Το debate του ΠΑΟ-Αρης!

Gazzetta team
Το debate του ΠΑΟ-Αρης!

bet365

Μέσω του G-Weekend Journal, οι ρεπόρτερ του gazzetta.gr στα θέματα Παναθηναϊκού και Άρη, απαντούν σε δέκα κοινές ερωτήσεις ενόψει του μεγάλου τελικού κυπέλλου. Γιώργος Κούβαρης και Βασίλης Βλαχόπουλος στις... οθόνες σας.

Όλα είναι έτοιμα για τον μεγάλο τελικό κυπέλλου στο «Nick Galis Hall» μεταξύ Παναθηναϊκού και Άρη και το G-Weekend Journal σας βάζει στο κλίμα με το... debate των ρεπόρτερ!

1.Ποιος από τους δύο φιναλίστ είναι περισσότερο πεινασμένος για την κατάκτηση του Κυπέλλου;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ: «Όταν μια ομάδα παίζει σε τελικό δεν σκέφτεται αν έχει ένα, δύο, τρία, 13 ή 23 κύπελλα. Σε έναν τελικό όλοι θέλουν να κερδίσουν και η δίψα για το τρόπαιο είναι ίδια. Με μια απλή ανάγνωση ωστόσο είναι διαφορετικό για μια ομάδα να έχει να πανηγυρίσει τρόπαιο από το 2004 και διαφορετικό για μία που εδώ και 21 χρόνια δεν έχει μείνει ποτέ με άδεια τα χέρια στο τέλος της σεζόν. Όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος που λέει ότι ναι μεν ο Παναθηναϊκός έχει κάνει δικό του τον συγκεκριμένο θεσμό αλλά κάθε χρόνο τα πρόσωπα διαφέρουν. Λίγοι είναι εκείνοι που παραμένουν στο ρόστερ. Οπότε η δίψα τους και η θέλησή τους είναι εξίσου μεγάλη...»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ: ««Καταρχάς δεν υπάρχουν χορτασμένοι παίκτες. Κάθε τίτλος έχει ξεχωριστή αξία. Το επίπεδο της πείνας του καθενός θα αποδειχθεί στη διάρκεια του αγώνα. Η λογική λέει ότι ο Άρης είναι περισσότερο πεινασμένος. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών του δεν έχει πολλές ευκαιρίες κατάκτησης τίτλου. Εκτός των Γιάνκοβιτς, Ντραγκίτσεβιτς, Γκόρντον, Ξανθόπουλου οι υπόλοιποι δεν έχουν γευτεί αυτή τη χαρά, ενώ ο Σπύρος Μούρτος αγωνίστηκε στον τελικό του 2014».

2.Τι θα σημαίνει για τον Άρη ενδεχόμενη κατάκτηση του τροπαίου;

Γ.Κ.: «Δύο πράγματα. Πρώτα απ' όλα ότι επιστρέφει σε μια επιτυχία ύστερα από 13 χρόνια, αποδεικνύοντας ότι βαδίζει σε σωστά μονοπάτια. Όπως και αν το κάνουμε αυτό το διάστημα είναι τεράστιο για ομάδα που μονοπωλούσε τους τίτλους από τα μέσα της δεκαετίας του '80 και για πέντε συνεχόμενα χρόνια. Οι φίλοι του Άρη είχαν καλομάθει, παρόλα αυτά έχουν και την ανάγκη να απεμπλακούν από το ένδοξο -αν μη τι άλλο- παρελθόν. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη δυναμική του αντιπάλου. Μπορεί ο Άρης να κάνει βήματα προς τα εμπρός, αλλά η διαφορά με τον Παναθηναϊκό (ή και τον Ολυμπιακό) παραμένει μεγάλη. Μια ενδεχόμενη κατάκτηση του Άρη θα «ζεστάνει» και περισσότερο τον Νίκο Λάσκαρη, προκειμένου να γίνουν ακόμα καλύτερες επενδύσεις στο μέλλον, με γνώμονα την αναγέννηση της ομάδας».

Β.Β.: ««Πολλά. Δεν θα σηματοδοτήσει κάποια… επιστροφή διότι την επόμενη μέρα του τελικού – ανεξαρτήτως αποτελέσματος – θα πρέπει να διαχειριστεί μια δύσκολη καθημερινότητα. Γενικά ο σύλλογος Άρης έχει ανάγκη την κατάκτηση ενός τίτλου. Απαιτώντας να γίνει ο τελικός στο Nick GalisHall, ο Άρης ανέλαβε ένα ρίσκο και είναι λογικό να υπάρχει ο φόβος απώλειας του κυπέλλου μέσα στο σπίτι του».

3.Τι θα σημαίνει για τον Παναθηναϊκό ενδεχόμενη κατάκτηση του τροπαίου;

Γ.Κ.: «Σίγουρα όχι 'ένα ακόμα τρόπαιο στη συλλογή του όπως ακούω να λένε διάφοροι. Όσο έχει ανάγκη ο Αρης το κύπελλο, άλλο τόσο ανάγκη το έχει και ο Παναθηναϊκός. Από τη μία θα αποδείξει ότι βρίσκεται σε καλό φεγγάρι μετά το διπλό στο ΣΕΦ στον ημιτελικό και σε συνεχόμενη ανοδική πορεία. Από την άλλη το ενδεχόμενο της ήττας ενδεχομένως να φέρει γκρίνιες στις τάξεις των 'πρασίνων' να γίνει λόγος για πισωγύρισμα να και να χαθεί η συγκέντρωση ενόψει και των επόμενων αγώνων στην EuroLeague. Μετά τα τελευταία αποτελέσματα ο Παναθηναϊκός έχει βάσιμες ελπίδες για την είσοδο στην τετράδα και θέλει να διατηρήσει την ψυχολογία στα ύψη για τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις».

Β.Β.: «Ακόμη κι αν κατακτήσει το Κύπελλο, η χρονιά για τον Παναθηναϊκό θα κριθεί από το Πρωτάθλημα και την πορεία του στην Ευρωλίγκα. Δεν θα αλλάξει κάτι στη δική του καθημερινότητα, αλλά είναι προφανές ότι θέλει να κατακτήσει το τρόπαιο μέσα στη Θεσσαλονίκη. Διαφορετικά, δεν θα δεχόταν να γίνει ο τελικός στο Nick Galis Hall. Από την άλλη πλευρά, ενδεχόμενη απώλεια θα αποτελέσει ισχυρό χτύπημα στην υστεροφημία του. Μη ξεχνάμε ότι σε επίπεδο μπάτζετ, υπάρχει μια χαώδης απόσταση».

4.Ποια ομάδα νιώθει μεγαλύτερη πίεση;

Γ.Κ.: «Και οι δύο θα έχουν την ίδια πίεση. Κατά πρώτο, ο Άρης θα παίζει στην έδρα του, ασχέτως αν θα υπάρχουν και φίλοι του Παναθηναϊκού στο Αλεξάνδρειο. Αν συνυπολογίσουμε και τα όσα προηγήθηκαν με το μπάχαλο της έδρας, παίκτες και προπονητικό τιμ θα νιώθουν μια επιπλέον ευθύνη για το κάτι καλύτερο σε αυτό το ματς. Κατά δεύτερο, ισχύει ότι είπα και νωρίτερα. Τα 14 χρόνια χωρίς κάποιο τρόπαιο είναι πάρα πολλά. Ο Παναθηναϊκός από τη πλευρά του θα έχει την πίεση του φαβορί. Κακά τα ψέμματα οι «πράσινοι» γνωρίζουν ότι έχουν τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του κυπέλλου και θέλουν να το αποδείξουν και μέσα στο παρκέ. Μόνο και μόνο αυτό το γεγονός επιφέρει επιπλέον πίεση, πόσω μάλλον από το γεγονός ότι το background του γηπέδου θα κάνει τον Άρη να νιώθει πιο... άνετα και πιο οικεία».

Β.Β.: «Αν γινόταν σε οποιοδήποτε γήπεδο πλην του Nick Galis Hall η πίεση θα ανήκε αποκλειστικά στον Παναθηναϊκό. Τώρα, ένα 40% έχει περάσει στην πλευρά του Άρη».

5.Σε ποιους παίκτες θα πρέπει να εστιάσει ο Άρης για να περιορίσει τη δράση του Παναθηναϊκού;

Γ.Κ. «Το παιχνίδι του Παναθηναϊκού και ο τρόπος που παίζει δεν είναι εύκολος να τον αντιμετωπίσει κάποια ομάδα. Απλούστατα στηρίζεται πολύ στο τρίποντο, έχει ικανότατους σουτέρ που μπορούν να διαλύσουν οποιαδήποτε άμυνα στη μέρα τους και ακόμα και αν πιάσουν το... μισό της απόδοσής τους, μπορούν να κάνουν τη ζημιά. Ο Σίνγκλετον θα είναι παίκτης-κλειδί στο ματς λόγω της ικανότητάς του να τραβιέται έξω και να σουτάρει με εξαιρετικά ποσοστά από την περιφέρεια -και κανείς παίκτης του Άρη δεν μπορεί να τον ακολουθήσει- ύστερα από box out, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν και οι Τζέιμς-Ρίβερς να παίζουν (εκτός από το να σουτάρουν) πολύ καλά το «ένας εναντίον ενός». Και δεν πρέπει να παραλείπουμε και τα ποσταρίσματα του Μπουρούση, που δεδομένα θα κάνει. Λογικά ο Άρης θα δώσει το τρίποντο στον Καλάθη και θα παίξει ρόλο, πόσα σουτ θα πάρει ο αρχηγός του Παναθηναϊκού εάν και εφόσον είναι άστοχος.

Β.Β.: «Είναι μεγάλη συζήτηση. Είναι προφανές ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης των δύο ρόστερ. Για να κατακτήσει το τρόπαιο, ο Άρης θα πρέπει να αγγίξει την τελειότητα και ο Παναθηναϊκός να κυμανθεί μεταξύ μετρίου και κακού. Πολλά θα κριθούν από την ατομική άμυνα η οποία είναι η αχίλλειος πτέρνα του Άρη. Από εκεί ξεκινά η δημιουργία των αντιπάλων του. Ο τρόπος αντιμετώπισης των box out του Σίνγκλετον, σε συνδυασμό με τα post και τη δημιουργία του Μπουρούση αλλά και τις καταστάσεις ένας εναντίον ενός τόσο του Τζέιμς όσο και του Ρίβερς θα κρίνουν το παιχνίδι. Για τον Άρη είναι απαραίτητο να περιορίσει τη δράση αυτών. Παράλληλα, ο Άρης πρέπει να αναγκάσει τον Παναθηναϊκό να σουτάρει έξω από τη γραμμή με ποσοστό που δεν θα ξεπεράσει το 30%-31%».

6.Ποιους παίκτες πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός για να κατακτήσει το Κύπελλο;

Γ.Κ.: «Στα γκαρντ. Η περιφέρεια είναι το δυνατό σημείο του Άρη και πάνω σε αυτήν στηρίζει και τις περισσότερες ελπίδες για την κατάκτηση του κυπέλλου. Από τα χέρια των Κάμινγκς (κατά πρώτο λόγο) και Τζένκινς (κατά δεύτερο) θα περάσει το μεγαλύτερο παιχνίδι του Άρη. Μεγαλύτερη προσοχή στον Κάμινγκς που είναι ο παίκτης που αναλαμβάνει δράση στα δύσκολα. Απόρροιας άξιο και η κατάσταση του Τζαμόν Γκόρντον. Ίσως να είναι ο κρυφός άσος στο μανίκι του Πρίφτη γιατί στον Παναθηναϊκό δεν τον περιμένουν με δεδομένο τα ματς που έχει κάνει μέχρι σήμερα. Όμως πρόκειται για έναν παίκτη που έχει παίξει τέτοια ματς και γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει».

Β.Β.: «Λογικά το σχέδιο του Τσάβι Πασκουάλ θα αποσκοπεί στην εξουδετέρωση του Ουίλ Κάμινγκς. Αυτός είναι ο παίκτης των μεγάλων αγώνων για τον Άρη. Θα έβαζα στην εξίσωση και τον Τζαμόν Γκόρντον αλλά ο Αμερικανός δεν είναι σε καλή κατάσταση και διατηρώ μεγάλες αμφιβολίες για το κατά πόσο θα διαχειριστεί την αθλητικότητα των γκαρντ του Παναθηναϊκού».

7.Τι θα προσπαθήσει να κάνει ο Άρης στο παιχνίδι;

Γ.Κ.: «Αρχικά θα προσπαθήσει να χτυπήσει τον Μπουρούση στα pick n roll και να περάσει τη μπάλα στo post με σκοπό να να φθείρει τους ψηλούς. Τόσο τον αρχηγό της Εθνικής, όσο και τον Σίνγκλετον ο οποίος αποτελεί και (μεγαλύτερη) απειλή για το καλάθι του. Από εκεί και πέρα θα παίξουν ρόλο τα ποσοστά του Άρη στα τρίποντα αφού δεν πρόκειται να έχει λιγότερες από 10-15 προσπάθειες έξω από τα 6.75 μέτρα, ενω θα παρουσιάσει ενδιαφέρον η απάντηση των 'κιτρίνων' στην αθλητικότητα του Παναθηναϊκού».

Β.Β.: «Στον αγώνα του Πρωταθλήματος σημάδεψε τους Μπουρούση, Σίνγκλετον και πήρε αρκετούς πόντους μέσα από το pick n’ roll από τον Μπάκνερ. Πλέον Μπάκνερ δεν υφίσταται και ο αντικαταστάτης του (σ. σ. Τζάκσον) δεν έχει αποδείξει την ικανότητά του στη συγκεκριμένη κίνηση. Λογικά ο Άρης θα προσπαθήσει να ακουμπήσει την μπάλα στο καλάθι με τον Καββαδά, συνολικά όμως θα στηριχθεί στην αποτελεσματικότητά του στο τρίποντο. Θα επιδιώξει τις καταστάσεις ένας εναντίον ενός με τον Κάμινγκς, εφόσον ανοίξει η ρακέτα του Παναθηναϊκού και λογικά θα επιδιώξει ποσταρίσματα με τους Γιάνκοβιτς, Ντραγκίτσεβιτς».

8.Ποιο θα είναι το αγωνιστικό πλάνο του Παναθηναϊκού;

Γ.Κ.: «Πολλές φορές θα βρεθούν ελεύθεροι οι παίκτες του Παναθηναϊκού από τη δημιουργία του Καλάθη, πολλά τρίποντα θα επιχειρήσουν. Είναι λάθος αυτό που λέγεται, όσον αφορά τα πολλά τρίποντα του Παναθηναϊκού. Υπάρχει λόγος που τα τρίποντα είναι πολλά! Αφενός ο Πασκουάλ έχει συγκεκριμένα συστήματα για να βρίσκει ελεύθερο σουτ από την περιφέρεια (με τις όποιες παρατυπίες του Τζέιμς) και αφετέρου ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα γεμάτη από σουτέρ. Με εξαίρεση τον Καλάθη ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι μπορούν να σουτάρουν καλά. Άλλοι καλύτερα, άλλοι λιγότερο καλά. Οπότε η ευστοχία είναι το νούμερο '1' ζητούμενο για τους «πράσινους» οι οποίοι θα παίξουν και αρκετά με τις προσωπικές ενέργειες στο isolation του Τζέιμς και του Ρίβερς».

Β.Β.: «Μάικ Τζέιμς και Κένι Γκάμπριελ είναι τα δύο νέα πρόσωπα του Παναθηναϊκού σε σχέση με τον αγώνα του Πρωταθλήματος. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι βασίστηκε περισσότερο στα post του Μπουρούση και στην ικανότητα του Σίνγκλετον στα pick n’ roll. Λογικά θα στηριχθεί στη δημιουργία των Καλάθη, Μπουρούση και στην ικανότητα των παικτών του στα μακρινά σουτ. Ο Παναθηναϊκός σουτάρει με ποσοστό 44% έξω από τη γραμμή στους τελευταίους πέντε αγώνες».

9.Ποιος μπορεί να γίνει ο… από μηχανής θεός για τον Αρη;

Γ.Κ.: «Το ανέφερα και νωρίτερα. Για κάποιον λόγο, πιστεύω ότι ο Τζαμόν Γκόρντον θα είναι ο κρυφός άσος του Πρίφτη».

Β.Β.: «Σημείωσα νωρίτερα τις αμφιβολίες μου για τον Τζαμόν Γκόρντον, ανεξαρτήτως του ότι είναι ο πιο ποιοτικός και έμπειρος. Επειδή ο Άρης υστερεί στον τομέα της ανάγνωσης του παιχνιδιού, αν ο Αμερικανός διαβάσει σωστά και βρει τις τελικές πάσες, τότε θα μπουν νέα δεδομένα στην εξίσωση του παιχνιδιού. Το ζητούμενο για τον Άρη είναι να έχει θετικό πρόσημο στην αναλογία ασίστ λαθών. Στους τελευταίους τρεις αγώνες του Πρωταθλήματος είχε αρνητικό. Ο Γκόρντον μπορεί να «μαζέψει» τη ζημιά.

10.Ποιος μπορεί να εξελιχθεί σε παίκτης-κλειδί για τον Παναθηναϊκό;

Γ.Κ.: «Μάικ Τζέιμς. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση, όποτε μπαίνει μέσα δίνει ενέργεια σε άμυνα και επίθεση ενώ είναι ένας παίκτης που δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει μια ομάδα. Και αυτό λόγω της ποικιλίας στο παιχνίδι».

Β.Β.: «Είναι προφανές ότι ο Παναθηναϊκός στηρίζεται στους Αμερικανούς οπότε οποιοσδήποτε από αυτούς κάνει τη διαφορά δεν θα στοιχειοθετήσει έκπληξη. Το ίδιο ισχύει και για τον Μπουρούση. Ενδεχομένως ο Πασκουάλ να επιλέξει καταστάσεις ένας εναντίον ενός με τον Νίκο Παππά γιατί ο Άρης έχει ένα… θέμα στην ατομική άμυνα»

 

Τελευταία Νέα