Το μεγάλο ρεκόρ του Μάριου Σιαμπάνη!

Σταύρος Σουντουλίδης
Το μεγάλο ρεκόρ του Μάριου Σιαμπάνη!

bet365

17 χρόνων, 4 μηνών, 24 ημερών! Ο Μάριος Σιαμπάνης γίνεται ο νεότερος τερματοφύλακας στην ιστορία του ΠΑΟΚ και το Face Control ασχολείται με ένα παιδί που θα το... βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια, αλλά και με το πότε έκαναν ντεμπούτο οι κίπερ του Δικεφάλου!

Και επειδή μας αρέσει να τα… σκαλίσουμε, ψάξαμε να δούμε σε τι ηλικία αγωνίστηκαν οι περισσότεροι τερματοφύλακες με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Ουδείς πριν συμπληρώσει το 20ο έτος του.

Ο Απόστολος Σαββουλίδης, στα ‘60s και πολλά χρόνια αργότερα ο Ντάνιελ Φερνάντες ήταν 21 και κάτι μηνών όταν υπερασπίστηκαν τα δοκάρια του «Δικεφάλου».

Ο Λάκης Πρόγιος, πρώτος τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ στην Α’ Εθνική, ήταν 24 ετών όταν αγωνίστηκε στο πρώτο επίσημο παιχνίδι (ΠΑΟΚ-Μ. Αλέξανδρος 3-2) της ενιαίας εθνικής κατηγορίας. Έπαιζε και νωρίτερα, στα τοπικά πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης, αλλά η χρονιά – ορόσημο ήταν το 1959.

Κατά ένα χρόνο μεγαλύτερος ήταν ο Γιάννης Μιχαηλίδης, όταν αγωνίστηκε τη σεζόν 1961-62, στα 23 του βρέθηκε να υπερασπίζεται τα ασπρόμαυρα δοκάρια ο Κώστας Πίρτσος, ενώ ο Απόστολος Σαββουλίδης ήταν δεν ήταν 21 ετών.

Σε δύο σεζόν, 1969-70, 1970-71, βρέθηκε κάτω από τα δοκάρια ο Στέλιος Χριστοδούλου, αλλά ήδη ήταν 23 ετών, με το Γιάννη Χατζηϊωάννου, εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν έπαιξε είχε «κλείσει» τα 27 του χρόνια.

Λίγο πριν γίνει 23 ετών ο αείμνηστος Γιάννης Στέφας ανηφόρισε από την Κόρινθο στην Τούμπα, αρκετά μεγάλος ήρθε ο Ελβετός Ρενέ Ντεκ, με το κοντέρ να έχει γράψει το 29ο έτος όταν επιλέχθηκε από το Λες Σάνον.

Ο Μλάντεν Φούρτουλα έπαιξε στο αλησμόνητο, ΠΑΟΚ – Μπαρτσελόνα 1-0 στις 16 Σεπτεμβρίου του 1975, μια μέρα πριν από τα 25α γενέθλιά του, σχεδόν 30αρης ήταν ο Διαμαντής Μηλίνης, που βρέθηκε στο ρόστερ τη σεζόν 1976-77, ενώ την επόμενη χρονιά ως δεύτερος γκολκίπερ επιλέχθηκε ο Σερραίος Δημήτρης Φεστέρης, που έκανε καριέρα στη Δόξα και τον Πανδραμαϊκό, αλλά στον ΠΑΟΚ αγωνίστηκε μόλις 15 λεπτά σ’ ένα παιχνίδι με αντίπαλο και τότε τη Βέροια.

Μετά από πολλά χρόνια στον Πανιώνιο, ο Απόστολος Φίλης πήγε στην Τούμπα σχεδόν στα 30 του, στα 26 του ήταν ο Τάκης Παντέλης όταν άφησε τον Απόλλωνα Αθηνών και ανηφόρισε κι αυτός στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο δρομολόγιο, Αθήνα – Θεσσαλονίκη, έκανε στα 33 του, μετά από μια μεγάλη καριέρα στην ΑΕΚ, ο Λάκης Στεργιούδας, ενώ κι ο Απόστολος Τερζής έπρεπε να φτάσει 24 ετών για να παίξει, τη σεζόν 1985-’86, σε επίσημο παιχνίδι. Ο Γιάννης Γκιτσιούδης είχε «κλείσει» τα 23 του χρόνια όταν άφησε τον Ηρακλή και μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ, με τον Κροάτη Τόντσι Γκάμπριτς να επιλέγει στα 30 του να έρθει στην Ελλάδα και να φορέσει την ασπρόμαυρη φανέλα.

Παίζοντας σ’ ένα Απόλλων – ΠΑΟΚ (2-1) ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος έκανε ντεμπούτο ένα μήνα πριν «κλείσει» τα 23 του χρόνια, στην ίδια ηλικία πρωτοέπαιξε κι ο Νίκος Μιχόπουλος στο φινάλε της σεζόν 1992-’93. Ο Νίκος Αργυρίου έπαιξε στα 28 του στο ΠΑΟΚ-Ατλέτικο Μαδρίτης (4-4), ενώ ο Απόστολος Παπαδόπουλος ήταν ο μικρότερος της παρέας, στα 20, όταν αγωνίστηκε μαζί με τον Πολωνό Σαμοτούλσκι σ’ έναν αγώνα κυπέλλου (ΠΑΟΚ-ΑΣ Αμπελοκήπων 6-1).

Ούτε ο Νίκος Αναστασόπουλος, ούτε και οι Κυριάκος Τοχούρογλου, Αντε Κόβιτς, Καμίλ Σούσκο, Ηλίας Ατματζίδης, Ράντοσλαβ Μαϊνταν, Μιχάλης Ψωμιάδης, που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, ήταν αρκετά μικροί, με τον Ντάνιελ Φερνάντες να είναι 21 ετών όταν αποκτήθηκε και αγωνίστηκε με την ασπρόμαυρη φανέλα. Στην ίδια ηλικία αγωνίστηκε ο Δημήτρης Κυριακίδης στο ένα και μοναδικό παιχνίδι του, στον αποκλεισμό-σοκ από το Θρασύβουλο (4-2), ενώ ο Κώστας Χαλκιάς πήγε στην Τούμπα στα 34 του αλλά υπερασπίστηκε με επιτυχία για μια τετραετία τα δοκάρια του «Δικεφάλου».

Στα 25 του αγωνίστηκε ο Ντάριο Κρέσιτς, τη σεζόν 2009-10, ένα χρόνο μικρότερος ήταν στο ντεμπούτο του ο Αστέριος Γιακουμής, στα 29 του Χακόμπο Σανθ και στα 31 του ο Σαρλ Ιτάνζ.

Ο Νίκος Μελίσσας αν και «προϊόν» των ασπρόμαυρων ακαδημιών, έπαιξε λίγες μέρες πριν γίνει 23 ετών, ενώ ο σημερινός πρώτος τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, ο Παναγιώτης Γλύκος, ήρθε στα 21 του στην Τούμπα και έπαιξε για πρώτη φορά σε επίσημο ματς (Μακεδονικός – ΠΑΟΚ 1-2 στις 28/10/2008) αφού είχε «κλείσει» τα 22 του χρόνια.

Αρκετά για την (προ)ιστορία των ασπρόμαυρων «πορτιέρο», που κάποια εποχή «άλλαζαν σαν τα πουκάμισα», μπορείτε να διαβάσετε στο θέμα του Gazzetta Weekend τον Ιανουάριο του 2016. Όταν αποκτήθηκε ο Μάρκος Βελλίδης από τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα