Το τρένο του πολέμου!

Το τρένο του πολέμου!

bet365

Η Σερβία επιχείρησε να αποκαταστήσει την απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση του Βελιγραδίου με τη Μιτρόβιτσα και τα χρώματα της αμαξοστοιχίας άναψαν... φυτίλι πολέμου! Το G-Weekend γράφει άλλη μια ιστορία από την «μπαρουταποθήκη» των Βαλκανίων!

«Αισθανόμαστε εγκαταλελειμμένοι - ούτε η Σερβία, ούτε το Κοσσυφοπέδιο νοιάζονται για μας, για να μην αναφέρουμε τις άλλες χώρες. Με απλά λόγια, είμαστε απογοητευμένοι, οργισμένοι και φοβισμένοι» φωνάζει ο Ζίβοραντ Λάζιτς, 57χρονος καθηγητής Οικονομίας στο Laplje Selo κοντά Γκρατσάνιτσα στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο.

Ο Λάζιτς δεν είναι ο μοναδικός που εκφράζει τις ανησυχίες του. Επειτα την απότομη αύξηση των εντάσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου λένε ότι φοβούνται για την ασφάλειά τους και το μέλλον τους. Πιστεύουν ότι παραμένουν εκτός από τη λήψη αποφάσεων για σημαντικά θέματα που επηρεάζουν τη ζωή τους, και χρησιμοποιούνται ως πιόνια στα ατέρμονα παιχνίδια εξουσίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Το τελευταίο επεισόδιο έφερε τις δυο χώρες μια ανάσα από τον πόλεμο και προκάλεσε νέο συναγερμό στα Βαλκάνια. Τα τανκς άναψαν τις μηχανές τους και η Ευρώπη... παγωμένη έτρεχε να σώσει την κατάσταση. Μια επιβατική αμαξοστοιχία βαμμένη στα χρώματα της σερβικής σημαίας και διακοσμημένη με το σύνθημα «Το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβικό» σε 21 διαφορετικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, ξεκίνησε από το Βελιγράδι με προορισμό το τμήμα της πόλης του Κοσσυφοπεδίου της Μιτρόβιτσα.

Λίγες ώρες αργότερα, οι σερβικές αρχές σταμάτησαν το τρένο στη Raska, στη νότια Σερβία, λίγο πριν από τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, και στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε την κυβέρνηση της Πρίστινα! O λόγος;

Ο σχεδιασμός για την ανατίναξη της σιδηροδρομικής γραμμής και η αποστολή ειδικών δυνάμεων για να επιτεθούν στο τρένο. Ο Γκορντάνα Τζόριτς, 58χρονος επιχειρηματίας από χωριό κοντά στην Γκρατσάνιτσα τόνισε πως σοκαρίστηκε από την απόφαση του Βελιγραδίου να... διακοσμήσει έτσι το τρένο. «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι κάποιος θα μπορούσε να καταλήξει σε μια τέτοια ιδέα. Αν ήθελαν να ξεκινήσουν μια νέα γραμμή από τη Μιτρόβιτσα στο Βελιγράδι, θα έπρεπε να αγοράσουν ένα ωραίο τρένο, με ζεστά βαγόνια και να το διαφημίσουν, έτσι ώστε οι νέοι και οι μαθητές θα μπορούσαν να έχουν το όφελος από αυτό », τόνισε

JPEG - 506.9 kb


Τι συνέβη τελικά; Πολλοί συμφώνησαν ότι χρειάζεται ένα τρένο που να συνδέει το Βελιγράδι και τη Μιτρόβιτσα, αλλά οι Κοσοβάροι κατηγορούν τις σερβικές αρχές πως έστησαν αυτό το σκηνικό για προγανδιστικό σκοπό!

Το ταξίδι του τρένου ματαιώθηκε, αμέσως συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Σερβίας και το Βελιγράδι ήταν έτοιμο να στείλει στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ίσα Μουσταφά απάντησε λέγοντας ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου δεν έχουν την ανάγκη προστασίας του Βελιγραδίου.

«Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου είναι ίσοι πολίτες της Δημοκρατίας μας. Δεν χρειάζονται την προστασία του Βελιγραδίου ... επειδή δεν είναι σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο, ούτε θα είναι».

Ενα πολιτικό θέατρο εξελίσσεται στην περιοχή με... θεατές τους Σέρβους που κατοικούν εκεί. «Εδώ τίποτα δεν είναι φυσιολογικό, όλα είναι ένα πολιτικό θέατρο, που παίζεται εξίσου κι από τις δύο κυβερνήσεις, της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου. Ολα γίνονται για πολιτικούς λόγους,, για το ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Εμείς, οι Σέρβοι που ζουν στο Κόσοβο είμαστε τα θύματα. Ζούμε σε μια ανοικτή φυλακή », φωνάζουν οι κάτοικοι.

JPEG - 105.7 kb

Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες έφεραν στην επιφάνεια τον φόβο και την ανασφάλεια που αισθάνονται οι Σέρβοι του Κοσσόβου. Πολλοί ετοιμάστηκαν για μια νέα ταραχή, αρκετοί ακύρωσαν ταξίδια και όσοι είχαν φύγει ανησυχούσαν για την οικογένεια, τους γείτονές τους. Αυτό το είδος της έντασης παράγει μόνο το φόβο και το αίσθημα της ανασφάλειας.

«Δεν ξέρουμε τι θα φέρει το αύριο. Γνωρίζουμε ότι κανείς δεν θα σταθεί σε μας, και ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί εκπρόσωποι που πιστεύουμε» τονίζει κάτοικος της περιοχής. «Αυτό είναι το φυσικό μας περιβάλλον, γεννηθήκαμε εδώ, έχουμε περάσει ολόκληρη τη ζωή μας εδώ, δεν έχουμε πρόβλημα να ζήσουμε εδώ, το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Ζούμε συνεχώς με τον φόβο» καταλήγει.

JPEG - 237.3 kb


Υπάρχουν πάντως οι φωνές των Σέρβων για την άσχημη αντιμετώπισή τους, κάθε μέρα. Στα media. Στους δρόμους στο Κόσοβο. Στέκονται στην... κλοπή της γης τους, στην καταστροφή πολλών μέσων οικονομικής διαβίωσης. Επίσης, γκετοποίηση του πληθυσμού πίσω από σύνορα και φράχτες

«Αργή και συστηματική η... κάθαρση των Σέρβων και άλλων μειονοτήτων στο Κόσοβο κάθε μέρα», λέει ο Κρίστιαν Καρχς, πρώην press officer του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο. Στον εορτασμό για την ημέρα του Αγίου Βίτους, την ημέρα εθνικής εορτής, που υπάρχει και γιορτάζεται στο Κόσοβο και την Μετόχιτζα, οι Σέρβοι δείχνουν πως συνεχίζουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Η αστυνομία απαγόρευσε στον κόσμο να μπει στο Κόσοβο. Αυτοί που κατάφεραν να μπουν είχαν απαγορευμένα κείμενα με σέρβικο και κυριλλικό κείμενο. Σημαίες και πανό κατασχέθηκαν. Κάποιοι υποχρεώθηκαν να πάνε στην γιορτή και την τελετή ημίγυμνοι. Το ίδιο έγινε και με γυναίκες. Σε μία γυναίκα έσκισαν την μπλούζα της επειδή είχε έναν λευκό Άγγελο. Η αστυνομία έκανε χρήση βίας, χημικών και πλαστικών σφαιρών, τραυματίζοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους.

JPEG - 129.2 kb

 

Τελευταία Νέα