Υπάρχει και το γόητρο...

Μιχάλης Τσαμπάς
Υπάρχει και το γόητρο...

bet365

Βράδυ Κυριακής με ντέρμπι στο ΟΑΚΑ και το G-Weekend Journal σας... βάζει στο παιχνίδι! Γιώργος Τσακίρης και Δημήτρης Τομαράς φρόντισαν γι' αυτό.

Τα έχουμε πει και... ξαναπεί. Όταν δύο τόσο «βαριές» φανέλες διασταυρώνουν τα ξίφη τους, τότε τα πολλά-πολλά πάνε περίπατο. Βαθμολογίες, μπάτζετ και όλα αυτά τα συναφή. Αυτό ισχύει και για το ΑΕΚ-Ολυμπιακός το βράδυ της Κυριακής. Τι κι αν οι «ερυθρόλευκοι» είναι 21 βαθμούς μπροστά από την Ένωση;

Πρόσφατα είναι τα περσινά σε πρωτάθλημα και Κύπελλο στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων στο Ολυμπιακό Στάδιο. Γι' αυτό τα προγνωστικά είναι μόνο για... λαϊκή κατανάλωση. Τα άλλα, τα σημαντικά θα τα μάθετε από τους ρεπόρτερ του gazzetta!

Λίγες ώρες πριν την σέντρα Γιώργος Τσακίρης και Δημήτρης Τομαράς γράφουν και καταγράφουν το πως περιμένουν το ντέρμπι οι δύο σπουδαίοι αντίπαλοι!

id="head-0">ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ (ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΑΕΚ)

dir="LTR" id="yui_3_16_0_ym19_1_1487269124896_8349">
dir="LTR" id="yui_3_16_0_ym19_1_1487269124896_8348">
dir="LTR" id="yiv9461060945">
dir="LTR" id="yui_3_16_0_ym19_1_1487269124896_8347">

ΠΑΙΚΤΗΣ-ΚΛΕΙΔΙ: Προφανώς θα πρέπει να εστιάσουμε στον άξονα της μεσαίας γραμμής κατά κύριο λόγο. Η παραχώρηση του Μιλιβόγεβιτς έχει αποδυναμώσει τον Ολυμπιακό στον άξονα και στην ΑΕΚ το γνωρίζουν καλά. Γι' αυτό και θεωρούν πως από την απόδοση των παικτών που θα χρησιμοποιηθούν σε αυτό το χώρο και ειδικά του Σιμόες θα εξαρτηθούν πολλά, πάρα πολλά.

alt="" src="/sites/default/files/migrated/2017/02/1327404.jpg" style="width: 670px; height: 551px;">


Ο Πορτογάλος μέσος σε όλα τα ματς με αντίπαλο τον Ολυμπιακό (όσα έχει παίξει, θυμίζουμε απουσίαζε στο φετινό στο Φάληρο και στο περσινό αντικαταστάθηκε με το σκορ στο 1-0) έχει αποτελέσει τον κορυφαίο της αναμέτρησης για την Ένωση και συνήθως και του γηπέδου. Μάλιστα στο ντέρμπι εκείνο που τον αντικατέστησε ο Δέλλας προκλήθηκε... πανικός και τελικά το τέλος του «Τράι».

Είναι λοιπόν πολύ λογικό όλα να εξαρτηθούν στον άξονα και πολλά από τον Σιμόες. Ανάλογα με τα πρόσωπα που θα επιλέξει τελικά ο Μανόλο Χιμένεθ θα αποδειχθεί ξανά στην πράξη, στο χορτάρι δηλαδή, ότι όποιος «πάρει» το κέντρο θα 'χει τον πρώτο λόγο να κερδίσει (και) το ντέρμπι. Ο Σιμόες παίζεται ακόμη ποιον θα 'χει παρτενέρ με τους Γιόχανσον, Αϊντάρεβιτς και Γαλανόπουλο να διεκδικούν φανέλα βασικού...

ΚΙΝΗΤΡΟ: Για την ΑΕΚ το ματς με τον Ολυμπιακό, έπειτα από τη νέα (εκτός έδρας) γκέλα στην Θεσσαλονίκη με αντίπαλο τον Ηρακλή, έχει μετατραπεί σε μία αναμέτρηση... δίχως αύριο! Σε επίπεδο ουσιαστικό σχετικά με τη βαθμολογία του πρωταθλήματος και την προσπάθεια των «κιτρινόμαυρων» να μπουν στην πεντάδα.Δεν έχει να κάνει απλά με ένα ακόμη ντέρμπι για την ΑΕΚ, αλλά για τεράστια ανάγκη για νίκη ουσίας που θα τη διατηρήσει στο κόλπο της πεντάδας - πλέι οφ. Η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ δεν έχει καταφέρει να φτάσει στο top 5 κι αυτό διότι «πληρώνει» ακριβά το τίμημα των λαθών που έγιναν το καλοκαίρι και καθυστέρησαν να διορθώσουν οι άνθρωποι της διοίκησης. Οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό θαρρώ πως δεν υπάρχει πιο σημαντικό και όπως σημειώσαμε παραπάνω ουσιαστικό κίνητρο για την Ένωση. Σαφέστατα και παίζει (πάντα συμβαίνει αυτό) ρόλο το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ντέρμπι. Πάντα τα ματς με αντίπαλο τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό είναι ξεχωριστά για την ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εννοείται λοιπόν πως υπάρχει και το συγκεκριμένο κίνητρο για τους ποδοσφαιριστές της Ένωσης και έχει μεγάλη αξία αφού το γόητρο είχε πάντα ξεχωριστό ρόλο για τους παίκτες φυσικά και των δυο ομάδων.

alt="" src="/sites/default/files/migrated/2017/02/1625869.jpg" style="width: 670px; height: 417px;">


ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Η άφιξη του Μανόλο Χιμένεθ έφερε αναμενόμενα καλύτερα αποτελέσματα για την ΑΕΚ. Άλλωστε αντικειμενικά δεν γινόταν διαφορετικά. Η ομάδα είχε ξεχάσει την έννοια της νίκης και ταυτόχρονα δεχόταν πολλά γκολ και εύκολα από κάθε... πικραμένο (με τις ανατροπές των σκορ εις βάρος της να έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο). Αυτό άλλαξε. Έως την γκέλα με αντίπαλο τον Ηρακλή η ομάδα του Χιμένεθ πήγαινε με 15-0 τέρματα (και το 17-2 δεν το λες κακό) και φυσικά επέστρεψε στην οδό των νικών.
Δεν είναι άγνωστος ο Μανόλο Χιμένεθ σε όλους μας. Ο Ισπανός τεχνικός έχει τον τρόπο να πανηγυρίζει στα ντέρμπι που έδινε η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και προφανώς αυτό που εύχονται οι φίλοι της Ένωσης είναι αυτό να μην αλλάξει (με δεδομένο ότι έχει όλα τα ντέρμπι εντός έδρας η Ένωση). Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ έχουν... γονατίσει στον Χιμένεθ στο πρώτο πέρασμά του.


Ήταν τη σεζόν 2010-2011 όταν η Ένωση κέρδισε τον Ολυμπιακό 1-0, τον Παναθηναϊκό με το ίδιο σκορ και τον ΠΑΟΚ εύκολα με 4-0... Αυτό σίγουρα κάτι δείχνει για το πώς προετοιμάζει την ομάδα του για τα ματς μέσα στην έδρα της. Οτι γνωρίζει τουλάχιστον τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να δουλέψει τα εντός έδρας ντέρμπι και να τα πανηγυρίσει. Σίγουρα ξέρει να «φτιάχνει» ψυχολογικά τους ποδοσφαιριστές του.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΔΡΑ: Τελικά σ' αυτές τις αναμετρήσεις παίζει (και πόσο) ρόλο αυτό που λέμε: η δύναμη της έδρας; Η απάντηση είναι εύκολη θαρρώ. Σαφέστατα και ναι... Ειδικά αν εστιάσουμε στην ΑΕΚ που μπορεί να μην διαθέτει αρκετά χρόνια το δικό της «σπίτι» στην Νέα Φιλαδέλφεια, ωστόσο, έχει κατορθώσει να εκμεταλλευτεί στα μεγάλα ματς το ΟΑΚΑ. Γενικά (κουτσά - στραβά) το 'χει κάνει έδρα... Η περσινή σεζόν για τα ντέρμπι είναι σίγουρα και οδηγός. Απέναντι στον Ολυμπιακό σε δυο ματς κατάφερε να πανηγυρίσει και στα δυο. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Βάργκας και στα δυο παιχνίδια μάλιστα. Στο ένα από αυτά σήκωσε και κούπα στέλνοντας το μήνυμα προς όλους πως η ΑΕΚ επέστρεψε παντοιοτρόπως (και ειδικά στην κατάκτηση τίτλων). Όμως γενικά το ΟΑΚΑ είναι έδρα για την Ένωση όσο... παγωμένο και κρύο αν είναι. Η ΑΕΚ αγνοεί ακόμη την ήττα σε αυτό από τις 21 Δεκεμβρίου του 2015 όταν έχασε από τον Λεβαδειακό για το πρωτάθλημα επί των (πρώτων) ημερών Πογιέτ... Η συνέχεια γνωστή με τον Ουρουγουανό κόουτς να οδηγεί την ΑΕΚ σε νίκη και στα τρία ντέρμπι! Δεν είναι δα και λίγο πράγμα να έχεις συμπληρώσει περισσότερο από χρόνο και να μην έχει ηττηθεί στην έδρα σου σε εγχώρια διοργάνωση (γιατί υπάρχει και το 0-1 με αντίπαλο την Σεντ Ετιέν).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΜΑΡΑΣ (ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ)

ΠΑΙΚΤΗΣ-ΚΛΕΙΔΙ: Όσο είναι γερός και καλά ο Σεμπά και συνεχίζει σε αυτούς τους... φρενήρεις ρυθμούς αποτελεί το Νο1... όπλο του Ολυμπιακού και ας μην έχει τα πιο πολλά γκολ στην Λίγκα. Είναι κυρίως για την επίδραση που έχει στην κυκλοφορία και την ανάπτυξη της ομάδας αλλά το πως και το πόσο πολύ βοηθάει. Μετά την αποχώρηση του Λούκα Μιλιβόγεβιτς αποτελεί έναν από τους βασικούς... μοχλούς του Ολυμπιακού και έναν πολύ βασικό κίνδυνο για τις αντίπαλες εστίες. Ειδικά δε από την στιγμή που υπάρχει το γνωστό πρόβλημα με τον πρώτο... κανονιέρη της σεζόν για τον Ολυμπιακό, τον τραυματία Ιντέγε των 13 τερμάτων (σ.σ. που μετά την 20ή αγωνιστική συνεχίζει πρώτος στον σχετικό πίνακα της Λίγκας), που μέχρι και την ύστατη ώρα δεν ήταν σίγουρο εάν θα ήταν στο 100% και ας μπήκε εν τέλει αποστολή. Ο Σεμπά δεν είναι μόνο ότι δίνει ρυθμό στην επίθεση της ομάδας του. Είναι πως αποτελεί έναν παίκτη ικανό να αναστατώσει την αντίπαλη άμυνα, να κάνει την κίνηση που δεν περιμένεις και να αλλάξει προς το καλύτερο το παιχνίδι του συλλόγου του. Επίσης είναι ποδοσφαιριστής που βοηθάει και στο ανασταλτικό επίπεδο με πολλά κοψίματα και πολλές κερδισμένες... μονομαχίες. Φέτος ο Σεμπά έχει 3 γκολ και 8 ασίστ στο πρωτάθλημα και πολύ καλούς αριθμούς και στην Ευρώπη. Από εκεί και πέρα η ποιότητα του Κώστα Φορτούνη είναι δεδομένη, ο οποίος όμως με την Οσμανλισπόρ και προβλημάτισε πολύ αλλά και χτύπησε. Επίσης κάτι σπουδαίο το επίπεδο ετοιμότητας του Φορτουνη. Πολύ σημαντικό για τον Ολυμπιακό είναι και το ποιός τελικώς θα επιλεγεί ως αμυντικός χαφ. Θα έχει ρόλο - κλειδί για το ματς και τον έλεγχο του άξονα. Εκεί όπου και ο Αντρέ Μάρτινς είναι σημαντικός παίκτης. Επιθετικά επίσης θα έχει σημασία το εάν θα ξεκινήσει ο Καρντόσο ή όχι (σ.σ. εφόσον τελικώς ο Ιντέγε κριθεί πως θα πρέπει να προφυλαχθεί ενόψει της ρεβάνς σε Τουρκία).

alt="" src="/sites/default/files/migrated/2017/02/1538710.jpg" style="width: 770px; height: 365px;">

ΚΙΝΗΤΡΟ: Σύμφωνοι για τον Ολυμπιακό τα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό έχουν το πιο μεγάλο κίνητρο από κάθε τι άλλο, όμως με την ΑΕΚ οι ερυθρόλευκοι έχουν τα περσινά... χρωστούμενα. Την ήττα στο πρωτάθλημα και το σπάσιμο του αήττητου αλλά και την απώλεια του Κυπέλλου. Υπάρχει κάθε λόγος για να έχουν έξτρα κίνητρο και μεγάλη θέληση, πάθος και αποφασιστικότητα για να παίξουν καλά και να κερδίσουν στο ΟΑΚΑ.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Πάουλο Μπέντο προφανώς και έχει και την πίεση της Ευρώπης (σ.σ. ειδικά μετά το εντός έδρας 0-0 με Οσμανλισπόρ και την σκληρή κριτική που εισπράττει ξανά σε Ολυμπιακό) αλλά και την ανάγκη επίτευξης των δύο εγχώριων στόχων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και ο ίδιος στο μυαλό του πάντως έχει διαχωρίσει το πρωτάθλημα από τις υποχρεώσεις στο Γιουρόπα. Λογικά ο Πορτογάλος θα πάει σε 4-2-3-1 και όχι 4-4-2 με την γνωστή δοκιμασμένη... συνταγή της επιβλητικής νίκης με ΑΕΚ στον α' γύρο. Όσο πιο κοντά γίνεται οι γραμμές και... ζημιά μέσω των αντεπιθέσεων. Βέβαια τώρα έχει να αντιμετωπίσει άλλον προπονητή και άλλη τακτική. Τον Χιμένεθ και την ισπανική λογική που έχει για ΑΕΚ. Επίσης με αλλαγές στην 11αδα σε σχέση με την Πέμπτη και το πρώτο χρονικά ματς με τους Τούρκους στο Γιουρόπα.

alt="" src="/sites/default/files/migrated/2017/02/1538569.jpg" style="width: 670px; height: 462px;">

ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΔΡΑ: Το ΟΑΚΑ γενικά δεν το λες και τόσο... καυτή έδρα. Στα δικά μου μάτια δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες έδρες. Και σαφώς για την ΑΕΚ δεν έχει σχέση με την ατμόσφαιρα στο παλιό γήπεδο της Φιλαδέλφειας. Ωστόσο με την συσπείρωση που δείχνει να έχει ο κόσμος της ΑΕΚ για το συγκεκριμένο παιχνίδι αυτό ίσως να παίξει τον ρόλο του. Από την άλλη αρκετοί παίκτες του Ολυμπιακού είναι μαθημένοι σε δύσκολες έδρες και σε ατμόσφαιρα ντέρμπι.

 

Τελευταία Νέα