο ως πολύ γνωστές. Όταν υπάρξει επίσημη και συγκεκριμένη πρόταση, θα ανταποκριθούμε με σοβαρότητα και ρεαλισμό, υπερασπιζόμενοι τόσο την ανάπτυξη και τη βέλτιστη αξιοποίηση, όσο και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, με γνώμονα την εμπειρία και την τεκμηρίωση που έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν ότι χρησιμοποιούμε για να στηρίξουμε το κυβερνητικό έργο.

Όσοι νομίζουν πως είμαστε αφελείς και θα μας χρησιμοποιήσουν για να εκμαιεύσουν βεβιασμένες κινήσεις εκ μέρους μας ή να τραυματίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κυβέρνηση παρουσιάζοντας υποτιθέμενη κόντρα, πλανώνται πλάνη οικτρά. Αυτό δεν συνέβη ούτε με τον σύντροφο Κοντονή, ούτε φυσικά με τον σύντροφο Βασιλειάδη με τον οποίο βρισκόμαστε σε συχνή επικοινωνία».

Το κλειστό του ΟΑΚΑ

Τα έξοδα για ένα τόσο μεγάλο γήπεδο δεν είναι λίγα, ακόμα και στην προκειμένη περίπτωση, όπου η ΑΕΚ έχει συγκάτοικο τον Παναθηναϊκό. Μόνο να σκεφτείτε πως το... ανέβα-κατέβα των λαβάρων στοιχίζει περίπου 600 ευρώ. Μετά το τέλος της κάθε αναμέτρησης ό,τι έχει το σήμα της ΑΕΚ πρέπει να ξηλώνεται για να πάρουν θέσει τα μπάνερ, τα σήματα και οι χορηγοί των «πρασίνων»... από τους γύρω χώρους μέχρι τα VIP sections.

Μάλιστα, η ομάδα διαμόρφωσε τα αποδυτήριά της, ενώ δημιούργησε χώρο VIP Lounge με στόχο να μειώσει το ενοίκιο του κλειστού.

Από την άλλη το ΟΑΚΑ δεν χαρακτηρίζεται κι ακατάλληλη ως έδρα. Το αντίθετο. Το γήπεδο είναι αρκετά μεγάλο κι ακόμα κι όταν έχει λίγο κόσμο η ατμόσφαιρα είναι «καυτή». Παράλληλα, η τοποθεσία του είναι ιδανική για την προσέλευση του κόσμου. Άλλωστε όπως είχε δηλώσει κι ο Μάκης Αγγελόπουλος στον ΣΠΟΡ-fm: «Έχουν πει ότι το ΟΑΚΑ είναι μεγάλο και να πάμε αλλού… Θεωρώ ότι η ΑΕΚ είναι πολύ μεγάλη ομάδα για να πάμε σε μικρότερο γήπεδο».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα